Лечение със смях. Лечение със сълзи

В Китай има една поговорка, „Смея се, Смея се, и съм с 10 години по-млад“. Ние българите умеем ли да се смеем често и имаме ли чувство за хумор, защото безспорно е доказано че смехът лекува и носи здраве.

Освен с музика, съвременните лекари трябва да лекуват още и със смях. Има случай с един американски лекар, който направил много опити чрез лекуване със смях и получил добри резултати. След като проучил всички методи за лекуване, този лекар се спрял върху смеха като рационален метод. За тази цел той тръгнал от село в село да лекува чрез смях и навсякъде имал успех. Така той се прочул и започнали да го викат и в градовете.

По едно време той бил извикан в дома на един американски милионер, който му казал: „Господин докторе, умирам!“ Лекарят започнал да се смее. – „Не се смейте, положението ми е сериозно!“ Лекарят продължавал да се смее – „Защо се смеете?“ – смях. Смея се, защото отиваш вече на онзи свят.“ – „Лесно ви е да се смеете, но моето положение е ужасно.“ – смях. Кажи поне кой час си определил да умираш.“ – „Не се смейте, моля Ви се! Никакъв час не искам да определям.“ – смях. Ами паспорт извади ли си вече?“ – „То се е видяло, че ти няма да ме лекуваш, но да се облека и да изляза да си свърша работата“ – казал богатият американец. – „Да, но ще платиш за лекуването!“ Лекарят постъпил точно по американски.

Хуморотерапията е възникнала в САЩ, а сега стремително се развива и в Европа. В нея могат да се разграничат три основни направления:
Първото се нарича класическа смехотерапия: на индивидуални и групови занимания се разказват смешни истории, анекдоти, в това число от собствения си живот. Изследванията, проведени в САЩ, показват, че такава „терапия” може да изкара човека от депресия без използването на антидепресанти.
Второто направление – „медицинска клоунада”, е създадено пак в Америка в 80-те години. Най-често „медицинските клоуни” работят в детските медицински учреждения.

Третото – „йога на смеха”, e създадено от д-р Мадан Катария от Бомбай, Индия. Основната здача на това направление е хората да се научат да се смеят леко и естествено и да изразяват своите емоции чрез смях.
В последните години все по-често се обръща внимание на възможностите на смеходиагностиката – метод, позволяващ с помощта на анализа на смеха да се научи много за подсъзнанието на човека, за личността му, да се разрешат вътрешните му конфликти.

Смехът, както се оказва, е много сериозно явление и за него е създадена даже обособена наука – гелотология. С изучаването на лечебните свойства на смеха учените са се заели съвсем неотдавна. Първи на влиянието на смеха върху състоянието на организма е обърнал внимание американският невролог Уилам Фрай. Той установил, че смехът укрепва имунната система, намалява стресовите хормони – кортизон и адреналин, и увеличава съдържанието в кръвта на хормона на щастиетоендорфина, който притъпява чувството за болка и помага да видим нещата от добрата им страна. Смехът може да се разглежда и като специфичен масаж, способстващ за отпускането на повече от 80 мускула. Той укрепва сърцето и даже е способен да намали кръвното налягане. Изследванията са показали, че е полезно да се смеят и тези, които са прекарали инсулт. Тайната е в това, че съществува пряка връзка между напрягането на мимическите мускули и кръвоснабдяването на мозъка. А най-много мимическите мускули се напрягат, когато човек се усмихва или се смее.

Смехът кара кръвоносните съдове да се разширяват и кръвният поток се увеличава с 22%.Обратно, стресът кара вените и артериите да се свият, като така кръвният поток намалява с 35% в продължение поне на тридесетина минути.

Най-“потърпевш“ от тези движения е ендотелиумът. Това е най-вътрешният слой на кръвоносните съдове, чиято роля е да контролира съсирването на кръвта, да регулиравъзстановяването съдържанието на вода, както и да отделя молекули, които помагат за на рани и малки вътрешни кръвоизливи.

Смехът, освен превантивна мярка срещу сърдечно-съдови заболявания, е едно от най-добрите средства за справяне със стреса и напрежението.

Когато се смеете и сте щастливи, в тялото ви се отделят ендорифни, които подобряват общото състояние на организма, балансират кръвното налягане и не на последно място- кара ви да се чувствате прекрасно.

Смеенето е добро средство и за хората със захарна болест, тъй като понижава нивото на кръвната им захар. Японски изследователи са измерили кръвната захар на 21 диабетика преди и след като са гледали предаване с известни комици. След приложената терапия със смях, стойностите били чувствително по-ниски.
На следващия ден, същата група гледала мъчителна трагедия. Стойностите на кръвната захар в края на прожекцията скочили нагоре.
Диетата и физическата активност са добри за хората с диабет, но смехът също може да бъде допълнително лечебно средство – заключиха авторите на експеримента. Те предполагат, че смехът влияе върху някои гени, които са намесени в контрола на кръвната захар.

Интересно е да се отбележи, че едно дете се смее средно 400 пъти на ден, а възрастният – само 8 пъти.

Неотдавна в Щутгарт премина международният конгрес „Лечебният смях. Терапевтичното действие на смеха.” . Доклади изнесоха психолози, гелотолози – учени изучаващи сложните боихимични и неврологични процеси, съпътстващи смеха. Фройд разглеждал хумора като уникална проява на човешката психика и като уникално средство за лечение. Доказано е, че смехът въздейства благотворно на дишането, с което увеличава газообмена 3-4 пъти. Подобрява апетита, повишава работоспособността и нормализира съня. Преодолява чувството на страх и е прекрасен способ за очистване на организма. Помага на хората, изпитващи психологически трудности и преживяващи депресия. Смехът помага да се избавите от стомашните безпокойства и да подобрите фигурата си.

Всичко, което е смешно, престава да бъде опасно. Затова потребността да се смеем е една от най-важните потребности на човека. Няма по-добро физиологическо и психологическо отпускане от смеха. Смеейки се, хората се разделят със своето невротично състояние. Колкото повече положителни емоции възникнат със смеха, толкова оздравителният ефект, действащ на психиката, е по-голям. Особено ако хората създават сами смеха, украсяват го с цветущи метафори, живи афоризми и остроумия, той става заразителен, а веселото общуване сближава и сприятелява.

ПРОФ. Д-Р ИВАН СЛАВОВ, ФИЛОСОФ: СМЕХЪТ Е НАЙ-ДОБРОТО ЛЕКАРСТВО

Обаче не само смехът като човешко чувство лекува, сълзите също се отразявали благотворно и оздравително на организма.

Съвременни изследвания показват, че сълзите са невероятен борец срещу стреса. Нормализирането на „негативните хормони“ в организма от своя страна водят до уравновесяване в храненето не изпадате в депресии и не посягате към тонове храни, с които да залъжете душевната болка. Това не означава, че трябва да плачете постоянно и по всякакви поводи. Но когато усетите, че ви се плаче – плачете. Това не е срамно. Мъжете също трябва да плачат.

Все пак гледайте да не се случва навън или в офиса, по-добре е да сте сами. Как ще ви се отрази плачът ли? Той смъква нивата на кортизола – това е хормонът на стреса, чиито увеличени стойности водят до цялостно отслабване на имунната система, остеопороза, намаляване на мускулната тъкан. Като си поплачете можете да регулирате нивата на адреналина – хормонът, който ни прави възбудени и агресивни, когато е в ненормално високи граници.

Освен това сълзите имат страхотен ефект върху очите – избистрят погледа и възстановяват влажността на окото. Те вървят ръка за ръка със смеха. В смисъл, че тези две съвсем различни емоции са истински благодат за организма.

Advertisements

3 Responses to “Лечение със смях. Лечение със сълзи”


 1. 1 lawyer.bg ноември 14, 2007 в 2:27 pm

  а как да разбираме „ще ме умра от смях!“

  Like

 2. 2 albinos ноември 15, 2007 в 9:52 am

  къде си видял “ще ме умра от смях!”?

  Like

 3. 3 lawyer.bg ноември 16, 2007 в 6:36 am

  тц. не съм го видял. чувал съм го 🙂

  Like


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s
ЛЮБИМА МИСЪЛ:

Не е самотен този който си няма никого, самотен е този който не знае да обича!
ноември 2007
П В С Ч П С Н
« Окт   Дек »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Creative Commons License
Произведението произведение ползва условията на Криейтив Комънс договор. Photobucket Tyxo.bg counter Блогосфера
Wikipedia
Locations of visitors to this page Site Meter website counter

Blog Stats

 • 1,397,739 hits

ЛЮБИМА МИСЪЛ:

Не е самотен този който си няма никого, самотен е този който не знае да обича!
Advertisements

%d bloggers like this: