1 декември – Световен ден за борба срещу СПИН

Първо искам да кажа, че медицината в световен мащаб не е напреднала и едно от доказателствата за това е факта, че не е открит лек срещу СПИН.

Във повечето общества по света Световният Анти СПИН ден се отбелязва на 1 декември с бдения, семинари и все по-нарастващо внимание върху проблема с увеличаването на болните от СПИН.

Около 40 млн. човека по света живеят с ХИВ вируса, като тази цифра се увеличава с всеки ден навсякъде. Необръщането на достатъчно внимание и предрасъдъците пречат да се предприемат превантивни мерки.

Световният Анти СПИН ден е възможност за хората по света да се обединят в борбата срещу ХИВ и СПИН. Това да спрем болестта и предрасъдъците зависи от всеки един от нас.

Какво е значението на Световния Анти СПИН ден? Този ден се отбелязва за 19-та година. Този първи международен здравен ден е резултат от срещата на здравните министри в Лондон през 1988 г. Тук се решава, че е нужно международно сътрудничество, за да се спре разпространението на ХИВ и СПИН. Първото мото е „Бъди част от международните усилия”.

Целта на този ден е да привлече вниманието върху последствията от епидемията. Всяка година има основно лого, с което да се обърне по-голямо внимание на определени групи, като ”Жените и СПИН” през 1990, „Децата по света, живеещи със СПИН” през 1997, „Хората се променят”през 2000, „Имаш ли време? Всеки може да направи нещо, за да променим нещата ” рез 2005 и последното „Събуди се. Сложи го. Къде е твоят?” през 2006 година.Тази година националната кампания за борба с ХИВ/СПИН е под надслов “Важно е да знаеш! Човешко е да общуваш”.

Кой създаде червената лента?

Червената лента е международен символ на повишеното внимание към СПИН от 1991 г. Проектът Червена лента е създаден от организация в Ню Йорк, която събира художници, за да създадат символ за подкрепа и вниманието спрямо болестта.

Какво символизира?

Червената лента е знак за подкрепа към хората, живеещи със СПИН. Носенето на червена лента е прост и едновременно силен знак да се предизвикат стереотипите и предрасъдъците, които обграждат болестта.

Кога Червената лента става международен символ?

Първата международна звезда, която носи символа, е Джеръми Айрънс на наградите Тони през 1991 г. Символът идва в Европа през 1992 г. на концерт на Фреди Меркюри, когато са доставени над 100 000 лентички. Шоуто е наблюдавано по телевизията от повече от 1 милиард души в 70 страни. През 90-те множество публично известни личности носят лентата, което е предизвикано от подкрепата на лейди Даяна.

80- те

Откриването на ХИВ в САЩ през 1981 г. е съпроводено с разпространението на огромна дискриминация, която прераства в хомофобия и разпространение на митове относно ХИВ, като например че вирусът се разпространява при целуване или докосване.

Във Великобритания правителството взема незабавни мерки за изостряне на общественото внимание. „Не губи живота си от невежество” е кампания, която се лансира през 1987 г. като ХИВ се поставя на дневен ред. През 1986 г. става ясно, че една от основните причини за разпространението е несмяната на спринцовките при хората, употребяващи дрога.
Подкрепата на принцеса Даяна предизвиква небивало внимание от страна на медиите, за първи път започва кампания за премахване на предрасъдъците спрямо ХИВ.

90-те

Публичното внимание и подкрепата от страна на известните личности се разраства през 90-те. Смъртта на Фреди Меркюри от СПИН е трагедия за милиони фенове по цял свят. На концертите за световния Анти СПИН ден участие вземат групи като Take That, пее Джордж Майкъл, както и касоразбивача „Филаделфия”, който представя проблема с дискриминацията на широката публика. Прогреса на комбинативната терапия в средата на 90-те преобразява епидемията в развитите страни и превръща СПИН от смъртноносна присъда в сериозно трайно медицинско състояние.

От 2000

През 2005 се разбра, че поп звездата Анди Бел, както и министъра от британския кабинет Крис Смит са носители на ХИВ, което би окуражило повече хора да са открити.

Но дискриминация все още има, като увеличаването на епидемията сред цветнокожите имигранти предизвиква расизъм и антиимигрантски настроения.
В световен план 40 милиона живеят с ХИВ и само 8% се лекуват в развитите страни. През 2005 година 3 милиона са починали от вируса. В последните години действия предприемат Африканската Асоциация, Г8, с чиято помощ 1.3 милиона се лекуват в развиващите се страни, което е стъпка напред.

СПИН по света

По данни на ООН, от началото на годината до момента, в света от СПИН са заболели 2,5 млн. души. В сравнение с 2006-та този брой е с 40 процента по-нисък. Броят на серопозитивните обаче, вече достига 32 млн. души. 2/3 от новооткритите случаи са в Африка, като голяма част от тях са южно от пустинята Сахара. На ден със СПИН се заразяват средно по 6 800 човека. От началото на годината вирусът е убил над 2 млн. души.

Разпространение на ХИВ и СПИН в световен мащаб през 2006 г.


Брой хора, живеещи с ХИВ през 2006 г.

Общо
Възрастни
Жени
Деца под 15 г.

39.5 млн. (34.1 – 47.1) души
37.2 млн. (32.1- 44.5) души
17.7 млн. (15.1 – 20.9) души
2.3 млн. (1.7 – 3.5) души


* Данните са от доклада на Програмата на ООН за борба срещу ХИВ/СПИН за декември 2006 г.
* Вариациите на стойностите дадени в скоби показват границите, в които се намира най-точната цифра базирана на възможно най-достоверната информация!

Основни глобални и регионални тенденции

В последните години се забелязват обнадеждаващи резултати от глобалните усилия за борба с епидемията на ХИВ/СПИН, част от които е растящият достъп до ефективни програми за превенция и лечение. Въпреки това броят на хората, живеещи с ХИВ/СПИН продължава да расте, както и броя на смъртните случай, причинени от вируса. В много райони по света новите случай на ХИВ инфекция са концентрирани сред млади хора на възраст 15-24 год.

До момента Суб-Сахарна Африка продължава да е най-засегнатия регион в света. 63% от всички хора, живеещи с ХИВ в света, населяват южните части на Африка, а 72 % от смъртните случай причинени от вируса в световен мащаб са регистрирани в този регион. Общо 24,7 млн. души живеят с вируса в тази част на света. В някои страни от Суб-Сахарна Африка се наблюдава понижение на националния показател за разпространението на ХИВ, но тези тенденции не са достатъчно силни, за да повлияят на последствията от епидемията в региона.

Броят на хората, живеещи с ХИВ, се е увеличил във всеки един регион по света, сочи сравнение на данните за предходните две години. С растящи нива на епидемията се отличават Източна Азия, Източна Европа и Централна Азия, където с повече от 21% в сравнение с 2004 год. е нарастнал броя на заразените с ХИВ. През 2006 год. в Източна Европа и Централна Азия са регистрирани 270 000 нови случаи на инфектиране с ХИВ. За сравнение тази цифра през 2004 год. е била 160 000. В Южна и Югоизточна Азия броят на новоинфектираните е нарастнал с 15%, а в Близкия Изток и Северна Америка с 12 %.

В световен план продължава да расте броя на инфектираните с ХИВ жени. През 2006 год. 17,7 млн. жени, живеят с ХИВ, а това е с един милион повече в сравнение с 2004 год. От женски пол са 59% от заразените с вируса в Суб-Сахарна Африка. В региона на Карибския басейн, Близкия Изток, Северна Африка и Океания почти всеки втори човек, живеещ с ХИВ е от женски пол. Броят на жените, живеещи с вируса в Азия, Източна Европа и Латинска Америка също не спира на нараства.

Особено внимание върху рисковото поведение

Поведението с висока степен на риск /интравенозна употреба на наркотици, секс без предпазни средства с проституиращи и между мъже/ движат ХИВ епидемията в Азия, Източна Европа и Латинска Америка. Например в Източна Европа и Централна Азия 67% от новорегистрираните случай на ХИВ са резултат от използването на нестерилен инструментариум при употребата на наркотици. В 12% от случаите са засегнати проституиращи и техни клиенти. Не голяма, но все пак съществена част от засегнатите от вируса на СПИН са мъжете, практикуващи секс с мъже, а именно 5% от инфектираните. Въпреки, че епидемията се разпространява сред всички слоеве на населението, все пак в голяма степен остава концентрирана в отделни групи, което подчертава необходимостта от ефективни стратегии за превенция, лечение и грижи сред групите с рисково поведение.

Последни данни за развитието на епидемията по региони

Почти 25 млн. човека живеят с ХИВ в Суб-Сахарна Африка, а това са 63% от общия брой на инфектираните лица в целия свят. В последната година са направени множество усилия за увеличаване на достъпа до антиретровирусна терапия, но въпреки всичко 2,1 млн. африканци са починали от СПИН през 2006 год. Силно продължава да е разпространението на ХИВ в Мозамбик, Южна Африка и Свализенд. Статистиката сочи, че през 2005 год. всеки трети жител на Свализенд е бил заразен, което определя ХИВ епидемията там като една от най-сериозните в световен мащаб. В Източна Африка, където нивото на разпространение на ХИВ може да се определи като ниско в сравнение с южната част на континента, се наблюдава тенденция към стабилизиране и намаляване на нивата на разпространение. Противоречиви са тенденциите в Западна и Централна Африка, има признаци за намаляване на разпространението на ХИВ в градските райони като Буркина Фаса и Гана, но в Мали например темповете бележат растеж.

В Азия най-високи нива на разпространение на инфекцията се наблюдават в югоизточните райони, където основните фактори са рискови хетеро и хомосексуални контакти и рискови инжекционни практики при употреба на наркотици. Разпространението на вируса на СПИН сред мъжете, практикуващи секс с мъже е характерно за Виетнам, Индия, Камбоджа, Китай, Непал, Пакистан и Тайланд. Рисковите инжекционни практики пък движат епидемията в Афганистан и Пакистан. В Китай се полагат множество усилия за противодействие на СПИН, но разпространението на инфекцията се измества от групите с рисково поведение /интравенозни наркомани, проституиращи и техните клиенти/ към широките слоеве на населението и расте броя на инфектираните жени.

Епидемията в Латинска Америка като цяла е стабилна. Усилията в Бразилия например показват, че работата по посока на превенция и лечение могат да задържат разпространението на ХИВ под контрол. Високи нива на разпространение на ХИВ все още има сред интравенозните наркомани и мъжете, практикуващи секс с мъже в много от страните в Южна Америка. Минимум една десета от официално регистрираните случай на ХИВ в района на Карибския басейн са резултат от рискови сексуални практики между мъже.

ХИВ епидемията продължава непропорционално силно да се разпространява сред расовите и етнически малцинства в САЩ, а в Канада най-засегнато е коренното население. Тук, както и в Западна и Централна Европа, основен фактор за разпространението на ХИВ са незащитените сексуални контакти между мъже.

ХИВ епидемията в Източна Европа и Централна Азия на този етап се определя като относително „млада” и продължава да се разширява – особено високи са темповете в Украйна, където нивата на разпространение на ХИВ са най-високи в цяла Европа. Рисковите инжекционни практики са пътят, по който се разпространява ХИВ както в Украйна, така и в Руската федерация, Таджикистан и Узбекистан. Силно засегнати от епидемията в тези райони са младите хора. В Русия 80% от хората, живеещи с ХИВ са на възраст под 30 год.

Неподходящите системи за епидемиологично наблюдение на ХИВ в много страни в Европа, Карибския басейн, Централна Америка, Близкия Изток и Северна Африка са пречка за овладяване на епидемията, тъй като не позволяват точно да се определят моделите и тенденциите при разпространението на вируса и да се разработят мерки за противодействие.

Необходими са огромни усилия, за да се постигне ефективност в борбата с епидемията в световен мащаб. Без актуални програми и стратегии, които да атакуват дръзко епидемията, а в същото време да адресират и принципите на социалната справедливост и равенство, светът е малко вероятно да спечели надмощие над СПИН в дългосрочен план.

Източник: Програма на ООН за борба срещу ХИВ/СПИН (UNAIDS); Доклад за разпространението на СПИН епидемията, декември 2006 г. (AIDS epidemic update December 2006)Русия 

Ежедневно в Русия от вируса на се заразяват по 110 души.Към днешна дата официално регистрираните с хив-инфекция са 362 000, но по прогноза на специалистите те са не по-малко от 400 000, съобщи ИТАР-ТАСС. Данните бяха огласени днес на пресконференция от Министерството на здравеопазването и социалните грижи на Русия, по-специално от директора на проекта фонд „Руско здравеопазване“ Дмитрий Голяев. Според него официалните статистически данни са по-ниски от реалните около 2,5 пъти, тоест тази година може да се говори за 1 милион руснаци, заразени с вируса на СПИН.Как стои положението с болеста в България?

Агенция „Фокус“
Над 270 души са се изследвали за СПИН за една година във Видин

„Над 270 души са преминали през Kaбинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН във Видин, от създаването му в края на 2006 г. до 26 ноември 2007г.“, каза за радио „Фокус“ – Видин
Йорданка ГЕРАСИМОВА

Агенция „Фокус“
Д-р Тонка Върлева: Българите все още се страхуват да общуват с хора, живеещи с ХИВ/СПИН

Националният координатор на Програма “Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” д-р Тонка Върлева пред Агенция “Фокус”.

Фокус: Д-р Върлева, защо е важно да има Световен ден за борба със СПИН?

Д-р Тонка Върлева: Важно е да има Световен ден за борба със СПИН, защото СПИН е най-голямото предизвикателство на 21 век. Досега не е имало по-голямо предизвикателство като СПИН, защото за много кратко време милиони, най-вече млади хора, се инфектираха и починаха. СПИН мина през цялото човечество като една буря и за много кратко време от епидемия се оформи като глобална пандемия. За пръв път учените от всички страни се обединиха първо за намиране на тестове за диагностика, след това за медикаменти за лечение, за намиране на ваксини за справяне с болестта. СПИН е свързан с инфектиране не само на много млади хора, но и на много хора от основните уязвими групи. СПИН е свързан с доста голяма стигма, страхове и дискриминация. И затова е важно да има един такъв ден, в който да се говори за проблемите най-вече на хората живеещи с ХИВ/СПИН и на хората от основните рискови групи, които също са свързани с доста голяма стигма и дискриминация.

Фокус: Колко са вече в световен мащаб болните от СПИН и съответно колко жертви е взело това заболяване?

Д-р Тонка Върлева: По данни на Глобалната програма по СПИН над 30 000 000 са инфектираните към момента от СПИН и всяка година повече от 2,5 милиона умират. СПИН продължава да е заболяването, което води до най-голяма смъртност в света.

Фокус: Вие казахте, че СПИН се е превърнал в пандемия – има ли в България епидемия от СПИН?

Д-р Тонка Върлева: България е все още страна с ниско разпространение на СПИН, но имаме основни уязвими групи, в които имаме значително нарастване на броя на инфектираните. Като основна уязвима група се запазва сексуалният път на разпространение в България, но има няколко неблагоприятни тенденции. На първо място – да се инфектират много млади хора. Тази година 35% от инфектираните са млади хора под 25 години, с тенденция за снижаване на долната възрастова граница. Това е много обезпокоително. Друга неблагоприятна тенденция е, че се увеличава броят на инфектираните интравенозни наркомани. Следващата рискова група са мъжете, които имат сексуални контакти с мъже. Тази група инфектирани са 24% от новорегистрираните през тази година. Тези три тенденции през последните години са неблагоприятни за България.

Фокус: Тези тенденции само за България ли се отнасят или се наблюдават в цял свят?

Д-р Тонка Върлева: Това са тенденции, които в последните 2 години се наблюдават и в Западна Европа. В много европейски държави броят на инфектираните с ХИВ/СПИН са десетки хиляди. Основна уязвима група в повечето държави там са мъжете, които имат сексуални контакти с мъже. Това ни доближава до тенденцията в Западна Европа. А увеличаването на броя на инфектираните интравенозни наркомани ни доближава до тенденцията в Източна Европа и Централна Азия. Мога да кажа, че тенденцията в Източна Европа и Централна Азия е много неблагоприятна. Това е изключително бърза и интензивна епидемия, тъй като кръвният път на предаване е много по-бърз отколкото сексуалния. Той е с десетки пъти по-бърз от сексуалния път на трансмисия.

Фокус: Ако темпът на инфектиране с ХИВ се запази в България, след колко години страната ни ще трябва да обяви епидемия?

Д-р Тонка Върлева: Това, което прави “Програма “Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” е главно да работи с уязвимите групи. В момента имаме над 50 НПО-та, които работят в 19 общини в страната с най-рисковите групи именно, за да не се допусне епидемия от СПИН в България. Това е изключително важно. Превенцията по отношение на СПИН трябва да бъде водеща и то най-вече сред рисковите групи. Именно заради това правим такива информационни кампании и работим на терен ежедневно.

Фокус: Казахте, че учени от цял свят обединяват усилията си – можем ли да очакваме скоро да бъде създадено лекарство за СПИН?

Д-р Тонка Върлева: Поначало лечението на СПИН е възможно. В момента се прилага трикомпонентна терапия, т.е. 3 медикамента се предоставят за лечението на заболяването. Това, което е важно да се знае е, че живота на хората се удължава с от 15 до 20 години благодарение на тази терапия. За да имаме обаче справяне със СПИН в световен мащаб, ние се нуждаем от една ефективна ваксина. Тя може да бъде терапевтична, може да бъде и профилактична. Намирането на ваксина ще бъде ключово в борбата срещу ХИВ/СПИН. Дотогава трябва да се работи много в посока на разширяване на превантивните програми сред най-рисковите групи. Превенцията трябва да бъде водеща.

Фокус: Програма “Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” работи особено много в насока преодоляване на стигмата и дискриминацията към инфектираните лица. Според вас има ли някакъв напредък в това отношение в България?

Д-р Тонка Върлева: Най-трудно се работи в тази насока. Аз мисля, че със информационни кампании можем да намалим стигмата към хората живеещи с ХИВ/СПИН. Все повече хора знаят, че нормалното човешко, битово общуване в семейството, в работата с хора живеещи с ХИВ/СПИН не може да доведе до инфектиране. Ясни са основните пътища на предаване – полов и чрез венозна употреба на наркотици.

Фокус: Мисълта ми беше, по ваши наблюдения – притеснява ли се все още българинът да общува с ХИВ-позитивни лица?

Д-р Тонка Върлева: Да. Българите все още се страхуват да общуват с хора, живеещи с ХИВ/СПИН и в тази насока ние трябва да продължаваме да работим. Колкото повече информация имат хората за заболяването, толкова по-малко се страхуват.
Цветомира ГЕОРГИЕВА

Агенция „Фокус“
30 болни и 20 заразоносители на СПИН са регистрирани в Габрово

Статистиката, изнесена от РИОКОЗ – Габрово по повод 1 декември, Световния ден за борба срещу СПИН показа, че 9 габровци вече са починали от болестта, 30 са болните и 20 заразоносителите, предаде кореспондент на радио „Фокус“ – Велико Търново.
Националната информационна антиспин кампания по повод 1 декември преминава под мотото „Бъди в час!“ и се организира от Здравната инспекция в партньорство с Общинския младежки съвет, БЧК и скаутския клуб.
В Деня на отворените врати специализираните лаборатории извършват безплатни и анонимни изследвания на желаещите. Доброволците от БМЧК и Общински младежки съвет ще раздадат до края на деня в училищата и в Техническия университет в Габрово повече от 2 хиляди презерватива.
Маргарита НИКОЛОВА

Агенция „Фокус“
Д-р Тонка Върлева: Най-често българите се изследват за СПИН след рисков сексуален контакт

София. Най-честата причина, която води хората в Кабинетите за анонимно и безплатно изследване и консултиране (КАБКИС), са рискови сексуални контакти без употреба на презерватив. Това съобщи пред Агенция “Фокус” д-р Тонка Върлева, национален координатор на Програма “Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”. Най-често като рисков контакт лицата определяли този с непознат или малко познат партньор, или партньор за когото подозират, че има и други сексуални партньори. “Прави впечатление, че ако партньорите са заедно повече от 3 месеца, повечето от тях възприемат връзката си като „сериозна”, и въпреки че преди това не са си направили тест за ХИВ, считат, че риск няма и по тази причина не ползват презерватив”, обясни д-р Върлева.
Значителен брой от хората, посетили КАБКИС на въпроса “Коя беше причината, поради която не ползвате презерватив” отговарят – “Имаме си доверие”, “Не ми харесва”, “В момента не помислих, че после ще се притеснявам”.
консултантът Теодора Викьова. По думите й няма нито един ХИВ – позитивен. Само за последните два дни в рамките на Националната кампания по повод Световния ден за борба със СПИН, безплатен тест за изследване на ХИВ – статус са направили 38 видинчани, като по-голямата част от тях са между 15 и 18 години. Най-възрастният изследвал се е на 61 години.

“По отношение съществуващите митове и дезинформация относно начините на предаване на инфекцията, все още значителен брой лица считат, че ХИВ може да се предава чрез ухапване от комар, както и при ползване на общи съдове за хранене. Все още има хора, носители на вируса ХИВ, за които членове на семейството отделят специален шкаф, където да се съхраняват отделно съдовете и приборите за хранене на серопозитивния член от семейството”, каза д-р Върлева. Тя добави: “Хората идват в КАБКИС със своите тревоги и въпроси, като най-често задаваните са свързани с риска от заразяване при различните сексуални практики – орален, вагинален, анален секс. Хората трябва да знаят, че най-висок риск от заразяване съществува при аналния секс, а най-нисък е риска при оралния секс”.

Други често задавани въпроси са свързани със сигурността на диагностикумите, с които се провежда изследването за ХИВ. “Искам да подчертая, че винаги трябва да се има предвид т.нар. “Прозоречен период”, т.е да се уточни най-скорошното рисково събитие и да се планира подходящото време за повторно изследване, ако резултата от проведеното изследване е отрицателен. По време на “прозоречния период”, който е приблизително 4-6 седмици след инфектирането, ХИВ-антителата не винаги могат да бъдат открити, затова през този период негативният резултат не означава, че лицето не е инфектирано със сигурност и клиентът трябва да помисли за повторно изследване след 1-3 месеца”, каза д-р Върлева. Тя добави, че когато резултатът от теста е отрицателен, консултирането е много важно. В този момент е важно да се дискутират промени в поведението, които могат да помогнат на лицето да остане ХИВ-негативно, като прилага безопасни сексуални практики, включващи употреба на презервативи и други начини за намаляване на риска.

Агенция „Фокус“
15 души от Монтана са посетили РИОКОЗ в Деня на отворените врати

В навечерието на Световния ден за борба срещу ХИВ/СПИН, РИОКОЗ – Монтана и видинската инспекция обявиха Ден на отворените врати. Инициативата се провежда за първи път в рамките на Националната Антиспин кампания под мотото „Бъди в час!“. „15 монтанчани проявиха интерес към работата на инспекцията, всички са от възрастовата група 15 -18 години. Младите хора проявиха интерес към работата в лабораторията, в която се извършват изследванията за СПИН. Основните им въпроси бяха свързани с начините на предаване на вируса и най-вече възможно ли е чрез битов контакт да се заразят”, каза за радио „Фокус“ – Видин Ася Филипова, старши експерт в РИОКОЗ – Монтана. „В деня на отворените врати в кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване за СПИН – Видин 4-ма видинчани са се възползвли от услугите. Най-възрастният е на 61 години“, каза Теодора Викьова, консултант в кабинета. От 17:00 часа кабинетът бе изнесен в спортна зала „Фестивална“, където се проведе традиционният баскетболен „Мач на звездите“ между Севера и Юга, с който се отбелязва Световният ден за борба със СПИН. В изнесената лаборатория шестима видинчани са направили бърз тест за ХИВ, като трима от тях са на възраст между 47 и 54 години, а другите трима са в училищна възраст.
Над 1000 презерватива са раздадени за два дни в областния град. Доброволци на БМЧК и неправителствени организации раздаваха и информационни брошури, стикери и флаери, както и червени лентички, символизиращи борбата с коварната болест.
Йорданка ГЕРАСИМОВА

Агенция „Фокус“
964 младежи си направиха бърз тест за ХИВ в мобилните кабинети на кампанията „Бъди в час!”

Бърз тест за ХИВ си направиха 964 души в мобилните медицински кабинети, които посетиха университети и популярни сред младите хора места в Бургас, Варна, Видин, Пловдив, Хасково и София в рамките на Националната информационна АНТИСПИН кампания „Бъди в час!”. Това съобщиха пред Агенция “Фокус” от Програма “Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”.
Най-голям е бил броят на младите хора, пожелали да узнаят своя ХИВ-статус в Пловдив – 305 души. След това се нареждат Бургас със 184 души, София – 164 души, Варна – 146 души, Хасково – 136 и Видин – 29. Екипите в мобилните медицински кабинети са раздали хиляди презервативи и информационни материали сред студентите във висшите учебни заведения.
Инициативата за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ с мобилни кабинети се реализира от местните координационни офиси по СПИН, неправителствените организации, работещи по Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” и РИОКОЗ със съдействието на общинската администрация и ръководството на висшите учебни заведения.

Агенция „Фокус“
Пет са новорегистрираните ХИВ позитивни в Бургас

Пет са новорегистрираните ХИВ позитивни в Бургас от началото на годината, предаде кореспондентът на Агенция „Фокус”. Днес РИОКОЗ Бургас отвори врати на лабораторията си, за да могат желаещите да се запознаят с начина, по който се извършва едно изследване за СПИН. Предимно млади хора на възраст до 25 години идват да се изследват в кабинета, съобщиха от РИОКОЗ, но се случва да идват и по възрастни, какъвто е бил случаят със 78 годишен мъж.
През първия учебен срок Дирекция “Опазване на общественото здраве” към РИОКОЗ са провели анкета с общо 150 ученици от 7 и 8-ми класове на 3 бургаски училища и 2 от Карнобат и Сунгурларе. От проведеното проучване става ясно, че учениците са наясно със сериозността на болестта, като 99,3 % от тях знаят, че СПИН е смъртоносна болест, и че заразяването с ХИВ – вирусът на СПИН най-често става по полов път. Значително по-малка част 78.4% са информирани, че рискът от заразяване е един и същ, независимо от сексуалната ориентация /хомо, хетеро или бисексуална/. Близо 92,2 % от младите хора знаят, че ХИВ се съдържа и пренася чрез телесните течности, са установили специалистите по време на проучването. Повечето от младежите са показали знания за начините, по които могат да бъдат заразени и за начините, по които това не може да стане. Половината от изследваните лица (48,7%) правят разлика между вирусоносител и болен от СПИН, 38,8 % от младите хора са категорични, че това е едно и също състояние, а 17,2 % признават, че не знаят. В анкетното проучване не се констатирани съществени различия в отговорите на децата по полов признак. Наблюдават се известни различия в знанията от различните училища в региона. В навечерието на световния ден за борба със СПИН от РИОКОЗ-Бургас организираха различни инициативи като анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН в мобилни кабинети. Днес бе денят на отворените врати. Тази вечер в дискотека „Елит” е организиран антиспин купон , а утре в 18.00 часа в центъра на Бургас пред „Часовника” ще бъде запалена огнена панделка .
Катя НИКОЛОВА

Агенция „Фокус“
Наградиха победителите в конкурс, посветен на борбата с вируса на ХИВ/СПИН в Благоевград

Ученици от Хуманитарната гимназия в Благоевград спечелиха първа награда в конкурса „Бъди здрав и модерен“, част от националната кампания за борба с вируса на ХИВ/СПИН „Бъди в час”, която е под патронажа на първата дама Зорка Първанова, предаде репортер на радио “Фокус”- Пирин . Децата бяха наградени на церемония, която се състоя на площада пред сградата на общинска администрация – Благоевград. Втора награда в конкурса спечелиха ученици от Икономическия техникум в града, а трети останаха отново участници от Хуманитарната гимназия. Победителите получиха грамота за участие и ваучер за книжарници „Дъга“. Те не скриха вълнението си от участието в инициативата, като изразиха надежда, че връстниците им ще се вслушат в тяхното послание. Децата заявиха, че биха участвали в други подобни прояви.
На церемонията, на която присъстваха около 60 ученици от града, от името на кмета на общината Костадин Паскалев, слово произнесе д-р Антон Динов, който не пропусна да благодари на студентските правителства, на РИОКОЗ и на общинска администрация за активното участие в организацията на кампанията. Той сподели радостта си, че все повече хора проявяват интерес към подобни мероприятия. На церемонията присъстваха медиците, прекарали 8 години в либийски затвор Нася Ненова и д-р Здравко Георгиев. Здравко Георгиев заяви, че интересът на децата към кампанията доказва „готовността ви да се борите срещу това зло”. Той сърдечно благодари на участниците в церемонията за указаната подкрепа на него и колегите му, които в края на юли тази година се завърнаха в България. С думите „СПИН-ът ни отнема мечтите, а ние искаме да бъдем мечтатели“ д-р Теменужка Любенова, председател на областния съвет по наркотични вещества, закри церемонията. В отговор присъстващите вдигнаха във въздуха червена лента, символ на толерантността към заразените от СПИН. Д-р Любенова припомни, че кабинетът за безплатни СПИН-изследвания КАПКИС ще работи и утре, 1 декември, когато е Световният ден за борба със СПИН. Кабинетът ще е с работно време от 9.00 до 17.00 часа. Той се намира на партера на РИОКОЗ-Благоевград.
Гергана ДИМИТРОВА

Агенция „Фокус“
В казанлъшките училища бе отбелязан Световният ден за борба със СПИН

Ученици и учители от няколко казанлъшки училища отбелязаха Световния ден за борба със СПИН ден по-рано, предаде кореспондентът на радио „Фокус“ – Велико Търново.
Медицинската сестра в основно училище „Мати Болгария“ Мария Стоянова събра в учителската стая седмокласниците и разказа за превенцията от ХИВ и от болестите, предавани по полов път. В двора на учебното заведение започна антиспин кампания с раздаване на контрацептиви и брошури, разказващи за начините на заразяване със СПИН. Информация за това получиха и учениците от хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“, които запалиха и свещ в памет на починалите от коварната болест. Представители от Български червен кръст раздаваха презервативи на младежите от училището и ги закичваха с червени лентички – символ на борбата със СПИН.
Деница ГЕОРГИЕВА

Агенция „Фокус“
Част от българските медици, завърнали се от Либия, са на посещение в Благоевград

Българските медицински сестри Нася Ненова, Ваня Червеняшка и д-р Здравко Георгиев, завърнали се от Либия, са на посещение в Благоевград, предаде репортер на радио “Фокус”-Пирин. Поводът е участието им в мероприятията, организирани от РИОКОЗ по повод Световния ден за борба със СПИН. Според д-р Георгиев всеки ден трябва обществото да се бори с проблемите на ХИВ/СПИН. “Начините за превенция са ясни на всички. Въпросът обаче е да се спазват основните правила. Самодисциплината е напълно достатъчна, за да се предпази човек от заразяване със смъртоносната болест”, допълни д-р Георгиев.
“Акцията “Не сте сами” обедини българския народ, надявам се инициативата “Бъди в час” да има същия ефект, тъй като проблемите на ХИВ/СПИН касаят цялото общество. Много важно е да се отиде и да се говори с представителите на рисковите групи”, заяви Ваня Червеняшка. Тя изрази мнение, че болните трябва да споделят за това, което им се е случило, защото това е единственият начин да им се помогне. “Не е толкова лесно да се заразиш с ХИВ/СПИН , но всеки трябва да се знае, че винаги може да му се случи”, допълни Ваня Червеняшка.
Йорданка БАКАЛСКА

Агенция „Фокус“
Д-р Тонка Върлева: Изследването за ХИВ/СПИН е най-достъпната услуга в България

Експертната оценка показва, че броят на хората, които имат ХИВ/СПИН е от 3 до 5% повече от това, което официално се регистрира във всяка една страна.
Основният проблем за липсата на точни данни за броя на хората, носители на вируса, е фактът, че повечето се страхуват да се изследват. Това каза пред Агенция “Фокус” националният координатор на Програма “Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” д-р Тонка Върлева.
Програма “Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” прави всичко възможно да промотира кабинетите за анонимно и безплатно изследване и консултиране, отбеляза д-р Върлева.
Там са се изследвали над 35 хил. души през тази година, като 60% от новооткритите хора с ХИВ/СПИН, са регистрирани от тези кабинети, посочи тя.
“Много важно е кабинетите да предлагат достъпни услуги за всички хора, както и по начин, по които гражданите да не се страхуват да се изследват”, посочи тя.
Тонка Върлева подчерта, че изследването за ХИВ/СПИН е единственото в България, е анонимно, напълно безплатно, както не е необходимо да се показва здравна осигуровка. “Това прави изследването най-достъпната услуга в България”, подчерта Върлева.
Годишно Министерството на здравеопазването отделя около 5,5 млн. лв. за безплатното изследване и безплатно лечение на хората, живеещи с вируса на СПИН.
Галина ДИМОВА

Агенция „Фокус“
Шествие по случай Световния ден за борба със СПИН се провежда в Благоевград

Шествие по случай Световния ден за борба със СПИН се провежда в Благоевград, предаде репортер на радио “Фокус” – Пирин. В него се включиха студенти от Правно-историческия и Стопанския факултет към ЮЗУ “Неофит Рилски”. То е част от мероприятията, организирани от РИОКОЗ-Благоевград по случай 1 декември – Световния ден за борба със СПИН. Шествието ще завърши пред сградата на община Благоевград, където кметът Костадин Костадин Паскалев ще направи обръщение към обществеността. Тогава ще бъдат наградени и победителите в конкурса “Здрав и модерен”.
По повод утрешния ден РИОКОЗ-Благоевград днес обявиха “Ден на отворените врати”. “Целта на инициативата е да покажем на широката общественост нашата дейност и да запознаем хората със заблудите около ХИВ/СПИН”, заяви директорът на здравната институция в Благоевград д-р Вера Павлова.
Йорданка БАКАЛСКА

Агенция „Фокус“
1294 лица са се изследвали за ХИВ/СПИН от началото на годината в Благоевград

1294 лица са се изследвали за ХИВ/СПИН от началото на годината в Благоевград, заяви на пресконференция д-р Лена Павлова, експерт от РИОКОЗ-Благоевград, предаде репортер на радио “Фокус”- Пирин. През 2003 г. в града бе открит Кабинет за анонимно и безплатно изследване за ХИВ/СПИН. През 2004 г. в кабинета са се изследвали 678 лица, през 2005 г. – 849, а през 2006 г. – 1049. Според д-р Павлова тези цифри са доказателство, че кабинетът все повече се популяризира сред обществеността в Благоевград. “От тази година започваме да изследваме криминалнопроявени лица от ареста в РПУ-Благоевград, от военните поделения в областта и от отделението по хемодиализа в Благоевград. Получаваме подкрепа от неправителствени организации, като работим най-вече с рискови групи”, допълни експертът от РИОКОЗ. Докторът поясни, че основната цел на кабинета за изследване за ХИВ/СПИН е обществеността да се информира за рисковете, предпазването и последствията от смъртоносната болест.
За 2007 г. в България новорегистрираните ХИВ-позитивни лица са 114, от които 95 мъже и 19 жени. “Това е доказателство, че се повишава броят на ХИВ-позитивните мъже. Има две групи, които са особено уязвими за заразяване – лица, употребяващи интравенозни наркотици и мъже, имащи полови контакти с други мъже”, заяви д-р Павлова. Тя уточни, че най-много от новорегистрираните тази година лица, имащи ХИВ/СПИН, са от София-36 души и от Пловдив-43 души.
Йорданка БАКАЛСКА

Агенция „Фокус“
Министър Радослав Гайдарски се срещна с ученици по повод Световния ден за борба със СПИН

Министерството на здравеопазването и Програма “ Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” са готови да подкрепят всяка инициатива на младите хора, свързана с повишаването на тяхната информираност по отношение на болестта. Това каза националният координатор на програмата д-р Тонка Върлева, която заедно със здравния министър проф. Радослав Гайдарски присъства на среща с ученици от три училища в столицата в 73 СОУ “Владислав Граматик”, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Д-р Тонка Върлева подчерта, че от данните за броя на заразените с вируса за тази година показват, че болестта е слабо разпространена в България. Данните обаче са тревожни заради изводите, че се повишил процента на новооткритите заразени с болестта, които са под 25-годишна възраст. Именно затова е важно повишаването на културата на младите хора относно възможните начини на инфектиране с вируса. Министър Гайдарски посочи, че болестта СПИН е чумата на 20-ти век, преминала в 21 век. Пред учениците той разказа за откриването на вируса, като спомена, че известни личности като Фреди Мъркюри и баскетболиста Меджик Джонсън като носители на вируса. Според Гайдарски за повишаване на информираността на младите трябва да бъдат предприети съвместни инициативи между различните училища в България, като бъдат изградени форми на сътрудничество. Именно така запознати и информирани ученици биха образовали своите връстници. Тонка Върлева подчерта, че програмата “Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” подкрепя 185 училища, в които е въведено здравното и сексуално образование като свободно избираем предмет. В тази връзка Радослав Гайдарски подчерта, че МЗ е водило разговори с Министерството на образованието и науката за въвеждането на такъв задължителен предмет. Основното послание, което здравният министър отправи към учениците беше да се информират повече, както и да внимават, тъй като те са най-рисковата група.
Галина ДИМОВА

Агенция „Фокус“
Червенокръстци и роми се обединиха в борбата с HIV/СПИН

Тазгодишният Световен ден за борба с HIV/СПИН – 1 декември стана повод за партньорството на Българския младежки Червен кръст (БМЧК) и Фондация “Романи Бахт”, съобщиха от БЧК. Двете организации ще си сътрудничат в информационна кампания за превенция на HIV/СПИН.
На 1 декември 2007 г. от 11.00 часа доброволци от БМЧК–София и на Фондация „Романи Бахт” организират хепънинг с информационни материали, презервативи и символни червени лентички. Младежите ще се съберат пред офиса на фондацията, след което ще тръгнат и по улиците на квартал „Факултета”. В неформалния център “Жабарника” ще бъде изграден статичен пункт, където ще се правят демонстрации за правилно поставяне на презерватив.
Целта на организаторите е да повишат информираността на хората от кв. „Факултета” по отношение на начините за предпазване от заразяване с HIV. По време на акцията ще бъдат промотирани местата за анонимно и безплатно консултиране и изследване за HIV/СПИН.

Агенция „Фокус“
Младежкият съвет по наркотични вещества – Благоевград ще раздава презервативи по повод 1 декември

“Младежкият съвет по наркотични вещества-Благоевград ще раздаде презервативи по повод Международния ден за борба със СПИН”, заяви за радио “Фокус”- Пирин председателят на Областния съвет за наркотични вещества д-р Теменужка Любенова. Тя поясни, че акцията се провежда по инциатива на учениците, които съставляват Младежки общински съвет по наркотични вещества. Презервативите ще бъдат раздавани в центъра на Благоевград и в някои от училищата в града. Членовете на Младежки общински съвет по наркотични вещества ще проведат беседи със съучениците си за това, колко важна е употребата на предпазни средства при недобре обмислени или случайни полови контакти. “Акцията се е превърнала в традиция за нас – провеждаме я всяка поредна година от 2004 г. насам. Не мога да кажа точната бройка на презервативите, които ще бъдат разаддени, но до този момент са изчерпани 2 кутии. Количеството презервативи, с което разполагаме, не е достатъчно и затова ще помолим РИОКОЗ-Благоевград да ни помогне в тази насока”, заяви д-р Любенова.
Йорданка БАКАЛСКА

Агенция „Фокус“
В Сливен ще раздават лентички и презервативи по повод 1 декември – Световен ден за борба със СПИН

Младежкият парламент в Сливен ще раздава днес лентички и презервативи по повод 1 декември – Световен ден за борба със СПИН. Това каза за радио „Фокус“- Сливен Деница Димитрова от младежката организация. Лентичките ще бъдат раздавани основно на учениците от І СОУ “Хаджи Мина Пашов” и ученици от горните класове в Сливен. Кампанията е част от проект „Подобряване на сексуалното и репродуктивно здраве на младите хора в България“, насочен към младите хора на възраст от 13 до 19 години. Сливенските младежи предвиждат още провеждането на конкурс за сценарий на видеоклип на тема “Рисково сексуално поведение при младите хора”. В рамките на проекта ще бъде отпечатан и “Календар на девойката”, ще се проведат и презентации на тема “Съвременни методи за контрацепция” и “Полово предавани инфекции”. По проекта ще бъдат отпечатани и брошури “За безопасен секс”, които ще бъдат разпространени сред младежите по повод Деня на влюбените – 14 февруари.
Стела ЙОВЧЕВА

Агенция „Фокус“
БМЧК в Смолян ще проведе шествие по повод Световния ден за борба със СПИН

За поредна година Българският младежки червен кръст – Смолян ще отбележи 1 декември, Световния ден за борба със СПИН, съобщи Мария Делева от смолянския Червен кръст. Мотото на кампанията тази година е “Бъди в час!”. Доброволци от Българския младежки червен кръст днес ще раздават в училищата на областния град информационни материали и презервативи, а от 15,30 часа ще започне шествие по главната улица на града. По време на шествието също ще се раздават информационни материали и презервативи. В шествието ще се включи и кръжок “Антиспин, антидрога” при Обединен детски комплекс – Смолян. Световният ден за борба със СПИН ще бъде отбелязан с подобни инициативи – раздаване на информационни материали и презервативи и в общините Рудозем, Златоград, Чепеларе, Мадан. И тази година националната антиСПИН кампания, провеждана съвместно от Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”, Програмата на ООН за ХИВ/СПИН и Коалиция “антиСПИН” е посветена на информирането на младите хора и обществеността за начините за предпазване от инфектиране с HIV, и отхвърляне на основните заблуди по отношение на предаването на вируса, така и на борбата със стигмата и дискриминацията към хората, живеещи с HIV/СПИН, каза още Делева.
Информацията е на радио “Фокус” – Смолян.

Агенция „Фокус“
Ден преди Световния ден за борба със СПИН – 1 декември в страната се организират редица мероприятия

Ден преди Световния ден за борба със СПИН – 1 декември в страната се организират редица мероприятия по този повод. Събитията са част от Националната информационна АНТИСПИН кампания „Бъди в час!”.
От 10.00 часа министърът на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски ще посети 73 СОУ „Владислав Граматиков” в София. Посещението е част от инициативата на Маркос Киприану, комисар по здравеопазването на Европейската комисия, която се реализира във всички страни-членки на ЕС. По идея на Киприану министрите на здравеопазването на страните-членки, включително и той, ще посетят училище или ще присъстват на друг младежки форум в навечерието на 1 декември. Идеята е политиците да допринесат за повишаване на вниманието на младите хора към болестта. Младите хора по цяла Европа са изправени пред опасността да бъдат инфектирани с ХИВ-вируса и сериозността на този проблем налага нашето сътрудничество и координирани действия, се казва в поканата на Киприану.

Днес в 10 университета и места, популярни сред младите хора, ще се проведе и Ден на анонимно и безплатно консултиране и изследване на ХИВ/СПИН. Анонимното изследване ще бъдат в градовете София, Варна, Видин, Бургас, Пловдив и Хасково. Денят се организира със съдействието на мобилните кабинети към неправителствените организации, работещи по Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”.
Мобилните кабинети ще бъдат в: Софийски университет „Св. Климент Охридски”, Университета за национално и световно стопанство и Нов български университет от 11.00 до 16.00 часа; във Варна прегледи ще могат да се правят във Варненски свободен университет „Черноризец Храбър” от 11.00 до 16.00 часа, както и в квартал”Аспарухово”, кръстовище на ул.”Горна студена” и ул.”Гривица”. Във Видин мобилният кабинет ще бъде разположен в СОУ „Цар Симеон Велики” пред Младежкия дом, в Бургас в Бургаския свободен университет, както и в Висш химико-технически университет, в Пловдив мобилни кабинети ще има в Аграрния университет, в общежитията на Медицински университет на ул.”Царевец”, в общежитията на Университет по хранителни технологии, както и в Пловдивския университет.

В Хасково кабинети ще има на паркинг до областна администрация – Хасково, както и на паркинга между Младежки център и ледена пързалка „Спартак” и на паркинга между АГ- отделение и Здравен център на кв. „Република”.
Днес ще се проведе и Ден на отворените врати в Националната потвърдителна лаборатория по ХИВ към Националния център по заразни и паразитни болести в София и в лабораториите в 28-те Регионални инспекции по опазване и контрол на общественото здраве. През този ден всички граждани ще имат възможност да се запознаят с дейността на отделите на РИОКОЗ и лабораториите, в които се извършват изследванията. Желаещите ще могат да си направят безплатно изследване за ХИВ, Хепатит В и С, сифилис.

Кампанията се организира по инициатива на Министерството на здравеопазването, Националния комитет по профилактика на СПИН и полово-предавани болести към Министерски съвет, Програмата на ООН за ХИВ/СПИН и Коалиция „АНТИСПИН”. Кампанията цели да повиши информираността на младите хора и широката общественост в страната за начините за предпазване от инфектиране с ХИВ и да обори основните митове в тази насока.

И сега да минем направо на въпроса:

Какво е СПИН ?

СПИН се причинява от вирус наречен ХИВ (Човешки Имунодефицитен Вирус). Вирусът атакува част от белите кръвни телца и може да остане скрит дълго време без да проявява симптомите си. Тялото създава свои антитела срещу вируса, които може да бъдат проследени в кръвта. Вирусът на СПИН е необикновен с това, че не може да бъде победен от защитите на тялото и постепенно разрушава имунната система. Ако защитата (имунната система) на тялото не работи правилно, както когато тялото е заразено с ХИВ, тя не може да го предпазва от микроорганизми, които по принцип не вредят, или вредят много малко.

ДИАГРАМ*:

ХИВ като други вируси се нуждае от клетките, които заразява, за да може да се копира. Тези нови копия на ХИВ клетките продължават да заразяват други клетки. По този начин ХИВ се разпространява до милиардите клетки, които съставляват човешкото тяло.

Една от любимите мишени на ХИВ са кръвните клетки наречени “Т-клетки” или “CD4-клетки”. Тези клетки играят важната роля да предупреждават други клетки на имунната система кога да започнат работа. Когато вирусът на ХИВ увреди достатъчно CD4-клетки той застрашава защитата на тялото срещу инфекция и имунната система отслабва. Резултатът от това е, че някои биологични явления като гъбички, вируси и паразити, които могат да живеят в повечето хора без да причиняват болести, могат да предизвикат сериозни инфекции у хора живеещи с ХИВ. Когато настъпят тези инфекции, когато броя на CD4-клетките падне под определено ниво или когато броя на ХИВ вируса в тялото достигне определено ниво, тогава човекът, имащ ХИВ, е развил Синдром на Придобита Имунна Недостатъчност, или СПИН.

НАЧИНИ НА ЗАРАЗЯВАНЕ:

ХИВ обикновено не е заразен, но инфекцията може да се предаде по три начина: по време на полов акт; чрез смесване на кръв, т.е. чрез замърсени игли и спринцовки или допир на заразена кръв с отворени рани; и от майка на дете.

Най-често ХИВ се предава чрез полов акт – между мъж и жена или между двама мъже. Хората употребяващи венозни наркотици също са в опасност ако използват една и съща игла. Няма опасност от инфекция при битови условия. Няма опасност от ръкуване или прегръщане със заразен човек. Кашлица или кихане също не могат да предадат вируса. ХИВ не се предава и чрез храна или напитка или съдове и прибори за хранене.

Въпреки че вирусът обикновено се намира в кръвта, спермата и вагиналните секрети, не може да стане инфекция ако тези телесни секрети влязат в допир с кожата, освен ако по тялото няма отворени рани. Лигавиците са много по-податливи от кожата, така че ако някакъв секрет влезе в досег с тях има много по-голяма опасност от инфекция. Смята се, че други венерически болести, които причиняват поражения на половите органи, като херпес, гонорея и сифилис, увеличават още повече тази опасност.

СИМПТОМИ:

Повечето заразени нямат симптоми в началото. Понякога се появяват внезапни и краткотрайни симптоми, като подути лимфни възли, зачервено гърло, грип или дори менингит. В по-късните етапи на болестта, която обикновено се открива години след инфекцията, се проявяват различни симптоми, някои от които са постоянно увеличени жлези, зачервено гърло, потене нощем, дълга треска, тревога и депресия. Така нареченият финален етап на болестта се нарича СПИН. Той обикновено се състои от странни инфекции, които се срещат само у пациенти с крайно увредена имунна система. В този етап пациентите могат да хванат тежка пневмония, инфекции на централната нервна система, дълга диария, загуба на апетита и драстична загуба на тегло. Пациенти със СПИН могат да хванат и редки видове рак, най-често това е вид рак на кожата – Kaposis sarkmein, който се проявява като лилави петна по кожата.

ДИАГНОЗА:

Инфекцията на ХИВ се диагностицира чрез кръвен тест. Резултатите от такъв тест стават готови за няколко дни.

ЛЕЧЕНИЕ:

Досега не е открито реално лекарство срещу СПИН. От друга страна са разработени лекарства, които контролират вируса и така силно намаляват възможността от проявление на симптомите. По този начин живота на хората живеещи с ХИВ се продължава и прави по-поносим. Лечението с тези лекарства трябва да продължава през целия живот на пациента и все пак някои пациенти получават странични ефекти.

Какво е СПИН и HIV ?

Какво е СПИН (Синдром на придобитата имунна недостатъчност)?

С – Синдром – защото страдащият от СПИН може да страда от богата гама различни болести и възползващи се инфекции

П – Придобита – защото това е състояние, което човек трябва да придобие или с което да се зарази, а не е нещо което се предава чрез гените

И – Имунна – защото влияе върху имунната система, тази част от тялото, която обикновено работи, за да предпазва от микроби като бактерии и вируси

Н – Недостатъчност – защото кара имунната система да бъде недостатъчно силна (да не може да работи правилно)

Какво е HIV?

H – Човешки – защото този вирус заразява само човешки същества.

I – имуно-дефицитен – защото ефектът на този вирус е да създаде недостатъчност, или неспособност да работи добре, на имунната система в тялото.

V – Вирус – защото този организъм е вирус, което означава, че една от неговите отличителни черти е, че той не може да се репродуцира сам. Той се репродуцира чрез превземане на механизмите на човешките клетки.

НАЧИНИ НА ЗАРАЗЯВАНЕ

ХИВ обикновено не е заразен, но инфекцията може да се предаде по три начина: по време на полов акт; чрез смесване на кръв, т.е. чрез замърсени игли и спринцовки или допир на заразена кръв с отворени рани; и от майка на дете.

Най-често ХИВ се предава чрез полов акт – между мъж и жена или между двама мъже. Хората употребяващи венозни наркотици също са в опасност ако използват една и съща игла. Няма опасност от инфекция при битови условия. Няма опасност от ръкуване или прегръщане със заразен човек. Кашлица или кихане също не могат да предадат вируса. ХИВ не се предава и чрез храна или напитка или съдове и прибори за хранене.

Въпреки че вирусът обикновено се намира в кръвта, спермата и вагиналните секрети, не може да стане инфекция ако тези телесни секрети влязат в допир с кожата, освен ако по тялото няма отворени рани. Лигавиците са много по-податливи от кожата, така че ако някакъв секрет влезе в досег с тях има много по-голяма опасност от инфекция. Смята се, че други венерически болести, които причиняват поражения на половите органи, като херпес, гонорея и сифилис, увеличават още повече тази опасност.

Ако мислите че може да сте заразени с ХИВ, тествайте се за ХИВ колкото може по-скоро.

Симптомите на ХИВ са сходни с тези на някои други болести. Някои ХИВ позитивни хора се чувстват зле само няколко седмици, въпреки че симптомите отшумяват доста бързо, докато други въобще нямат симптоми. Въпреки това те са заразени и могат да заразят други хора. Поради природата на първоначалните симптоми е трудно да се направи разлика между ХИВ и други по-обикновени инфекции освен чрез специален ХИВ тест.
Обикновения ХИВ тест е нормален кръвен тест. Взетата кръв се изследва от Департамента по Медицинска Вирусология за да се разбере дали тя съдържа антитела за ХИВ (human immunodeficiency virus (HIV) – вирус на придобита имунна недостатъчност у човека). Антителата са протеини които имунната система произвежда за да се бори с ХИВ. Няма нужда да седите в бездействие – липсата на сигурност може да предизвика голям страх и напрежение.

Ако имате някакви съмнения и се страхувате че може да сте заразени, направете си кръвен тест. Така ще разберете дали имате ХИВ антитела или не. Това е най-разумното нещо, което можете да направите защото всеки заразен човек получава правилната диагноза и подходящото лечение. Вие самите също трябва да знаете за да предотвратите заразата на други хора със ХИВ.

Резултатите от теста ще са готови след около седмица. Шест седмици след евентуалното заразяване точността на резултатите е около 98 % а 12 седмици след това, тя е 100 %. Ако резултатите са негативни, което значи че не сте заразени, то резултатите ще са абсолютно точни ако са направени поне 12 седмици след евентуалното заразяване. От друга страна ако резултатите са негативни, винаги има съвсем малка възможност за грешка, така че теста трябва да бъде повторен.

Не е много вероятно да сте заразени с ХИВ, защото сравнително малко хора се заразяват.

Даряването на кръв не трябва да се прави от хората от високорискови групи що се отнася до ХИВ/СПИН. Целта на тестовете за антитела които се правят от кръвните банки е да е сигурно че заразена кръв няма да бъде използвана за кръвопреливане, а не за да се провери дали кръводарителя е заразен с ХИВ.

Ако вашият ХИВ тест е позитивен, лекарят трябва да съобщи на централните здравни власти. Всички други лекари, включително вашият личен лекар няма да бъдат информирани, освен ако вие не желаете това. Само от вас зависи кой ще знае за това че сте заразени!

Тест – Центрове

Телефони за връзка и адреси на кабинетите по анонимно и безплатно консултиране и изследване за СПИН в София, Пловдив, Бургас, Варна и ПлевенСБАЛИПБ – Проф. Иван Киров – ЕАД гр. София
Адрес: бул. Акад. Иван Гешов № 17
Град: София
Телефон: (02) 952-3780 ()
Факс: (02) 952-0101 ()
E-mail: inf_bolniza@tеchnо-link.com
Национална Потвърдителна Лаборатория по ретровируси – София
Бул.Столетов 44 А
Тел.931-07-13 в.214

29 Поликлиника – София
Кожно и венерически заболявания
Тел.958-17-23

МБАЛ Александровска – София
Бул.Георги Софийски 1
Тел.951-69-96 в.472

Национален център по наркомании – София
Тел.;920-10-46;22-94-90;44-64-97;946-69-80

ХЕИ – Бургас
Ул. Александровска №120
Ет. 5 стая 35
Тел. 056/ 816 257

ХЕИ – Варна
Ул. Брегалница №3
Ет. 5 стая 501 ( до Токсикофизиологичната лаборатория )
Тел. 052/ 632 778

ХЕИ – Плевен
Ул. Асен Халачев № 7
Ет. 3 стая 307
Тел. 064/ 806 067

ХЕИ – Пловдив
ул. Перущица №1
Ет. 1 стая 20
Тел. 032/ 643 436

Столична ХЕИ
Ул. Враня №20
Ет. 5 стая 502
Тел. 02/ 833 40 99
02/ 931 20 51 в. 281

Българска асоциация по семейно планиране
Ул. Суходолска №99
Кв. Факултета
Ет. 1
Тел. 02/ 929 41 45

V ДКЦ, София (бившата Студентска поликлиника, ет. 1, кабинет 15, тел. 02/931-20-91/288 и 02/831-20-17)

ХЕИ – Велико Търново (ул. «Н. Габровски» № 23, ет. 5, стая 504, тел. 062/4-78-91 и 062/62-22-61)

ХЕИ – Стара Загора (ул. «Стефан Караджа»,№ 10, ет. 1, тел. 042/60-24-6


ХЕИ -Благоевград (ул. «Братя Миладинови» №2, партер, тел. 073/88-53-21).

Advertisements

3 Responses to “1 декември – Световен ден за борба срещу СПИН”


 1. 1 Emiliq Aleksandrova декември 5, 2007 в 2:36 pm

  Istinata e stra6na i zlove6ta. Samo ot nas zavisi tova dali 6te se pazim i dali 6te pomognem. dano pove4e hora se zamislqt nad tozi problem. Komentarat e mn dobar, vapreki zlove6tite fakti.

  Like

 2. 2 albinos декември 5, 2007 в 5:52 pm

  Благодаря ти, съгласен съм с теб.

  Like

 3. 3 sreshta май 31, 2009 в 6:28 pm

  35 годишен кюстендилец търси спешно жена за бране на череши с цел брак 🙂

  Like


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s
ЛЮБИМА МИСЪЛ:

Не е самотен този който си няма никого, самотен е този който не знае да обича!
декември 2007
П В С Ч П С Н
« Ноем   Ян »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  
Creative Commons License
Произведението произведение ползва условията на Криейтив Комънс договор. Photobucket Tyxo.bg counter Блогосфера
Wikipedia
Locations of visitors to this page Site Meter website counter

Blog Stats

 • 1,397,876 hits

ЛЮБИМА МИСЪЛ:

Не е самотен този който си няма никого, самотен е този който не знае да обича!
Advertisements

%d bloggers like this: