Трафикът на хора продължава да расте

800 000 души са жертви на трафик всяка година, а 90% от тях са жени и момичета. Мнозинството от тях стават обект на сексуална експлоатация.
Всяка година 10 хил. българки стават жертва на трафика на хора
– това каза Надежда Михайлова по време конференцията на тема „Трафикът на жени – правни и институционални механизми на противодействие“, на 5 октомври тази година, в зала 7 на НДК.

Проблемът е световен, но той е особено голям на Балканите, защото има и своя сериозен социално-икономически аспект. За България това е криза на ценностите, криза в образованието и промяна в представата за успеха и за оцеляването“, каза още Надежда Михайлова.

Гръцкият всекидневник Kathimerini съобщава, че жертвите на човешки трафик в Гърция са нараснали и са около 25 хиляди. Това са предимно жени, използвани за проституция, които са докарвани от престъпни групи от Албания, България, Румъния, Молдова и Русия. Данните на гръцкото министерство на обществения ред показват също, че броят на гръцките мъже, ползващи услугите на тези проститутки е нарастнал с 600% след началото на 90-те години.

Български банди за трафик на простутки бяха разбити през последните години в Италия, Испания, Белгия, Норвегия и Холандия.

Българските власти обаче не вземат сериозни мерки срещу трафика на хора. Направено неотдавна разследване на Би Би Си показа, че в България има хора, готови да продават бебета и малки деца, но българските власти отказаха да проверят изнесените данни.

Вместо това, българското вътрешно министерство отправи обвинения срещу журналистите направили разкритията и публикува техни лични данни на своя официален сайт в интернет.

Лично българският вътрешен министър Румен Петков заплаши, че в бъдеще ще преследва по съдебен път чужденци, които по думите му „очернят и злепоставят България“ – съобщава електронното издание „Епохални Времена“

През 2006 г. само 11 жертви на трафик са свидетелствали в подкрепа на съдебното преследване на трафика с хора, но нито една не е била включена в цялостна програма за защита на свидетелите.През периода се демонстрират намаляващите се усилия за превенция на трафика. Правителството е дезертирало от тази дейност и разчита предимно на неправителствени организации и на международната общност за финансиране и за организиране на кампании за обществена търпимост към опасностите при трафика на хора.

Според Националната следствена служба делата за трафик на хора, разследвани за миналата година са 80, 22 от които са приключили. Статистиката за жертвите е противоречива, като по официални данни се говори за 5000 жертви на трафик на хора в нашата страна, а от ЕС се получава информация за многократно повече ( на базата на разкрити или наблюдавани канали се говори за 50 000).Според МВР отделни служби, съвместно с международни партньори са пресекли дейността на 17 организирани престъпни групи. Специалистите, работещи в това направление твърдят, че ролята на министерството в повечето случаи е била информационна – справки за лица, подозирани или наблюдавани или заловени от специализирани звена на съответната страна. Престъпления в рамките на трафика

1. Убийство – то може да се реализира по време на привличане на жертвата или за сплашване

2. Отвличане – в повечето случаи обектът е привличан с измами, но има и такива, при които вербуващият е принуден да отвлече лицето;3.Затвор – отнемане на свободата на жертвата, прекъсване на връзките с приятели и роднини, които могат да окажат помощ, е основен похват при пречупването на жертвите

4. Физическо, сексуално и психическо здраве – насилие, побои, психологическа обработка. Целта им е принуждаване към проституция или друга престъпна дейност

5. Робство през 21 -ви век – практически обектите на трафика се продават и купуват като стока. Купувачите ги използват за широка гама от дейности от проституция до използването на органите им за търговия на черния пазар.

Ето и няколко действащи канали минаващи през България.

Индийският канал е един от подходите е да се вкарат в страната индийски младежи под предлог, че учат, като ги снабдяват с различни видове документи – студентски книжки, удостоверения и др. Съществуват основателни подозрения, че представяните като индийци младежи са кюрди. Външният им вид и документите им не позволяват това да бъде установено.Според запознати тези лица организират транзитен трафик от Турция през страната за Западна Европа – предимно Франция, Испания, Португалия. Тарифата е около 10 000 щатски долара на човек. Според експерти от средите на Гранична полиция организаторите разполагат с връзки и в служба Задгранични паспорти – доставят оригинални лични карти за чужденци, както и на Аерогара София – уреждат да пускат лица с нередовни документи.

Пакистански канал организира трафик през Аерогара София и от Турция през ГКПП Капитан Андреево с хладилни камиони, обикновени камиони с тайници, както и през зелена граница. Обикновено хората, които обслужва, имат проблеми с правосъдието. Успява да ги прехвърли в Англия, където има големи пакистански общности и лесно могат да укрият и легализират пребиваването си.

Африкански канал – организацията му се състои в преминаването на зелена граница с помощна на местни хора – погранични жители от Турция и Гърция. Афганистански канал Организира всякаква контрабанда – на хора, оръжие и наркотици. Използва специални тайници в камионите си, а също и укрива хората в килими и рогозки, направени в Афганистан. Разполага с необходимите връзки сред гранични полицаи и митничари, така че работи в условия на минимален риск.

За Китайски канал се предполага, че организацията му е дело на триадите. Той се ограничава в подпомагане на китайци да бъдат трансферирани и заселени в България и страни от ЕС.

Групировки за трафик на хора в страната са отделно обособени. Трябва да се има предвид, че връзките и възможностите, с които разполагат, довеждат до определен тип „диверсификация“ – работят по всички видове контрабанда с изключение на оръжие. Тази престъпна дейност е сравнително нова, поради което за разлика от наркотрафика и разпространението на наркотици монополът и районирането все още са въпрос на близко бъдеще.

Европейският парламент смята, че всички мерки на ЕС за ограничаване на трафика на хора са неуспешни и призовава Европейската комисия и държавите членки да приемат план за действие за превенция и борба с тази престъпна дейност, съобщи пресслужбата на ЕП.

В текста се припомня, че трафикът на хора е съвременна форма на робство, тежко престъпление и сериозно нарушение на основните права на човека. По данни на Съвета на Европа (COE.int) трафикът на хора е третият най-голям източник на приходи за организираната престъпност и е най-бързо разрастващата се престъпна дейност в сравнение с други форми на организирана престъпност в ЕС.

Според доклад на Държавния департамент на САЩ, озаглавен „Трафик на хора 2005 г.“, всяка година жертва на трафика на хора в света стават между 600 хил. и 800 хил. души, 80% от които жени и момичета.

Трафикът с деца ще остане голям проблем за Румъния въпреки членството на страната в ЕС от 1 януари догодина, предупреди Детският фонд на ООН (УНИЦЕФ), предаде АФП. Въпреки че в процеса по присъединяването си към ЕС Букурещ положи усилия в борбата срещу трафика с деца, страната рискува да се превърне в плацдарм за мрежите от трафиканти от съседни страни като Украйна, Сърбия и Молдова, както и в желана посока за трафика, посочи представителят на УНИЦЕФ за Румъния Пиер Пупар. Страната ще остане и един от източниците за трафикантите, които се насочват към страни от Западна Европа, добави Пупар.

Вашият коментар