Чешмяна или минерална вода?

Редувайте всички видове минерални води с чешмяна или изворна вода! – това е съвета на лекарите.

Масова практика у нашето семейство е редуването на една минерална вода от един извор с друга минерална вода от друг извор. Това е неправилно, защото макар и различни по състав и количество, повечето минерални води съдържат еднакви минерали. Обикновено ги редуваме така един път от Горна Баня, друг път от Банкя и трети път от кв. Драгалевци и това е неправилно защото според специалистите минералните води трябва да се редуват с неминерални. Това е с цел организмът да си „отпочине“ и да се избегне натрупването на минерали. Когато се редуват минералните води с неминерални, благотворното въздействие на състава на минералните води върху организма е по-голямо.
Затова всички минерални води трябва да се редуват с неминерална – чешмяна, трапезна или изворна вода. Поради факта, че качеството на водата от чешмата не е толкова високо, а трапезната вода е допълнително обработвана, за предпочитане е редуването на минералните води да се прави с изворна вода.

В България имаме изключително разнообразие от води с различно съдържание на йони и обща минерализация. Едни могат да се консумират ежедневно и неограничено, други се пият по определена схема с лечебна цел. Например за профилактика срещу кариес и остеопороза изберете флуоросъдържаща вода (F+), при хипертония, бъбречни и сърдечни заболявания – вода с възможно най-ниско съдържание на натрий (Na+). Важно е да запомним, че в минералните води винаги има йони с хранително физиологично действие, полезно за организма, докато изворните води се препоръчват, когато не е необходимо или не е полезно да се пие вода, обогатена с минерали.

За възрастен човек са нужни не по малко от 2 литра вода на ден. Това че през деня пием кафета, чай или газирани напитки не спомагало за хидратирането на организма, напротив водело до допълнително обезводняване. Знаем, че ако пием сладки напитки след кратко време пак ожадняваме, затова най добре си е да утоляваме жаждата и потребностите на организма с прясната, чиста минерална или изворна вода, като ги редуваме.

Хлорирането е много вредно

Хлорирането на питейната вода е друг случай на добавяне на вещества, които са вредни за човешкото здраве. Освен него, друга опасност са микроорганизмите във водата, но сега ще говорим за хлорирането. То произвежда широк диапазон от хлорни съединения с канцерогенни и други причиняващи болести свойства.Неохотно, дори органите по здравеопазване днес признават, че има проблем със здравето, но те преиначават този факт, съсредоточавайки се само върху трихалометаните (THMs).Това са много малки химични съединения, състоящи се от един въглероден атом със закачени няколко хлорни или бромни атоми. Най-разпространения от тях е хлороформът (trichloromethane), който се явява канцерогенен за мишките и плъховете. Вие не можете да се защитите от THMs, който се абсорбира от кожата, ако си вземате душ или плувате в басейн с хлорирана вода. Горещият душ може да повиши нивото на THMs в кръвта 10 пъти повече от пиенето на кварта (1.14 л) хлорирана вода.

Докато много изследвания откриха връзка между хлорираната вода и вторично хлорираните продукти и увеличаване рисковете от рак, особено рак на пикочния мехур. Асоциацията за борба с рака на пикочния мехур казва за THMs, че те са относително безопасни, защото се изхвърлят от организма. Някои учени са убедени, че главната вреда за здравето е предизвикана от хлорни съединения с дълга верига, които остават в организма. Нивото на хлор в обработваната вода е приблизително 100 пъти повече от нивото на THMs. Няма съмнение, че хлорът се свързва с всички органични вещества, но особено с чувствителните биохимикали от типа на ненаситените масла, холестерола и витамините. Тази реакция се появява, когато храната е измита или приготвена, когато хлябът е изпечен, когато готовите плодови сокове или млякото от соя се приготвят с такава вода и те остават във вашето тяло, ако пиете хлорирана вода. Тези хлорни съединения имат дълги въглеводородни вериги и остават натрупани в организма, също както инсектицидите (ДДТ например), с които между другото са тясно свързани. Както до скоро здравните органи не допускаха, че приемането на пестициди може да доведе до здравословни проблеми, така и сега те не вярват, че тези дълги вериги хлорни съединения причиняват проблеми. Считам това за безотговорно и некомпетентно отношение, що се отнася до здравето на хората.

Всички или болшинството хлорни органични съединения, които са били тествани показали, че са вредни за здравето. Факт е също, че нашият черен дроб не е пригоден да неутрализира хлорните химикали. Разглеждането на всички тези факти заедно, води до неизбежното заключение, че хлорираната вода уврежда нашето здраве до голяма, макар и неизвестно до каква степен.Съсредоточавайки се само върху THMs, здравните органи твърдят, че антимикробните ползи от хлорираната вода са много по-големи от опасностите за здравето и че няма друга разумна алтернатива за обезопасяването на водата. Има хиляди водо-преработвателни заводи в Европа, които осигуряват безопасна вода без хлор, използвайки озон, ултравиолетови лъчи, мембранни филтри, бавни пясъчни филтри. Разбира се, това ще бъде първоначално по-скъпо струващо, отколкото хлорните инсталации, но намаляването на хроничните заболявания ще бъде незаменимо по-евтино за отделния индивид, а също и за обществения джоб.

В същото време трябва да се защитавате от опасностите, причинени от хлорираната вода. Ако вие живеете в място, където имате достъп до дъждовна или подземна вода добре, но ако не – то използвайте филтри или установки с обратна осмоза, за да почистите водата, която използвате за пиене и готвене, а на душа обезателно поставете филтри. Дестилираната вода се нуждае от допълнителен въглероден филтър за отстраняване на хлора и THMs. За временно използване, когато нямате достъп до тези пособия, можете да кипнете водата за кратко и след това да я приемате охладена. Също и ваната, която сте решили да вземете, можете да я напълните предварително с гореща вода и след като изчакате да се охлади до нужната температура да я използвате. Контактът на кожата с THMs не само позволява поглъщане, но и води до стареене на кожата. Можете да противодействате на това като след душа втриете в кожата си вода с намалено съдържание на йони (дейонизирана вода) или разреден разтвор на витамин С.

Advertisements

0 Responses to “Чешмяна или минерална вода?”  1. Вашият коментар

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s
ЛЮБИМА МИСЪЛ:

Не е самотен този който си няма никого, самотен е този който не знае да обича!
септември 2007
П В С Ч П С Н
« Авг   Окт »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Creative Commons License
Произведението произведение ползва условията на Криейтив Комънс договор. Photobucket Tyxo.bg counter Блогосфера
Wikipedia
Locations of visitors to this page Site Meter website counter

Blog Stats

  • 1,409,370 hits

ЛЮБИМА МИСЪЛ:

Не е самотен този който си няма никого, самотен е този който не знае да обича!
Advertisements

%d bloggers like this: