Антибиотиците приятели или врагове на организма ни?

 Наскоро имах болно гърло и възпалене на лимфните възли. Лекарката от УНГ ми предписа силен антибиотик, които слава богу се справи с вредните микроорганизми и възпаленията. По начало съм против антибиотиците, защото се славят с лош имидж и защото често пъти водят до странични действия, но в разумни дози и при нормално функциониращи органи те помагат.

Инфекциозни заболяванвия като дифтерит и скарлатина или хронични заболявания като астма години наред са овладявани благодарение на тези медикаменти.
В днешно време хората се страхуват повече от страничните действия на лекарствата, отколкото от заболяванията. Правилно предписани и дозирани антибиотици могат да бъдат много полезни – благотворно е действието им например при астма и възпаление на белите дробове.
Родителите не могат да преценят кога е необходима употребата на антибиотик. Затова е важно лекарят да отдели време за обяснението на избрания от него метод на лечение. За да се чувствате по-уверени, предлагаме ви някои от най-важните факти за антибиотиците.

Откъде идват антибиотиците
Порових се тук и там и научих, че в по-голямата си част те се произвеждат от микроорганизми: пеницилинът например се получава от зелена плесен, а стрептомицинът – от микроскопични гъбички. Всеки антибиотик има свое уникално действие, но “семейството” на антибиотиците се обединява от една обща черта: тези лекарства влизат в контакт с вредните микроби и нарушават техния обмен. В резултат опасните микроорганизми губят жизнеспособност и умират.
Пеницилинът (първият широко използван антибиотик) е открит от шотландеца сър Александър Флеминг през 1928 г. Той открива, че колониите на бактерията Staphylococcus aureus могат да се разрушат от една плесен – Penicillium notatum, и по този начин доказва, че лекарството може да унищожава някои видове болестотворни бактерии. Но откритието на Флеминг не намира приложение веднага. Пеницилинът започва да се употребява едва през 1940 г., когато Хауърд Флори и Ърнст Чейн разработват прахообразния медикамент. За това откритие те получават и Нобелова награда.

Педиатрите се колебаят дали антибиотиците са наистина наложителни
Педиатърът носи отговорност за това дали е сторил всичко възможно, за да помогне на малкия си пациент. Затова той се колебае дали може да се довери на силата на антибиотика. За да поеме този риск, той трябва да е абсолютно сигурен, че болестта е предизвикана от бактерии, а не от вирус; трябва добре да познава организма на детето и да бъде винаги на разположение, ако положението на детето се усложни. Антибиотиците са незаменими при възпаления на белите дробове и мозъка; при коклюш, инфекции в областта уши-нос-гърло; при бронхит, инфекции на пикочните канали и гнойни ангини.

Не поемайте самоинициатива
Никога не давайте антибиотици на детето без предварителна консултация с педиатър! Защо? За да се назначи определено лечение, първо трябва да се постави точна диагноза.

Антибиотиците са сложни, неуниверсални лекарства и в никакъв случай не са безобидни! Освен това всеки антибиотик действа само на тези микроорганизми, които са чувствителни към него. Точно поради тази причина изборът на лечебен препарат трябва да се направи от лекар. Неправилно избраният антибиотик може да “заглуши” симптомите на болестта и впоследствие това да затрудни допълнително лекаря.
Само лекар може да реши в каква доза и с каква продължителност трябва да се приема антибиотикът. Преждевременно спирането на лечението може да има много неприятни последици.
За съжаление антибиотиците също могат да окажат съпротивление
Когато антибиотикът бъде прекъснат прекалено рано, устойчивите бактерии възникват отново. В този случай оцелелите бактерии може да се размножат и да мутират така, че антибиотикът не може да реагира. Всяко трето дете не получава от родителите си в точното време предписания антибиотик. Причината за това: родителите са склонни да прекъснат антибиотика, когато детето им се почувства по-добре. Ако не допускате тази грешка, рискът за съпротивление намалява.

Антибиотиците може да имат странични действия
Антибиотиците може да имат много странични действия: болки в корема, разстройство, повръщане, обриви и др. Ако те са прекалено интензивни, лекарят сменя медикамента. Ако в упътването едно странично действие се определя като “често срещано”, то то се проявява в 1-10% от случаите. Например антибиотиците може да предизвикат разстройство, защото действащите съставки се поемат от организма чрез дебелото черво. Тъй като действащите съставки не могат да различат “добрите” от “лошите” бактерии, те унищожават и “добрите” микроби като например бифидобактериите и др. Някои лекри признават, че по време на и след третирането на организма с антибиотици е полезно да се вземат препарати, съдържащи Е. коли, или бирена мая на таблетки. Пробиологичните храни също поддържат в добро състояние дебелото черво.
Ако детето реагира на определен антибиотик, веднага включете това лекарство в “черния списък” и уведомете лекаря за появата на странични ефекти.

Чрез антибиотиците имунната система не забравя как да се бори с причинителите на болестта
Една здрава имунна система никога не е в покой. При всяко вдишване, при всяка целувка, с всяка хапка ние приемаме микроби. Съпротивителната ни система унищожава милиони бактерии и вируси, без ние да усещаме това.
С повече спокойствие и системни грижи бактериалните инфекции биха могли да се борят и без приемането на медикаменти
Няма нищо лошо в това да вземете лекарство, за да подсилите защитните сили на организма си. Дори и билкарите, и хомеопатите не разчитат само на защитните сили на организма, а се опитват да го подсилят с помощта на алтернативни медикаменти. Добре е, ако една имунна система е толкова силна, че сама успява да се пребори с бактериалните инфекции. Когато организмът разполага с време и спокойствие, той почти винаги се справя. Но за съжаление невинаги можем да дадем почивка на тялото си, освен това има ситуации, при които защитните сили на организма не могат да работят достатъчно бързо и ефикасно. Имунната система на детето не е достатъчно развита и докато тя реагира, бактериите спокойно се размножават. Антибиотиците унищожават онези бактерии, които смущават обмяната на веществата. Те в никакъв случай не посягат на здравите клетки на организма.

Advertisements

4 Responses to “Антибиотиците приятели или врагове на организма ни?”


 1. 1 truth май 14, 2009 в 12:06 pm

  „Например антибиотиците може да предизвикат разстройство, защото действащите съставки се поемат от организма чрез дебелото черво. „-това не го схващам.Доколкото знам просмукването на вещества в храносмилателната система става единствено през тънкото черво.

  Like

 2. 2 з йорданова януари 24, 2011 в 8:25 pm

  а аз не мога да разбера тва :
  Антибиотиците унищожават онези бактерии, които смущават обмяната на веществата. Те в никакъв случай не посягат на здравите клетки на организма.

  и

  Тъй като действащите съставки не могат да различат “добрите” от “лошите” бактерии, те унищожават и “добрите” микроби като например бифидобактериите и др.

  за мен това е противоречие

  Like

 3. 3 A Georgieva септември 6, 2011 в 4:56 pm

  Е какво не му разбираш?…

  Like

 4. 4 Дожонката юни 9, 2012 в 11:32 am

  „З.Иорданова“ , бактерия и клетка не са едно и също! Поинтерсувай се малко и ще установиш че противоречие няма 🙂

  Like


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s
ЛЮБИМА МИСЪЛ:

Не е самотен този който си няма никого, самотен е този който не знае да обича!
септември 2007
П В С Ч П С Н
« Авг   Окт »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Creative Commons License
Произведението произведение ползва условията на Криейтив Комънс договор. Photobucket Tyxo.bg counter Блогосфера
Wikipedia
Locations of visitors to this page Site Meter website counter

Blog Stats

 • 1 423 271 hits

Top Clicks

ЛЮБИМА МИСЪЛ:

Не е самотен този който си няма никого, самотен е този който не знае да обича!
Advertisements

%d bloggers like this: