Опасните консерванти в храните

 Всеки ден се храним с какви ли не боклуци. На днешно време все повече хора затлъстяват или се разболяват сериозно без да подозират, че в храните които поглъщат, едни съвсем обикновени продукти, съдържат консерванти вредни, някои дори и много опасни за човешкия организъм. България е бедна страна и затова хората се хранят нездравословно, освен това забързани в ежедневието ние се принуждаваме да се храним от заведения за бързо хранене или дори на крак, каквото ни попадне, а това също не е добре за хранителния ни режим. Ето защо си направих труда да събера информация за най често използваните консерванти в едни от най купуваните от нас храни.

E200   Sorbic acid                  Сорбена киселина. Възможен дразнител на кожата.

E201    Sodium sorbate          Натриев сорбат. Не са познати вредни ефекти.

E202    Potassium sorbate     Калиев сорбат. Не са познати вредни ефекти.

E203    Calcium sorbate         Калциев сорбат. Не са познати вредни ефекти.

E210    Benzoic acid               Бензоена киселина. HACSG препоръчва да се отбягва. Типични продукти са безалкохолни напитки, сокове, ободрителни питиета, люти пастети.

E211    Sodium benzoate        Натриев бензоат. HACSG препоръчва да се отбягва. Типични продукти – както E210.

E212    Potassium benzoate   Калиев бензоат. Хора с история на алергии могат да имат алергични реакции. Типични продукти – както E210.

E213    Calcium benzoate      Калциев бензоат. Вж. E212.

E214    Ethyl4-hydroxybenzoate        Етил4-хидроксибензоат. Забранен в Австралия.

E215    Sodium salt                            Натриева сол. Забранена в Австралия.

E216    Propylparaben                                    Възможен контактен алерген.

E217    Propyl4-hydroxybenzoate      Забранен в Австралия.

E218    Methylparaben                      Възможни са алергични реакции, главно кожни.

E219    Methyl4-hydroxybenzoate    Забранен в Австралия.

E220    Sulphur dioxides        Сулфонамидни двуокиси. Произвеждат се чрез горене на сяра или гипс. Типични продукти са сурови плодове и зеленчуци, бира, безалкохолни напитки, сушени плодове, сокове, вино, оцет, продукти от домати.  HACSG препоръчва да се отбягват. Могат да причинят алергични реакции у астматици; разрушават витамин В1; трудни за метаболизиране при хора с нарушена бъбречна функция.

E221    Sodium sulphite                     Натриев сулфит. Дезинфектиращ/обезгазяващ агент, използван в соковете от пресни портокали. Вж. E220.

E222    Sodium bisulphite                  Натриев бисулфит. Вж. E220.

E223    Sodium metabisulphite          Натриев метабисулфит. Агент при обработката. Вж. E220.

E224    Potassium metabisulphite     Калиев метабисулфит. Вж. E220.

E225    Potassium sulphite                Калиев сулфит. Вж. E220.

E226    Calcium sulphite                    Калциев сулфит. Да се отбягва. Отхвърлен в някои страни. Забранен в Австралия.

E227    Calcium hydrogen sulphite   Калциев водороден сулфит. Да се отбягва. Отхвърлен в някои страни. Забранен в Австралия.

E228    Potassium bisulphite             Калиев бисулфит. Вж. E220.

E230    Biphenyl, Diphenyl                Може да се използва за земеделски цели. Типични продукти са цитрусовите плодове. Забранен в Австралия. Отхвърлен в някои страни.

E231    2-Hydroxybiphenyl/Orthophenyl phenol      Може да се използва за земеделски цели. Типични продукти са круши, моркови, праскови, сливи, сушени сини сливи, стафиди, сладък картоф, цитрусов сок, ананас, пиперки, домати, череши, голи праскови. Забранен в Австралия. Отхвърлен в някои страни.

E232    Sodium biphenyl-2-oxide/Sodium orthophenyl phenol                    Вж. E231.

E233    Thiabendazole                        Може да се използа за земеделски цели. Типични продукти са цитрусови плодове, ябълки,, круши, картофи, банани, гъби, месо, мляко. Забранен в Австралия. Отхвърлен в някои страни.

E234    Nisin               Антиботик, извлечен от бактерии. Среща се в бирата, обработените сиренета, доматеното пюре. Не са познати вредни ефекти.

E235    Natamycin      Против образуване на плесени, извлича се от бактерии. Понякога се ползва в медицината  за лечение на candidiasis (кандидоза?).

E236    Formic acid                Мравчена киселина. Да се избягва. Отхвърлена в някои страни. Забранена в Австралия.

E237    Sodium formate          Да се избягва. Отхвърлен в някои страни. Забранен в Австралия.

E238    Calcium formate        Да се избягва. Отхвърлен в някои страни. Забранен в Австралия.

E239    Hexamine                  Да се избягва. Отхвърлен в някои страни. Забранен в Австралия.

E249    Potassium nitrite       Калиев нитрит. Фиксатор/стабилизатор на цвета и консервиращ агент за месо. Нитритите могат да засегнат способността на тялото да пренася/усвоява кислорода и в резултат на това да причинят недостиг на въздух/задушаване, замайване и главоболие. Забранен в храните за пеленачета и деца. Потенциален канцероген.

E250    Sodium nitrite                        Натриев нитрит. Вж. E249. Може да се свързва с химикали в стомаха, образувайки нитрозамин. Може да предизвика хиперактивност и други вредни реакции. Потенциално канцерогенен. Забранен в много държави. HACSG препоръчва да се избягва.

E251    Sodium nitrate                       Натриев нитрат. Вж. E250. Използван също при производството на азотна киселина, за целите на наторяването и за производството на ферментационни месни продукти.

E252*  Potassium nitrate       Калиев нитрат. Вж. E249. Може да бъде извлек от животински и растителни остатъци/отпадъци. Използва се в барутните експлозиви и в торовете, и в съхраняване/консервиране на месо. Може да причини хиперактивност и други вредни реакции. Потенциален канцероген. Забранен в много страни.

E260     Acetic acid                 Оцетна киселина. Главна компонента на оцета. Произвежда се синтетично от дървесина. Използва се в туршии/саламури, лютеници и сосове. Не са известни вредни ефекти.

E261    Potassium acetate      Калиев ацетат. Киселина, добавяна в храните. Типични продукти са сосове, туршии. Да се избягва от хора с нарушена бъбречна функция.

E262     Sodium diacetate, sodium acetate    Натриев ацетат и диацетат. Киселини за храни, регулатори на киселинността. Не са познати вредни ефекти.

E263    Calcium acetate         Калциев ацетат. Киселина за храни, регулатор на киселинността. Страничен продукт на производството на алкохол от дървесина. Използва се за получаване на оцетна киселина (оцет) и за производство на разяждащи боите средства.

E264    Amonium acetate       Амониев ацетат. Може да предизвика гадене и повръщане.

E270*  Lactic acid      Млечна киселина. Киселина за храни, регулатор на киселинността. Получава се чрез загряване и ферментиране на въглехидратите в млечната суроватка, в картофите, в царевичното нишесте или в меласата. Трудно смилаема за бебета. Типични продукти са формули за кърмачета, сладкарски изделия, бонбони, сосове/плънки, безалкохолни напитки, понякога бира.

E280    Propionic acid            Пропионатите се съдържат естествено във ферментационните храни, в човешката пот и в храносмилателния тракт на преживните животни. Може също да се извличат за комерсиални цели от етилен и въглероден окис, пропионалдехид, природен газ и от ферментирала дървесина. Получават се когато бактериите разлагат фибрите. Използват се в хляба и в тестените продукти.

E281    Sodium propionate     Може да доведе до мигрена. Типични продукти са тестените.

E282    Calcium propionate   Вж. E281.

E283    Potassium propionate            Вж. E281.

E290    Carbon dioxide   Въглероден двуокис. Охладител на двигатели, дериват от вародобива. Може да повиши ефекта на алкохола. Типични продукти са вино, безалкохолни напитки, сладкарски изделия.

Advertisements

3 Responses to “Опасните консерванти в храните”


 1. 1 Алекс юли 17, 2009 в 10:48 am

  HACSG означава?

  Like

 2. 2 ANELIA март 10, 2010 в 12:14 am

  mnogo dobro i nagledno pomagalo.blagodarnosti na avtora

  Like

 3. 3 Галина май 4, 2010 в 1:57 pm

  Много е полезна тази информациа. Много благодариа на автора.

  Like


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s
ЛЮБИМА МИСЪЛ:

Не е самотен този който си няма никого, самотен е този който не знае да обича!
септември 2007
П В С Ч П С Н
« Авг   Окт »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Creative Commons License
Произведението произведение ползва условията на Криейтив Комънс договор. Photobucket Tyxo.bg counter Блогосфера
Wikipedia
Locations of visitors to this page Site Meter website counter

Blog Stats

 • 1,397,762 hits

ЛЮБИМА МИСЪЛ:

Не е самотен този който си няма никого, самотен е този който не знае да обича!
Advertisements

%d bloggers like this: