Депресия и Антидепресанти

Депресията (от латински – подтиснатост, угнетеност) е психично разстройство, което може да наруши емоционалното равновесие на човека за продължително време и значително да влоши качеството на живота му (трудова активност, лични отношения и т.н.). Често депресията се появява като ответна реакция спрямо психологическа травма или отрицателно събитие (загуба на близък човек, уволнение от работа). Депресията или болезнено пониженото настроение може да представлява както самостоятелно заболяване, така и проява на много други. Пониженото настроение се наблюдава дори при напълно здрави хора. Депресията е едно от най-разпространените душевни разстройства. По данни на Световната здравна организация от депресия страдат над 110 милиона души в целия свят. През последните години в света се отбелязва устойчиво нарастване на депресивните състояния: от 5% през 1991 г. те са обхванали 11,8% от населението през 1992 г., 17% – през 1994 г. и 20% – през 1998 г. Следва да се знае, че депресията във всички свои прояви е заболяване, което трябва да се лекува, в противен случай то продължава много дълго време и води до инвалидност. Навременното лечение в повечето случаи води до пълно оздравяване.

Симптоми на депресията

Депресията често трудно се разпознава, което се обуславя, от една страна, с погрешното мнение, че да разказваш на други за своите проблеми и невъзможността сам да се справиш с тях е признак на човешка слабост, а от друга страна, с това, че често пациентите крият депресията си с агресивно поведение и/или злоупотреба с алкохол. Отдаването изцяло на работата, активно спортуване или увлечение по видове спорт, свързани с риск и екстремни ситуации, както и пристрастяването към хазарта също така може в определена степен да показва наличието на депресия.

Депресията не е слабост на характера. Доказано е, че при депресия в мозъчните структури, предаващи импулси, се наблюдава дефицит на серотонин.

Най-често болните от депресия изпитват тревога или скръб. Те се смятат за нещастни, безпомощни и забравени. По правило те са раздразнени и недоволни от всичко, което става, нищо не ги радва. Липса или намаляване на апетита, разстроен сън (трудно заспиване, ранно събуждане, повърхностен сън, след който човек не се чувства отпочинал, или кошмарни сънища), загуба на интерес към околния свят, липсата на сили и желание да направи каквото и да е, постоянно чувство на умора, усещането за собствена безпомощност и ненужност, помисли за самоубийство и смърт, чувство за вина – всичко това са признаци на депресия.

Практически при всички болни от депресия се появяват много физически симптоми. Често имат главоболие, виене на свят, неприятни усещания в сърдечната и коремната област, болки в ставите, запек или диария, нарушения на менструалния цикъл, намаляване на сексуалното привличане. Според статистиката над една трета от пациентите, посещаващи общо практикуващите лекари, страдат от скрити „замаскирани“ депресии.

Наред с това може да се наблюдава ангедония (неспособност за получаване на удоволствие), затормозеност, слаба концентрация на вниманието с разсеяност и забравяне, както и „шум и звън“ в ушите, главоболие, виене на свят.

Почти половината от тинейджърите, взимащи наркотици, започват да го правят по време на депресия. Всеки ден 15 младежи на възраст от 15 до 24 години и същия брой хора над 60 години завършват живота си със самоубийство поради депресия. Най-ефикасният начин за предотвратяване на самоубийствата е ранното откриване и своевременното лечение на депресиите.

Според статистиката всеки двама от трима болни от депресия не получават необходимото лечение, защото болестта остава неразпозната.

Депресията е излечима. Обаче трябва да се лекува само от специалист, лекар-психиатър. Много е важно болният да се отнася към депресията като към всяка друга болест. Честа смяна на настроения, дори в рамките на едно денонощие; слабост, отпуснатост и бърза уморяемост; раздразнителност, нарушен сън и апетит, както и необясними неприятни, понякога болезнени усещания в различни части на тялото – всичко това трябва да ви наведе на мисълта за необходимост от консултация при специалист.

С лекаря трябва да бъдете максимално откровени. Подробното описание на състоянието ви ще помогне на лекаря правилно да избере необходимата терапия. Фиксирайте най-малките промени в своето състояние и съобщавайте за тях на лекаря. Такова сътрудничество между лекар и пациент може максимално да ускори излизането от това тягостно състояние.

За диагностика на депресията специалистът използва данните от събеседването с пациента, наблюденията, както и сведенията, получени от близките. Спомагателна роля могат да изиграят специалните психологически тестове, анализът им трябва да се провежда от психолог, накрая правото да определи диагнозата принадлежи на психиатъра.

Най лесно е лекарят да ви предпише медикаменти известни като антидепресанти. Само, че те са временно решение на проблема и крият риск за вашето физическо и психическо здраве. Ето какво е влиянието им върху организма ни и какви са видовете антидепресанти

Различните групи психотропни препарати променят нашето поведение в противоположни направления –превъзбуждат или забавят, успокояват.

Към първите, стимулиращите действието на централната нервна система, се отнасят психостимулаторите и ноотропите. Те са противопоказни на хипертоници, лица с психози, тревожно-фобичен синдром, истерия.
Към втората група, със забавящо действие на ЦНС, се отнасят невролептиците антидепресантите, транквилизаторите и сънотворните. С тях трябва много да внимават шофьорите от градския транспорт. И в никакъв случай не трябва да си ги купувате по собствена «инициатива».

И едните, и другите са противопоказни на бременни и деца до 3 години. Изключчения може да прави само лекуващия лекар в изключителни случаи.

Название
Психостимулатори:
ефедрин, кофеин, никотин, кодеин, морфин, кокаин, адреналин. Отпускани без рецепта леки аналози*: когитум, кофеин-бензоат, пантогам, елеутерокок, женшен.

Кога ги предписват
При астения (вялост, слабост, сyнливост), при задържане на говорното и умственото развитие у деца, за възстановяване на функцията на централната нервна система (ЦНС) след черепно-мозъчни травми. Също и при вегетативно-съдова дистония и като поддържаща терапия на стадий сиране на антидепресантите.

Странични действия
Повишават артериалното налягане, предизвикват зависимост, нарушават съня.

Как променят поведението
Предизвикват превъзбуждане, разтревоженост, неспособност да се спре и да се обмисли нещо.

Название
Антидепресанти:
амитриптилин, доксепин, ликсидол, коаксил, прозак, флуоксетин, тримипрамин. Без рецепти*: божур, дяволска уста.

Кога ги предписват
При депресии от ендогенно-екзогенен характер (както външно, например, поради неувереност в себе си, така и вътрешно – при болести), алкохолизъм, наркомании в стадий на абстиненция (загуба на вяра в себе си и загуба на сили), при изразен болков синдром (при много тежки травми).

Странични действия
Нанасят удар по бъбреците и черния дроб, при продължително приложение предизвикват мозъчна хипоксия. Могат да провокират исхемична болест на сърцето.

Как променят поведението
Нарушават зрителното възприятие на действителността (замъгляване на погледа или двойно виждане) и координацията на движенията. Емоционалната възбуда променя оценката на действителността. Предизвикват психологическа зависимост («Само с хапчетата ми е добре»).

Название
Транквилизатори:
канак, мазепам, феназепам, фенобарбитал, елениум, фенибут, темазепам, диазепам, радодерм и др. Без рецепти*: афобазол.

Кога ги предписват
При тревожно-фобичен синдром, като терапия на болковия синдром, силна треска. При някои психически заболявания се използват срещу повръщане в комплекс с невролептици.

Странични действия
При приложение над 6 месеца са отрова за черния дроб и бъбреците. Предизвикват главоболие, световъртеж, нарушават половата активност.

Как променят поведението
Появява се спонтанност на съзнанието, нарушава се концентрацията на вниманието и мисловните процеси, сънливост, забавят се психическите и двигателните реакции. Предизвикват мускулна слабост и намаляване на половата активност.

Название
Ноотропи:
ноотропил, нобен, невромедин. Безрецептурни*: пирацетам, гинкго-билоба, танакам.

Кога ги предписват
«Витамини» за мозъка, стимулират неговата дейност. При вегетативно-съдова дистония, последствия на черепно-мозъчни травми, задържане на психическото развитие у деца, постинсултни разстройства. Като профилактика на нарушения на мозъчното кръвообращения.

Странични действия
Нарушения на съня. Вредни за черния дроб.

Как променят поведението
Възниква емоционална и физическа превъзбуда, хиперактивност и като следствие – физическа умора

Название
Сънотворни:
частично транквилизатори, например, феназепам. По рецепти: имован, иводал. Без рецепти*: валериана, божур, дяволска уста.

Кога ги предписват
При нарушения на съня, нощна тревога, панически разстройства, истерия.

Странични действия
Увеличават натоварването на черния дроб и бъбреците, правят ги уязвими пред токсините.

Как променят поведението
Провокират сънливост, затормозеност, нарушение на мисловните процеси, паметта, вниманието. Предизвикват емоционален студ.

* Страничните действия сепроявяват в случай на продължителен прием или предозиране. Установено е, че повече от половината създавани в света лекарства са психотропни препарати, т.е. антидепресанти. Това означава, че проблемът става все по-актуален и не ни се удава да го разрешим без намесата на специалист, иначе нямаше да има необходимост от толкова нови препарати. Неприятен факт е, че почти всички антидепресанти имат някакво странично действие, понякога най-неочаквано. За учените изключително трудна за преодоляване последица от употребата на такива препарати е намаляването или пълната загуба на чувствителност.
Съществуват и по-сериозни последствия. Според американски психолози употребата на някои антидепресанти повишава склонността към самоубийство особено при подрастващите.

Нима науката не е способна да реши този проблем? Може би начините за разрешаване на проблема не се търсят в правилната посока. Всички знаем, че депресията се отнася към т.нар. болести на духа, т.е. най-малко логично изглежда първа стъпка в лечението да бъдат медикаментите.

Последните изследвания за антидепресантите показват, че те съкращават живота.

До този извод стигат американски учени от Университета Дюk. Той е особено валиден при хората, страдащи от сърдечно-съдови заболявания. По-ранни изследвания доказват, че депресията сама по себе си намалява продължителността на живота при пациенти със сърдечни заболявания, но за учените е изненадващ фактът, че и нейното лечение, с помощта на антидепресанти, има същото въздействие.

След редица наблюдения американските специалисти са изчислили, че рискът от смърт при болните, приемащи антидепресанти, се увеличава с 55%. Причината за тази взаимовръзка засега не е известна, но учените препоръчват лекарите да увеличат наблюдението си върху такива пациенти и да препоръчват нелекарствени методи за лечение на депресията, в частност физически упражнения.
Най-често използваните антидепресанти увеличават двойно риска от появата на чупливи кости у възрастните хора, показват резултатите от канадско изследване, цитирани от Ройтерс.

Друго изследване показва, че при пиещите антидепресанти плътността на костния минерал в бедрената кост е 4% по-ниска, а рискът от костна фрактура бил двойно по-висок в сравнение с други 5000 души, които не приемали медикаментите.

Учени от университета „Макгил“ изследвали 137 канадци на 50 години или по-възрастни, които приемали антидепресанти от последно поколение (SSRI), сред които „Прозак“ на фирмата „Ели Лили“. Тези антидепресанти се приемат от милиони пациенти по света. Един от всеки десетима, които взимали антидепресантите, счупили някоя кост през 5-годишното изследване, и то при несериозни падания. Въпросните лекарства повишавали настроението на страдащите от депресия, но действали зле върху остеобластите, т.е. върху клетките, които образуват костно вещество, и правели костите крехки.

Остеопорозата засяга четири пъти повече жени, отколкото мъже.

Учените съветват преди да се предпишат на пациенти лекарства като SSRI, на хората да се направи тест за плътността на костното вещество, особено ако те често са си чупили кости.

Прозак – най-разпространеният в света антидепресант

Преди две години вътрешно фирмен документ, който се предполага, че принадлежи на фармацевтичната компания Eli Lilly и бе оповестен публично, показва, че производителят на лекарства е имал данни още преди 17 години, разкриващи, че пациентите, които приемат антидепресанта Прозак, са много по-склонни към самоубийство и враждебност в сравнение с хора, приемащи друг вид антидепресанти.

Отделно става ясно, че компанията се е опитала да ограничи информацията за страничните ефекти от лекарството. Документът, датиращ от 1988 година, разкрива, че 3.7% от пациентите са опитали да се самоубият докато са приемали Прозак, което е над 12 пъти повече от случаите при хора, приемащи други широко разпространени антидепресанти. В документа са описани 14 198 случая на клинична терапия с флуоксетин – генеричното название на Прозак. В него се допълва, че 2.3% от употребяващите лекарството са страдали от депресия, съпроводена от психоза, а 1.6% от пациентите са имали инциденти, причинени от враждебността им.Това е два пъти повече от регистрираните подобни случаи при пациенти, употребяващи друг вид антидепресанти. 

Документът е изчезнал през 1994 година, по време на делото срещу Джоузеф Уесбекър, който е убил осем човека на работното си място в Луисвил пет години по-рано, докато е бил на лечение с Прозак. Тогава Уесбекър е застрелял и себе си. В гражданско дело, заведено срещу, роднини на жертвите обвиняват компанията, че отдавна е знаела за страничните ефекти на лекарството, включително и за предполагаемата му роля при увеличаването на склонността към насилие у пациентите, които приемат Прозак.

Първоначално фармацевтичният гигант спечели делото, но по-късно бе накаран да признае, че е сключил тайно споразумение с ищците по време на делото, което означава, че присъдата е невалидна. Наскоро американската агенция по храните и лекарствата предупреди, че антидепресантите могат да имат странични ефекти, като тревога, внезапна паника, безсъние и агресия. В сайта на Eli Lilly се казва: “Доколкото е известно на компанията, никога не са съществували предположения за липсващи документи от делото на Уесбекър или никое друго дело, включващо компанията. Още повече, публичното оповестяване на данни за безопасността и ефикасността на флуоксина винаги е било цел на Eli Lilly”.

Алтернативата – безвредните антидепресанти

Мелатонина може да подобри състоянието на пациенти, за които сегашните терапии срещу депресията са неефикасни. Системата за секреция на мелатонин, който регулира биологичния ритъм, е „мишена“ за създаване на нови антидепресанти, съобщава в. „Фигаро“.

На неотдавнашно събрание в Париж с участието на близо 5000 психиатри и психолози бе споменато за нов терапевтичен подход към депресията. Той е базиран върху изследване на последствията от смущенията в биологичния ритъм, които са толкова характерни за това заболяване. В 70 на сто от случаите навременната терапия позволява болният да бъде излекуван и да се избегнат евентуалните усложнения. В 30 на сто от случаите обаче медикаментите са неефикасни, независимо дали става дума за нови антидепресанти, които действат върху серотонина и норадреналина, или за по-стари антидепресанти. С това е свързана необходимостта да бъдат открити нови терапевтични методи.

90 на сто от хоспитализираните болни, засегнати от депресия, страдат от лош сън, отличаващ се с удължен период на заспиване, намаляване на дълбокия сън през нощта, придружено от внезапани разбуждания и тревожно събуждане сутрин. Тези смущения водят до промени в телесната температура и до поредица аномалии, свързани със секрецията на кортизола, хормона на растежа, тироидните хормони, мелатонина. За вътрешния биологичен часовник все още се знае малко, но е известно, че някои зони в хипоталамуса контролират много от тези циклични биологични функции чрез мелатонина, отделян главно през нощта, заяви проф. Жан Далери от Лион.

При нормалните хора има пик на отделянето на мелатонин към 3 ч. сутринта, докато при депресираните такъв пик на практика не съществува, допълни той. Ролята на мелатонина за депресията бе изследвана преди няколко години, но рабутота беше изоставена заради неудовлетворителните резултати. По-късно изследователите откриха, че е трябвало да се действа върху две системи на невротрансмисия – на мелатонин и на серотонин, за да се постигнат положителни резултати. Тогава учени от изследователския институт към лабораторията Сервие създали нова молекула, кръстена агомелатин. Тя действа едновременно върху рецепторите на мелатонин в супрахиазмалните ядра на хипоталамуса и върху някои рецептори на серотонин. Добри резултати вече са постигнати при тестове върху животни, подложени на хроничен стрес. Що се отнася до изпитанията върху хора, молекулата е в трети стадий от клиничните експерименти.

Друг безвреден антидепресант е Жълтият кантарион (другите му  имена са: звъника, Христова кръв, Христова чудотворка,). Някои учени наричат жълтия кантарион магическа билка, която по естествен начин влива светлина и жизненост в човешкото тяло. Изследванията показват, че жълтият кантарион действа точно толкова добре, колкото синтетичните психофармацефтични препарати, без обаче да има техните странични ефекти при продължително приемане.  За него можем да прочетем, че се използва срещу:

депресии – жълтият кантарион въздейства позитивно върху мозъчната обмяна и стимулира производството на повишаващи настроението хормони.
психосоматични заболявания – жълтият кантарион успокоява нервите и отпуска, чрез което могат да бъдат отработени страховете, които често са дълбоката причина за психосоматични оплаквания

 Женшенът също е силен антидепресант. Той повишава настроението. Най – силно действие има женшенът, растящ в Северна Америка. Той е пренесен в Азия, където се отглеждат и двете разновидности – американската и азиатската. Използват се както дивата, така и култивираната разновидност на билката.

Добре е растението да е на възраст над 5 години, за да има добър ефект. Колкото по – стар е женшенът (най – ценени са тези между 7 и 15 години), толкова по – скъп е. Изсушените корени се нагряват и се нарязват на ситно, за чай, но малките парченца също така могат да се дъвчат, да се смучат или просто да се държат под езика.

Женшенът има сладко – горчив вкус и силен аромат, съдържа алкалоиди. Счита се, че действа добре на общото здравословно състояние и по – специално на умствените функции. В западната медицина и фармакология не се използва, въпреки, че съставките му могат да бъдат изолирани за производство на лекарства.

тест за откриване на депресия:

Съвсем не

Значително

Достатъчно силно

Много силно

1. Понижена устойчивост към стрес

0

1

2

3

2. По-агресивно поведение, ориентирано към външните обстоятелства; трудности със самообладанието

0

1

2

3

3. Чувство за опустошеност

0

1

2

3

4. Синдром на „прегаряне“

0

1

2

3

5. Постоянна необяснима умора

0

1

2

3

6. Раздразнителност, безпокойство, напрегнатост

0

1

2

3

7. Нерешителност при ежедневни ситуации

0

1

2

3

8. Нарушен сън: ранно събуждане, трудно заспиване, неспокоен сън, непреодолима сънливост през деня

0

1

2

3

9. Нетърпение, безпокойство, чувство за непохватност, особено сутрин

0

1

2

3

10. За сваляне на напрежението: злоупотреба с алкохол (или лекарства), повишена активност, изнурителна работа, усилено спортуване, обилно или недостатъчно хранене

0

1

2

3

11. Бъдещето се представя като черно, мрачно и безнадеждно

0

1

2

3

12. Жалост спрямо самия себе си

0

1

2

3

13. Преди в семейството дали е имало: злоупотреба с алкохол, лекарства или наркотици; депресии или суицидално поведение; увличане по дейности, свързани с риск

0

1

2

3

 

Оценка на теста:

  • 0-13 точки: липсват признаци на депресия
  • 14-26 точки: вероятно се развива депресия, консултирайте се с лекар
  • 27-30 точки: явна депресия, незабавно посещение при лекар

73 Отговори на “Депресия и Антидепресанти”

  1. Можете ли да ме насочите към някой специалист?

    Харесвам

  2. За щастие не съм изпадал в депресии за да посещавам специалист, но бих ви препоръчал този сайт http://e-therapy.bg/ от които може да се свържете с добри психолози.

    Харесвам

  3. lele az sum si bil taka ot maluk v depresiq ….a ve4e sam na 22 …pomnq ot maluk sum imal tiq simptomi i edva prez lqtoto sam se opravql …otidoh predi 2 dena na psihiatur toi mi dade nqkakuv testes s depreks da piq po 1x na den …do sega probvah s psiholog i s nego govorihme 4e trqbvalo da sam po aktiven ,po-nastupatelen ,da si postavqm celi ….ama kak da go napravq kato sutrin se subujdam s pritesneniq , ne moga da se koncentriram i imam ostro 4uvstvo na beznadejnost ….kak vi se struva tova

    Харесвам

  4. по дяволите максимума на резултата за теста го дават от 27-30 точки а аз имам 33.Наистина се чувствам опасно зле но никой не го вижда.умея да го крия,но ще ми изгорят „бушоните“ в най скоро време помогнете мииии……….

    Харесвам

  5. Аз имам 34 точки… СРАМ е да отида на лекар. Какво да им кажа- чувствам се зле? Ще ме пратят вкъщи да пия чай и това ще е…

    Харесвам

  6. Ot nqkolko godini ne se 4yvstvam dobre,a sega otkrivam v internet tolkova mnogo savpadeniq s moeto emocionalno ravnovesie!Ne me e sram da si kaja,4e mai imam nyjda ot lekar…

    Харесвам

  7. Мхм, аз също попълних теста и резултата беше доста над 30те точки. Аз подобно на „Георги“ имам същия проблем със чувството на безнадежност сутрин. Също не мога да се концентрирам в/у това което ми предстои. Чувството е отвратително, особено това на безразличност към ставащото около теб. Усещам, че така само си губя времето и в действителност обаче се чувствам неспособен да променя това. Вярвам, че и други хора имат моя проблем, да пишат ако открият лек за това!

    Харесвам

  8. az imam sa6to problem,no ne se sramuvam da potarsq lekarska pomo6t,prosto izpadam v ujasni sastoqniq napalno neadekvatna.bqh zapo4nala le4enie no go prekasnah i sega sajalqvam do sega moje6e da sam po dobre.dnes pak hodih pri specialist i zapo4vam da se lekuvam za6toto tova e dosta seriozen problem,ako ne si obarne6 vnimanie na vreme…..

    Харесвам

  9. zdraveite
    vlqzoh tuk da cheta za depresiqta zashtoto smqtam che neshtata otiwat na tam :S
    i sicho stava zaradi momiche…savet moje li da mi dadete ?

    Харесвам

  10. аз имам 27 точки..аз съм едва на 15г. и се чувствам наистина зле.. доста неща не са ми наред..и незнам как да преудолея самия себе си 🙂 сигурно това е едно от изпитанията на живота, през които трябва да се мине..

    Харесвам

  11. napusnah bg predi 4 mesetsa i sis nastipvaneto si tuka v canada sim vsicko pocna naopaki.pocnah da se cuvsvam ujasno zle.otpadnala bez sili bez energiya postoyani svetovirteji a i imam i nerven stomah postoyano mi e podut stomaha syakas nosya kamik ujasno e povyarvayte mi!no nay mnogo mi napravi vpecatlenbie ce syakas sim popadnala viv edna dupka i nyama izhod vsicko mi e bezrazlicno kakvoto i da pravya kideto i da hodya taka e.vse mi s place postoyano sim nervna imam dni misli dano da ne gi storya.dokato namerya kakvo mi e vece 4 mesetsa sim taka vece.no sresnah vece edin dobir chinese spetsilaist zasega sim sis antidepresanti i nyakakvi hapceta za paniceska ataka stoto polucavam i ujasni paniki.no sis edna duma sim v depresiya a pik oste sim na 20.dano dano da se opravya off stoto mi pisna nyamam jelanie dori i da jiveya kato sim vitre v takava situatsiya.

    Харесвам

  12. narkomani ste nestavate

    Харесвам

  13. Добьр ден бих искала да си разкажа историта. Преди 3год. Се преместих в Кипьр в гр.Никозия. Откакто сам тук започнаха ми проблемите започнах да работя в инернет кафе сабираха се оределен брой хора всичкобе нормално варших с работата както трябва. След това започнах в един магазин за дрехи и сувенири откадето се започнаха след известно време. Зпочнаха да ми сьздават психичеки тормоз. Хващат си някои за канарче и започват да го тапчат и да преписват неща за които дори незнам. Тези определени хора ми сьздават такьв психолочеки тормоз за който до сега не бях имала. Опитват се да ме направят луда за да не зазбера какво сьщност кроят зад гарба ми. ова е неупесуемо да те искарват човек за който никога не си. Не моа да разбера такьв тип хора. Искат да ми промият мозька вкарват ми най-различни идеи. Получих дисбаланс на мозька. Тези са определена група от хора, които се мачат да ме деприсират до такава степен, че да не знам коя сам аз. Имаше едно момче за което никога не сме говорили дори и ме искарва психопатка там кадето сьм с почвява пражи ми снимки и ме разпространява отделно друга група от бьлгари се оптват до такава степен да ме стресират. Просто не мога да го опиша това е някакв кошмар застанали точно пред нас и вече 3 дена като си преставите non stop ме нареждат псуват изобщо като меко казано куче. Там е работата, че искат се почуствам като нищожество едва ли не развих дори телепатия. Четох, че чрез послушват всяко мое следят всяко мое действие. Проучават ми психиката. С две думи всичкичовешки права нарушени. Искам да ги разобича, за да престанат с льжите и психо атаките, които ми нанасят. И след това ми казват, че искали да стана проститутка, какво ощеда ви кажа. Малтритерането е пално без физически контакт все едни да изглежда, че никои нищо не ми е направил, а сьщевременно ме тровят. Това кайете ми драги читатели какво се нарича. Чак един от тях вика „Какво става тая си приказва времето минава още не полудяла!“ Искам много да го разоблича, това а мен не са хора и на всичкото отгоре ми нареждат с цчлата си наглост все едно вече самневнимяева да не сам почвала работа и тем подобни. Просто филма е пален с шантажи, инриги и т.н.

    Харесвам

  14. Oleee imam nujda ot psihiatyr … 😀 da mi preporychate nqkoi w Burgas .?!

    Харесвам

  15. Strahotna informaciq, blagodarq

    I edin suvet kum vsichki, ne se davaite silata zalojena v chovek e bezgranichna, kakvoto poiskate 6te postignete, davaite smelo napred 🙂

    Харесвам

  16. i az sym s tozi problem ot mnogo otdavna,a sym samo na 22.lo6oto e 4e ne moga da napravq po4ti ni6to.piq razni anti depresanti,no polza nikakva,pri polojenie 4e vse pak nqkoi trqbva i da ti pomogne malko,a ne samo da te napadat i to horata na koito raz4ita6.taq vsi4ko v sebe si i se izmy4vam o6te pove4e i posle eto pak novi hap4eta.molq vi pomognete mi,kajete kak da se spravq?zagubih umeniqta i silite si,ne moga da se koncentriram,dori ne pomnq i t.n.kato se opitam da kaja kakvo mi e,vsi4ki me mislqt za luda.

    Харесвам

  17. Za pyrvi pat si pravq takav test i qvno polojenieto ne e cvetusto. Noshtem ne moga da spq. Zaspivam chak na stutrinta kam 8-9 chas ne vijdam smisal da se sabujdam. Super nereshitelna sam, a kogato uspeq da se sabera i da pochna da si tarsq rabota, s bezumni usiliq, useshtam nqkakvo malko udovletvorenie ot svarshenoto za denq, koeto trae 5minuti. Sled tova me podgonva bezpokoistvoto, che nikoi nqma da mi se obadi za rabota. Kakto i stava. Sashto sam mn razdraznitelna i netarpeliva kreshtq za nai-malkoto neshto, a ako si zamal4a posle placha po polovin chas.Ot mesec nqma den v koito da ne sam plaka. Chesto se raztroivam bez nikakva prichina, koeto mnogo me plashi.Sashto sam zagubila interes kam absoliutno vsichko.Chesto v ejadnevni stuacii mi se iska da nabiq choveka, koito mi sazdava zatrudneniq, a zanma che ne moga da si go pozvolq. Dalech sam ot misalta za samoubiistvo ili za narkotici. Znam, che polojenieto e vremenno i trqbva da se opravi, no ne znam koga shte stane. Ne znam kak da se spravq. Az ne moga da se ponqsqm, a kakvo ostava za blizkite mi. Kajete mi kakvo da napravq?

    Predvaritelno Vi blagodarq!

    Харесвам

  18. здравейте!
    майка ми е в това съсътояние вече повече от 3 години.започна да пие и алкохол освен всички антидепресанти, диазепами и други транквиланти.Виждам как някои от мускулите на лицето и започват да се движат докато говори,как забавени са реакциите,колко безчувсвена е станала.
    Опитахме какво ли не.Психотерапия, клуб на анонимните алкохолици, хомеопатия- НИЩО.
    Хайде да направим клубове на хората с депресии.
    Място,където всеки да споделя какво чувства с хора,които знае , че ще го разберат.
    Във всеки по-голям град.
    Има ли някой, на който идеята се струва добра?
    Иначе в Бургас- Ивайло Димитров е добър специалист.

    Харесвам

  19. Здравейте на всички с проблема на депресия.Аз самата съм прекарала няколко такива в последните 3 години.При последната бях много зле не можех да ставам от леглото доста време.След това започнах да гледам телевизия което беше някакъв напредък.Постепенно взех да излизам на вън и се срещах с все повече хора.Започнах работа и напълно се оправих.Така години.За съжаление сега пак съм в депресия, дана се оправя.

    Харесвам

  20. Два ми надежда факта че бях по зле и излязох от това отвратително състояние, което може да го разбере само човек който е изпадал в него.Само се притеснявам да не стане хронично.

    Харесвам

  21. Жълтият кантарион трябва да се пие до 10-15 дни! Той садържа хиперицин, който подсилва сърцето, но при продължителен прием действа негативно с възможност за усложняване на сърдечната дейност! Как е възможно да не се спомене този неоспорим факт?!?

    Харесвам

  22. От тука повечето симптоми ги имам че и такива които не са написани 😀 Ама да си говоря със психятър не ми се струва добра идея 😕 Може би малко повече забавление с приятели ще ми доидат добре 🙂

    Харесвам

  23. Забавленията са наи добрия антидепресант и малко любов. По този начин си избиваш от главата че си депресиран „ако го знаеш“ и всичко е ОК 🙂 Поне според мен.

    Харесвам

  24. I az imam pove4eto simptomi na depresiqta ot nqkolko godini! Vsi4ko zapo4na ot razdqlata s edno momi4e! Ne moga da vi opisha sastoqnito v koeto bqh! V rezultat na golemiq stres mi se poqvi mnogo nepriqtno zabolqvane, koeto okon4atelno me zakopa! Nqkak si namerih sili v sebe si i vapreki vsi4ko postignah mnogo v karierata, imah i novi vrazki, no te bqha po skoro kato neshto obezbolqvashto i logi4no nishto ne izlizashe v kraina smetka ot tqh! Polza ot psihoterapevti ima, pone za men, stiga razbira se da e to4en 4oveka, koito q pravi! Istinata e edna i tq e, 4e lubovta lekuva vsi4ko, samo 4e vsledstvie na tozi stres koito sme izjiveli po skoro prili4ame na neshto podobno izlqzlo ot mesomela4ka i se strahuvame ot vsi4ko i ot vsi4ki! No smelo sam 4ovek s malko pomosht moje da se prebori, radvaite se na nai-drebnite neshta! znam, 4e e trudno, trudno e i za men, no pone se borq!

    Харесвам

  25. Zdraveite … xax dori ne znam kak da zapo4na.Tolkova e trudno , 4ovek kogato se namira v takova sastoqnie i nikoi ne moje da go razbere.Sqka6 stavam i po zle ne izlizam ot nas , ne si vdigam telefona ako nqkoi mi zvani,nai mi e dobre da sam si sami4ka,da stoq i da si spomnqm za predi6ni momenti kogato mi e bilo super veselo.Vsqka ve4er zaspivam s misalta i nadejdata 4e na sledva6tiq den 6te sam razli4na,nqma da sam mal4alivoto momi4e ot po4ti polovin godina nasam .Ne znam kakvo da napravq za da se promenq, predi edna godina nqkade otnovo bqh po sa6tiq na4in i izvednaj nz kakvo stana nostanah savsem razli4na… nujdaq se ot pomo6t no ne znam ot kade i koga da q namerq 😦

    Харесвам

  26. Аз съм момиче на 21 години. В депресия съм непрекъснато, започвам да пия и след като направя доста глупости изтрезнявам и започвам да влизам във все по силна депресия.Говоря глупости непрекъснато, измислям си. Доста съм красива, много хора ме смятат за умна и интелигентна, но лошият ми избор във връзките които имах ме побърква. Мисля, че трябва да взимам хапчета, но ми се иска да получа съвет от лекар. Наистина осъзнах, че вече съм доста зле, защото не ми пука какво ще ми се случи и мисля непрекъснато за самоубийство… не намирам смисълът, който да ме накара да искам да живея. Малко е страшно това което споделям и мисля, но е моята тъга и преживяване и за мен е много страшно всичко това което ми се върти в главата :(((((( Не съм сигурна дали много скоро няма да посегна на животът си. Всичко около мен ме смачква :(((

    Харесвам

  27. zdraveite kazvam se svetlana na 17 godini sam,i ot okolo 2 meseca imam vsi4ki simptomi na depresiq,tova sas mislite za samoubiistvo,tova sas glavozamaivaneto i taka natatak,mislq 4e poludqvam,postoqnnata napregnatost 4uvstvam se ujasno naistina molq se da mi kaje nqkoi ako znae kak da se opravq,kakvo da napravq s kogo da se posavetvam.Izpadnax v tazi depresiq kogato zagubih blizak 4ovek po mn grozen na4in,vsi4kite hodeniq po grobi6ta,nekrolozi i taka natatak mislq 4e me dokaraxa do tova sastoqnie,pomognete mi 😦

    Харесвам

  28. ako nqkoi moje da mi otgovori na emaila siftlein_17@abv.bg

    Харесвам

  29. Много приятно е, че има толкова коментирани страници в интернет за депресията. Информацията е полезна и изчерпателна, благодаря! Определено ще свърши работа!

    Харесвам

  30. Аз съм в депресия от година и половина. Преди ми поставиха диагноза БАР и пих антипсихотици. През цялото това време докато ги пих имах чувство че имам и шизофрения, нямам сили и желания да описвам ужаса който преживях за това време. сега съм на антидепресант защото състоянието ми се влоши, и най накрая докторката ми спря психотропните, защото видя че съм се превърнала в развалина, а бях жизнена и енергична. Още с приемането на антидепресанта усетих успокояващ ефект, лошите мисли изчезнаха, но съм доста увредена от антипсихотици и незнам дали някога ще се управя. нямам сила да взема душ, да изляза. Искам хората да посъветвам особенно младите да не прибягват към хапчетата, а да положат усилия, спорта много помага,движете се, излизайте на вън, прилагайте сокотерапия, там има витамини които ще ви заредят с енергия от която имате нужда. Приемайте омега 3 помага и при депресии и при психози, В статията написано че хората които правят физ. упражнения и които пият хапчетата депресията се повлиява еднакво. Пробвайте първо да положите усилия, а след това ако не помогне прибягвайте към лекарствата.

    Харесвам

  31. Пламен Шопов

    Депресията се причинява от липса на сол в организма
    Липсата на сол в организма причинява негативно мислене, страх, тревожност и други проблеми. Изпийте една чаша вода със щипка сол или близнете си малко сол и ще почувствате веднага промяна на настроението.
    Прочетете:
    Депресия, невроза, както и други психически заболявания се причиняват главно от липса на минерални соли в организма. Тялото е около 80% вода и ако тази течност в организма не е добър електролит всички процеси се забавят. Не вземайте антидепресанти. Те имат със странични ефекти и не могат да ви помогнат. Прочетете книгата на д-р Батманжелидж, „Ти не си болен, а просто жаден“, книжарница Пингвините. Причината за депресията е безсолната диета. Не пийте кафе и безалкохолни напитки, които дехидратират тялото, особено кофеина. Причината за депресията е безсолната диета.
    Пийте на ден около 2 литра вода смесена с една чаена лъжичка морска сол и за 2-3 дни ще се въстановите. Ако депресията е тежка, може да увеличите приема на сол. Използвайте само нерафинирана морска или каменна сол. В магазин Била продават натурална сол от Алпите без примеси, а също и морска сол на големи кристали за която се смята, че няма примеси. Готварската сол има около 2.5-5% канцерогенни примеси (anticaking agents) и не я използвайте. Прочетете статията за Депресията на сайт: http://zdraveto-dar-ot-boga.blogspot.co … st_23.html и статиите за ползата от солта и водата на страница: http://zdraveto-dar-ot-boga.blogspot.co … ge_13.html
    Благословение и изцеление ви желая!

    Харесвам

  32. zdraveite iskam da vi popitam az piq deanksit za nervite i bez nego nemoga priviknala sam kam nego i neznam kak 6te gi spra

    Харесвам

  33. men me vdigna na kraka seroxata pih go 6 meseca i zabravih ujasa prez koito preminah

    Харесвам

  34. deanksita ne pomaga samo taka si misli6.edinstveno psihiatura mi pomogna s adekvatno le4enie . bqh v depresiq 3 godini i krieh ot blizkite si no nakraq ne izdurjah simptomite stanaha neponosimi otidoh s pla4 pri li4nata i poiskah napravlenie za specialist sega sum dobre i bih posuvetvala ako nqkoi ima simptomi na depresiq vednaga da se oburne kum psihiatur toi si znae rabotata

    Харесвам

  35. мислех че съм в депресия а едва събрах 5 точки

    Харесвам

  36. zdraveite
    sega sum na 35, omujena s dve deza. predi 10 god. ispadnah v depresia ot kojato izlazoh sled godina s ksanax.be6e ujasno i se moleh nikoga da ne se povtarja tozi period ot jivota mi, no za sujalenie se vurna nai neo4akvano sega kogato sum 6taslivo omujena i majka na dve deza- bes problemi. otna4alo po4nah da ne moga da si karam kolata. posle me po4naha pani4eski ataki. otidoh na psihistur i toi mi ispisa brom, flanxol, xanaks i zoloft. doverih se i gi po4nah. sled 2 dni ve4erta otka4ih i sus strahotna agresia iskah da istrepja vsi4ki v ku6ti. po4nah sre6ti s psiholog koito mnogo burzo mi nameri pri4inata za depresiite.osven agresiata imah i jelanie za samoubiistvo. UJAS !!! isledvah se ot-do i ni6to.sumati pari fruknaha. sega sum na ksanax 0,25 po polovinka tri puti na den. drugi dvama psihiatri nastojavaha da pia i flanxol tri puti po polovinka no otkazah za6toto ot nego i zolofta otka4ih samo za dva dni i stanah mnogo po zle.po4nah aktivno da se zanimavam s aikido( po preporuka na spezialisti se izbira sport pri koito glavata raboti s tjaloto), pia vitamini i minerali. ot skoro zapo4nah da izlizam sama i da karam kolata v grada koeto e ogromna kra4ka za men. dva meseza non stop s 4ovek do men dori do wc. vzemajte merki na vreme. az sled purvata depresia mislih 4e vsi4ko e zad men i sum si preodolala problemite, a sa okaza 4e prosto sum gi podtisnala i sega me vruhletjaha s bonus za sujalenie. sred hora sega za razlika ot purvia put se 4uvstvam po dobre. ne se izoliraite a ob6tuvaite i si namerete zanimanie koeto da vi zapulva vremeto. spodelajte, no ne s vseki a s njakoi blizuk, ne e sramno. moje da se slu4i na vseki. izoliraite ne6tata koito vi draznjat ot jivota si. uspeh.

    Харесвам

  37. Zsraveite!Dosta mi e stranno za tova,za koeto pisha,no imam nujda nqkude s nqkoi da go spodelq!Ot vreme na vreme mi se sluchva da imam emocionalni spadove i to dosta golemi,mojete da si predtsavite kolko-ot testa po-gore,rezultatut mi e 32 tochki…Edinstvenoto neshto,koeto iskam v momenta e da sloja krai na jivota si…nemoga da skriq,che dosta me e strah,no za momenta ne namiram smisul v nishto,a za tova da se zaradvam na neshto puk da ne govorim…prosto ne namiram takuv povod!Imam seriozen priqtel,s koiot nqmam nikakvi problemi,mnogo se obichame,no dori tova ne mi se struva dostatuchna prichina za da jiveq!Zapochvam da se plasha..predi vinagi se uspokoqvah s nego i zatova che si go imam sum se krepqlq…sega obache naistina nemoga poveche!Na nego nishto takova ne sum mu kazala,tui kato neiskam da go naranqvam i da se pritesnqva!Naposleduk mi se sluchiha dosta neshta i moje bi tova e prichinata sega da se chuvstvam taka,no vi kazvam nqmam nikakvo jelanie za nishto i nikoi…Molq daite mi speshno nqkakuv suvet!Blagodarq…

    Харесвам

  38. az napravih tochno 30 tochki, no ne mislq da polzvam antidepresant. poskoro bih si smenil prioritetite v jivota 🙂

    Харесвам

  39. kakvo da vi kaja ne e 6ega rabota da ima6 takova zabolqvane.az za 6tastie sam silen 4ovek no koleloto se varti.az li4no sam vijdala silni hora kak se razpadat.nikoi ne znae kakvo go 4aka jivota.trqbva da sme sapri4asni s hora koito proqvqt takiva sindromi da znaqt 4e ima hora na koito da raz4itat.e tova ot men i gledaite na jivota kato na cirk…usmihvai te se

    Харесвам

  40. opitajte s Homeopatiq pomaga dosta samo namerete dobyr homeopat za 6 meseca ]e se oprawite

    Харесвам

  41. 37 точки….доста е май..поне според теста де…ами….ще се мре

    Харесвам

  42. Здравейте,
    Аз съм на 21 и от около година и половина имам проблеми със себе си. Всичко започна когато заминах да уча в чужбина. Стресът там, чуждият език, изискванията в университа, отделянето ми от семейството, приятелките и приятеля ми мисля че всички те бяха като някакъв отключващ фактор. Започнах да се чувствам неспособна да се справя, не се задоволявах с посредствени резултати имах много високи изисквания спрямо себе си. Започнах да изпадам в моменти на ступор, нищо не правех а имах хиляди задалжения, намирах си оправдания за да не си върша работата, от друга страна спрях и да излизам с хора, защото се чувствах недоволна от себе си и сякаш се самонаказвах като се изолирах. Поглъщах големи количества храна, приемах я като някакво утешение, съответно напълнях и самочувствието ми изчезна и не ми искаше да излизам никаде. Говерех си с майка ми и приятлите по скайп но се опитвах да скрия какво се случва, не исках да ме виждат в такава светлина, срамувах се от себе си. После приятелят ми се раздели с мен, това беше поредният удар, но го преживях някакси. Опитвах се да си помогна, подходих с разбиране към себе си, вместо да с самообвинявам както до тогава, просто се опитвах да се стабилизирам. И помагаше. Взех решение да работя лятото в България и то на място където познвах колектива и се бях приемана. Това ми помогна до голяма степен. Постоянната заетост, общуването с много хора, финансовата стабилост и една кратрайна връзка успяха да ме вдигнат и се чувствах добре. Но есента заминах отново и този път нещата излезнаха от котрол. Стресът беше още повече, живеех с човек който имаше съвсем различен ритъм от моя. Бяхме съпернички в университета и това ме апрягаше много, беше постоянно напрегнато, дори вкъщи не се чувствах спокойна. Започнах да не ходя на лекции за да мога да се усамотявам. Това прерастна в отказ да излизам където и да е. Не си взимах изпитите, не исках даже да се явявам. Нищо не ми се правеше, не исках да се срещам с никой. Отстраних стрес факторите, отидох да живея сама, прекъснах до минимум дейността си в университета, но тогава ме обзе апатията, Пълно безразличие към това което се случва около мен. Пак се изолирах, криех се от близките си, вдигах телефона, спях по цял ден, ядях без насищане. През целото време имах и моменти на просвтление, когато решавах да се взема в ръце. Поставях си обаче твърде високи цели и се опитвах да ги следвам. това много ме изморяваше. Не ччувствах удовлетворение от себе си и от живота си дори когато уж живеех според начертаната от мен програма за справяне със ситуацията. И идваше един момент в който пак се отказвах захвърлях всичко и се отдавах на пълната апатия и бездействие. Сега се прибрах вкъщи, и в началото се чувствах много добре, но отскоро пак започнах да изпадам в познатото състояние на безразличие и липса на жеелание да се занимавам с каквото и да е. Не знам как да излезна от този порочен кръг. А така ми се иска да бъда пак онова живо, ителигентно инициативно момиче. Иска ми се пак да съм сред хора и да мога да се справям със ситуциите адекватно. Знам че всичко ще се оправи защото имам толкова голямо желание за живот. ЖИВЕЕ МИ СЕ и ще се боря с тая гадна депресия. Успех и на вас!

    Харесвам

  43. zdraveite az bqh su6to mnogo zle nemojeh da izlizam ot vku6ti bez da mi stane lo6o, imah natrap4ivite misli 4e sum bolna ot ne6to i postoqnno hodeh na doktori k0ito mi kazvaha 4e ni6to mi nqma i vse pak az se 4uvstvah mnogo zle.. i taka edin den otidoh na psihiqtur koito me vurna bukvalno kum jivota. Diagnozata mi be6e pani4esko raztroitvo koeto be6e minalo i kum depresiq, i taka ot 6 meseca piq antidepresanti i se 4uvstvam kato novorodeno mnogo sum dobre i sum blagodarqna 4e se prestra6ih da si priznaq problema. v tova nqma ni6to sramno!!! Jalkoto e 4e v Bg horata kato 4uqt za psihiqtur i vednaga re6avat 4e si lud koeto e mnogo pogre6no.Depresiqta e bolest koeto e le4ima,no ako ne i oburne6 fnimanie moje da stane mnogo golqm problem.Suveta mi e da ne vi puka kakvo 6te si mislqt horata za vas a nai vajnoto e da sme dobre i da vodim normalen i pulnocenen jivot. v Bulgariq ima 150 000 koito stradat ot tova zabolqvane i tova sa samo 4ast koito sa regitrirani i se borqt s tozi problem.Moqt psihiqtur mi kaza 4e vseki 4ovek rano ili kusno v jivotasi minava prez tova edni po rano drugi po kusno,no vednuj izlekuva6 li se 6te si po silen i mnogo po lesno 6te se spravq6 s problemite dori i ot horata koito o6te ne sa minali prez tova ili pone ne si go priznavat… Uspeh na vsi4ki i naistina borete se nqma ni6to sramno v tova 🙂

    Харесвам

  44. Това е най-подробната статия по темата, която съм намерил в нета до момента. Има и цял новинарски сайт по въпроса, който също ме кефи на мах!

    Харесвам

  45. ne lo6a statqta koqto e napisana za anti depresantite no nqma po b1rs na4in za izlizane ot taq stra6na bolest zanam go ot opit moje i bilkite da pomagat no kogali i koi 6te ima tarpenq da 4aka s meseci da se podobri satoqnieto mu vsek i iska da izleze ot tova kolko se moje po b1rzo a nai b1rzo stava s anti depresantite a kto se podobrite i ukrepnete posle moje da piete bilkite za po dob1r efekt no ako piete anti depresanti pite bilkite v po malki koli4estva inak 6te razredite anti depresantite i 6te stane opasno za vas.

    Харесвам

  46. Не съм съгласен с начина по който жълтия кантарион е показан като алтернатива, той помага само при много слаби депресии и забележете, че в листовките на почти всики антидепресанти се казва да не се пие с тях. В никакъв случай не се опитвайте да лекувате депресия сами, всичко дори и посещение при психолог, трябва да бъде предписано поне първоначално с диагнозата от психиатър. И не се срамувайте да идете на психиатър, това е срамно в изостанала България, не и в напредналите страни. Ето някои писатели боледували от депресия, да не добавяме учени и други известни хора, че ще стане много:
    ===================
    Hans Christian Andersen, Honore de Balzac, James Barrie, Arthur Benson (H), E.F. Benson, James Boswell, William Faulkner (H), F. Scott Fitzgerald (H), Lewis Grassic Gibbon (SA), Nikolai Gogl, Maxim Gorky (SA), Kenneth Graham, Graham Greene, Ernest Hemingway (H, S), Hermann Hesse (H, SA), Henrik Ibsen, William Inge (H.S), Henry James, William James, Charles Lamb (H), Malcolm Lowry (H, S), John Bunyan, Samuel Clemens (Mark Twain), Joseph Conrad (SA), Charles Dickens, Isak Dinesen (SA), Ralph Waldo Emerson, Herman Melville, Eugene O’Neill (H, SA), Francis Parkman, John Ruskin (H), Mary Shelley, Jean Stafford (H), Robert Louis Stevenson, August Strindberg, Leo Tolstoy, Ivan Turgenev, Tennessee Williams (H), Mary Wollstonecraft (SA), Virginia Woolf (H.S), Emile Zola.

    Харесвам

  47. Нямам сили вече,толкова ми е жал за себе си.Болката ми е голяма..винаги се усмихвам аа от вътре мисе къса сърцето.Вече неми се живее,живота ми е един провал никои неми вярва никои неме разбира…От малък сам бил толкова нещастен.живеех един измислен живот.Винаги сам мислил че сам силен характер и мога дасе справя.Сега сам на 24 години,имам десет години в пушене на трева и алкохол и всичко що е лошо сам го правил,сега като се замисля не помня даже моито наи-хубави години.Много съжелявам че сам бил такъв..наистена вече от 5 години имам работа и не пуша трева само пия там намирам утеха иначе сам смазан.Сега се чубствам много зле нито излизам,затворил сам се в себе си,нямам желание дасе боря,не говоря с хората.Винаги се чубствам виновен за всичко че не станах като баща ми тои също се ядосва искам дасе променя ноо незнам как нямам този стимул нито цел.Самотата ме убива бавно и не издържам незнам дали щесе оправя мисля чесам не спасяем случаи…..

    Харесвам

  48. hora pro4etoh statiite vi i razbrah 4e ima i drugi kato men.na 24 godini sam 5godini pieh seroxat izpisam ot psihiatar no predi godina i polovina polojenieto stana netarpimo lekarstvata sprqha da me lekuvat pak za po4nah da izpadam v depresii da me e strah ot vsi4ko i tq mi izpisa o6te lekarstva koito sa6to ne mi pomognata-rivotril i ksanax.togava ve4e bqh mnogo zle.re6ih da smenq psihiatara s psiholog.zapo4nah da hoda na psiholog i trqbva6e da predpriema golqma kra4ka-da spra lekarstvata za6toto bukvalno az se drusah ve4e 5 godini.sprqh gi i be6e mnogo stra6no izpadnah v abstinenciq na6te se 4udeha kvo mi stava ne znaeha kak da mi pomognat mnogo stra6no,no malko po malko se poopravih dosta 4esto hodeh pri psihologa postoqno govorehme za problemai taka ot 2 godini sam 4ista ne piq antidepresanti no sega pak izpadnah v nqkakva depresiq imam naludni4avi i negativni misli nqmam jelanie za ni6to pak sam se zatvorila v ka6ti korema postoqno mi e svit ne moga da qm kato horata,postoqno sam po doktori po izsledvaniq ne6to malko da me zaboli i sam tam pisna mi ve4e iskam da jiveq normalno molq vi pomognete mi iskam edin den da imam semeistvo (maj i deca)i prosta da bada 6tastliva sega ne moga da si namerq i rabota ida na rabotq nqkade i zapo4vat mislite -mi ako mi stane ne6to i taka nqkolko dni i napuskam ve4e neznam kakvo da pravq no ne iskam da piq lekarstva

    Харесвам

  49. и аз сам от 3 години в депресия но в началото бях наистина зле пропих се станах агресивен и загубих най-силната си черта да общувам – намразих хората
    ходих на лекар но той ме отпрати не ми изписа лекарства но видя че сам доста зле .
    каза ми че лекарствата няма да ми помогнат и тн……
    и е точно така няма лек не мисля че дори съм болен просто има два вида хора едните мислят прекалено много текива като мен а другите не мислят толко .
    Сега сам супер едва събрах 17 точки на теста
    моята рецепта е веднъж се живее от всичко по- много и най- вече не си задавай въпроси

    Харесвам

  50. Здравейте! Прочетох тази тема и реших и аз да се включа. От една година изпаднах и аз в това „чудесно“ състояние. Тъй като съм силен характер искам да отбележа че наистина това не е критерий и неможе да гарантира предпазването ни. Обичам живота си и въпреки коварните чувства и мисли се боря със зъби и нокти, ходя на работа , уча -почти завършвам но въпреки всичко не се чувствам напално удволвтворена от живота си както преди. Преди се радвах на всяко нещо , сега се опитвам но удоволствието далеч не е така а е на сила. На 22 години съм, което ме плаши че толкова рано ме сполетява нещо такова, понякога имам страшни мисли да не си посегна, може би това ми е най- трудното и ужасно нещо знам че няма да го направя , но се страхувам да не изпадна в толкова тежко състояние, че наистина да не знам какво правя и това да се случи. Ходя на психолог за сега , не ми се иска да започвам с хапчета. От време на време като ми е много тежко пия деанксит, но това само в краен случай. Знам сигурна съм, не съм загубила надежда, че това някой ден ще остане зад гърба ми и ще съм отново онзи весел човек , който някога бях, но кога ще стане това. Почти не ми вярват че ми е толкова тежко състоянието , защотото както споменах съм силен характер и борбена личност, ама търпи ли се една година такова състояние. Имам чудесен приятел с който живеем и ме подкрепя и помага напълно,искам да се подобря и отново да сме истински щастливи. Споделяйте! Пишете какво се случва с вас. Бъдете сигурни че се излиза от това състояние , но хората които са го забравили не влизат да се ровят по сайтовете за това . Всеки може да бъде щастлив отново , въпросът е само да намерим правилния път!

    Харесвам

  51. Александър

    Здравейте ! Казвам се Александър на 21 год. В клинична депресия съм от 3 месеца , ужасно е , сякаш някой ми е откраднал емоциите 😦 . В момента съм на ривотрил 0.5мг.Спортувам активно от 2 години и ще продължавам , депресията няма да ме откаже.Храня се с храни богати на 5хтп и 3 омега мастни киселини с надеждата да оздравея.Прекарвам по 1-2 часа след природата и слушам chill-out mussic.Ако искате да си направим скайп група на депресираните скайпа ми е dalgee91. Пожелавам на всички с това заболяване да се възтановят възможно най-скоро.

    Харесвам

  52. Мисля,че имам депресия-разпознах по-гор,е признаците. При мене се отлючи след като разкрих изневра на съпруга ми след 30 год. брак. Изглеждам чудесно, но нямам самочувствие,не ми се живее,излизам за работа като робот.не ми се прави нищо,лицето ми е като маска,а по-рано усмивката не слизаше от лицето ми,като парализирана съм,чувствам се като животно,хванато в капан, вечер си лягам с мисълта,ако може да не се събуждам,за да не ми се налага да се пресрувам на щастлива пак.

    Харесвам

  53. Здавейте и от мен ! Поредната в клуба! Аз все още не съм изпаднала в депресия, но теста сочи, че съм на път.
    При мен всичко започна на 7 юли. Ей така от нищото – една вечер в 1 през нощта получих жестока паник атака ( тогава не знаех, че е това). Пулс 160, неможех да си поема въздух, тялото ми изтръпна, ръцете също…Помислех, че съм получила сърдечен удар… Съпруга ми извика линейка и се започна ходенепо мъките… Хиляди изследвания и да не ви казвам каква маса пари отидоха,за да се разбере всъщност, че съм напълно здрава.
    Преди 1 месец се установи, че имам паническо разстройтво, но засега не съм ходила да ми изписват антидепресанти.
    Сега пия лексотан(бабешко хапче) и интезитета на паническите атаки намаля. Пак си получавам,но доста по-леки – общо взето само леко ми се учетява пула и ме обливат едни горещи вълни.
    Започнах да чета за състоянието си тук, в нета, и научих доста полезни неща за паническото разстройство http://www.evropea.com/pd-describe.html- тази статия на мен лично много ми помогна и то не с друго, ами с простия факт, че там е описано точно какво се случва с теб по време на тези атаки и някак си ме поуспокои факта, че това е неоснователен страх – реален, но все пак от това не се умира (защото си бях втълпла, че ми има нещо и ще умра).
    Имам детенце на 6 годинки и заради нея се опитвам да се стегна и да не посягам към антидепресантите все още.Никак не е лесно – нямам желание за нищо – искам само да си „почивам“, въпреки че не съм се изморила от нищо, не ми се излизаше и ме беше страх дори да излизам от вкъщи за да не ми стане нещо навън и да се изложа пред хората – да не говорим, че при тези атаки от страх толкова ми се качва кръвното, че при първата не можа да ме хване апарата.
    Днес си поръчах в аптеката едно хомеопатично – ИГНАТИА АМАРА 15 СН.
    За нея има много добри отзиви и ще пробвам да видя какво ще стане.
    Аз съм пила такава Игнатия, но друго число -не помня точно,защото пред 2 години имах пристъпи на задушаваща кашлица и ми го изписа много добра алерголожка от Военна болница, и да ви кажа от него ми мина.
    Аз знам от какво са предизвикани тези пристъпи на паника,но нищо не мога да направя – свързано е с малката. Като беше на 6 месеца за пръв път се захласна докато плачеше и от тогава до 3-та си годинка ми е „умирала“ хиляди пъти в ръцете.Само някой, който го е преживял може да ме разбере. Понякога още ставам нощтно време, за да проверя дали диша, въпреки, че това нещо престана още преди 3 години. Явно натрупания стрес тогава, е намерил благородна почва да се покаже сега.
    Ще се опитам да си помогна и ако не стане нищо, въпреки че аз вярвам в оратното, ще пистъпя към антидепресантите.
    Надявам се,че съм реагирала навреме с Лексотана и успея да успокоя нервите преди да съм се пристрастила към него.
    Успех на всички и прочетете статията – убедена съм, че ще помотне на много хора със ходен проблем.

    Харесвам

  54. ПС
    Само като чукнете на адреса,махнете тиренцето след html, че без да искам съм го сложила.

    Харесвам

  55. Здравейте! По въпросите от теста имам 33 точки. Всички симптоми са на лице. Чувствам се зле и психически и физически. Полагам усилия да изглеждам нормално заради дъщеря ми която е дете и иска майка и да е добре. Писна ми да съм в лошо настроение и подтисната.Ще пробвам с жълт кантарион. Пожелавам успех на всички като мен!

    Харесвам

  56. Iz4etoh s interes vsi4ki izkazvaniq.Az pak sam v dupka i se 4uvstvam ujasno i fizi4eski i psihi4eski.Ne moga da se konzentriram,ni6to ne me radva,ne mi se pravi ni6to i samo lo6i misli v glavata.Nai-vajnoto e ,4e tova se slu4va pri polojenie 4e sam na antidepresanti moje bi ot nqkolko godini.Naposledak si pravih izsledvaniq i se okaza,4e imam uveli4eni GGT enzimi v 4erniq drob,koeto si mislq e ot antidepresantite.Sega sam gi uveli4ila i 4akam da mi mine.Slu4va se i za nqkolko meseza se 4uvstvam prekrasno dokato izvednaj pak me napadat bolejkite i depresiqta.Qvno ve4e se e prevarnala v hroni4na,no az iskam okon4atelno da se izlekuvam.

    Харесвам

  57. НA 7 11 09g СЕ СЪБУДИХ В НЕПОЗНАТО ЗА МЕН СЪСТОЯНИЕ НА ДУХА.ТОГАВА НЕ ЗНАЕХ,ЧЕ ТОВА Е ДЕПРЕСИЯ.БЯХ ШОКИРАН!СЪСТОЯНИЕТО МИ СЕ ВЛОШАВАШЕ СЪС ВСЕКИ ИЗМИНАЛ ДЕН.ПОТЪВАХ В ЧЕРНАТА ДУПКА ЕЖЕЧАСНО,САНТИМЕТЪР ПО САНТИМЕТЪР.

    Харесвам

  58. eba si az se oplashih tuk mnogo shantavelki ste be hora.

    Харесвам

  59. Сменете си кафето – аз пия кафе с ганодерма от 6 месеца и ми действа много добре на депресията.
    Моят мъж е доста нервен и за него му намерих решение – след като изпием по 1 кафе 3 в 1 с екстракт от рейши (ганодерма) и всичко е мир и любов.

    Харесвам

  60. Здравеите,и аз искам да споделя за което състояние.В момента ми е трудно незнам как да започна ще карам направо на 26 години сам и смятам живота си за провален.Това чубство за малоценност,за безисходица ме обива и аз също добре прикривам това дълбоко в себе си и не искам да показвам на никои какво ми е предпочитам дане тревожа хората но това ме натоварва ужастно никога несам споделял,аа вече ми е и трудно да общувам дори.Не мога да намеря себе си от 5 години сам в такова състояние и през главата миса минавали мисли за наи-лошото дане преча просто но знам чене трябва и все си мисля че един ден живота ми щесе нареди но уви.И това че несам добър син несам това което трябваше да стане с мен сега доста пия,имах и проблеми с наркотиците едвам се отказах вече от 1 години не ползвам но започнах да пия повече да мога да общувам имах приателка добро момиче но и там се провалих несам лош даже се мисля за добър човек не обичам да натоварвам хората с себе си.Просто си мисля че никои неме разбира и никои не иска даго прави знам че аз сам проблема искам да променя нещо но просто незнам какво да правя за лекар сам си помислял но какво ще направи мисля чесам безнадежден случаи всеки ден ми става все по черен…Защо се питам мислил сам и чесами направили магия но като прочехох статията по всичко личи че имам дълбока депресия.Ако не направя нещо може би щее умра без дасам направил нещо без семеиство и просто един пропилян живот.Ако някои може да помогне и се е излекувал и иска да поговорим щесам много благодарен

    Харесвам

  61. az sum s depresiq ot 4 godini piq lekrstva i sum mn napulnqla a vs okolo men dori i roditelite mikazvat vzemi se v ruce i otslabni,shefkata mi me tormozi i postoqnno mi kazva da spra hapchetata i da se vzema v ruce tiq hora ne razbirat li che ne mi se jivee a iskat i da sum perfektna!

    Харесвам

  62. zdr na vsi4ki ,na 33 godini sim ot 5 godini se borq sis depresiqta 6ibana,tova go razbrah ve4e samo pozitivno misle drugo ni6to ne pomaga,obstuvayte s horata i da ne vi puka mnogo,kajete maynata mu,i se radvayte na jivota

    Харесвам

  63. popilnih testa az sam tragichen sjuchay kakvo da piya neznam a spryaha i rivotrila otkachsm neznam…………………………..

    Харесвам

  64. vajnoto e ako depresiqta e tejka da se nameri dobar psihiqtar koito da predpishe pravilnoto lekarstvo i tochnata doza i da se pie redovno.Inache nezavisimo kakva e depresiqta leka ili tejka chovek trqbva da poseshtava psiholog za da otkrie prichinata za sastoqnieto si zashtoto v povecheto sluchai v osnovata na depresiqta e neshto v jivota ni koeto ni prechi i zatormozqva chesto bez da osaznavame ,tova moje da e cherta v haraktera ni ili tip povedenie koeto e pogreshno i ni sazdava stres.Az sashto sam minal po tozi pat i s pomoshta na hapchetata i na pomosht ot psiholog sega sam po dobre.Sashto taka lekarstvata trqbva da se piqt dalgo dokato chovek ne se uspokoi, otkrie greshkite si i promeni nqkoi neshta v jivota si i chak kogato se opravi napalno i se mine mnogo vreme v koeto toi naistina se chustva dobre,chak togava moje da se pribegne kam spirane na lekarstvata i to trqbva da e postepenno,mnogo bavno pod nadzora na psihiqtar.Drugo na hapchetata trqbva da se dade vreme nestava ot dnes za utre ponqkoga sa nujni meseci za da se pochustva chovek po dobre.Az lichno sam dovolen ot moq psihiqtar kazva se Petiofi Damqnov i se namira v poliklinikata v Montana.Vse oshte ne sam se napalno izlekuval ,no sam znachitelno po dobre.

    Харесвам

  65. i prodaljavam da si piq lekarstvata

    Харесвам

  66. Nqma nishto sramno da potarsish pomosht ot psihiqtar i psiholog na zapad tova e neshto normalno.Daje ako polojenieto ne e mnogo tejko ne trqbva da se pribqgva vednaga kam psihiqtar i lekarstva,hubavo e parvo da se potarsi pomosht ot dobar psiholog.

    Харесвам

  67. Ваня Русева

    Здравейте , изчетох почти всичко което сте споделили. При мен депресията протича много тежко, може би защото имам доста заболявания , едно от които е Множествна склероза /от13-14 години /. тогава се засива и симптоматиката . От около 3 месеца посещавам психиатър / който идва от обласния град /
    Едно , че съм изумена от начина на общуване – постоянно повишен тон, изписване на антидепресанти по метода „проба – грешка“, несъобразяване с останалите лекарста, които трябва да приемам задължително . Вижда , че се движа с помощни средства, защото много залитам и падам внезапно .Почти не виждам обикновен шрифт / вестници напр ./ но това не го спря да ми изпише ТРИТТИКО ХР 30 , което ме вкара в инвалидния стол . Смятам да го спра това лекарство и да постъпя в неврологията заа да ми овладеят симптомите с вливки метил преднизолон.
    Дересивни състояния съм имала доста често, но ми изписваха възможно най- ненатоварващата терапия и след 3-4 месеца отшумяваха.
    Тъй като сегашният психиатър – психотепевт ми взема по 30 лв , на посещение мисля , че би трябвало да ме изслуша , за да прецени обективно причина и терапия . За жалост – нямало време ? Получавам 140 лв инв. пенсия , която изтича там .
    Моля , ако някой е в подобна ситуация да сподели, ако желае.
    Благодаря на тези, които имаха търпението да ме изчетат , Не се жалвам, нито оплаквам, чувствам се в задънена улица . Иначе съм лъчезарен човек , но вече все по-рядко .

    Харесвам

  68. Здравейте!Ще ви опиша моята история ,как 1 път аз испаднах в депресия.Бях на 36 години,когато почина бащата на мъжът ми.От страх и силен стрес получих А-витаминоз със ниско кръвно и силни проблеми със стомаха))))Ходене по мъки(лекарите вместо да ти помогнат,заинтересувани да им станеш абонат във техните медицински заведения)))Захванах се със йога,универсална енергия и рейки,а от лекарства пих само хомеопатични лекарства)))Възстановихсе напълно))))От тогава минаха 20 години….2013-2014гг. бях заминала във Санкт-Петербург на работа при руснаци,там работих по 14 часа на ден)))Малко сън и лоша храна изиграха своята работа))))и пак деприсия и пак панически атаки,силен стрес,т.е. дисбаланс на целият организм и тей като вече съм запозната със депресията,реших първо до се провера всичките си органи на ехограф и ренген,за да съм сигурна че точно е тя причината на моите страхове и паничиски атаки.Пак сериозно се захванах със здровето си )))Пак хомеопатия,чай жълт кантарион,самомасаж,правилно дишане(коремно),т.е. обикнах себе си със повече позитив,смях и комедии от интернет)))Сега съм на 55 г. и не ми е страх от нищо)))Хубаво е това,че нашите клетки във организма се подновяват на всеки 3 години.Не си внушавайте нищо)))Живейте спокойно без да си притеснявате за нищо,т.к. живот е един единствен))))Не се дразнете и не се заяждайте с никой,а също не завиждайте на никой-защото това се отразява на вас)))Желая ви много здраве,късмет,хубави,правилни,позитивни мисли,а също дълголетия!!!!

    Харесвам

  69. Hello there! This article couldn’t be written any better!
    Reading through this post reminds me of my previous roommate!
    He continually kept talking about this. I will send this information to
    him. Pretty sure he’s going to have a very good read.

    I appreciate you for sharing!

    Харесвам

  70. Хармомния

    Здравейте, надявам се всички да сте добре вече. Успех мили хора!

    Харесвам

  71. Здравейте!Пиша защото незнам какво да правя.Синът ми е на 29год, беше студент в чужбина и още там започна да пише , че не се чувства добре , а впоследствие започна да говори , че от дете не се е чувствал комфортно.Сега е тук , в къщи само лежи, спи и от нищо не се интересува, непрекъснато е тъжен , без настроение и определя състоянието си като ,,тежка депресия,, но най големият проблем е , че не желае никаква психологична или психиатрична помощ.Незнам какво да правя, почти не се храни, отслабнал е 11кг, а категорично отказва консултация дори и онлайн със специалист.Как да му помогна , как да го убедя да се срещне с някого, смята , че всичко е безвъзвратно загубено и не може никой да му помогне…..

    Харесвам

  72. Много подробна информация на тема преодоляване на депресия и тревожни разстройства може да откриете тук: http://www.strahbg.com, а статия, в която подробно е описано действието на всички видове антидепресанти има на този линк: http://strahbg.com/?p=202

    Харесвам

Вашият коментар