Mara Salvatrucha – Новата „Ал Кайда“

Мнозина си мислят, че най-опасната групировка в света, застрашаваща Северна Америка е „Ал Кайда“, само че в сърцето на Щатите има други, също толкова опасни банди, които са потенциална заплаха за населението на страната. Две от тях са страховитите групировки “Мара Салватруча” и “Мара 18”, които от около две десетилетия те водят нескончаема кръвопролитна война помежду си. На днешно време двете банди са сключили примирие и сега единственият им враг срещу които се обединяват е полицията. Преди години „марите“ бяха една улична банда. Сега вече е глобална престъпна организация, която представлява заплаха за континента. Преди година американското сп. “Нюзуик” написа, че само членовете на “Мара Салватруча” са близо 500 000.

Макар в момента да създават много проблеми там, двете групировки водят началото си от САЩ. Родното им място е Лос Анджелис, където отдавна е рядкост да се чуе английска реч за сметка на испанската.
“Мара 18” се заражда през 80-те години. Тя е известна още с името “Бандата от 18-та улица”. Основатели на групировката са етнически мексиканци.

Скоро след това се появяват и техните кръвни врагове от “Мара Салватруча”, чието име в превод означава бандата на салвадорските тарикати. В името „Мара Салватруча“ думата „мара“ е централно американски еквивалент на испанската дума за банда. Мара означава група приятели от една общност. „Салва“ е съкращение от Салвадор, а „труча“ на местния жаргон означава „готов“ (за действие, за буйства).

В района на Лос Анджелис, сиреч в Южна Калифорния, където действа мексиканската мафия, „Мара Салватруча“ прибавя към името си номер 13, от където идва съкращението „МС 13“. С този номер бандата напомня, че води началото си от 13-та улица в Лос Анджелис, за да се различава от съперниците от „МС 18“ от същия район. По същата аналогия в района на Сан Франциско, сиреч в Северна Калифорния, действа банда с инициали „МС 14“.Както става ясно от названието им, те са предимно салвадорски имигранти, избягали от кръвопролитните граждански войни в страната.

Мачетето е любимото им оръжие, с което известяват пристигането си в американски град. През последните месеци са го използвали, за да отсекат ръката на мъж в покрайнините на Вашингтон, за да откраднат колата на момиче в град Дъръм в Северна Каролина, за да убият момче в Хюстън, Тексас. Когато американската полиция арестува извършителите на тези престъпления, открива татуирана по телата им пентаграма, числото 13 и главна буква М. Това са символи, които показват принадлежност към „Мара Салватруча“, сиреч „МС 13“.
Пребиваващи в САЩ без документи, те се превръщат в най-страховитите врагове на американската полиция. Тези гангстери не могат да бъдат заловени просто защото са хора без идентичност и практически не съществуват.

И двете бандитски групировки са съставени предимно от бедни безпризорни младежи. Те се занимават с убийства, грабежи, кражби на коли, трафик на наркотици и какво ли не още. Досущ като италианските мафиоти латиногангстерите са като едно семейство и прекарват по-голямата част от времето си заедно.

С високата си агресивност, латино бандите, израснали в Съединените щати, са навлезли не само в 33 града на страната, но и заплашват стабилността на съседни латиноамерикански страни. В Мексико, където до преди 2 години престъпната организация не съществуваше, „Мара Салватруча“ вече е пуснала пипалата си в 24 от 32 щата. Нелегалните имигранти, които проникват в Мексико от Гватемала с намерението да достигнат до САЩ, вече трябва да плащат „данък“ за преминаване на хората на „МС 13“, които са сключили съюз с наркокартелите в Тихуана, Сиудад Хуарес и Матаморос.

Според данните на местната полиция 70 процента от употребяваните коли, продавани в Салвадор, са откраднати от хората на „Мара“ в САЩ. А в Белия дом, когато се говори за критични обстоятелства в Латинска Америка, вече не се обсъжда дейността на „Ал Кайда“, а на „МС 13“. За борба с тези бандити през миналия януари е създадена специален отряд от членове на ФБР и на агенциите, свързани с министерство на вътрешната сигурност.
„До сега не е имало толкова жестока и разклонена международна банда“, обяснява Крис Суикър, заместник-директор на ФБР, който координира екипът разследващ „МС 13“. Както често се случва, и този път Съединените щати носят част от вината за създаването на чудовището, което сега ги напада.

Представляващи неразделна част от живота на крайните квартали на Лос Анджелис, гангстерите от „МС 13“ участваха активно в безредиците, които избухнаха след процеса срещу полицаите, малтретирали Родни Кинг (чернокож американец, жестоко пребит от лосанджелиски полицаи през 1991 г. – бел. ред). Тези размирици бяха последвани от репресия, която се стовари преди всичко върху гангстерите латинос. След 1996 година бе приет закон, който разрешаваше всеки осъден на една година затвор да бъде депортиран в страната му на произход. Мярката се отнасяше не само за нелегалните имигранти, а и за родените извън САЩ, но приели американско гражданство. В резултат между 2000 и 2004 година около 20 хиляди млади американски гангстери бяха насилствено преместени в страни, които много от тях виждаха за първи път. Не трябваше да се чака дълго, за да се усети пагубното им присъствие.

Оформяйки се през годините като двете най-сериозни групировки, “Мара Салватруча” и “Мара 18” започват кървава вражда помежду си, без да могат да си поделят Лос Анджелис.

Това принуждава американските власти да вземат крути мерки през 90-те години на миналия век. Много от членовете на двете мари са върнати по родните им места. Групировките обаче така са се разраснали, че в редиците им отдавна не са само салвадорци или мексиканци, а какви ли още не испаноезични жители на американския континент.

Върнатите в родните си държави бандити основават там собствени “клики” (подразделения). Мощта на двете групировки започва да се разпростира от най-северните части на Съединените щати до най-южните точки на Централна Америка.“Мара“ стана инициаторка на разпространението на наркотици в Хондурас, Салвадор и Гватемала. Но на правителствата на тези страни им бяха нужни години да разберат същността на това явление, защото американските закони не разрешават да се разкрива криминалното минало на лица, експулсирани от САЩ. От 150-те хиляди членове на престъпната организация в света над 40 хиляди са в Хондурас, където убийствата са повече отколкото в Колумбия. Над 30 хиляди салватручисти са в Салвадор, където 15 града се контролират от членове на „Мара“. Най-младите нейни поддържници в Салвадор са едва на 9 години.

След 2002 година южноамериканските правителства започнаха да взимат мерки. Началото на твърдия подход към „Мара“ постави Рикардо Мадуро, президент на Хондурас по това време. Същият похват започна да се прилага и в Салвадор. Ала репресивните мерки само изостриха сблъсъка между власт и престъпници. В Салвадор гангстерите започнаха да обезглавяват жертвите си. В Гватемала членовете на „Мара“, които контролират проституцията, започнаха да измъчват жените, които се бунтуват. През декември миналата година гангстерска група спря автобус в Хондурас и разстреля демонстративно 28 пътници.
Жестокостта е част от неписания закон на престъпната организация, татуирането, което е типично за членовете й, съдържа три точки, които напомнят за трите места, къде „Мара“ може да те отведе:

в затвора, в болницата и в гробищата

„За нас затворът е форма на наказание, но за членовете на „Мара“ просто възможност да покажат своята лоялност към организацията“, казва Ричард Братън, шеф на полицията на Лос Анджелис.

Правителствата на държавите от Централна Америка биха искали да се създаде международна програма за сътрудничество, но техните протести не накараха Съединените щати да прекратят експулсиранията, които за членовете на „Мара“ са като пътувания за награда на разноски на американското правителство.

Престъпник на име Мелвин Крус Мендоса например е репатриран 4 пъти в Салвадор и 4 пъти се връща нелегално в САЩ заедно с групи имигранти, които, за да бъдат превеведени през границата, плащат по 3000 долара на човек.
Една от коварните характеристики на бандитите е способността им бързо да разгадават намеренията на силите на реда. Разкаялите се членове на „Мара“ са много малко.

Известен е случаят с Бренда Пас, която от 2002 година започва да сътрудничи на полицията. Пас е родена в Хондурас, но е израсла в Лос Анджелис. В „Мара Салватруча“ влиза съвсем млада. Вместо да бъде привлечена в редовете на престъпната група чрез сексуална връзка, тя била бита от трима по-възрастни от нея членове на бандата в продължение на 13 секунди, какъвто е ритуалът за въвеждане на мъжете в лоното на организацията. „Желанието им е да бъдат възможно най-жестоките бандити и да извършват повече убийства от който и да било друг“, разказва Бренда. Нейните свидетелства са били основание за извършването на 60 ареста.

Година след като Бренда започва да сътрудничи на полицията, намират трупа й на брега на река Шенъндоу във Вирджиния. Годеникът й, един от тримата, които я убиват, почти я е обезглавил. Решението за убийството било взето след извършено вътрешно разследване. „Мара“, подобно на многонационална компания, има собствено разузнаване, което прави разследвания за членовете на организацията. На свое събрание ръководителите на престъпната организация взимат единодушно решение да я премахнат. „Мара“ не прощава“, казвала Бренда на полицаите.

Борбата с тези бандити се превръща в непосилна задача за властите. Причина за това е не просто фактът, че групировките са изключително популярни, но и че всяка клика действа самостоятелно.
Всеки клон на двете мари действа само в своя периметър, който обикновено се ограничава до няколко квартала в даден град и си има собствени ръководители. Нито “Мара Салватруча”, нито “Мара 18” обаче нямат централно командване, което да организира мащабни операции. От друга страна всяка клика е готова да приюти някой изпаднал в немилост събрат от съседен град.

Организацията на марите напомня тази на терористичната мрежа “Ал Каида”. Кликите са като екстремистките клетки, които по принцип работят отделно едни от други. Така дори една от тях да бъде разбита, останалите продължават да съществуват. Именно заради това се зароди и версията, че марите са участвали в подготвянето на терористичните атентати от 11 септември 2001 г. Тази хипотеза обаче така и не бе потвърдена.

Бандитите от двете групировки се различават едни от други с цял набор от знаци, татуировки и дрехи.Членовете на “Салватруча” обикновено носят татуировката “MS13”, докато техните съперници използват “M18”.И двете групировки се обличат в синьо. Но пък могат да се разпознаят едни други с помощта на тайни знаци и ръкостискания.

Друга специфика от живота на марите е, че те маркират своята територия с разнообразни графити. Добре поддържаните стенни рисунки означават, че дадена клика е изключително силна. Въпреки своята харизма обаче двете групировки са страховити гангстери, които човек е по-добре да не среща.

Advertisements

19 Responses to “Mara Salvatrucha – Новата „Ал Кайда“”


 1. 2 yg декември 17, 2007 в 9:49 pm

  emi normlano tva sa grupirovki suzdadeni ot USA i tva si e tehen problem da se nadqvame 4e nqma da stignat si4ki tiq tipove do Europa i ako stignat eventualno da ne idvat v BG haha

  Like

 2. 3 albinos декември 18, 2007 в 7:53 am

  Чувал съм, че подобни групировки имало в Испания – емигранти от Латинска Америка се занимавали с наркотрафик и престъпления.

  Like

 3. 4 stoqn май 3, 2008 в 4:32 pm

  nai-velikata i nai-opacna mafia v america i evropa

  Like

 4. 6 maras януари 28, 2009 в 1:22 pm

  MS13 Mara Salvatrucha te sa v 33 shtata v severna amerika 95 % ot ubiistvata v amerika sa ot MS13 prodavat sqkakuf vid droga zanimavat se s reket i kakvo li ne ima specqlen otrqd napraven sreshto MS13 deportirat gi zakluchvat gi i kakvo li ne no nemogat da gi sprut i tezi koito vijdate s izrisuvanite lica sa edni ot nai loshite rang-a im v bandata e spored tva kolko tatoirofki imat a tatosi si pravqt sled seki kill :D:D:D

  Like

 5. 7 maras януари 28, 2009 в 1:26 pm

  + tva veche ne sa vuv voina sus M18 a sa zaedno veche edinsvenite im vragove sega sa policiata 😀

  Like

 6. 8 Панчо Виля декември 18, 2009 в 4:58 pm

  Един Хитлер или Сталин и всичките само на Мари и тручи и на 13-ки и 18-ки ще станат, там където има Диктатура или Военна Хунта няма банди, самата банда е Диктатурата. Прочетете какво са написали „Избягали са от страната си заради кръвопролитна гражданска война“. Един Хитлер, или Пол Пот и край с тях, лошото е, че покрай сухото ще изгори и суровото, демек, ще има милиони убити и няма да са само от Марите, ами и невинни ;-)))

  Like

 7. 9 dEnisLaw януари 19, 2011 в 4:41 pm

  В тоя ред на мисли гледайте Sin Nombre. Доста добър филм. Говори се за бандата на Салватруча.

  Like

 8. 10 ms13 февруари 17, 2011 в 9:56 pm

  i v bg ima ms 13 beeeeeee

  Like

 9. 11 qnko_pomoriiski март 15, 2011 в 11:05 am

  аве ти нормален ли си ве вече не били във война хАХахаХаха и не е MS18 а 18Street Gang тя е дори още по стара банда от MS и НИКОГА няма да станат приятели ахАХАХхаХХ вицове бате..а за MS има в испания и дори графити в антарктида ей там па нз кой ги правил може някой пингвин хахахха…а тия лица ако дойдат в бг на наще „мутри“ ши им ебат мамата за 2 седмици точно и ши завземат и пазар и сичко…ае тва исках да кажа

  Like

 10. 12 qnko_pomoriiski март 15, 2011 в 11:11 am

  тоз пък другия избягали от страната си заради гражданска война…имало е война и тогава тия дет ся са дъртите и най лудите в бандата са били деца и са виждали сякви убийства и вече по късно емигрират в сащ…тва са 18Street Gang…a MS е създадена в холивуд…а сащ след тва за да са отърват от бандите ги депортират обратно в сан салвадор и тия държави дето преди не са имали проблем с банди ся са пастет…в сан салвадор ставали по 3000 убийства на година 😀 …ае не знам ама ако живеех в LA 10000% щях да съм в банда….аз тука в бг щял живот с наркотици и такиа мизерии са занимаам камо ли там..ае бай ви бандюги 😉

  Like

 11. 13 qnko_pomoriiski март 15, 2011 в 11:20 am

  ае ся са зачетах в началото,тоя който го е писал тва е пълен глупак.От сумати години ги гледя банди и подобни и за сефте чувам мара 18 аХаххАХАхха има една банда мара салватруча(бойни мравки от салвадор)значи,и са пише MS13….а най големите им врагове са 18Street Gang….кви мари кви мари 18 кви сприятелявания….последните филми дето гледах за 18та улица дръпнете си.Гангстери хлапета…от няколко години са филмите и до последно яко са трепеха сяка седмица имаше по някой утрепан и филма завърши с надпис…войната между MS и 18 не стихва и до днес…

  Like

 12. 15 Mara Para Siempre юли 6, 2011 в 2:28 pm

  zakvo pi6ete statii za ne6ta koite ne razbirate, pro4etete malko predi da publikuvate. ama vie i da pro4etete pak ni6to nqma da razberete, za tova po dobre nedeite da se izlagate s takiva bezumni statii. jalki ste 4estno vi kazvam, 95% ot statiqta e pulna izmislica, ni6to ob6to s realnostta, ama ni6to de to v Bulgaria taka se deistva ( mediina politika e da se predstavqt na naroda pulni gluposti, a su6testvenite ne6ta se pazat v „sqnka“)….tva iskah da kaja. ne pi6ete za ne6ta koito ne razbirate

  Like

 13. 16 Lenin август 24, 2011 в 12:02 pm

  ne sa zasi4ali ruskata bratva po toplite ulici na los andjelis

  Like

 14. 17 Aleksandra август 28, 2011 в 7:26 pm

  po povod napisania komentar na Mara Para Siempre bih iskala da ni obiasni na nas tapite kakvo vsa6nost triabva da pro4etem za Mara Salvatrucha 4e da ne sa izlagame vijdam 4e ti iavno znae6 …. e spodeli s nas 4e i nie da znaem.

  Like

 15. 18 Aleksandra август 28, 2011 в 9:34 pm

  4esno da vi kaja az zapo4nah da se zanimavam s istoriata i deistviata na Mara Salvatrucha ot 2005 ne vijdam nito edna ne viarna informacia osven predpolojeniata 4e te sa zameseni v atentata na 11/09.ima mnogo iztekli zasekreteni dokumenti koito dokazvat mnogo po stra6ni ne6ta.ako naistina ima niakoi koito moje da oprovergae vsi4ko napisano tyk molia da go napravi taka moga danau4a novi ne6ta za tiah.

  Like


 1. 1 Инвазия на триадите в Европа « AVANGARDISCO 2 Trackback по януари 24, 2008 в 10:51 pm

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s
ЛЮБИМА МИСЪЛ:

Не е самотен този който си няма никого, самотен е този който не знае да обича!
ноември 2007
П В С Ч П С Н
« Окт   Дек »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Creative Commons License
Произведението произведение ползва условията на Криейтив Комънс договор. Photobucket Tyxo.bg counter Блогосфера
Wikipedia
Locations of visitors to this page Site Meter website counter

Blog Stats

 • 1,397,761 hits

ЛЮБИМА МИСЪЛ:

Не е самотен този който си няма никого, самотен е този който не знае да обича!
Advertisements

%d bloggers like this: