Код съдба

Това което съдбата ни е подготвила да ни се случва, ще ни се случи ли задължително се питах аз докато гледах снощи 8 епизод на сериала „Изгубени“от третият му сезон. Серията съдържаше философски моменти, а един от героите имаше дарба да вижда в бъдещето. Можем ли да избягаме от дадено нещастие което предстои да се случи или колкото и пъти да бягаме (се спасяваме) от това нещастие, то ни дебне и ако не ни сполети днес или утре, то може да ни настигне в момент в които най малко очакваме.

Спомням си преди много време ми разказаха следната случка: някъде си на някой си му предрекли че ще умре от черен кон. Човека дълги години се страхувал от това предсказание и понеже бил заможен, наел хора да го пазят от всякакви коне – да не са в близост до него в радиус от еди колко си метра. През тези години той не си помислял за кон и въобще избягвал подобни теми, дори не искал да знае нищо свързано с това животно. Един ден същия човек тръгнал да влиза в едно заведение с охраната си и когато тръгнал да прекрачва прага на бара, изведнъж се чул силен тътен и гледката след това била ужасяваща – човека лежал на земята в локви кръв, а в него се била врязал огромната табела с надпис на заведението – бар „Черен кон“.

Попадна ми в нета тази статия за кармата, повечето от това което беше написано вече го знаех от други източници. Идваме на този свят за да израснем духовно и проблемите, които имаме са в следствие на предишни, наши животи – да това може да е така, вътрешното усещане ми потвърждава идеята за тази теория. Мисля си, че може би неслучайно имаме добри или лоши връзки с някои хора в този ни живот. Може би сме имали конфликти в предишния живот с тях и сега, в този ни е дадена възможност да си оправим взаимоотношенията и да си изчистим душата от други негативи независимо какви са били и с кого са били.

От будистка гледна точка, карма не означава „съдба“ или „предопределение“, а може да бъде преведена като „действие“ или „причина и следствие“. Общо казано, кармата работи по следния начин: всяко действие, положително или отрицателно, оставя впечатления в ума. Тъй като съдържанието на ума определя как ще бъде възприеман света, отрицателните впечатления неизбежно водят до бъдеща болка. Това означава, че нашите мисли, думи и действия посяват семената на бъдещите ни преживявания. Като разбираме това, имаме пълната възможност да променяме живота си. Използвано по правилен начин, разбирането за карма означава много свобода. Във всяка ситуация тя дава свобода на съществата да избират бъдещето си. Диамантеният път предлага наистина ефективни методи за премахване на впечатленията от отрицателните и вредни действия в ума. По този начин ние можем да се освободим от онова, което би съзряло като трудни ситуации и състояния в бъдеще.

Човек е емоционална натура и според мен трябва да възпитава чувствата и емоциите си. Един вид те не трябва да взимат превес над разума и положителното му мислене. Това възпитаване е трудно, но не и невъзможно. Хората като четат материали за кармата и съдбата, интересно дали се променят по някакъв начин.Според мен да, защото са достигнали по някакъв начин до писанията за тези неща и вече имат съвсем друго мислене, мислене отворено към духовното. Първата крачка, която човек прави за да се промени, според мен това е че той започва да търси информация за неща които преди не са го вълнували или неща, които сам е пренебрегвал, игнорирал и смятал за незначителни. Жаждата за знание е заложено у нас, но за съжаление не всеки е има желание и стремеж към търсене и култивиране на знанията.

Съдбата е резултат от миналото. Свободната воля е резултат от настоящето. Когато погледнем назад, ние чувстваме удара на съдбата. Когато погледнем напред, ние виждаме танца на златната, енергизираща свободна воля.

Физическото съзнание, или телесното съзнание, е ограничено. Когато живеем в тялото, ние изпитваме съдбата. Душата е вечно свободна. Когато живеем в душата, ние изпитваме свободната воля. От нас зависи дали ще живеем в телесното съзнание или в съзнанието на душата.

Може би не трябва толкова да се впрягаме, че ни се случват нещастия или че сме белязани да не ни върви. Просто трябва да търсим пътечки към създаване на нашето щастие и най важното да не си внушаваме че сме прокълнати и че сме обречени на лошотия.

Според едно писание в тази област – съществуват три вида карма: санчита карма, прарабда карма и агами карма. Санчита карма е натрупване на действия от предишни животи и от този живот, чиито резултати още не са дали плод. В прарабда карма ние започваме да събираме плодовете на част от натрупаната карма. Ако кармата е лоша, ние страдаме. Ако е добра карма, ние й се радваме. Накрая идва агами карма. Когато човек е напълно освободен от цялото невежество, страдание и несъвършенство, когато е осъзнал Бог и живее само в името на Бог, тогава той се наслаждава на Свободната Воля на Всевишния. Това е агами карма.

Повечето от нас са изложени на санчита карма, натрупаната карма, която започва да действа като прарабда карма. Няма свобода, няма свободна воля, всичко около нас е съдба. Тя е като кръвожаден лъв, нападащ от миналото. Но когато имаме агами карма, този кръвожаден лъв се превръща в ревящ лъв, който надава рев за божествената Победа, божественото осъществяване тук на земята.

Не знам дали това е точно така, но определено мисленето ни и действията се отразяват на бъдещи събития и моменти през които ще минаваме за да имаме изпитания на духа и разума ни. Приказката каквото посееш, такова ще пожънеш е много вярна и като се замислим, можем да открием примери за нея в нашият живот.

Advertisements

1 Response to “Код съдба”


 1. 1 Point юли 19, 2007 в 8:49 am

  Мисля, че най-важното нещо, което разбрах за кармата е, че не трябва да въприемаме това, което ни е отредено като наказание, защото по мнението на много автори ние предварително сме заложили определни ситуации или житейски нишки в живота си, с които да я „платим“. Това е станало още преди да се родим сега на земята. Например лисата на късмет в дадена област може да е точно такава житейска нишка.
  Естествено, земният човек не знае и не помни, но дълбоко в подсъзнанието си е наясно с истината и ако се заслуша в себе си, ще я долови. На ниво съзнание / всекидневно съществуване/ той скача и се бунтува срещу несправедливостта в живота си и започва да мисли за магии и т. н. Така понякога лесно може да попадне в омагьосания кръг на постоянното обикаляне по най-различни врачки без успех. Разбира се, не отричам съществуването на магията, само искам да кажа, че това, което в някои случаи взимаме за такава, не е резултат от действията на злонамерени хора, а съставна част от нашата „програма“ тук и сега.
  Кармата няма за цел да ни „набие канчето“ задето не слушаме, нито пък цели да ни накара си върнем дълговете „с лихвите“. Тя ни показва нашите собствени грешки, които ние запомняме завинаги и се стремим да не повтаряме следващия път, когато дойдем пак на земята. Човекът се развива непрекъснато, а според мен това става най-бързо, когато нещо не му е съвсем наред. /Ако на някой всичко му е идеално, той няма да иска да променя това, нали? :)/ Така че, кармата, по мое мнение, е това „не-наред“, което ни тласка да вървим напред в духовно отношение, да научим урока си за в бъдеще, а защо не и да се опитаме да се променим към по-добро още сега.
  За нея се казва също, че се трупа през всеки един живот и ако не искаме да излезем с „отрицателен баланс“ накрая, е добре да се замислим какво правим и как го правим. Важно е и как се държим с околните, защото те са около нас неслучайно. Някои от тях ни „проверяват“ какви ги вършим и дали сме готови да оправим минали грешки, други имат друга роля. Разбира се, всеки от тях си има своя кармична „програма“, която трябва да изпълни и затова тези връзки не са еднозначни – те също бъркат, подобно на нас.
  Това е моето мнение и макар да съм далеч от специалистите в тази област, реших да го изложа и да допълня с него написания по-горе текст.

  Like


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s
ЛЮБИМА МИСЪЛ:

Не е самотен този който си няма никого, самотен е този който не знае да обича!
юли 2007
П В С Ч П С Н
« Юни   Авг »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
Creative Commons License
Произведението произведение ползва условията на Криейтив Комънс договор. Photobucket Tyxo.bg counter Блогосфера
Wikipedia
Locations of visitors to this page Site Meter website counter

Blog Stats

 • 1,397,761 hits

ЛЮБИМА МИСЪЛ:

Не е самотен този който си няма никого, самотен е този който не знае да обича!
Advertisements

%d bloggers like this: