Светулката

Спомням си когато бях малък с нашите ходихме на почивка в Сандански. Там за първи път видях светулки и за съжаление оттогава не съм виждал тези интересни, светещи насекоми. Поинтересувах се за тях и открих много интересни неща.

Светулката не използва и електричество, но притежава една дори още по-мощна технология. То е по-ефективно от една крушка, която превръща в светлина само 10% от енергията, която достига до нея, а останалите 90% се превръщат в топлина и изчезват. От друга страна светулката пък произвежда почти 100% светлина със своята енергия. Причината за това е безупречния дизайн в нейната система за производство на светлина.

У нас се срещат няколко вида светулки.Те се отнасят към богато представено в тропиците семейство, за което е характерна, особено за женските, способността да светят.

Светещият орган на светулките се намира в шестия или в седмия коремен сегмент и се вижда отвън като ярко бяло и жълто петно. Коремният сегмент, в който е светещият орган, има прозрачна кутикула. Самият светещ орган представлява група едри клетки, които трудно се отличават от мастните клетки, оплетени често с разклонения на трахеи и нерви. Зад светещите клетки има рефлекторни клетки, които съдържат в себе си кристали на пикочна киселина. Тялото на светулката съдържа специален химичен елемент наречен луциферин и ензим на име луцифераз. Когато трябва да бъде произведена светлина, тези два елемента се съединяват и при това съединение се отделя енергия под формата на светлина.

Самият процес на светене е химичен, окислителен процес, който се регулира от мозъчния ганглий в главата.

Светулките общуват ли си с светлината?

За да намерим отговора на този въпрос трябва да разгледаме отблизо един рояк от светулки. Погледнати в тъмното те карат човек да се чувства сякаш върви под звездите. Това, което виждате обаче не са звезди, а стотици хиляди светулки. Тези светлинки са от изключително значение за светулките: средство за общуване.

През цялата история човек е използвал различни средства за осъществяване на общуване. Едно от тях е морзовата азбука, която се състои от къси и дълги сигнали и се използва при телеграмите. Светулките, подобно на морзовата азбука, използват светлинни сигнали, за да комуникират помежду си.

Мъжката светулка светва и изгасва своята светлина, за да изпрати съобщение до женската. Това съобщение съдържа специфичен код. Женската светулка използва същия този код, за да изпрати съобщението обратно на мъжката светулка. В резултат на тези взаимни съобщения мъжката и женската светулка се събират.

От момента на своето раждане всяка една светулка знае как да изпраща съобщения по този начин и как да разбира съобщенията, изпратени от другите светулки.

При някои видове женските са лишени изцяло или отчасти от крила и не могат да летят. Те пълзят по земята и светейки, привличат мъжките към себе си.

Advertisements

10 Responses to “Светулката”


 1. 1 Надя и Маги септември 8, 2008 в 4:53 am

  Тази стария е пълна боза, вземи научи химията и разликата между химичен елемент и съединение и тогава да си поговорим пак как светят светулкие!!!!!!!!!

  Like

 2. 2 albinos септември 10, 2008 в 2:55 pm

  Скъпи Надя и Маги щом като сте толкова светнати по въпроса, защо не обясните как според вас светят светулките … ама толкова и вие знаете…
  В статията са използвани материали от научни и сериозни източници. Не съм химик и фактите не съм си ги измислил аз…

  Like

 3. 3 Елис юни 1, 2009 в 12:31 pm

  Според мен статията е много интересна и е вярна защото и аз същото съм чула за светулките.Ако не ти харесва сама си направи по-хубава това е друг въпрос !

  Like

 4. 4 Инчето януари 13, 2010 в 9:47 am

  Статията си е много добре написана, а това че някои хора не са запознати с фактите е отделен въпрос. В края на краищата като не ви изнася и сте толкова по-запознати с темата напишете я по-добре!!!

  Like

 5. 6 Preslava септември 8, 2010 в 8:16 pm

  Обичам светулките!(heart)

  Like

 6. 8 Preslava септември 8, 2010 в 8:18 pm

  Наистина ги обичам!:):):)

  Like

 7. 9 Preslava септември 8, 2010 в 8:18 pm

  Днес си хванах една 🙂 🙂 🙂

  Like

 8. 10 MaLkO_sLaDkO_bAbY март 28, 2011 в 11:34 pm

  Mии… нищо не схванах ама даскалката ше ми пише 6 :Р

  Like


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s
ЛЮБИМА МИСЪЛ:

Не е самотен този който си няма никого, самотен е този който не знае да обича!
ноември 2007
П В С Ч П С Н
« Окт   Дек »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Creative Commons License
Произведението произведение ползва условията на Криейтив Комънс договор. Photobucket Tyxo.bg counter Блогосфера
Wikipedia
Locations of visitors to this page Site Meter website counter

Blog Stats

 • 1,409,052 hits

ЛЮБИМА МИСЪЛ:

Не е самотен този който си няма никого, самотен е този който не знае да обича!
Advertisements

%d bloggers like this: