Румъния вече задминава България и това е факт

 

Започваме да изоставаме от румънците и този факт започва да се проличава ясно с примерите, които чуждите, а вече и българските медии отразяват в своите проучвания.

Първият показател по които може да се съди, че северната ни съседка дръпва нагоре в икономически и социален план е безработицата.

Безработицата в Румъния спадна от 7 процента през 2003 г. до 5,2 процента в края на 2006 г. и вече е близо до 4-те процента. В същото време, общото равнище на заплатите системно нарастваше с около 20 процента годишно от 2002 г. насам, по данни на Европейската банка за възстановяване и развитие. При тези обстоятелства не е изненадващо, че строителните предприемачи в Букурещ се оплакват, че трудно намират работници.

Вестникът цитира икономист от UBS, който изтъква, че инфлацията на заплатите е най-висока в секторите с ниско квалифициран труд, където намирането на работа в чужбина е лесна възможност. В Румъния заплатите нарастват много по-бързо в секторите с ниско квалифициран труд като хотели, ресторанти и строителство, посочва експертът. Повишаването на заплащането в строителния сектор, където работниците сега получават около 50 процента повече, отколкото преди година, изпреварва общата инфлация на работната заплата, заявява строителен предприемач от Букурещ.

От 1 октомври в Румъния влезе решението на правителството да увеличи на заплатите на учителите и на университетските преподаватели.
Сега увеличението на заплатите е до 23 %, заплащането на преподавател с максимална степен на квалификация е 560 евро, а началната – 270 евро. Професорите в държавните университети взимат около1 100 евро, а асистентите близо 370.

Нетната месечна заплата на мениджър на средно ниво в Румъния, работещ за мултинационална компания или в някой от бързо развиващите се сектори (търговия, банкиране, финансови услуги, IT) надвишава 2 800 евро, което е с 40% повече от съответното заплащане в България и с 15.6% повече от това в Унгария.

В изследването са били проучени 100 фирми, повечето от които с международно участие.

Данните затвърждават тенденцията, че по размер на месечните възнаграждения румънците изпреварват тези в страните от региона, но не могат да догонят западните.“Доходите на румънците ще достигнат 70% от нивото на доходите в ЕС едва след 20 години и то само, ако икономическото развитие бъде подобно на това през 2006 г.“, заяви румънският министър на труда Паул Пъкурару, цитиран от в. „Гъндул“

На Румъния й трябват 20 години стабилно икономическо развитие, в ритъма от 2006 г., за да достигне 75% от сегашните средни доходи в ЕС.

„Минималната работна заплата не може да нарасне на нивото, предложено от синдикатите, защото ще доведе до нарастване на инфлацията и забавяне на икономическия растеж“, заяви Паул Пъкурару.

Той припомни още, че минималната работна заплата е определена след преговори със синдикатите и работодателите на 500 леи, но бюджетът за следващата година е съставен въз основа на минимална заплата от 450 леи (едно евро се разменя за 3.44 румънски леи).

Министърът призна, че минималната работна заплата е малка, но обясни, че размерът й отразява равнището на развитие на икономиката.

Паул Пъкурару каза още, че по-малка минимална работна заплата от тази в Румъния има само в България и в балтийските държави, докато в страните от Западна Европа минималната работна заплата е близо 1 300 евро.

Сумата от 500 леи минимална заплата не се харесва нито на синдикатите, нито на работодателите, за които финансовото усилие ще бъде прекалено голямо, а правителството ще трябва да преизчисли редица важни бюджетни индикатори, заради заложената първоначално минимална заплата от 450 леи, обобщава в. Адевърул.

Вторият показател за напредъка на Румъния в сравнение с България, е високия ръст на чужди инвеститори.
Икономически анализатори на страната сочат Румъния като лидер в привличането на преки чуждестранни инвестиции в региона, като растежа на румънската икономика е над 8%. Днешните успехи на икономическото поле обаче са свързани с миналото, от което едва днес страната черпи дивиденти, споделя Жан Пиер Вигру от “Прайсуотърхауз купърс”. Той вижда три основни причини, които са довели до този успех северните ни съседи: „Доверието, което е създадено от членството в ЕС. Това бе възприето още преди две-три години, но друго е когато вече си вътре в съюза. На второ място, подобрението в работните условия, особено по отношение на данъците. Те бяха изключително високи, но паднаха драматично до настоящото ниво от 16% плосък данък, както за фирмите, така и за доходите на физическите лица. На трето място, подобряването на процеса на приватизация, тъй като Румъния изоставаше в тази област. Например една от румънските банки съвсем скоро бе приватизирана от австрийска банка за 3,7 млрд. евро за 65-процентен дял. Това е много само по себе си.“

Третия показател за подобряването на Румъния е успеха и напредъка в борбата срещу корупцията. Ще кажете, че корупция навсякъде има, но западната корупция е достигнала до такова ниво, до което си е създала свои правила и не е толкова явна колкото корупцията в източния регион. Ето какво каза еврокомисаря Оли Рен по тази тема:

„Румъния постигна напредък в борбата срещу корупцията. Здрави и солидни структури бяха създадени за тази цел, започнати са разследвания на корупция на високо ниво. Това е изключително важно. Това дава сигнал на обществото, че за първи път в историята на страната никой не е над закона.

В съдебната система можем да отбележим значителен напредък в Румъния. Страната продължи да изпълнява законовия пакет от 2005 г., целящ създаването на независима, професионална и ефективна съдебна система. Трябва да се осигури по-нататъшно изпълнение. Ние вярваме, че Румъния следва пътя на реформата на съдебната система, стига да се запази сегашното темпо.“Докато за България,  комисаря казва, че напредъкът в реформата на съдебната система е доста ограничен.

Според еврокомисаря в Румъния, все още трябва да се довършват реформите в сферата на държавната администрация, в частност засягащата държавните служители. Проблем за северната ни съседка според него е трафикът на хора. Ситуацията сега е много по-добра, отколкото в предишните години, и по отношение на защита правата на детето. Комисар Оли Рен призовава за ускоряване на реформите за интеграцията на малцинствата в Румъния.

Една от сферите в която Румъния все още изостава в сравнение с България е туризма.

Нискокачествените услуги, паниката около птичия грип и скандалът с лицензирането на плажовете са някои от факторите, допринесли за тази отрицателна тенденция.Преди време междувременно румънският ежедневник „Котиданул“ цитира коментар на служители от НАТА, според които броят на румънските туристи, избрали да прекарат почивката си на българското крайбрежие тази година, се е увеличил от шест до осем пъти в сравнение с миналата година. В края на всяка седмица към плажовете на съседната страна се стичат около 1500 души, в сравнение с миналогодишните средно 150.

Според „Евениментул Зилеи“ тази година се очаква туризмът да даде едва 1,9 % от БВП на Румъния – голям спад в сравнение с 4,8 %, постигнати през 2005 г. В България приходите от туризъм представляват 16 % от БВП.

В Румъния все още предстои да бъдат въведени пълните пакети от услуги „ол инклузив“, които очевидно се предпочитат от близо 60 % от международните туристи. Нещо повече, в страната не се провеждат никакви туристически прояви до 15 юни, докато в България и Турция сезонът започва на 10 май.

„Румънският туризъм е в тежко положение,“ се казва в писмо на НАТА до президента Траян Бъсеску и премиера Калин Попеску Търичану. Водещи международни организации, като Световния съвет по туризъм (ССТ), също отправят тревожни сигнали. Съгласно доклад на ССТ по отношение на туризма Румъния сега заема 162-о място от 170 страни.

Независимо от данните чиновниците са оптимистично настроени за бъдещето. Плановете на хартия сочат, че през следващите десет години този сектор ще носи все повече и повече постъпления в държавния бюджет, като се предвижда средногодишните стойности да бъдат около 6,2 %. Осезаемата перспектива за интергация в ЕС може да бъде протегнатата ръка, от която Румъния се нуждае.

Може туризма на румънците да е западащ, но високите им доходи ще ги пратят да почиват в други страни, което пак е плюс за съседите ни.

България и Гърция си поделят първото място за най-предпочитана туристическа дестинация за румънските граждани тази година, сочат данните на Националното сдружение на туристическите агенции в Румъния.Двадесет на сто от румънците, били на почивка в чужбина тази година, са предпочели да дойдат в България. Също толкова са отишли в Гърция, а румънците, били във ваканция в Турция, са 15 на сто от общия брой на гражданите в северната ни съседка, почивали извън родината си тази година, пише вестник „Монитор“.

След България, Гърция и Турция, през 2007 година румънците най-много са предпочитали да отидат в Испания, Тунис, Франция и Италия.
От общия брой румънски туристи, почивали извън границите на родината си тази година, само три на сто за избрали по-екзотични дестинации като Мексико, Бразилия или Куба, отбелязва вестник „Гардианул“.

Всеки румънски турист харчи средно по 650 евро извън туристическия си пакет по време на почивката си, сочат данни на туристическите компании в Румъния.  Тук идва да си зададем въпроса: колко българи могат да си позволят да почиват в гореизброените страни и колко биха похарчили пари извън туристическия си пакет.

Преди се смеехме на румънците, че са по-зле от нас, но сега май е време те да ни се смеят. Оказа се, че по много точки северните ни съседи ни изпреварват, още повече, че доверието на ЕС към Румъния се засилва, докато ние все още тъпчем на едно място и мизерстваме.

Advertisements

0 Responses to “Румъния вече задминава България и това е факт”  1. Вашият коментар

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s
ЛЮБИМА МИСЪЛ:

Не е самотен този който си няма никого, самотен е този който не знае да обича!
ноември 2007
П В С Ч П С Н
« Окт   Дек »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Creative Commons License
Произведението произведение ползва условията на Криейтив Комънс договор. Photobucket Tyxo.bg counter Блогосфера
Wikipedia
Locations of visitors to this page Site Meter website counter

Blog Stats

  • 1,397,761 hits

ЛЮБИМА МИСЪЛ:

Не е самотен този който си няма никого, самотен е този който не знае да обича!
Advertisements

%d bloggers like this: