Мъжкият месечен цикъл

Мъжете са подвластни на хормоналния цикъл не по-малко от жените – до този категоричен извод достигнаха американски учени. При това той не е свързан с тампони и превръзки, при него играе най вече ролята на тестостерона. Вече и мъжката половина на света може да използва съвсем реално извинението „неразположен съм“, защото причината за част от неуспехите в сексуален и професионален план се дължат именно на физиологичния цикъл при мъжа.

Ето защо много мъже не подозират за мощното влияние на хормоналния цикъл върху организма му и започва да вини себе си за лични или служебни неуспехи в момент, когато физиологията е виновна за това. „Мъжете не са устроени толкова просто, както на повечето хора им се струва – казва Тед Куигли, чикагски ендокринолог, изследващ репродуктивните функции на мъжа. – Голяма част от типично женските симптоми имат и своя мъжки аналог.“

Джим Ленгли, писател и журналист от Калифорния смята, че с него редовно се случва нещо от рода на „менструацията“ . В продължение на години той се упражнява с велотренажьор и винаги си записва резултатите. Статистиката му показва следното: веднъж в месеца се наблюдава спад на физическата и емоционална активност. Това продължавало не повече от два дни, но е съвсем очевидно, че именно тогава работата му не спори и тренировките са по-малко резултатни. Когато Джим и жена му погледнали в записките, забелязали, че по периодичност всичко това напомня на женски цикъл.

До същия извод стига и треньорът на отбора по лека атлетика във Филаделфийския университет, Чарлз Торпи. Неговата задача е да поддържа постоянно спринтьорите във върхова форма. „Ако вземем скалата от 1 до 10, то резултатността на моите атлети не трябва да е по-ниска от 8.“ По негови наблюдения, периодично започват да показват резултати по-ниски от своите възможности. Понякога има обективни причини – недоспиване, травми, болести. Но най-често няма никакви реални поводи за това. „В такива случаи аз не изисквам от тях немислими усилия. В 99 от 100 случаи, всичко, което трябва да направим, е да снижим оборотите. За мен е очевидно: на мъжкия организъм е свойствена определена цикличност.“Изследванията на тази тема едва сега започват, но можем да направим извода, че активността на мъжа е подчинена на четири различни цикли.

Жизнен цикъл

В момента най-добре са изучени колебанията на тестостерона в течение на дълги периоди от живота ни. Спадът в нивото на тестостерона обикновено започва към четиридесетте, а понижението се движи средно с 10% за 10 години. Най-забележимият показател на нивото е сексуалната активност и спонтанните утринни ерекции. Колебанието в настроенията, депресиите, умората също са признаци на спада. Това състояние обикновено се нарича мъжки климактериум.

Годишен цикъл

Колебанията в тестостерона зависят и от годишния сезон. Парадокс: макар, че пролетта се смята за сезона на разгонване, тогава мъжкия организъм е най-беден на тестостерон. Затова пък през есента е най-силен. Пикът на хормона и съответно на интензивността на сексуалния живот е през октомври. Природата се е погрижила по-голямата част от човешкото потомство да се появява на света през слънчевите дни.

Месечен цикъл

Вероятността за психологически срив тогава е най-голяма. Това, което изпитват мъже като Ленгли е по-скоро реакция, подобна на женската. Широко известно е, че две жени, живеещи заедно, често синхронизират месечния си цикъл. Подобен синхрон могат да проявят и мъжете. Ако жената има ярко изразен предменструален синдром, то и мъжът неволно може да се присъедини към нея с тялото си. Съдейки по всичко, стресът оказва огромно влияние върху тестостерона. Той може да бъде физически, от преумора или просто причинен от хормоналните бури на жената, с която мъжът споделя дните си. По данни от изследванията на Куигли, заради отговорната работа, при много млади мъже, радващи се на успешна кариера, се появяват проблеми с нивото на мъжките хормони.

Дневен цикъл

Те са два. Първият е съвсем простичък – сутрин нивото на тестостерона е най-високо, а вечерта спада. Другият цикъл се задейства на всеки 15-20 минути. Той е наречен „тестостеронов минутен синдром“- ТМС . Макар досега да не е ясна причината за тези хормонални скокове в организма (три-четири пъти за един час), изучаването на ТМС води до интересни сравнения. Преди няколко години бе установено, че мъжете фантазират за секс средно на всеки 15-20 минути. У някои учени този резултат предизвика сериозни съмнения, докато не откриха ТМС и тогава всичко си дойде на мястото. Точно в такава периодичност се задействат скоковете на тестостерона в кръвта и е напълно нормално сексуалните мисли да ви посещават на всеки 15 минути.

Как рационално да използваш физиологическия цикъл, ако не си привикнал всяка секунда мнително да наблюдаваш самочувствието си? Как да си направиш оптимално разписание, отчитайки подема и спадовете на енергията?

Изгради си навик, напускайки работното място, да оценяваш резултатността на деня по скалата от -10 до +10. Наблюдавай емоционалното ниво, бързината на реакциите, мисленето, паметта и си записвай в тетрадка. След три месеца подобна статистика ще се очертае съвсем ясна картина. Каква ще е ползата ти от това знание? Няма да получиш допълнителни, почивни дни – все още не сме чак толкова облагодетелствани. Но ако разбереш, че всеки четвърти вторник всичко ти се изплъзва от ръцете, ти вече няма да приписваш това на собствената си разсеяност или на намесите на врага, а примирително ще споделиш със себе си – „Знаеш ли, днес е необикновен ден“.

Advertisements

4 Responses to “Мъжкият месечен цикъл”


 1. 1 niki октомври 10, 2007 в 1:40 pm

  интересно наситина.

  Like

 2. 2 Апостол Апостолов февруари 10, 2008 в 9:15 am

  Много полезна информация. Не бях и чувал за тези неща досега. Благодаря ви!

  Like

 3. 3 albinos февруари 10, 2008 в 10:05 am

  Благодаря ви и на вас! Радвам се, че съм полезен.

  Like


 1. 1 Сряда.. | experience.blogging Trackback по април 23, 2008 в 10:32 pm

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s
ЛЮБИМА МИСЪЛ:

Не е самотен този който си няма никого, самотен е този който не знае да обича!
октомври 2007
П В С Ч П С Н
« Септ   Ноем »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
Creative Commons License
Произведението произведение ползва условията на Криейтив Комънс договор. Photobucket Tyxo.bg counter Блогосфера
Wikipedia
Locations of visitors to this page Site Meter website counter

Blog Stats

 • 1,397,876 hits

ЛЮБИМА МИСЪЛ:

Не е самотен този който си няма никого, самотен е този който не знае да обича!
Advertisements

%d bloggers like this: