Котките също боледуват от СПИН

Имам котка и котарак и за това периодично чета материали свързани с тези домашни любимци, статии за възпитанието им, отглеждането и опазването на тяхното здраве. Наскоро докато чаках пред зъболекарски кабинет и преглеждах брошурите попаднах на статия за котешкия СПИН. За съжаление и тази животинска разновидност на имунно-дефицитния вирус е нелечима. Интересно е, че учените са установили, че опасният вирус FIV не се пренася по полов път, както това предимно става с HIV, а чрез слюнката. Този тип вирус атакува само животни от семейство Felidae – както домашните котки, така и гепарди, ягуари, лъвове, пантери, пуми, рисове и тигри. Не е възможно човек да се зарази с него – опитите за инфектиране на човешки клетки с FIV с човешки антитела HIV са дали без изключение отрицателни резултати.
Какво са наблюдавали изследователите преди няколко години? Заразените с вируса котки са чувстват добре в продължение на много години, но през това време, както човекът – носител на вируса HIV, така и заразената котка може да предаде заразата на своите събратя. Това, което са установили учените е, че след като се появят първите болестни признаци, на заболелите животни им остават само около 3 месеца живот.
В средата на 90-те години, на база на изследванията, провеждани както при котките живеещи на свобода, така и сред домашните котки в САЩ, Канада, Аржентина и Русия, в страни от Азия, Африка, Австрия, Нова Зеландия и Западна Европа е установено, че FIV поразява само около 11% от котките. А на тази база е изчислено, че понастоящем в света вероятно живеят общо около 45 млн. котки, заразени от вируса. Ситуацията с FIV обаче няма много общо с тази при болните хора от СПИН – научните работници смятат, че вирусат FIV много рядко е причина за смъртта на котките. Защото дори заразените с този вирус животни умират по други причини, много по-рано от появата на първите симптоми на фаталната болест.

Какво представлява FIV?

FIV е открит за пръв път в Калифорния през 1986. Приликите му с HIV (Human Immunodeficiency Virus – Човешки имунно-дефицитен вирус – известен като AIDS )Aquired Immuno Deficiency Syndrome) или СПИН, предизвикаха силно безпокойство сред любителите и собствениците на котки. Много FIV позитивни котки необосновано бяха ликвидирани по един или друг начин, или изоставени в приюти за домашни любимци.

FIV означава Котешки Имунно-дефицитен вирус (Feline Immunodeficiency Virus) и е общоприето название на заболяването, което предизвиква този вирус. Вирусът уврежда имунната система на котките, което води до серия от вторични инфекции, които биха могли да се окажат фатални.

Той е подобен на друг вирус, FeLV (Feline Leukemia Virus), като и двата агента атакуват имунната система и предизвикват подобни симптоми. Въпреки това, те са различни вируси – инфекциите с FeLV и FIV нямат връзка помежду си.

Сега е напълно доказано, че FIV не е заразен за хората, както и HIV не е заразен за котки. Това се видово-специфични вируси, което се потвърждава от факта, че много FIV позитивни котки водят безпроблемен и комфортен живот със своите собственици в продължение на много години.

see pictures below of the new Patrick – healthy and happy
(even though he is FIV positive).

Кой е изложен на риск?

Според Cornell Feline Health Center, около 1.5 до 3 % от всички домашни котки в САЩ са инфектирани с FIV. FIV съществува по цял свят, вероятно в същите степени на заразност.

FIV се предава основно чрез директно котешко ухапване. То преобладава сред котките, които са изложени на риск да влязат в различни кървави схватки за територия, плячка, и др. и които получават случайни, но чести прободни и разкъсни рани. При некастрираните мъжки, на които се дава възможност да скитат на свобода, съществува голям риск да бъдат въвлечени в различни схватки и борби за територии, плячка, женски, поради което рискът е най-голям.

Прекият контакт между котки и дори споделяне на обща хранилка и поилка, както и място за раждане и отглеждане на малките, не е обичаен начин за предаване и разпространение на инфекцията. В някои случаи FIV позитивните котки прекарват продължително и щастливо съжителство с FIV негативни котки в домакинства с многобройни котешки семейства. Така или иначе винаги съществува риск от предаване на инфекцията от една котка на друга чрез ухапване.

catСимптоми

Дни, а понякога и седмици, след първоначалната инфекция, котката се разболява, проявявайки различни симптоми, включващи треска, увеличени лимфни възли, както и понижен брой на белите кръвни клетки. След преминаване на този епизод, котката видимо се възстановява, но фактически остава FIV позитивна за останалата част от живота си.

Понеже FIV атакува имунната система, FIV позитивните котки са по-слабо устойчиви на заболявания. Тези котки биха могли да преживеят различни болестни състояния, често засягащи устата, венците, стомашно-чревния тракт, респираторната система, пикочно-половата система. Те често страдат от необясними пристъпи на треска и загуба на тегло.

Симптомите са подобни на тези, демонстрирани от FeLV позитивните котки, тъй като и двете заболявания поразяват имунната система. Диагнозата може да бъде поставена чрез FIV тест, при който кръвта на котката се изследва за наличие на FIV антитела.

Тестът може да даде и фалшиви резултати, особено при малки котенца или когато заболяването е в много ранен или много късен стадий на развитие. Провеждане на друг лабораторен FIV тест, както и проучване на медицинската история на котката, помагат на ветеринарния лекар да постави окончателната диагноза.

Лечение

За нещастие няма специфично лечение срещу самия вирус. Освен това, FIV позитивната котка би могла да не покаже задължително вторични симптоми на заболяване. Някои котки биха могли да живеят безпроблемно в продължение на години след първоначалната инфекция. Вирусът отслабва имунната защита на котката срещу заболявания, но не я елиминира напълно.

За да поддържате своята FIV позитивна котка в добро здраве, би трябвало да сведете до минимум риска от вторични заболявания и да помагате на имунната система да функционира нормално.

По-долу са изброени основни правила за предпазване на FIV позитивни котки от заболявания. Някои от тях са в сила за всички котки, но са от решаващо значение, когато се касае за отглеждане на здрава FIV котка:

1. По възможност отглеждайте котката като единствена в домакинството. Здравите котки често са носители на различни микроорганизми, които имунната им система не позволява да предизвикат заболяване, но FIV позитивната котка може да се инфектира и разболее сериозно, дори фатално.
2. Не позволявайте на котката да се скита безконтролно на открито.
3. Осигурявайте на вашата котка най-добрата възможна храна.
4. Пазете своята котка чиста от външни и вътрешни паразити. Те често отслабват организма чрез отнемане на жизнено важни хранителни вещества, както и могат да бъдат преносители на различни заболявания.
5. Не хранете своята котка с несварено (сурово) месо или риба. То може да съдържа паразити и потенциално опасни микроорганизми.

6. Старайте се да поддържате свободна от стрес атмосфера за вашата котка, както и да я обграждате с постоянна любов и внимание.

Предпазване

Най-добрият начин за профилактика от FIV инфекция е предпазването на котката от въвличане в битки. Кастрирането и отглеждането и единствено в домашни условия намалява значително риска от FIV инфекция.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s




ЛЮБИМА МИСЪЛ:

Не е самотен този който си няма никого, самотен е този който не знае да обича!
декември 2007
П В С Ч П С Н
« Ноем   Ян »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  
Creative Commons License
Произведението произведение ползва условията на Криейтив Комънс договор. Photobucket Tyxo.bg counter Блогосфера
Wikipedia
Locations of visitors to this page Site Meter website counter

Blog Stats

  • 1,397,761 hits

ЛЮБИМА МИСЪЛ:

Не е самотен този който си няма никого, самотен е този който не знае да обича!
Advertisements

%d bloggers like this: