Поморие 2007 година

Град Поморие ми се видя като обикновено малко градче, не по различно от останалите градчета из цяла България. Тук не видях много ново строителство на хотели и сгради за туризъм, но за сметка на това има известно количество новопостроени къщи. Според мен градчето плаче за голямо освежаване. Не казвам да се застрои, а просто да се обновят старите обществени сгради, улиците, жилищните кооперации. На автобусните спирките седят баби държащи парчета картон с надпис „Свободна квартира”, докато в Равда нямаше такова нещо. Като малък често бърках градовете Поморие с Приморско, даже си мислех че са едно и също.

Град Поморие е разположен на тесен скалист полуостров, вдаден 3,5 км в Черно море, на 20 км от Бургас и на 18 км от Слънчев бряг. Градът е основан като гръцка колония с името Анхиало в края на V в.пр.Хр. Голяма част от жителите му били траки. В наши дни все още половината от града говори свободно на гръцки език. Нещо обичайно в местните заведения е да се слуша гръцка музика рембетико. Нещо, което не е характерно за нито един друг черноморски град. От самото си основаване, чак до началото на миналия век, града е от най-важните черноморски градове по българските земи. Особено голям разцвет достига по време на римското владичество. Тогава градът става епископски център и сече собствени монети. От това време(III-IV в. сл. Хр.) е Тракийската куполна гробница – хероон, открита в покрайнините на днешно Поморие.

Поморие е третия по големина град на българското черноморие след Варна и Бургас. Града е родно място на известния български художник Дечко Стоев. Там е живял и творил един от най-великите български поети – Пейо Яворов. Уникални исторически и културни паметници днес са Тракийската куполна гробница, музейният обект “Стари анхиалски солници”, църквите “Христос” и “Св.Богородица”, манастирът “Св.Георги” и архитектурният резерват “Стари поморийски къщи”. Забележителност на града е аязмото в манастира “Св.Георги”. Според историята там са заровени част от мощите на Св.Георги, а извора над тях е с лековита вода. На празника на града 6-ти Май се организира годишният събор в града, като част от традицията е посещаване на аязмото, където всеки си налива вода за здраве… Част от летните събития в града са „Седмицата на морето“ и „Яворови дни“.

По пътя Поморие Ахелой се виждат разположени на голяма територия солници. Интересно ми беше да видя какво представлява музеят на солта в Поморие. Той бил е открит на 7 септември 2002 г. Създаден е с финансовата подкрепа на Европейския съюз чрез програмата Фар в изпълнение на проектите „Всичко за солта“ и „Развитие на Музея на солта в Поморие като завършен обект на културния туризъм“.

Музеят в Поморие е единственият в България и Източна Европа специализиран музей за производството на сол чрез слънчево изпарение на морска вода.

Музеят представя древната анхиалска технология за производство на морска сол. Той се състои от експозиционна зала и 20 дка действащи солници.
Разполага с уникална колекция от снимки от началото на миналия век, проследяващи развитието на солодобива в района, стари топографски карти, макети и автентични соларски съоръжения и инструменти. Интересни видеофилми могат да се видят с помощта на съвременни аудио-визуални средства.

Солниците към музея произвеждат сол по същия начин, както това е ставало в древността.

Advertisements

0 Responses to “Поморие 2007 година”  1. Вашият коментар

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s
Последни коментари

ЛЮБИМА МИСЪЛ:

Не е самотен този който си няма никого, самотен е този който не знае да обича!
август 2007
П В С Ч П С Н
« Юли   Септ »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Creative Commons License
Произведението произведение ползва условията на Криейтив Комънс договор. Photobucket Tyxo.bg counter Блогосфера
Wikipedia
Locations of visitors to this page Site Meter website counter

Blog Stats

  • 1 416 720 hits

ЛЮБИМА МИСЪЛ:

Не е самотен този който си няма никого, самотен е този който не знае да обича!
Advertisements

%d bloggers like this: