Ахелой 2007 година

Село Ахелой е кръстено на реката която извира от Айтоските възвишения, тече през него и се влива в Черно море. Разположено е на 3 км от с. Равда, на 6 км от Слънчев бряг и Несебър, на север от Поморие е 8 км. През селото минава Европейски път E 87, свързващ Северна и Южна България край морето.

Основното занимание на местното население е строителство и морски туризъм. В Ахелой ми направи впечатление че има доста построени къщи, които не бяха измазани. Общо взето тук картината не прилича на курортно селище, а по скоро на обикновенно село. Виждат се по част от крайбрежната ивица и нови строежи на хотели, вероятно е започнал да се разработва района от предприемачи. Това е добре, защото така се дава възможност покрай хотелите и туристическия бизнес селото да придобие малко по курортен вид, а защо и да не стане и като Св. Влас. Много от крайбрежните парцели личи че са изкупени от фирми, с цел строителство на жилищни апартаменти и строителство на туристически хотели. В момента има няколко действащи хотели, ресторанти, дневни и нощни барове на територията на селото. Забелязва се също така че в селотно една част от жителите се занимават с животновъдство и със земеделие, виждат се засадени ниви и тук таме пасящо стадо животни. Забелязват се отвреме навреме и блатисти места обрасли с папур.

Историята на село Ахелой е също интересна, оказа се че тук са се провеждали големи битки в които са загинали много византийски войници:

Тук, край река Ахелой на 20 август 917 г. цар Симеон I разбива многохилядна византийска войска, предвождана от Лъв Фока. Византийците акостират на пристанището в гр. Месембрия /сега Несебър/ и поемат на югозапад, където в землището на днешното с. Ахелой при река Ахелой се провежда една от най-величавите битки на Средновековието, чийто изход определя Българската държава като хегемон не само на Балканите, но и в цяла Югоизточна Европа. Армията на Византия претърпява пълен разгром и оставя хиляди жертви при р. Ахелой; византийските летописци пишат, че дори след 40 г. по полето край р. Ахелой се белеели костите на загиналите византийски войници. Това е най-голямата битка за средновековна Европа. В нея са участвали 60 000 българи срещу 62 000 византийци. На бойното поле намират своята смърт 35 000 българи и 60 000 византийци. Битката е била на път да бъде изгубена, но тогава, противно на всякакви традиции, самият цар влиза в боя и с това повдига бойния дух на българите и довежда битката до успешен край. Византийската войска е обърната в бяг и е преследвана чак до стените на Месембрия, откъдето оцелелите византийци се спасяват, панически товарейки се на военните си кораби на път за Константинопол.

В Ахелой е имало римски път, римска крепост и римско кале (на турски през арабската дума кала’ат означава крепост. Членуваната форма Калето е често срещано на Балканите и в България)

Римски път до средата на 20 век била запазена част от свързващ древните градове Месембрия и Анхиало. Минавал е в близост до днешния хотел Косара и римската крепост Чим. Бил е изграден от каменна макадамова настилка.
Римската крепост се е намирала в района на Пречиствателна станция-Ахелой /която е до моста на р. Ахелой/. И днес в околните ниви все още излизат камъни, свидетелстващи за нея. Името и е било Чим, което е дало по нататък името на гръцкото селище Чимос.

Римското кале се е намирало на върха на каменната кариера /част от възвишение Стролата/. Служело е за наблюдение.

Най древното познато име е Чим – това е името на древна римска крепост съществувала по времето на Римската империя. Второто име е Чимос – след римляните се заселват гърци, от там произлиза и окончанието -„ос“. Третото име е Чимово – преименува се няколко години след заселването на тракийските бежанци. Последното и съвременно име е Ахелой. След голямото заселване през 1923 г. на тракийски бежанци в с. Ахелой /по това време Чимос/, се избира Спасов ден за празник на селото. От тогава и до днес всяка година на този ден се организира панаир.

Смятам за напред, че в село Ахелой тепърва ще стават големи промени и много строежи. Вече е факт, че е завършено е най-голямото по площ ваканционно селище в Ахелой „Марина кейп“ Строителството на комплекса е започнал през есента на 2005 г. Ваканционният комплекс сега е развит в 14 секции и има 330 апартамента.

Advertisements

0 Responses to “Ахелой 2007 година”  1. Вашият коментар

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s
ЛЮБИМА МИСЪЛ:

Не е самотен този който си няма никого, самотен е този който не знае да обича!
август 2007
П В С Ч П С Н
« Юли   Септ »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Creative Commons License
Произведението произведение ползва условията на Криейтив Комънс договор. Photobucket Tyxo.bg counter Блогосфера
Wikipedia
Locations of visitors to this page Site Meter website counter

Blog Stats

  • 1,397,737 hits

ЛЮБИМА МИСЪЛ:

Не е самотен този който си няма никого, самотен е този който не знае да обича!
Advertisements

%d bloggers like this: