Пиявиците – лекуващите гадинки

Когато чуят думата пиявица, някои хора неволно се намръщват, защото в съзнанието им изпъква представата за някакви неприятни блатни червеи, които смучат кръв от хора и животни. Всъщност тази представа е само отчасти вярна, защото някои пиявици са хищници и изобщо не смучат кръв, а други живеят по влажни места по сушата. Но медицинската пиявица действително живее във водата и както е известно, смуче кръв, поради което намира приложение в медицината.

Медицинската пиявица се среща най – често в блата, езера и бавно течащи реки с тинесто дъно и обилна водна растителност. Тя има гръбнокоремно сплеснато тяло, което достига дължина 20 см. Има ясна и гъста сегментация, маслиненозелен цвят с няколко надлъжни жълтеникаво кафяви ивици. Оцветяването силно варира. Долната плоска страна е обикновено по-светла. Храни се с кръв, която изсмуква от различни бозайници. Това става по време на водопой. Във връзка с този начин на хранене в медицинската пиявица са се развили различнирефлекси. Когато животните нагазят водата за водопой, те я раздвижват. Образуват се вълни, които се разпространяват във всички посоки. Пиявиците, намиращи се на разстояние до няколко метра, усещат това и бързо и точно се насочват с плуване към мястото, откъдето започват вълните.

Пиявицата плува с вълнообразни извивания на тялото. Щом достигне устата или крака на животното, тя се хваща със задния си вендуз. В дъното му се намират зъбчетата, с които бързо разрязва кожата. Пиявицата отделя в раната хирудин – вещество, което пречи на кръвта да се съсирва, и със силни смукателни движения започва смученето. След като се нахрани, пиявицата може да живее 1,5 години без храна. Слюнните жлези на пиявиците отделят белтъка хирудин, който има противосъсирващо действие и се използва в медицината. Медицинските пиявици се използват за лечебно кръвопускане (напр. при остра сърдечна недостатъчност).

Размножителният период на пиявицата започва през пролетта. След оплождането тя излиза на брега непосредствено до водата, където дълбае ходове в мократа почва и отлага яйчните си пашкули. Пиявичките се излюпват на следващата пролет. Те достигат дължина 1см, навлизат във водата и празитират върху жаби като смучат кръв.

Днес медицинската пиявица се отглежда и при изкуствени условия. Получават от нея хирудин, а я използват и направо за лекуването на някои болести- очното заболяване глаукома, високо кръвно налягане, мозъчни кръвоизливи, тромбози на вени и др.

ПИЯВИЦИТЕ ЛЕКУВАТ ВЪЗПАЛЕНИЕТО В УСТАТА

Когато възпалението на зъба премине вътре в костта или върху корена, тогава на мястото може да се постави пиявица. Тя отделя 100 фермента, които премахват възпалението. Това обаче не става за един път. Трябва да се поставят 5-7 пиявици за 2-3 денонощия. Понякога се налага процедурата да се повтори.

И все пак има противници на този вид лечение с пиявици което се нарича хирудотерапия, но ето до какви заключения стигнаха българските лекари.

ЗА КОЖАТА Е ПОЛЕЗНО, НО ЦЕЛУЛИТЪТ И БРЪЧКИТЕ НЯМА ДА ИЗЧЕЗНАТ!

Експертът доктор-дерматолог-козметолог мот медицинския център «АСТЕРИЯ МЕД» Ирина КИРОВА:

– В козметологията хирудотерапията може да се прилага при целулит и за подмладяване на кожата.

• Активизират се кръвообращението и обмяната на веществата;

• Усилва се лимфодренажът;

• За профилактика на оксидативния стрес (повреждане на клетката в процеса на окисление);

• Кожата става мека и еластична

• Целулитът намалява за сметка на усилената микроциркулация и лимфодренажа, отоците спадат.

– Но след първия и даже след десетият сеанс бръчките няма да се изгладят напълно и «портокаловата кожа» няма да изчезне;

– ефектът във всеки индивидуален случай може да е различен – на един пациент ще помогне, а при друг резултатите ще са минимални.

При лечение на целулит по-голям смисъл ще има съчетаването на лечението с пиявици с хипокалорийна, (нисковъглеродна) диета, масаж и апаратни методики.

Има данни, че хирудотерапията е ефективна при псориазис, невродермит, фурункулоза, екзема, но само в комплекс с традиционните методи за лечение.

ПРОБЛЕМИТЕ С ГРЪБНАЧНИЯ СТЪЛБ Е ПО-ДОБРЕ ДА СЕ РЕШАВАТ С ДРУГИ МЕТОДИ

Експерт – к. м. н., лекар-неврохирург от Центъра по вертебрология и ортопедия на клиниката «Ортоспайн» Игор БОРЩЕНКО:

Механизмът на действие при остеохондроза се основава на рефлекторното въздействие и намаляване на мускулния спазъм.

Същите ефекти могат да се получат и с по-съвременни методи, например, лечебни блокади, медикаменти, иглорефлексотерапия.

– След ухапване от пиявици раничките дълго време кървят, белезите остават за няколко месеца.

Хирудотерапията за лечение на дискова херния, остеохондроза и други заболявания на гръбначния стълб могат да се смятат за архаизъм.

На ударено, отоци и хематоми – мази «от пиявици»

Експерт – к. м. н., лекар-невролог, водещ специалист от катедрата по възстановителна терапия и експертиза на трудоспособността на факултета за усъвършенстване на лекари на Руския държавен медицински университет Виктор Кос.

По мнение на този експерт, хирудотерапиятa може да се прилага при варикозна болест и тромбофлебити – на първите стадии на болестта.

Показание също могат да бъдат и неврологичните заболявания, предизвикани от дегенеративни процеси вследствие на недостатъчно кръвоснабдяване на тъканите (остеохондроза в стадий на неустойчива ремисия, остеоартроза и т.н.).

Но преди да сложите пиявици на болното място, посъветвайте се с лекар (не с хирудотерапевт): може да успеете да минете и без това? На основата на хирудина фармацевтичните фирми пускат много ефективни препарати за външно приложение при наранявания на меките тъкани, травматични отоци, хематоми (в това число след инжекции), разтегнати сухожилия, флебити и тромбофлебити повърхностни вени, варикозно разширени вени на долните крайници, хемороиди.

ХИРУДОТЕРАПИЯТА Е ОПАСНА ПРИ БОЛЕСТИ НА СЪРЦЕТО И КРЪВОНОСНИТЕ СЪДОВЕ

експерт – к. м. н., лекар-кардиолог, Антон Родионов:

Способността на пиявиците и по-точно на хирудина – веществото, което те отделят в кръвта, да намалява способността на кръвта да се съсирва, е известна от повече от 30 века. До средата на миналия век лечението с пиявици е било един от основните методи в арсенала на лекарите, но времето и науката не стоят на едно място.

В последните десетилетия се появиха по-ефективни и безопасни средства за лечение на сърдечно-съдови заболявания. Тяхното главно преимущество пред пиявиците е възможността за точна дозировка.

Съчетанието на хирудотерапията с традиционните лекарства е доста опасно защото тяхното разреждащо действие върху кръвта се сумира.

Експертът е убеден, че сега за лечение на сърдечносъдови заболявания хирудотерапията не може да бъде препоръчана на никой от болните.

МИОМАТА СЕ РАЗТВАРЯ?

Експерт – д. м. н., лекар-акушер-гинеколог, старши научнен сътрудник от Центра за акушерство и гинекология РАМН Ирина Долженко:

– По мое мнение хирудотерапията може да се прилага в гинекологията само като допълнение към основния вид лечение. Особено когато причината за заболяването са различни съдови нарушения, например, варикозно разширение на вените на малкия таз или някои възпалителни заболявания.

– Вярно ли е, че при лечение с пиявици се разтварят миомите?

– Да се отговори еднозначно на този въпрос е сложно. Хирудотерапията наистина има разтварящ ефект, но не и ако се използва като самостоятелно лечение.

Смятам, че въпреки че хирудотерапията е известна отдавна, този метод все още не е заел своята ниша в съвременната медицина. В момента се търси как максимално ефективно да се използва. Може би именно затова сега така масово препоръчват лечението с пиявици.

ВАЖНО!

ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ ЗА ЛЕЧЕНИЕ С ПИЯВИЦИ:

заболявания на кръвта, в това число заболявания с повишен кръвоток – хемофилия и хеморагияна диатеза;

склонност към алергии;

състояние на психическа превъзбуда;

физическо изтощение;

онкологични заболявания;

бременност;

не се препоръчва използването на пиявици при деца.

По време не процедурите трябва да се борави много внимателно поради опасността от инфектиране на раните.

СПРАВКА

На науката са известни повече от 400 вида пиявици, но лечебни свойства има само един вид – Hirudo medicinalis. Той е признат за изчезващ и е записан в Червената книга.

