За сънищата, сънят и наспиването

 

Тази нощ сънувах големи и страшни кошмари, свързани с роднини. Аз по принцип сънувам рядко, но като се случи да сънувам, сънувам толкова цветущо, че съня го помня на сутринта, а рядко помнех сънищата си. Като се събудих се порових в съновници, за да си разтълкувам образите в съня, въпреки, че не вярвам и не искам да вярвам в подобни разяснения за това какво ще ми се случи в най-близко време. Сънувал съм хора, предмети и животни които според тълкуванията на съновници ме чакало беди, лъжи, измами и за щастие такива неща не се е случвало за щастие да ме сполетят, макар, че баба ми навремето казваше, че събитията от тълкуванията на сънищата й са се случвали.

Ето няколко интересни факти за съня, които открих :
1. Една трета от живота си прекарвате в сън.

2. При средна продължителност на живота си Вие ще прекарате около 6 години сънувайки. Това са повече от 2,100 дни прекарани в друга реалност!

3. Сънища има от както има и хора. През времето на Римската империя забележителните и смислови сънища са изпращани в Сената за анализ и тълкуване.

4. Всеки сънува. ВСЕКИ! Само защото не помните съня си не значи, че не сънувате.

5. Сънищата са крайно необходими. Липсата на сън може да означава недостатъчност от протеини или личностно разтройство.

6. Сънуваме средно 1-2 часа на нощ. А често дори имаме по 4-7 часа сън за нощ.

7. Слепите хора също сънуват. Какви визулани картини се появяват в техните сънища зависи от това дали са слепи от рождението си или са загубили зрението си по-късно. Но визуланите картини не са единственото усещане на което се основава съня. Звуци, усещания, и миризми стават свръхчустителни за слепите хора и техните сънища се базират на тези усещания.

8. Пет минути след като свърши съня, половината от него се забравя. След 10 минути, 90% са загубени.

9. Думата сън се основава на Средно Английската дума „dreme“ което означава радост и музика.

10. В сънищата на мъжете присъстват повече мъже, докато жените сънуват еднакво мъже и жени.

11. Изследванията показват, че нашите мозъчни вълни са много по-активни по време на сън отколкото докато сме будни.

12. Сънуващите които са събудени веднага след БДО (бързо движение на очите), могат да възпроизведат техните сънища много по ярко отколкото онези, които спят през цялата нощ необезпокоявани.

13. Филосовски говорейки, изследователите са открили, че по време на БДО, мъжете получават ерекция, а при жените има увеличение на кръвния поток във вагината – без значение какво е съдържанието на съня. Всъщност, „мокрите сънища“ не е задължително да съвпадат със сънища със сексуално съдържание.

14. Хората които отказват цигарите имат по-дълги и по-силни сънища.

15. Малките деца не сънуват за себе си. Те не участат в собствените си сънища докато не достигнат възраст от 3-4 години.

16. Докато хъркате, не може да сънувате.

17. Кошмарите са нещо често за децата, обикновено започват около 3 годишна възраст и продължават да се появяват до 7-8 година.

18. При анкета, 67% от Американците са преживели Deja Vu в сънищата си, появяващи се по-често при жените отколкото при мъжете.

19. Около 3% от възрастните страдат от нощна апнеа (спиране на дишането, задържане на дъха). Това лечимо заболяване води до необяснена умора и неефикастност.

От колко сън се нуждаем, за да функционираме правилно? Няма еднозначен отговор, всеки си има свои собствени потребности. Количеството сън може да се сравни с количеството храна, от която всеки индивид се нуждае, за да задоволи глада си. Няма значение колко дълго спите, важното е как се чувствате на сутринта и как работите през деня.

Повечето хора си мислят, че спят достатъчно. Имате ли нужда от няколко минути дрямка преди да станете на сутринта? С надежда ли очаквате края на седмицата, за да си отспите? карат ли ви дългите заседания, горещи помещения, тежка храна да се чувствате сънливи?


Как да узнаем от колко сън се нуждаем?

На следващата си почивка, легнете когато ви се доспи, и станете когато се почувствате готови за ставане от леглото, без будилник. Отначало тялото ви ще се стреми да навакса липсата на сън, след това ще ви покаже от колко часа сън на нощ всъщност имате потребност. Ако не можете да си позволите да направите това по време на почивката, опитайте да ставате по едно и също време всяка сутрин, но си лягайте по различно време, докато установите подходящата комбинация за вашия сън.

Сладката дрямка следобяд

Всички ние преживяваме спадове на нивото на енергия след обяд, дори да сме се наспали достатъчно през нощта. Една следобедна дрямка може да бъде моментното решение на липсата на сън, но не може да замени едно добро наспиване през нощта.

Следобедна дрямка от 15 до 20 минути може да ви помогне да се концентрирате по-добре, тя подобрява издръжливостта ви и може да бъде много полезна преди да тръгнете на дълго пътуване. Но следобедната дрямка не се препоръчва на хора, които имат проблеми със съня, защото ще им бъде още по-трудно да заспят вечерта.

Фази на съня

Доказано е, че нощния сън се състои от две различни фази, които се редуват. Едната е наречена – ортодоксален сън, или бавен, а другата – парадоксален сън, или бърз.

Бавният сън се състои от различни стадии. Първият е наречен, сигурно не напразно, дрямка. По време на дрямката, настъпва постепенното навлизане в съня и откъсване от околността. Очните ябълки по това време бавно се въртят. По време на втория стадий се наблюдават т.н. „сънни вретена”. По време на третия стадий се увеличават въртеливите движения на очните ябълки, до достигане на четвъртия стадий, известен като дълбок сън. По време на бавния сън дишането е по-дълбоко, забавено и ритмично. Кръвното налягане е понижено, намалено е кръвоснабдяването на мозъка. Смята се, че по време на тази сън се възстановяват физическите сили на организма и се извършва синтез на белтъци.

През парадоксалния, дълбокия сън, спящият сънува. Той настъпва между 45 и 90 минути след началото на заспиването. Той е по-дълбок от бавния сън. Ходенето и говоренето в спящо състояние става по време на дъбокия сън. По времето на този сън се отстранява умората и напрежението, извършва се подреждане на информацията и съхраняването й в паметта, формира се дълготрайна памет.

Дали сънищата се виждат? Смята се, че те наистина се виждат. Допускането за този отговор се дължи на факта, че сънят се изживява буквално. Това личи от бързите движения на очните ябълки, от промяна на позата, от обръщането на тялото, потрепването на крайниците. При сънуване е установено изразходване на енергия, повишение на обмяната на веществата, поради изживяното вълнение.

Бавният сън обхваща 70-80 % от съня, а бързият – 20-30.Смяната на нощен сън с дневен не води да бодрост и пълно възстановяване. Ето защо се казва, че дневния сън е непълноценен.

За добър сън е необходимо да си легнете преди полунощ, леглото да е разположено така, че главата ви да е на север (или изток) – така ще бъдете разположени успоредно на геомагнитните силови линии и няма да ги пресичате (обратното би отнело от енергията ви). Не спете на светлина в стаята, не поставяйте в спалнята си цветя или други растения, защото през нощта са конкуренти за кислорода ви., понеже дишат. Спете с лека и свободна дреха и на твърдо легло, защото това е добро за гръбначния стълб.

Някога хващали ли сте се да четете едно изречение за трети път, да не можете да започнете телефонни номера, да бъдете раздразнителни повече от обикновеното, чувствате ли тревога без особена причина; продължавате ли да вземате погрешни решения, без да знаете защо? Лежането в леглото за вас само едно продължително чакане да заспите ли е, най-малките звуци смущават ли ви?Безсъние

Безсънието – то е най-честото разстройство на съня. 10 – 26% от хората страдат от временно безсъние, 7 – 20% от хората страдат от хронично безсъние.

Безсънието не е болест, то е симптом, който може да продължава кратък период от време, или да действа постоянно.

Хората страдащи от безсъние имат затруднения да заспят, сънят им постоянно се прекъсва. Това не е качествен сън, и такива хора са хронично изморени, нервни и сънливи. Защо се появява безсънието?

 • Поради външни смущения (светлина, шум, и пр.)
 • Поради нездравословен начин на живот (поемане на големи количества кафе вечерта, липса на движение и пр.)
 • Причината може да бъде душевно заболяване или физически смущения
 • Следствие от взимане на прекомерни дози приспивателни хапчета.

  Когато безсънието продължава повече от три седмици, говорим за хронично безсъние. Причините за това са от комплексно естество.

Тя може да е предизвикана от заболяване, което предизвиква болка, повдигане, затруднено дишане и пр.; причината може да бъдат известни душевни разстройства, напр. депресия, алкохолизъм или злоупотреба с лекарства. Безсънието може да дойде и като последица от нарушен ритъм на цикъла на съня (поради интензивен нощен живот, работа на смени, и др.).

Краткосрочните последици от липсата на сън бързо се проявяват в ежедневния живот: намалена ефективност, намалени умствени способности, сънливост, летаргия, затруднена концентрация, загуба на апетит, забавено храносмилане, отслабена физическа сила, липса на енергия и стимул, и пр. Изследванията са доказали, че мозъкът ни използва времето докато спим за обработка и съхраняване на информацията – това означава, че хората които спят добре след учене, запомнят повече информация от хората, които нямат достатъчно качествен сън.

Дългосрочните последствия от липсата на сън са по-слабо забележими, но представляват заплаха за нашето здраве.

Отслабената имунна система означава намалена устойчивост срещу болести и инфекции (специалистите свързват наднорменото тегло и наличието на високо кръвно налягане с липсата на сън); намалените умствени способности и емоционална нестабилност могат да разрушат отношенията и засегнат ефективността ви в работата (липсата на сън се свързва с хроничната депресия).

Хъркане


Хъркането може да изглежда едно хомогенно издаване на звуци, но всъщност това е един сериозен и сложен феномен. Предизвиква се от различни причини, в различни части на горната дихателна система.

Макар това да не е медицински проблем, и да няма медицински последици, въпреки всичко хъркането е неприятно социално явление и показва “замърсяване на звука”. То може да сочи и на нарушения в дишането, което на свой ред нарушава съня. Качеството на дишане е различно за различните хора.

Затова:

 • Ако искате да спите добре, трябва да дишате равномерно
 • Ако искате хората около Вас да спят добре, вие трябва да спите тихо.

Бълнуване и ходене на сън

Нормалният цикъл на съня се състои от четири етапа; говорене насън и ходене насън могат да възникнат в последните два етапа.

Видовете ходене насън се различават за всеки отделен човек; лицето може само да седи в леглото, без да съзнава, може да ходи из стаята, а понякога дори да излезе извън апартамента или къщата и спокойно да си върви по улицата.

Рядко човек може да извършва дори по-сложни дейности, като готвене, преместване на мебелировката и дори шофиране на кола. Ако ходите насън, или ако живеете със сомнамбул, бъдете нащрек и предотвратявайте всякакви нещастни случаи.

Защо хората ходят в съня си? Ходенето насън може да започне в детството, поради умора, липса на сън, грижи (семейни проблеми) и т.н. В случая с възрастните, причините са сходни; причини могат да бъдат и употреба на лекарства, наркотици, умствени разстройства и др.

Не е нужно да се страхувате, че да събудите сомнамбул е опасно. Ако събудим лице по време на ходене насън, то може да се сконфузи или да се ядоса, но само временно. От друга страна ходенето насън може да бъде опасно; някои хора биват наранявани при падане или сблъскване с някакъв предмет, и пр.

Ходенето насън е доста често обичайно явление, не е опасно и не е интересно за медицината. То може да бъде предизвикано от жив сън, като спомен от някаква ситуация, която е възникнала в етапа на събуждане.
Понякога в съня си ние говорим неща, които по-добре да запазим за себе си, или произнасяме неразбираеми фрази, или говорим на друг език; ако това стане редовно и постоянно явление, може да бъде твърде смущаващо за вашия партньор.

Начини за подобряване на нощното наспиване:
Първата предпоставка за една отпочиваща нощ е редовно спазване на ритъма за заспиване и събуждане. Затова трябва всяка вечер да си лягате по едно и също време, а сутрин да ставате в един и същи час, доколкото професията Ви го допуска. Ако в нощта неделя срещу понеделник възникват проблеми със съня, това е най-често защото в петък и събота си лягаме по-късно, а на следващата сутрин спим повече. Освен това трябва да се избягва следобедният сън.
От значение е и правилното проветряване на стаята, особено директно преди лягане. Температурата във Вашата спалня не трябва да е повече от 18оС, но и не по малко от 16оС.
Могат да се назоват няколко неща, който преди лягане трябва да направите или по възможност да избягвате: малко преди лягане не трябва да извършвате физическа активност, т.е. никакъв спорт преди лягане. Но редовното спортуване сутрин или в ранния следобед може да подобри дълбочината на съня. Преди лягане трябва да се отпуснете и да намерите Вашето вътрешно спокойствие. Не се задълбавайте в проблемите на деня.
Пушенето също пречи на доброто почиване. Освен това вечер не трябва да пиете кафе или кофеиносъдържащи напитки.

Една чаша вино или бира преди лягане може да помогне, но повече алкохол повлиява на ритъма на съня.

Трудно смилаемите храни също трябва да се избягват вечер. Едно леко хапване, като парче сирене или ябълка, могат да помогнат на заспиването.

Добра домашна рецепта с успокояващо действие е чаша топло мляко с мед.

Млякото не трябва да се затопля повече от 50оС, защото иначе се унищожават полезните вещества на меда.
Успокояващо действие имат и чайове от валерианов корен, маточина, хмел. Извлеци от тези лечебни растения можете да поставяте във ваната, като внимавате водата да не е прекалено топла.
Ако все пак трудно заспивате, не трябва да лежите повече от 30 минути в леглото. В противен случай започва един омагьосан кръг, защото колкото по-настойчиво се опитвате да заспите, толкова по-трудно Ви се удава. По-добре станете отново и започнете да се занимавате с дейности, който Ви доставят удоволствие и са разтоварващи. Например почетете или погледайте телевизия, докато отново се почувствате уморени.
Друга възможност да се измъкнете от омагьосания кръг, е принудително да се държите в будно състояние. Така че се опитайте възможно най-дълго време да държите очите си отворени. Вместо да се опитвате да предизвикате “спонтанния феномен” сън чрез волята си, трябва съзнателно да удължите симптомите на безсънието (по Ватцлавик, Уикланд, Фиш, 1997).
За да не поглеждате постоянно в часовника, го преместете на друго място.
Ако никой от тези съвети не може да Ви помогне и безсънието продължава повече от 3 седмици, трябва непременно да се потърси лекарски съвет. Не се препоръчва продължително време да се приемат приспивателни медикаменти, защото бързо се стига до пристрастяване.

А ето и един сайт със съновник, доколко може да тълкува сънища не знам, но повечето от предметите в него направо са излезли от употреба и за тях човек рядко се сеща. Ами ако човек редовно сънува компютър, мобилен телефон или ipod къде ще намери тълкувание на такива съвременни предмети, които присъстват изцяло в ежедневието ни. И важното е, че не трябва да бъдем много суеверни, защото понякога сами можем да си навлечем бедите.

Advertisements

8 Responses to “За сънищата, сънят и наспиването”


 1. 1 vanilla декември 20, 2007 в 10:12 pm

  За такива като мен, дето все искат да понаучат нещо, ти си истинска благодат :)) !! Има нови за мен неща дори в материя, която поназнайвам, като например сънищата. Тук ще изкоментирам само 2 неща:

  И аз съм с котки в къщи, едното от тях доскоро беше на антибиотици; дали от тях, дали не, но в момента пък е с миозит (от увредена мускулна обмяна). Лекуваме го и се надяваме силно.

  Преди много повече си спомнях сънищата си, имала съм някои направо като филми. Освен това, винаги съм нащрек, когато в съня има червено – винаги е показателен, макар че никога не разбирам за какво, докато не стане късно. Според различните оттенъци и „настроения“ на цвета е и събитието впоследствие. Така например сънувах, когато веднъж ме обраха и когато научих нещо, което известно време бяха крили от мен.

  Like

 2. 2 albinos декември 21, 2007 в 8:50 am

  Наскоро ми споделиха за двоен сън: човека сънува, че сънува. Когато се събуди от първия сън продължава да сънува втория. Интересно, обаче да ти споделя, че от тази нощ спя на нов матрак (от дунапрен) и нещо не се чувствах комфортно. Освен това миризмата която отделяше беше неприятна. Да се надявам, че ще свикна с матрака, че не ми се връща стария дюшек. 🙂

  Like

 3. 3 vanilla декември 21, 2007 в 11:08 pm

  Стискам палци усилено!! А за двойните сънища – да, много странно, такова само на филм съм виждала… малко прилича когато сънуваш, че закъсняваш занякъде, закъдето се притесняваш, че наистина ще закъснееш.

  Like

 4. 4 Дейвид август 13, 2008 в 2:24 am

  Аз съм имал троен сън преди много време… Не се шегувам.
  Сънувах, че се събуждам и, че се чувствам застрашен и, че има нещо зад вратата… Отивам и нещо огромно като върколак изкача зад нея, тогава се събуждам и си бърша потта, бягам до вратата да се уверя, че е сън, поглеждам зад нея, няма нищо и нещо ме пипа по рамото, обръщам се върколака, започнах да викам и тогава се събидух нацяло, целия в пот, сърцето ми щеше да изхвръкне…
  Гадничко си е. Сега имам проблеми със съня и се събуждам много често.. Хах, страхотна статия. Успехи.

  Like

 5. 5 Бебинка ноември 5, 2010 в 1:06 am

  Моя е сомнамбул.сега го разбрах,преди 2 . . ., 3 часа и побеснях от страх,седнах в леглото и гледам,пълзи по спалнята,удря се в гардероба,отваря прозореца. . . . . АЗ СВЕТНАХ ЛАМБАТА. . . . . .Тои ме пита: „Къде е?! Вратата я няма.“ добре,че го усетих навреме.благодаря ти боже!

  Like

 6. 6 Бебинка ноември 5, 2010 в 1:10 am

  Ако не го бях усетила щях да го изгубя:-(

  Like

 7. 7 Димитрова декември 21, 2010 в 9:37 am

  Приятели, дайте ми съвет! Моето момченце е на 6 г. и по някога става около половин час след записпиване, стиска юмричета, тича из апартамента, плаче без да е събуден.Гушкам го, говоря му но той спи в същност, не ме чува, и като се събуди пита какво прави в хола и изобщо не помни. Много се тревожа. Споделете ако сте преживяли такъв проблем. Благодаря ви.

  Like

 8. 8 Димитрова декември 21, 2010 в 9:42 am

  Приятели, много съм разтревожена. Момченцето ми е на 6 годинки и понакога става в първият половин час след като заспи, стиска юмручета, цялият се тресе, тича из апартамента. Гушкам го, говоря му но той не ме чува, а като се събуди не помни нищо. Пита ме защо не е в леглото си, защо е в банята по някога /а аз му пускам душ за да го събудя/. Моля Ви споделете ако имате такъв случаи. Благодаря на ввсички които прочетоха за проблема ми.

  Like


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s
ЛЮБИМА МИСЪЛ:

Не е самотен този който си няма никого, самотен е този който не знае да обича!
декември 2007
П В С Ч П С Н
« Ноем   Ян »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  
Creative Commons License
Произведението произведение ползва условията на Криейтив Комънс договор. Photobucket Tyxo.bg counter Блогосфера
Wikipedia
Locations of visitors to this page Site Meter website counter

Blog Stats

 • 1,397,876 hits

ЛЮБИМА МИСЪЛ:

Не е самотен този който си няма никого, самотен е този който не знае да обича!
Advertisements

%d bloggers like this: