Болести от които по-често боледуват чернокожи

Чернокожите стават по-често жертви на рака на белия дроб от белите. Разликата обаче изчезва при най-големите пушачи, показва изследване на френски и американски учени, което поставя и въпроса за генетичните разлики между расите.

Изследването, публикувано в New England Journal of Medicine, е най-сериозното, правено някога по проблема. Според него за чернокожите и жителите на Хавай, които пушат до една кутия цигари на ден, съществува два пъти по-голям риск, отколкото за белите, които пушат същото количество.

Лекарите от дълго време знаят за тази разлика, но не са наясно каква е причината.

Някои вече изтъкнаха като причина гените, докато според други обяснението е, че чернокожите дърпат по силно от цигарите си и съответно вдишват повече дим.
В изследването си учените са сравнили риска от рак на белия дроб при различни общности, които пушат еднакво количество тютюн.

Въпреки че проучването не се занимава с всички възможни причини за разликата, от екипа смятат, че гените са на първо място.

В изследването са участвали 180 000 души, като повече от половината от тях са от етнически малцинства. Анализирани са случаи на заболяване от рак на белия дроб за период от 8 години.

Последствията от принадлежността към дадена раса за здравето представляват оспорван дебат, заради дискриминацията, до която могат да доведат. В същото време обаче започват да се появяват лекарства, предназначени за определени общности. Миналата година американските власти разрешиха пускането на пазара на лекарство за сърдечни заболявания, предназначено специално за чернокожи.

Други заболявания от които по често боледуват чернокожите хора

Доказано е че от високо кръвно наляганепо-често боледуват чернокожите, в сравнение с бялата раса.
Диабетиците и чернокожите са податливи на откритоъгълна глаукома.

Глаукома е очно заболяване вследствие увреждане на очния нерв. Наблюдава се предимно при възрастни индивиди (над 60 години), като естествена последица от процеса стареене. Глаукома при млади хора може да се появи вследствие на механично увреждане на очния нерв, приемане на определени медикаменти, като следствие от диабет, възпаления и др. Заболяването води до увреждане на зрението и в нередки случаи до пълно ослепяване.

Установено, че скандинавците и чернокожите американци имат по-голям риск от развитие на саркоидоза

Саркоидозата е възпалително заболяване, чиято първична локализация обикновено е белите дробове, но постепенно може да обхване и други органи в организма – черен дроб, нервна система, сърце, кожа, очи. Най-често болестта засяга хората на възраст между 20 и 40 години.

Вашият коментар