В слюнката на лечебните пиявици, освен хирудин, има и почти 20 други компонента, които имат лечебни свойства.

За час лечебната пиявица изсмуква до 15 мл. кръв.

В наши дни медицинската пиявица се среща вече доста рядко в България, отколкото в миналото.

 

 

*използвани са материали от различни сайтове, както и от сайта:

http://www.lekar.bg/

About these ads

11 Responses to “Пиявиците – лекуващите гадинки”


 1. 1 lawyer.bg ноември 14, 2007 в 2:26 pm

  мммм.. 15 мм? или мл. важно е. наистина. аз как да дам 15 мм от кръвта си? :)

 2. 2 albinos ноември 14, 2007 в 10:26 pm

  Съжалявам за грешката, ще я оправя :)

 3. 3 evgeni юли 3, 2008 в 11:47 am

  Ot kade moje da se nameri medicinska pijavica?

 4. 4 albinos юли 3, 2008 в 1:25 pm

  Медицинската пиявица се среща най – често в блата, езера и бавно течащи реки с тинесто дъно и обилна водна растителност.

 5. 5 Desislava март 15, 2009 в 6:55 pm

  Dali 6te mi pomogne za 4asa po Biologiq.

 6. 7 zinovia559 март 10, 2010 в 2:53 pm

  В момента се интересувам от всичко,което е свързано с пиявиците
  и имам намерение да ги изпробвам на себе си.Всичко започна със гледането на един филм,как един професор във Берлинска болница лекува болните със пиявици.От различните сайтове събрах материал,но той не ми е достатъчен,като например не ми е ясно по колко пиявици да сложа,как да ги съхранявам по натам, мога ли да ги ползвам пак и кога,след колко време,какви са опасностите,ако сама ги сложа и в какво да внимавам.Ако някой знае подробности, моля да ми отговори
  ziwa@abv.bg

 7. 8 Ванда юни 8, 2010 в 1:00 pm

  АЗ СЬЩО СЕ ИНТЕРЕСУВАМ ОТ ТОВА -ОТ КАДЕ МОГАТ ДА СЕ ЗАКУПЯТ И КАК СЕ ОТГЛЕЖДАТ МЕДИЦИНСКИТЕ ПИЯВИЦИ И ВСИЧКО СВЬРЗАНО С НЕТРАДИЦИОННИТЕ МЕТОДИ НА ПРИЛАГАНЕТО ИМ В МЕДИЦИНАТА.

 8. 9 ppq септември 30, 2010 в 9:08 pm

  Живея в Естония и тук е много популярно това лечение. аз си слагам вече два пъти пиявици и съм доволен. първият път си сложих 3 пиявици, за да разбера дали съм алергичен и като разбрах че не съм ми сложиха след 4-5 дена още 5 пиявици. за съжаление се наложи да прекъсна. след 1 година си сложих още един път 7 пиявици, ама двете не ме смукаха. жената която ми ги слага казва че най-добър ефект има програма от 8-10 сеанса за 1 месец и след това трябва 1 година почивка. аз си мисля, че е малко пресилено 8 пъти, но 4-5 пъти по 4-5 пиявици е нормално. първо се слагат на кръста, втори сеанс около черния дроб, трети около лопатките, четвърти мисля в областа на врата и последен сеанс мисля да си сложа на краката

 9. 10 Oksana август 18, 2012 в 10:51 am

  Предлагам медицински пиявици,с гарантирано качество,произход Украйна, за повече информация на тел.0884323177 или e-mail oksana.n.kirova@abv.bg


 1. 1 био/еко методи за лечение и профилактика | Размисли Trackback по юни 21, 2011 в 4:46 pm

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s
ЛЮБИМА МИСЪЛ:

Не е самотен този който си няма никого, самотен е този който не знае да обича!
ноември 2007
П В С Ч П С Н
« окт   дек »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Creative Commons License
Произведението произведение ползва условията на Криейтив Комънс договор. Photobucket Tyxo.bg counter Блогосфера
Wikipedia
Locations of visitors to this page Site Meter website counter

Blog Stats

 • 1,103,324 hits

Top Clicks

  Flickr Photos

  聖域 Lighting City ~ Aerial Night View of Taipei city @ The Tough guy Ridge 觀音山硬漢嶺~

  Още снимки

  ЛЮБИМА МИСЪЛ:

  Не е самотен този който си няма никого, самотен е този който не знае да обича!

  Follow

  Get every new post delivered to your Inbox.

  %d bloggers like this: