Слънцето – приятел и враг

Правилно ли използваме слънцезащитните продукти и обръщаме ли внимание какво купуваме? Оказа се, че само да си вземем плажен крем и преди да се изложим на слънце да се намажем – не е достатъчно. Тази година имах големи изгаряния точно поради факта, че не употребявах правилния крем по правилния начин. Затова се порових в нета и открих някои митове и заблуди относно тези кремове които би трябвало да ни предпазят не само от изгаряне, но и от сериозни заболявания като слънчева алергия, рак на кожата и от стареенето й.

Не е необходимо да се използва крем, ако кожата е мургава.

От цвета на кожата не зависи нищо. Крем трябва да се използва всеки път, когато се излагаме на прякото въздействие на слънчевите лъчи. Слънчево изгаряне може да настъпи при всеки тип кожа. Обикновенно по магазините се предлагат слънчезащитно олио за по мургавия тип кожа.

Ако на опаковката на крема е написано, че е водоустойчив, то не е необходимо той да се нанася повторно за деня върху кожата.

Няма нито един крем, който да е напълно водоустойчив и затова за да се предпазим от изгаряне трябва да го нанясяме върху кожата след всяко къпане. Във водата се съдържат примеси на солта, които разяждат защитния слой на крема и нивото на защита рязко намалява.

При изпозването на крем организмът не получава достатъчно количество витамин D.

Слънцезащитният крем действително пречи на кожата да усвоява витамин D, но много експерти твърдят, че дневната доза D се получава от човека само за няколко минути пребиваване под преките слънчеви лъчи.

Кремът със слънцезащитен фактор 30 дава 2 пъти повече защита, отколкото крема с фактор 15.

Подобна сметка е погрешна. Кремът с фактор 15 защитава кожата от 93% от ултравиолетовите лъчи, а кремът с фактор 30 осигурява 97% защита.

В облачно време не може да се получи слънчево изгаряне.

Това не е вярно. Облаците не са преграда за ултравиолетовите лъчи, които са основната причина за слънчевите изгаряния. Тези лъчи се отразяват от водата, пясъка или асфалта, независимо от наличието на облаци, затова вероятността да изгорите в облачно време не е по-малка, отколкото в слънчево.

Абревиатурата SPF върху опаковката на крема означава “слънцезащитен фактор”.
Кремът трябва да се нанася върху тялото 15-30 минути преди въздействието на преките слънчеви лъчи. За осигуряването на оптимална защита кремът трябва…добре да се усвои от кожата.
Едновременното използване на крем против изгаряне и мехлем против насекоми не е желателно. Паралелното използване на тези средства намалява тяхната ефективност и повишава риска от изгаряне и ухапване от насекоми

Какво представлява слънчевата алергия?

Слънчевата алергия е свъхреакция на имунната система спрямо UV-лъчи на слънцето, която клинично се изявява с обриви, съпроводени със силен сърбеж след слънчева експозиция. В по- тежките случаи могат да се наблюдават по-обширни обриви – плаки и временни малки мехурчета. Засягат се най-често откритите части на тялото – “V” – образната част на деколтето, горната част на гръдния кош и раменете, ръцете и долните крайници. При някои пациенти се засяга и лице.
Честотата на слънчевата алергия достига до 20% от населението на Европа и САЩ. Науката все още няма категоричен отговор защо някои хора развиват слънчева алергия, а други не. Съществуват, обаче достатъчно данни, които показва, че слънчевата алергия се унаследява. Предполага се, че към нея съществува генетично предразположение, тъй като често симптомите се наблюдават при членовете на цялото семейство. В 15% пациентите съобщават за фамилна анамнеза за това заболяване.

И все пак да внимаваме:

Колкото е по-високо слънцето на небето, толкова по-голяма е ултравиолетовата (УВ) радиация. През лятото в Европа тази фаза е в периода между 11 часа и 16 часа

Не УВ лъчите, а инфрачервените лъчи са тези, които създават у вас чувството на затопляне. Можете много сериозно да изгорите, без да усетите, че сте прекалили със слънчевите бани

Облаците пропускат много повече УВ лъчи, отколкото инфрачервени лъчи и видимата светлина. Температурата и осветеността могат да бъдат по-ниски, но рискът от експозиция на УВ радиацията остава голям – дори в облачен ден 80% от УВ лъчите достигат до земната повърхност

С повишаване на надморската височина слънцето става по-агресивно за вас (поглъщането на УВ лъчите от кожата нараства с 4% на всеки 300 метра височина). Отразяването на светлината от снега увеличава количеството на вредните лъчи към вашата кожата (пресният сняг може да отрази до 80% от УВ радиацията)

Сянката предпазва от директната слънчева светлина, но не и от отразените лъчи от земята (тревата отразява 3% от УВ лъчите, пясъкът до 25%, снегът от 30% до 80% и водата от 5% до 90%)

прекомерната експозиция на УВ радиация (естествена слънчева светлина или солариуми) увеличава риска за фотостареене и увреждане на кожата, както и за кожен рак.

Advertisements

0 Responses to “Слънцето – приятел и враг”  1. Вашият коментар

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s
ЛЮБИМА МИСЪЛ:

Не е самотен този който си няма никого, самотен е този който не знае да обича!
август 2007
П В С Ч П С Н
« Юли   Септ »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Creative Commons License
Произведението произведение ползва условията на Криейтив Комънс договор. Photobucket Tyxo.bg counter Блогосфера
Wikipedia
Locations of visitors to this page Site Meter website counter

Blog Stats

  • 1,397,737 hits

ЛЮБИМА МИСЪЛ:

Не е самотен този който си няма никого, самотен е този който не знае да обича!
Advertisements

%d bloggers like this: