За легализирането на проституцията

Обществото ни напоследък дискутира по форуми, блогове и сайтове проблема „За и против легализирането на проституцията“. Видя се, че прокуратурата и голяма част от политиците са против легализирането на древния занаят. Някои обществени организации също надигнаха вой и категорично заявиха, че са против узаконяването на проституцията, като главни доводи изтъкнаха, че така щял да се увеличи трафика на хора и групировките занимаващи се с него щели да се разраснат. Друга част от мотивите на други организации е високия морал, които щял да се срине ако се легализира тази професия.

Това за морала е стара песен, която се върти на нов глас. Морал в голяма част от обществото ни за съжаление няма, а големите „моралисти“ само бият тъпана, когато се стигне до подобна дискусия. Тези моралисти защо не се хванат за морала на политиците и там да правят подписки и него да го обсъждат. Политиците, че нямат морал и това на всеки е ясно, но интересно защо не искат да взимат пари от този бизнес. Управниците на народа  кожата му съдраха от високите данъци и от увеличаването на цените на стоките и услугите, а от незаконната проституция сега само сводниците трупат пари и си пълнят гушите. Но има го и този момент, че политиците така могат да взимат тайно пари от сводниците и пак да се облагодетелстват. Защото иначе ако има узаконяване на проституцията на парите трябва да им се търси сметка къде отиват, а така директно отиват в джоба на управниците.

Един от големите противници на легализирането е главния прокурор Христо Манчев. На кръглата маса „За и против легализирането на проституцията“, която се проведе наскоро той каза: Въпросът с легализирането или криминализирането на проституцията има различни значения – морално, икономическо, юридическо, и връзката с гражданското чувство за морал, чест и дълг по отношение на лицата, свързани с проституцията.

Mediapool.bg съобщи, че още през февруари тази година МВР и Националният борд по туризма (НБТ) обявиха, че започват работа по закон за проституцията. Предвиждаше се проектът да е готов за няколко месеца. Идеята бе да има контрол върху проституцията, “жриците” де се приберат от улицата и държавата да събира пари от този вид дейност.

Тогава зам.-министърът на вътрешните работи Камен Пенков, който бе в работната група по изготвянето на проекта, обяви, че има съпротива от сводниците срещу прокарването на такъв закон. Той прогнозира, че след приемането му криминогенната обстановка ще се успокои, а самите сводници ще изчезнат.

През октомври обаче изненадващо вътрешният министър Румен Петков в компанията на главния прокурор Борис Велчев се обяви против легализирането на проституцията. “Ние имаме две възможности – да кажем, че продажбата на плът е бизнес, или да кажем, че е престъпление. Трябва съвършено ясно да кажем, че продажбата на плът е престъпление”, обяви тогава Петков.

С отказа си за легализиране на проституцията държавата официално насърчава финансирането на престъпния свят, който черпи огромни капитали от този вид дейност. Все пак от МВР правят всичко възможно, за да демонстрират “безкомпромисност” спрямо сводниците и трафикантите на хора.
“Мисля, че държавата може да мине и без тези пари”, подкрепи тогава Борис Велчев променената позиция на МВР.

Тогава се питам аз, щом държавата може да мине без тези пари значи държавата е икономически добре и може да  позволи увеличение на заплатите, както и да вдигне летвата на минималната работна заплата.

Авторът на този материал  Да легализираме ли проституцията? добре се е аргументирал относно легализирането на древната професия. Мисля, че нещата ако излязат на светло и всичко стане законно има голяма вероятност този бизнес да се контролира и да се следи изкъсо, отколкото сега да се правят нелегални пари и да се вършат тайно престъпления.

Advertisements

0 Responses to “За легализирането на проституцията”  1. Вашият коментар

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s
ЛЮБИМА МИСЪЛ:

Не е самотен този който си няма никого, самотен е този който не знае да обича!
декември 2007
П В С Ч П С Н
« Ноем   Ян »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  
Creative Commons License
Произведението произведение ползва условията на Криейтив Комънс договор. Photobucket Tyxo.bg counter Блогосфера
Wikipedia
Locations of visitors to this page Site Meter website counter

Blog Stats

  • 1,397,761 hits

ЛЮБИМА МИСЪЛ:

Не е самотен този който си няма никого, самотен е този който не знае да обича!
Advertisements

%d bloggers like this: