GSM -те сваряват мозъка ни

В ежедневието ни се налага да провеждаме купища разговори по gsm-а, било то делови, семейни, приятелски. А знаем ли че от 30 до 50 хиляди души годишно в света заболяват от рак на очите и на мозъка в резултат от използването на клетъчни телефони. Това че тези устройства ни вредят не е новост. Ние без тях не можем, ето защо специалистите съветват да ограничим разговорите по мобилния телефон и колкото е възможно по малко да ги използваме. Въпреки, че когато сме в движение навън по улиците разговорите с gsm-а са неизбежни. Екипът италиански изследователи ръководени от д-р Джордж Карло, прогнозира, че до 2010 година ще бъдат отчетени нови 500 000 случая на тези заболявания.

Доц. Мишел Израел от Националния център по опазване на общественото здраве, беше коментирал експеримента, които преди известно време направиха журналистите от „Нова телевизия“- поставиха мобилни телефони от двете страни на сурово яйце и инициираха връзка между тях. При отваряне на яйцето след два часа, то изглеждаше приятно сварено, полу-рохко, показа репортажът. Идеята идва от разгласения подобен експеримент, направен от руснаци. При руския експеримент опичането е станало дори по-бързо – само за един час.“Излъчването е вредно за човека, защото е изкуствено. Микровълните загряват водните молекули на тъканите, като степента зависи от мощността на телефона.“, каза доцентът.

„Покачване с над един градус се счита за опасно, а при продължителен разговор температурата може да се повиши с повече. Загряването на тъканите трябва да се разсее, което поставя организма в стрес и може да предизвика сериозни промени във вегетативната нервна система. За децата е по-опасно“, коментира то

Мишел Израел препоръча на потребителите да държат телефона далеч от ухото, когато набират номер, защото тогава излъчването е най-голямо. След осъществяване на връзката, по време на провеждане на разговора, излъчването намалява с около 100 пъти.

Eкспертът посъветва потребителите да говорят по-кратко и по-рядко. Освен това за препоръчване е да ползват хендсфри.

„Опитваме се да въведем чрез Министерство на здравеопазването наредба за използване на електромагнитната енергия. Тя включва и секция с предупреждения при използване на Gsm-те, в която се описва излъчваната енергия и каква част от нея се поглъща от човека.“, каза доцентът.

earphone.jpg

Има една зависимост между мощността на облъчването и условията в които се ползва мобилният телефон, която е добре да се знае. Мобилният телефон регулира адаптивно изходящата си мощност, така че тя да бъде достатъчна за да установи връзка. При високо ниво на сигнала от най-близката клетка той ползва ниска мощност и обратно. Тази особеност води до факта, че в рамките на населено място облъчването от мобилен телефон за единица време е десетки и стотици пъти по-малко в сравнение с облъчването за същото време в планина, в подлез, на път или при други лоши за връзката условия.

Не трябва да се говори повече от 2 минути по мобилен и поне през час.Лъченето е най-силно в момента на набиране на номера, когато телефонът си търси клетката – тогава трябва GSM-а да се държи далеч от ухото. Освен това разговорът не трябва да трае повече от 1-2 минути, защото при по-дълго говорене се повишава температурата на меките тъкани в мозъка. Следващият разговор да е минимум след 40 минути.Мерната единица за облъчването от клетъчните телефони се нарича специфичен коефициент на поглъщане и в упътването на телефоните е обозначена като SAR (Specific Absorption Rate). Този коефициент се измерва във ват на килограм W/kg. Пределно допустимата норма е 2.0 вата на килограм, така че всички телефони в ЕС трябва да да имат специфичен коефициент на поемане по-малък от 2.0 W/kg. В САЩ изискванията са още по-строги – там пределно допустимото облъчване е 1.6 W/kg. Информацията за нивото на този коефициент, известен като SAR може да се намери в упътването на всеки телефон, както и на страницата в Интернет на производителя на телефонния апарат, но рядко се обозначава на етикета на телефоните.

Advertisements

5 Responses to “GSM -те сваряват мозъка ни”


 1. 1 Албена октомври 25, 2007 в 8:39 am

  Почти на всички е ясно за вредата от мобилните телефони , но не се говори за вредата от базовите станции на мобилните оператори , монтирани върху покривите на жилищните сгради.

  В очакване на отговор.

  Like

 2. 2 Андрей Джаджев декември 10, 2007 в 9:23 am

  темата е абсолитно вярна това се показва и в експеримента в които свариха яйце благодарение на два GSM апарата
  То на човечеството не му трябват врагове то и без чужда помощ ще си се доведе до унищожение

  Like

 3. 3 Мариета Иванова май 12, 2010 в 4:02 pm

  Всичко това което е написано е абсолютно вярно. Напоследък ми се налага да говоря доста по мобилния си телефон и доста продължително и усещам как се чувствам все по зле, усещам дори през нощта как ушите ми греят, и то някакси навътре в главата, чувството е ужасно, затова реших да се позаинтересувам от вредите които нанасят. Ужасно е, чувството е точно че главата ти ври, сякаш е печка която излъчва горещина… Хора не говорете продължително време!! Аз го почувствах върху собственото си тяло.

  Like

 4. 4 Рангел юли 9, 2010 в 8:06 pm

  Има доста материали,които противоречат на този тук,НО те не са вярни.За тези неверници,които не вярват че GSM-ма е вреден да се запитат тогава около радарите засичащи самолети не се допускат хора на дестки метра,когато работят и защо имат знак за радио лъчение!? Е все пак има разлика от радар и GSM, но лъчението е подобно дори по слабо е доста по слабо де но за сметка на това телефона е допрян на ухото(главата)
  Доста говоря и май си имам своите главоболия особено ако поставя GSM-ма близо до главата когато легна да спя и съм го вклучил да се зарежда незнам за какво е така обаче е факт.

  Like

 5. 5 Петър Петров ноември 12, 2010 в 12:30 pm

  Доста говоря и май си имам своите главоболия особено ако поставя GSM-ма близо до главата когато легна да спя и съм го вклучил да се зарежда незнам за какво е така обаче е факт.

  Напоследък ми се налага да говоря доста по мобилния си телефон и доста продължително и усещам как се чувствам все по зле, усещам дори през нощта как ушите ми греят, и то някакси навътре в главата, чувството е ужасно, затова реших да се позаинтересувам от вредите които нанасят. Ужасно е, чувството е точно че главата ти ври, сякаш е печка която излъчва горещина…

  А по голямо нещо няма от самовнушението!

  Like


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s
ЛЮБИМА МИСЪЛ:

Не е самотен този който си няма никого, самотен е този който не знае да обича!
октомври 2007
П В С Ч П С Н
« Септ   Ноем »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
Creative Commons License
Произведението произведение ползва условията на Криейтив Комънс договор. Photobucket Tyxo.bg counter Блогосфера
Wikipedia
Locations of visitors to this page Site Meter website counter

Blog Stats

 • 1,397,737 hits

ЛЮБИМА МИСЪЛ:

Не е самотен този който си няма никого, самотен е този който не знае да обича!
Advertisements

%d bloggers like this: