Децата на войната

Децавойници Какво се разбира под термина?

UNICEF документира в едно изследване, че в края на 80-те години около 200 000 деца под 16 години са служили като войници в най-малко 14 кризисни региони и се опасява, че техния брой е нарастнал междувременно значително. Изследването показва, че в Афганистан, Никарагуа, Ел Салвадор, Колумбия, Бурма, Либерия, в Судан, в Ангола и Мозамбик, както и в кризисния Балкански регион, въоръжени деца са, и все още са част от ежедневието. Те биват вербувани от военни или парламентаристки групировки, или биват събирани насилствено. Хиляди деца се присъединяват „доброволно“ към военните от страх, глад или желание за мъст. В „Третия свят“ особено децата на улицата или децата сираци се считат за евтина „Артилеристка храна“.

Данните днес сочат, че 300,000 деца-войници, момичета и момчета под 18 годишна възраст, продължават да участват във конфликти по света. Децата-войници страдат от сериозно психо-социални последици от тяхното участие във въоръжени конфликти. Повтарящи се кошмари, постоянен страх от смъртта, трудности с контролирането на гнева и злоупотреби с алкохол и наркотични вещества са широко разпространени явления сред активните и демобилизираните деца-войници. Фактът, че малките оръжия са леки и удобни за носене, както и широкото им разпространение и лесна употреба , прави възможно службата на деца във войски. В ситуации, където достъпът до малки оръжия е ограничен, децата са смятани са по-малко полезни на въоръжените групи и е по-малко вероятно те да бъдат използвани като бойци.

Протоколът за децата-войници от 2000 година, който е протокол по избор към Конвенцията за правата на децата, определя 18 години като минималната възраст за директно участие във военни действия, за принудително вербуване, и за всякакво вербуване или служба във военни действия от неправителствени въоръжени групи. (по-рано Конвенцията за правата на децата беше определила 15 години като минимална възраст). В общества като гетата в Рио Де Жанейро в Бразилия, които може и да не са във война, но разпространението и употребата на малки оръжия е достигнало емидемични пропорции, децата се учат от възрастните да гледат на оръжието като на символ на власт, превъзходство и имане. Културите на насилието, в центъра на които е оръжието, може да бъдат толкова здраво установени, че за родителите и лидерите в обществото да е трудно да научат децата как да търсят мирни решения.


„Набирането на деца-войници е престъпление срещу човечеството“ и тези, които го практикуват трябва да бъдат държани отговорни. Това предупреди френският външен министър Филип Дуст-Блази при откриването на конференция на УНИЦЕФ в началото на тази година, в Париж, посветена на децата-войници. Дуст-Блази е съпредседател на конференцията заедно с генералната директорка на УНИЦЕФ Ан Венеман. На събитието във френската столица присъстваха представители на държавите, засегнати от феномена, както и страни донорки и работници в тези държави. „Едно дете, привлечено за войната, е голяма загуба за мира и развитието“, коментира още Дуст-Блази и припомни, че съществува черен списък, в който са записани имената на 12 държави, които набират деца-войници.

„Въпросът е да се знае дали може или не да служиш като войник преди навършено пълнолетие. Смятам, че е абсолютно невъзможно“, посочи още френският първи дипломат.Същевременно Великобритания призна, че е изпратила петнайсетина свои военни под 18 години, които да се бият в Ирак от 2003 г. до сега, въпреки че Лондон е страна по конвенцията на ООН за децата-войници.

Деца-войници в ЧАД

Електронното издание e-vestnik през май месец съобщи, че правителството на Чад е обещало да демобилизира хилядите деца-войници, които се бият за националната армия и за различни въстанически групировки в страната. Споразумението, подписано в столицата Нджамена с УНИЦЕФ (Фондация на Организацията на обединените нации за децата) е повратна точка в политиката на правителството на президента Идрис Деби, което винаги е отричало, че използва малолетни бойци. Преди да подпише договора, външният министър на Чад Джида Утман заяви, че “всяко дете, което познава войната като начин на живот, е загубено за обществото”.

Според неотдавнашно разследване на ООН повече от 300 деца-войници меджу 8 и 11 години, служещи в правителствената армия, са били открити само в град Монго на централноафриканската държава. Хуманитарни работници в Чад твърдят, че това е върхът на айсберга след преживените вълни от насилие през последните месеци, свързани със сътресенията в страната и с войната в съседната суданска провинция Дарфур.

“Армията никога не е мобилизирала деца целенасочено,” заяви по този повод министър Утман. “Преди няколко дни започнахме демобилизацията на децата от Монго. Това е знак за добрата ни воля. Правителството никога не е записвало умишлено непълнолетни в армията, но много млади хора фалшифицират актовете си за раждане.”

Голяма част от децата-войници в Чад са под 11 години. “Когато идват да се запишат в армията, не може да знаем, че лъжат за възрастта си,” каза министър Утман. “В Африка нещата не стоят като в Европа. Но сега предприемаме конкретни действия, за да ги отстраним от националната армия”. Утман увери представителите на ООН, че правителството на Чад се опитва да образова хората и да им обясни, че децата не трябва да бъдат мобилизирани.<

Стив Адкисън от УНИЦЕФ заяви, че наемането на деца в армията е широко разпространено в Чад, но истинският им брой не е известен. “Заедно с правителството полагаме усилия да преброим децата-войници на територията на страната, наети от судански въстаници и други групировки,” каза той и увери, че процесът на разоръжаване не е лесен: “Не става дума само да намерим тези деца и да ги освободим от въоръжените групировки. За да ги извадим от обичайната им среда е нужен и техният ангажимент. Необходим е и ангажиментът на неправителствените организации, които имат възможността и опита да работят с тях.” Много от децата имат нужда от помощ и от място, където да отидат, преди да се върнат при своите близки, които често се намират в зони на конфликт.

Проблемът с децата-войници в Чад няма да бъде решен скоро. Само преди няколко месеца правителството категорично отричаше да има деца в армията, и някои негови членове дори обвиниха УНИЦЕФ, че целенасочено уврежда имиджа на Чад с докладите за невръстни бойци. През ноември чадски журналист беше арестуван от военната полиция и беше обвинен за обида на честта на въоръжените сили. Причината – той написал статия, в която твърди, че тийнейджъри се наемат, за да се бият срещу бунтовници в страната, въпреки твърденията на президента Деби.

Готовност за демобилизация на малолетните бойци правителството заяви през февруари на организираната от УНИЦЕФ конференция “Избавете децата от войната”. Дори само фактът, че то се съгласи, че има проблем, дава надежда, че стотици деца най-накрая могат да се завърнат по домовете си.
Деца-войници в Бирма

Bulgarian Post съобщи, че организацията за човешките права „Хюмън райтс уоч“ е написала в свой доклад, че има хиляди деца под 18 години в редиците на войската в Бирма. Армията все по-трудно намира доброволци и купува или отвлича непълнолетни деца. „Хюмън райтс уоч“ призовава Съвета за сигурност на ООН да предвиди забрана за оръжейни доставки и военна помощ за Бирма.

Хунтата в Мианмар набира деца, за да служат в армията, съобщава в публикуван доклад правозащитната организация „Хюмън райтс уоч“, цитирана от BBC. Според данните военната хунта купува или отвлича момчета на възраст над десет години.

Хунтата е изправена пред високо ниво на дезертьорство и недостиг на доброволци и поради тази причина позволява на наборните агенти да купуват и продават деца, за да попълнят личния състав на армията.

Джо Бекер, отговорникът за защитата на правата на децата в „Хюмън райтс уоч“, заявява, че генералите в правителството толерират типичното за екстремистки режими и групировки използване на деца във въоръжени формирования и не наказват онези, които го извършват. По този начин военните наборни агенти участват безнаказано в трафик на деца.

Военните си избират деца на железопътни спирки или автогари, на пазарите или на други обществени места. Те използват заплахи, ако децата откажат да ги последват. „Бият някои деца, докато се съгласят,“ се добавя в доклада, озаглавен „Продадени, за да бъдат войници“. Организацията, която е базирана в САЩ, съобщава, че по този начин става записването на стотици деца в армията и в някои нови батальони.

Освен хунтата обаче, над 30 недържавни въоръжени групи също използват същата практика в по-малка степен. „Батальоните плащат подкупи на офицерите, натоварени с набирането на войници, за да увеличат личния състав. Офицерите са корумпирани, а батальоните трябва да получават наборници, така че това си е бизнес“, казва едно от децата-войници.

Друго момче обяснява как насила е било записано в армията на 11-годишна възраст, с ръст едва 1,30 м и тегло под 31 кг.

Легалната възраст за набирането на войници е 18 години, но войската често подправя документите на децата. Едно от децата, цитирано в доклада, казва, че е било принуждавано да лъже за възрастта си. „Когато казах, че съм на 16, те ме удариха и казаха – „Ти си на 18, отговори 18!“. Просто исках да се върна вкъщи и им го казах, но те не ми позволиха“, заявява момчето.

Международната общност прояви загриженост за спазването на човешките права в Бирма. Хиляди хора са задържани след подтискане на войската през септември. Съветът за сигурност на ООН се очаква да се срещне скоро, за да дискутира използването на децата войници в Бирма.

„Хюмън райтс уоч“ предупреждава в своя доклад, че армията все по-трудно ще намира доброволци и това ще направи децата още по-уязвими. Организацията призовава Съвета за сигурност на ООН да предвиди забрана за оръжейни доставки и военна помощ, както и ограничения за пътуване за лидерите на режими, използващи деца войници.

Военната хунта управлява Бирма от 1988 г., когато сваля законното правителство на страната. В тогавашната съпротива срещу военните загиват 3000 души.

През септември тази година хиляди монаси излязоха на протест като застанаха в защита на демократичните права на гражданите на Бирма. Те бяха начело на протестите, за да предпазят гражданите от директни полицейски репресии. Военните обаче обявиха, че няма да се поколебаят да упражнят сила срещу демонстрантите, защото начело на шествията стоят монаси.

Будитските монаси имат позиция в защита на гражданските свободи и отхвърлят всякакви форми на насилие, включително и ограничаването на гражданските свободи. Агенциите цитират монаси, според които „Хората не одобряват правителството на военните и затова той трябва да сдаде властта”.

Военният режим предупреди монасите да не участват в протестните шествия. Продължилите близо две седмици протести в главния град Янгуун бяха потушени след като полицията и военните тръгнаха срещу демонстрантите. Антивоенните протести бяха насилствено потушени, вследствие на което бяха задържани политически затворници.

Сведенията за броя на жертвите при потушаването на протестите в Мианмар остават противоречиви. Докато хунтата твърди, че са загинали 10 души, дисидентски групи съобщават за до 200 убити и 6000 задържани. Те твърдят и че много от политическите затворници са измъчвани до смърт по време на разпитите. Военната хунта обаче отрича използването на каквото и да е насилие срещу задържаните и твърди, че повечето от тях вече са освободени.

Според медиите в Бирма около 3000 демонстранти са били задържани и близо 500 от тях остават в ареста. Освободените са подписали декларации, че няма да участват повече в продемократични протести срещу военния режим.По-късно Съветът за сигурност на ООН прие декларация, в която се осъждат военните репресии на хунтата в Мианмар. В нея се отправя призив за освобождаване на политическите затворници. Приемането на декларацията, чието съдържание беше проектирано първоначално от САЩ, Великобритания и Франция, стана факт след като Китай оттегли своите възражения срещу нея.

 

Advertisements

0 Responses to “Децата на войната”



  1. Вашият коментар

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s




ЛЮБИМА МИСЪЛ:

Не е самотен този който си няма никого, самотен е този който не знае да обича!
декември 2007
П В С Ч П С Н
« Ноем   Ян »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  
Creative Commons License
Произведението произведение ползва условията на Криейтив Комънс договор. Photobucket Tyxo.bg counter Блогосфера
Wikipedia
Locations of visitors to this page Site Meter website counter

Blog Stats

  • 1,397,761 hits

ЛЮБИМА МИСЪЛ:

Не е самотен този който си няма никого, самотен е този който не знае да обича!
Advertisements

%d bloggers like this: