Най най най за 2007 година и въобще

Дойде ли края на годината медиите започват да се изпреварват да правят класации за най-добри и лоши, най-продавани и купувани, най-значими и най-глупави, най-ексцентрични и най-нелепи т.н.т продукти, хора и събития. Събрах есенцията от тези класации и за това предлагам да видите какво и къде е класирано за най за тази година, а най отдолу добавих и няколко класации направени за неща случили се или оценени във историята.

Започваме с най-важната и най-смислената класация за тази годинакласацията с 10-те най-значими научни открития на 2007 г.

1. Пробивът в изследването на стволовите клетки

През ноември Шиния Яманака от университета „Киото“ и молекулярният биолог Джеймс Томсън от университета на Уисконсин, САЩ, обявиха, че са успели да препрограмират нормални кожни клетки, така че да реагират досущ като ембрионални стволови клетки. Този пробив може някой ден да позволи на учените да създадат стволови клетки, без да вредят на ембрионите, като по този начин ще се избегнат чувствителните етични проблеми и възраженията на американските власти по отношение на изследванията върху ембрионалните стволови клетки. Този ден обаче все още е далеч. По повод на откритието си, Томсън писа във в.“Вашингтон пост“: „То променя едновременно всичко и нищо.“
Разработката на Томсън и Яманака все още е на много ранен етап и не е ясно дали препрограмираните кожни клетки ще се окажат наистина така полезни и продуктивни като стволовите клетки от ембриони. Засега обаче експертите са единодушни, че ембрионалните изследвания трябва да продължат.
Седмица преди двамата учени да публикуват резултатите от разработката си в „Сел енд Сайънс“, специалисти от Сиатъл съобщиха, че за първи път за успели да клонират ембрионални стволови клетки от маймуни – още една стъпка към клонирането на човешки стволови клетки. Нито едно от тези изследвания все още не е „преведено“, тоест – превърнато в полезна терапия, но за милионите пациенти, за които тези разработки носят надежда, науката е направила голяма крачка към по-добро бъдеще.

2. Човешкото картографиране

През септември физиологът Джей Крейг Вентър, известен с незачитането на възприетите научни норми, разкри гените си пред света. Заедно с колеги от своя институт в щата Мериленд и от други институти Вентър публикува цялата си генетична верига – ДНК в двата комплекта хромозоми, наследени от двамата му родители. Това е първата публикация на конкретен човешки геном.
Ходът на Вентър доближи науката до ерата на персонализираната медицина и до възможността за проследяване на корените на генетичните вариации на хората. Може да не е много важно да разберем кой родител е виновен за оплешивяването или за диоптрите ни, но ако става дума за по-сериозни здравни рискове като тези от рак на гърдата или сърдечен удар, залогът е далеч по-висок.

3. Най-ярката свръхнова

Астрономи от Калифорнийския университет, Бъркли и университета на Тексас наблюдаваха най-голямата и най-ярка звездна експлозия, регистрирана някога. За пръв път учените видяха гибелта на звезда с мащабите на SN 2006gy – тя е от 100 до 200 пъти по-голяма от Слънцето и само десетина от близо 400-те милиарда звезди в галактиката ни Млечен път са с подобен размер. SN 2006gy пропадна в черна дупка и експлодира в галактика на 240 млн. светлинни години от нас, за пръв път експлозията е видяна от тексаски абсолвент през 2006 г. Когато учените публикуват съобщението си в „Астрофизикъл джърнъл“ през май, суперновата се е наблюдавала в звездното небе 8 месеца поред.
Астрономите вярват, че SN 2006gy дава информация за впечатляващата смърт на огромните звезди от първите дни на Вселената – с превръщането на част от радиацията в частици материя и антиматерия, предизвикващи термоядрен взрив. Тя указва и начина, по който намиращи се близо до нас големи звезди като Ета Карина биха могли да експлодират скоро и да осигурят невиждано от съвременните астрономи светлинно шоу в нощното небе.

4. Стотици нови видове

През май учени обявиха чрез сп.“Нейчър“, че са открили 700 нови вида организми, сред които месоядни гъби и гигантски морски паяци, на дълбочина от 700 до 6000 м в морето Уедел край бреговете на Антарктида. Освен това те са идентифицирали и 24 нови животински вида в изолиран район на Суринам, където при добива на алуминиева руда са открити 12 вида хлебарки, вид мравки, 6 вида риба, пет нови вида жаби. В Индия е открит непознат досега вид земноводно без крака, в Централен Виетнам са идентифицирани 11 нови вида растения и животни, в Уганда – нов вид маймуна, в Мадагаскар – вид прилеп, леопард, обитаващ Суматра и Борнео, морска краставица край бреговете на Тайван.

5. Създаване на сърдечна клапа

По данни на Световната здравна организация близо 600 000 души по целия свят ще се нуждаят в следващите 3 г. от подмяна на сърдечната клапа. Британски учени дадоха надежда на всички тези хора. Екип под ръководството на д-р Магди Якуб от лондонския Импириъл колидж успя след десетгодишни упорити изследвания и разработки да създаде тъканта на сърдечна клапа от стволови клетки от гръбначен мозък. Д-р Якуб се надява да може да създаде клапа с формата на естествената с помощта на колагенна обвивка. Ако откритието издържи тестовете при животни, екипът се надява в рамките на 3 до 5 г. да може да създаде клапи за трансплантации при хора.

6. Планети като Юпитер, но горещи
Британски учени откриха през октомври 3 нови планети извън Слънчевата система в рамките на изследователския процес по издирване на планети, подобни на Земята, известен като WASP – Wide Area Search for Planets. Новите планети, наречени WASP-3, WASP-4 и WASP-5 са с размера на Юпитер и орбитите им преминават толкова близо до техните слънца, че температурата на повърхностите им достига до около 2000 градуса по Целзий. Това изключва възможността от живот на тези планети, но учените допускат, че орбитите на други планети с размера на Земята може да преминават по-далеч от същите слънца.

7. Голям динозавър, подобен на птица

С публикация в сп.“Нейчър“ през юни китайски учени обявиха, че са открили скелет на огромен птицоподобен динозавър, живял преди 70 млн. години. Палеонтолозите, работили във вътрешна Монголия, твърдят, че гигантският динозавър притежавал характеристики, типични за птиците – като удължени и по-крехки крайници. Това оспорва предишните заключения на специалистите, че месоядните динозаври постепенно се смалявали, когато започнали да наподобяват птици. Но ако оставим настрана размера му, Gigantoraptor erlianensis, както е наречен динозавърът, не оборва теорията, че двуногите месоядни динозаври са древните предшественици на съвременните птици.

8. Миграцията на човека извън Африка
В началото на годината международен екип учени обяви, че анализът на череп, открит в Южна Африка през 1952 г., разкрива първото фосилно доказателство, че съвременният човек е напуснал Африка преди 65 000 до 25 000 г. Учените определили възрастта на находката, открита край Хофмайр в Южна Африка, като изследвали нивата на радиация в пясъка, изпълващ черепната кутия. Според тях неговата възраст е 36 000 г. плюс минус 3000 г., което съвпада с възрастта и вида на черепи, открити в Европа, Източна Азия и Австралия. Това подкрепя теорията, че съвременният човек произхожда от района южно от пустинята Сахара в Африка.

9. Най-старото животно на света

През октомври изследователи от университета „Бангор“ в Уелс проучвали океанския шелф край бреговете на Северна Исландия, когато се натъкват на 405-годишна мида, за която се смята, че е най-старото живо животно на планетата. Всъщност то е било най-старото живо животно, докато учените не го убиват, за да определят възрастта му, като преброят кръговете на черупката му. Мидите от вида Arctica Atlantica са дълголетни – досега се смяташе, че преживяват 200-300 г., а въпросният екземпляр прекарал живота си в пясъците на дъното на дълбочина 80 м. Когато се е заселил там, Шекспировият „Хамлет“ бил поставян на сцената на Глоуб театър, а англичаните установявали първите си лагери в Северна Америка.

10. Истински криптонит

През април геолози в Сърбия изкопават бял минерал като пудра, който не познават. Предават го на Крис Стенли, минералог в Лондонския природонаучен музей, който установява, че химичният му състав е същият като на измисления криптонит, използван като основа на сюжета на много от епизодите на сериала „Смолвил“ и филмите за Супермен. Криптонитът причинява странни и продължителни ефекти върху човешката физиология и младият Супермен често се сблъсква с мутирали злодеи, които са добили чудати сили, например психически способности, промяна на външния вид, подмладяване, създаване на огън и други паранормални способности. Става дума за натриево-литиево боросиликатно стъкло. Истинският криптонит ще носи името ядарит – по името на района, където е открит.

Най-нелепите секс-изследвания за 2007-ма

Да се направи добро изследване на тема секс (дори без да се взема предвид съвсем скромното финансиране на тези програми), е доста сложно.

Заради разликите в политическите идеологии, съкращаването на финансирането на тези изследвания, неодобрението на обществеността, законодателните проблеми, а също и възприемането на секса като забранена тема, се правят съвсем малко на брой подобни изследвания. Пък и от направените има какво повече да се желае.

Всяка година, с появата на поредното изследване на тема секс, което получава, естествено, очевидни резултати, си задаваме два въпроса: „Действително ли беше необходимо да се доказва това?“ и „Кой спонсорира подобна пародия?“

FOX News представи класация на най-нелепите изследвания на тема секс, проведени през 2007 година.

1 място: Тексаският университет направил проучване на тема защо хората обичат да правят секс. И получил от запитаните (студенти от университета), естествено, най-очевидните отговори: заради това, че получавам физическо удоволствие; заради привлекателността на партньора; или просто, защото сексът е хубаво нещо.

Е? Дотук добре, но трагичният момент в изследването е фактът, че Тексаският университет е загубил 5 години и пари от фонда си, за да чуе смешните обичайни причини за правенето на секс.

2 място: Психологът Джон Готман 30 години е харчил пари за сериозното си изследване върху взаимоотношенията в двойките. Така той изяснил, че жените се възбуждат преди всичко от оралните ласки. Е? Всяка жена на секундата може да потвърди това и без намесата на специалисти.

3 място: Сънищата, „свързани със секса“ – сериозно изследване по тази тема беше разгледано на годишното събрание на Associated Professional Sleep Societies.

Изследването беше направено, за да се определи природата и съдържанието на сънищата на мъжете и жените.

И, както изясниха учените от университета в Монреал, едва 8% от сънищата са свързани със секса.

Провеждайки проучване на тема какви еротични сънища най-често биват сънувани от представителите на двата пола, те получили, което по никакъв начин не е учудващо, най-очаквани и очевидни отговори: правене на секс, целуване, мастурбация и т.н.

4 място: Мъжете и жените – от една планета. Изследване на Университета във Флорида потвърди, че за представителите на двата пола не би трябвало да се казва, че са съответно от Марс и Венера, когато става въпрос за секс.

Учените са забелязали, че мъжете не са чак толкова склонни към полигамия, а жените биха искали да правят секс по-често и повече, отколкото могат да си го позволят.

5 място: Сексуалната дисфункция („не го вдигаш“) е хормонален проблем. Италиански изследователи от университетите в Анкона и Агула изясниха, че хормоните могат да повишат качеството на секса.

Отчитайки това, че хормоните пряко или косвено регулират всички сексуални функции в организма: от желанието за секс и възбуждането до оргазма, дали е откритие това, че определено ниво на хормони в кръвта влияе на физически, медицински или психологически проблеми, свързани със сексуалната дисфункция? А? Едва ли.

6 място: Оралният секс кара тийнейджърките да се чувстват използвани. Както съобщи изданието San Francisco Chronicle, изследването показало, че оралните ласки повече от всичко карат младите хора да съжаляват, че са го направили, да се смятат за жертви на манипулация и да изпитват чувство на вина.

При това девойките два пъти повече от младежите страдат по повод правилността на поведението си.

Годишните награди за най-нелеп етикет в САЩ за 2007

Надписът „Опасност: Избягвайте смърт“ върху малък трактор спечели годишната награда за най-нелеп етикет в САЩ, съобщи ЮПИ.

На второ място е етикет върху лепенка за тениска, който препоръчва да не се глади, ако тениската е облечена. Третото място е за бебешка количка с малка чанта за багаж. На нея пише: „Не слагайте бебето в чантата“.

Наградата се присъжда за 11-а година от мичигънска асоциация, бореща се със злоупотребата със съдебни дела. Първото място носи 500 долара на предложилите етикета за награда, второто – 250, а третото – 100.

Най-глупавите бизнес събития за 2007

Списание Fortune направи класация на най-глупавите събития (общо 101) в света на бизнеса за тази година. Първото от тях е масовото изтегляне от пазара на опасни продукти, произведени в Китай – от детски играчки до паста за зъби. Второто събитие в класацията е разрешението за фармацевтичната компания Eli Lilly да поставя антидепресанта Прозак в хапчета с вкус на говеждо за лечение на депресия при раздяла при кучетата.На трето място е решението на американската милиардерка Леона Хелмсли, натрупала богатството си от бизнес с хотели и недвижимо имущество, да остави като наследство 12 милиона долара на кучето си Трабъл (Неприятност).

Най-опасните коли за 2007 г.

Ако искате да сте в безопасност на пътя, трябва да избягвате някои модели коли.
Това заключение прави списание Forbes, класирайки 20-те най-опасни коли.
Например Nissan 350Z има около два пъти по-голямо ниво на смъртност от средното за спортните коли. Причината е, че моделът е част от група превозни средства, които обикновено се карат от по-млади, с по-малък опит или с по-рисково поведение шофьори, а не някакъв дефект на колата, пояснява Ръс Рейдър от Insurance Institute for Highway Safety (IIHS) – организация, която представлява интересите на застрахователите.Наблюдението единствено на данните за нивото на смъртност на определен модел не е показателно за неговата (без)опасност. Според експерти най-добрият начин да се прогнозира колко опасно или безопасно е дадено ново превозно средство, който е следвал и списанието, е разглеждане на няколко основни фактора като защита от страничен удар, контрол върху стабилността и риск от преобръщане.От тази гледна точка начело на списъка за най-опасни коли са Buick Rendezvous, Ford Ranger/Mazda B-Series, Nissan Frontier, Ford Escape/Mercury Mariner и Toyota Yaris.
Според тестовете на IIHS върху нови коли най-опасни в днешно време са превозните средства, които нямат защита от страничен удар.
Освен страничните въздушни възглавници превозното средство се нуждае и от добре направена странична структура, която да издържи силен удар от коли с различна тежест.

Това води до друг важен фактор за безопасността – размерът и теглото на превозното средство. Хората в по-малки и по-леки коли са в по-неблагоприятно положение при катастрофа, коментира Рейдър. Според други експерти обаче тези коли не са задължително по-опасни, като компенсират с по-голяма маневреност.

Дори и обикновено по-тежките спортни модели и пикапи да имат предимство с инцидентите с повече превозни средства, те са по-опасни в катастрофите с едно превозно средство (когато шофьорът заспи или загуби контрол), които представляват 43% от фаталните инциденти. В такива случаи при спортните модели и пикапите има два пъти по-голяма възможност за преобръщане.

В челната десятка на най-опасните коли са още Hyundai Accent, Toyota Matrix/Pontiac Vibe, Kia Rio, Chevrolet Aveo и Suzuki Reno/Forenza. На 11-о място е Ford Focus, следван от Jeep Liberty, Dodge Dakota, Chevrolet Cobalt/Pontiac G5, Nissan Xterra, Saturn ION, Chrysler PT, Honda S2000, Toyota Scion tC и Mazda3.

15-те най желани автомобилa за 2007 година

Bugatti Veyron се води най-бързият автомобил серийно производство, ускорява от 0 до 100 км/ч за 2.5 секунди и …действително се води най-скъпият автомобил. Обикновено такива екземпляри са и най-желаните модели, но не и според класацията на „Форбс„. Най-мощният, бързият и скъпият автомобил според книгата на рекордите на Гинес се нарежда едва на 12-та позиция. Пред него е доказал се спортист като Koenigsegg, който предлага почти идентично представяне, но на половин цена. Все пак Veyron струва покъртителните 1.4 милиона долара.

Междувременно е любопитно, че в класацията не фигурират известни екзотики като Pagani Zonda например. Интересно е какво според „Форбс“ не им е достигнало.

Иначе класацията не би могла да мине без прочути и утвърдили се компании като Ferrari и Lamborghini, които участват с по два модела. Безспорно класацията е един триумф на компанията от Маранело. Пред нея обаче са успели да се наредят два британеца – Morgan Aeromax и Aston Martin DBS.

Изобщо наред с доказалите се италиански суперспортисти имаше и много представители на Острова, които по нищо не отстъпват.

1. Aston Martin DBS

Цената на този модел е 265 000 долара и средно за него се чака по 28 месеца. Това е колата, която направи своя дебют в последния филм за Джеймс Бонд – „Казино Роял„. Очакваше се в началото на 2008 година, но както изглежда, първите клиенти ще си го получат вероятно към началото на 2009 година.

2. Morgan Aeromax

Цена – 188 000 долара. За него се чака 2 години, но всички предвидени бройки вече са разпродадени. Обикновено предлагането на произвеждания ръчно Aero 8 Roadster надвишаваше търсенето, но не такава е ситуацията с AeroMax. Това е един още по-изтънчен спортен модел, предлагащ шестстепенен автоматик, с който да се увеличи търсенето в Щатите. И явно целта е била постигната, защото всичките 100 бройки са вече продадени.

3. Ferrari F430 Scuderia

Цена от 201 213 долара, период на изчакване – две години. Това представлява една доста по-лека и ориентирана към пистата версия на харесвания F430. Автомобилът е един от типичните примери за ползване на технологиите от Формула 1 в шосейни модели. Сред тях са скоростна кутия, която превключва за 60 милисекунди, страхотна система за тракшън контрол и много други.

4. Ferrari F599 GTB Fiorano

Подобно на по-малкия събрат и тук се чака 2 години, но за модел, който струва вече 264 034 долара. Този модел е наследник на успешния 575М и е по-изключителен от F 430, като само 300 бройки достигат до Щатите всяка година. Официално клиентите чакат по 2 години за суперавтомобила с предноразположен V12 двигател.

5. Lamborghini Murciélago LP640

Цената на този италианец е 311 100 долара, като за него се чака около година и половина. Мощност – 640 к.с. 12 цилиндъра, монтирани по средата и изложени под прекрасна витрина. Задвижване на четирите колела. Изключително ниски и агресивни врати. Това е един истински наследник на Diablo и Countach и заслужава да бъде окачван на постери, както е ставало с предшествениците му.

6. Mercedes-Benz CL65 AMG

Цената на този „продукт“ е 195 000 долара, като за „доставката“ му се чака около година и половина. Новият CL65 AMG отбелязва 40-тата годишнина на AMG. Под безкрайния преден капак се крие V12 двигател, а металикът Alubeam доставя един блясък на колата, който на другите автомобили просто липсва. Бройката напълно логично ще бъде ограничена на 40, като 20 от тях ще бъдат пратени отвъд океана.

7. Bentley Brooklands Coupe

Каквото и да си говорим цена от 340 000 долара не си е малко. Чакане от 18 месеца – също. Но пък ще карате най-ексклузивното купе в света. Общата бройка ще достигне 550, като всяка една от тях е оборудвана с двигател с мощност от 530 к.с. Първите доставки се планират за април 2008 година, но всички автомобили до април 2009 година вече са разпродадени.

8. Rolls-Royce Phantom Drophead Coupe

Цената на този аристократичен британец е 407 000 долара, а за него се чака „само“ 15 месеца. Името му идва от английското наименование за кабриолет. Той се базира на репутацията на изключително успешния Phantom VI, който се радва на огромен успех сред богаташите и вече се появи в няколко музикални клипа. Откритият модел си има четири пълноприводни места, удобни врати. Но се настанете удобно… не в него, тъй като има да чакате доста, докато се настаните удобно в него.

9. Koenigsegg CCX

550 000 долара. Повече от година. Шведът е един от последните суперавтомобили, като по официални данни може да развие почти 400 км/ч. Очакваните бройки са 20 годишно, което означава, че екзотичният автомобил ще бъде до голяма степен играчка за колекционери. Ако искате един и можете да си го позволите, то ще трябва да се надпреварвате.

10. Tesla Roadster

Цена от само 98 000 долара. И се чака само година. Вероятно затова моделът е чак на десето място в престижната класация. А той е едно от изключенията и заслужава по-предна позиция. Не че няма никакъв интерес към автомобила.

Освен това той се старае да е екологичен, като вече привлече към каузата Джордж Клуни и басиста на Red Hot Chili Peppers Флеа. Вече има 600 поръчки, като от Tesla планират обща бройка от 800 автомобила. Първите поръчки се очакват да достигнат до собствениците си в началото на 2008 година.

11. Audi R8

Интересно, че този модел изглеждаше да е доста популярен и желан. Цената му е 109 000 долара, като за него се чака около година. Това е немският R8 със средноразположен двигател, който цели да отнеме от почестите на италианските спортисти.

Един от конкурентите му е Lamborghini Gallardo, но R8 е някак по-изтънчен и комфортен. Освен това сервизите на Audi са къде-къде повече. В първата година ще бъдат доставени 300 представители от този модел. А в България засега има три. Годишното производство междувременно би трябвало да скочи на 1000 бройки годишно.

12. Bugatti Veyron 16.4

ЦЕНА – 1.4 милиона долара. Неописуемо. Но пък се чака само 10 месеца. Veyron е най-скъпият модел в тази класация. Но дори и най-богатите колекционери не могат да си го позволят, тъй като общата бройка е 300. Прави се по поръчка, като всяка бройка изисква своя депозит от 417 000 долара.

13. Lamborghini Gallardo Superleggera

Нужни са 220 300 долара, за да се сдобиете с красивия италианец. Периодът за чакане е между 8 месеца и година. Общата мощност на модела е станала 530 к.с. Бройката обаче е изключително ограничена, така че ако сте си набелязали този модел, трябва да побързате, ако въобще има свободни бройки.

14. Bentley GTC Convertible

Страшен красавец, но срещу 189 990 долара – британец с американска цена. Новата открита версия на Continental GT е известна като една от най-сексапилните коли и най-желаните кабриолети, в който да бъдете забелязани в топлите летни нощи. Двигателят е запазен – същият V12 като в купето и седана. За красивият аристократ ще трябва да чакате около осем месеца.

15. Porsche 911 GT3 RS

Цена – 124 900 долара. Ще пристигне до вас скоро, стига да сте един от богоизбраните. Това е една лека и мощна версия на легендарния 911 на Porsche. Изключително лимитираният GT3 RS наследява визуално паметния Carrera RS от 1973 година.

Това обаче е един суров и ориентиран единствено към спорта автомобил, който едвам е получил разрешение да се движи по шосетата. Бройките предвидени за 2007 година бяха разпродадени преди повече от година.

Най-опасните и най-безопасните градове в САЩ

Американската осведомителна агенция Morgan Quitno Press публикува ежегодната класация за най-безопасните и респективно, най-опасните за живота градове на САЩ. В него са включени 371 американски града, с население над 75 000 души. Най-опасни се оказват улиците на Сейнт Луис в щата Мисури. Според криминалната статистика на ФБР, именно там броят на убийствата е скочил с 16% за последната година, при среден показател за страната 4,8%. Общият ръст на престъпленията в града е близо 20%, в сравнение с 2,5% в национален мащаб. Въпреки че криминалните прояви са показали увеличение навсякъде в Америка през т. г., увеличението средно с 5,7% в 12-те щати на Средния Запад е около 3 пъти по-високо в сравнение с останалите региони на САЩ, посочват сътрудниците на ФБР.

Втори по брой на престъпленията се нарежда Детройт, Мичиган. Най-спокоен и безопасен пък е малкият пристанищен град Брик в щата Ню Джързи с население 78 000 души – там можеш спокойно да се разхождаш навсякъде и по всяко време.

Директорът на ФБР, Робърт Мюлер, посетил миналата седмица най-опасния град в страната, така и не намира отговор, защо именно той се е превърнал в такъв интензивен център на насилие. За укротяване ръста на престъпността, федералното правителство смята да започне в Сейнт Луис програмата “Безопасни улици”, която в частност включва засилване на полицейските патрули по улиците. Жителите на промишления център с население 330 000 души, се отнасят философски към информацията, че градът им се е превърнал в Царство на бандитите. “Тъжно е, това е всичко, което мога да кажа. В новините постоянно говорят за убийства, че този или онзи е застрелян”, цитира думите на един от тях, Сам Доусън, агенция Associated Press.

Местната криминална хроника е изпъстрена със съобщения за нападения и грабежи, но жителите на Сейнт Луис са категорични, че за обогатяването й работят основно обитателите на предградията-сателити в окръг Сейнт Луис, с които броят на населението на града скача до 980 000. Самият кмет Френсис Слей (Francis Slay) не е открит за коментар на печалната статистика.

В града работят 2 завода на автомобилната компания Ford, там се сглобяват и много модели на Dodge, а през миналата година и Daimler-Crisler обяви, че ще инвестира $ 1 млрд. в ново автомобилно производство в града.

Най-безопасните градове на САЩ – Първите 40:

Класацията е съставена от Morgan Quitno Press, на базата на данните на ФБР за престъпността в съответното място през последната година, публикувани през септември 2006 г. Градовете са подредени по степента на увеличение на опасността за живота и сигурността на гражданите. В рейтинга са представени само градове, представили пълна информация за нивата на престъпността. Така например, опустошеният от урагана “Катрина” Ню Орлийнс не фигурира в класацията, тъй като полицейския департамент в града не е публикувал данни за криминалната активност.

1. Брик, Ню Джързи – Brick Twnshp, NJ
2. Амхърст, Ню Йорк – Amherst, NY
3. Мишън Виехо, Калифорния – Mission Viejo, CA
4. Нютън, Масачузетс – Newton, MA
5. Троя, Мичиган – Troy, MI
6. Колони, Ню Йорк – Colonie, NY
7. Ървин, Калифорния – Irvine, CA
8. Кери, Северна Каролина – Cary, NC
9. Грийс, Ню Йорк – Greece, NY
10. Корал Спрингс, Флорида – Coral Springs, FL
11. Таузънд Оукс, Калифорния – Thousand Oaks, CA
12. Оръм, Юта – Orem, UT
13. Раунд Рок, Тексас – Round Rock, TX
14. Довър, Ню Джързи – Dover Twnshp, NJ
15. Лейк Форест, Калифорния – Lake Forest, CA
16. Стърлинг Хайтс, Мичиган – Sterling Heights, MI
17. Сими Вали, Калифорния – Simi Valley, CA
18. Розуел, Джорджия – Roswell, GA
19. Лийс Съмит, Мисури – Lee’s Summit, MO
20. Броукън Ероу, Оклахома – Broken Arrow, OK
21. Чино Хилс, Калифорния – Chino Hills, CA
22. Джилбърт, Аризона – Gilbert, AZ
23. Едисън, Ню Джързи – Edison Twnshp, NJ
24. Кранстън, Роуд Айлънд – Cranston, RI
25. Порт Сейнт Луси, Флорида – Port St. Lucie, FL
26. Сенди, Юта – Sandy, UT
27. Нешуа, Ню Хемпшир – Nashua, NH
28. Денбъри, Кънектикът – Danbury, CT
29. Хънтингтън Бийч, Калифорния – Huntington Beach, CA
30. Ориндж, Калифорния – Orange, CA
31. Хамилтън, Ню Джързи – Hamilton Twnshp, NJ
32. Парма, Охайо – Parma, OH
33. Овърленд Парк, Канзас – Overland Park, KS
34. Санта Кларита, Калифорния – Santa Clarita, CA
35. Стамфърд, Кънектикът – Stamford, CT
36. Чийктоуага, Ню Йорк – Cheektowaga, NY
37. Ливония, Мичиган – Livonia, MI
38. Сънивейл, Калифорния – Sunnyvale, CA
39. Мъриета, Калифорния – Murrieta, CA
40. Кентън, Мичиган – Canton Twnshp, MI


Най-опасните 40:


330. Джексън, Мисисипи – Jackson, MS
331. Толедо, Охайо – Toledo, OH
332. Мейкън, Джорджия – Macon, GA
333. Нешвил, Тенеси – Nashville, TN
334. Рочестър, Ню Йорк – Rochester, NY
335. Тълса, Оклахома – Tulsa, OK
336. Стоктън, Калифорния – Stockton, CA
337. Хартфорд, Кънектикът – Hartford, CT
338. Далас, Тексас – Dallas, TX
339. Маями Гардънс, Флорида – Miami Gardens, FL
340. Бъфало, Ню Йорк – Buffalo, NY
341. Спрингфийлд, Масачузетс – Springfield, MA
342. Канзас Сити, Канзас – Kansas City, KS
343. Филаделфия, Пенсилвания – Philadelphia, PA
344. Уест Палм Бийч, Флорида – West Palm Beach, FL
345. Минеаполис, Минесота – Minneapolis, MN
346. Дейтън, Охайо – Dayton, OH
347. Орландо, Флорида – Orlando, FL
348. Сан Бернардино, Калифорния – San Bernardino, CA
349. Литъл Рок, Арканзас – Little Rock, AR
350. Нюарк, Ню Джързи – Newark, NJ
351. Рединг, Пенсилвания – Reading, PA
352. Норт Чарлстън, Южна Каролина – North Charleston, SC
353. Вашингтон, окръг Колумбия – Washington, DC
354. Синсинати, Охайо – Cincinnati, OH
355. Атланта, Джорджия – Atlanta, GA
356. Канзас Сити, Мисури – Kansas City, MO
357. Ричмънд, Вирджиния – Richmond, VA
358. Трентън, Ню Джързи – Trenton, NJ
359. Мемфис, Тенеси – Memphis, TN
360. Балтимор, Мериленд – Baltimore, MD
361. Ричмънд, Калифорния – Richmond, CA
362. Гари, Индиана – Gary, IN
363. Йънгстаун, Охайо – Youngstown, OH
364. Оукланд, Калифорния – Oakland, CA
365. Кливлънд, Охайо – Cleveland, OH
366. Бирмингам, Алабама – Birmingham, AL
367. Кемдън, Ню Джързи – Camden, NJ
368. Комптън, Калифорния – Compton, CA
369. Флинт, Мичиган – Flint, MI
370. Детройт, Мичиган – Detroit, MI
371. Сейнт Луис, Мисури – St. Louis, MO

Най-умните и най-тъпите в Холивуд

Американското списание Entertainment Weekly публикува списък на „50-те най-умни хора в Холивуд“.

Първото място в списъка зае режисьорът и продуцент Джъд Апатоу, който, според списанието, във филмите си от 2007 година „Позабременяла“ (Knocked Up) и „Суперяки“ (Superbad) е показал хумора на цяло едно поколение.

Също така е способствал за успехите в кариерите на Стив Карел и Сет Роген.

Списъкът на най-умните знаменитости се допълва от Стивън Спилбърг, Мерил Стрийп, Уил Смит, Анджелина Джоли, Джордж Клуни и много други.

В отговор на тази публикация вестник New York Daily News състави списък на „50-те най-тъпи хора в Холивуд“.

Изданието отбелязва, че „тъп“ не значи непременно с ниско интелектуално ниво.

Това по-скоро трябва да значи неправилен избор за начина на живот, позорни моменти и приключения в пияно състояние.

Начело в списъка е, познайте, Линдзи Лоан. Заради „лош избор на филми, антисоциално поведение и лош вкус по отношение на мъжете“.

Със званието „най-тъп“ се накичиха също така колегите й Бритни Спиърс, Ким Кардашян, Никол Ричи. Не са пропуснати Майкъл Джексън, Дейвид Хаселхоф и много други.

Ето и списък на някои от „най-тъпите в Холивуд“:

Линдзи Лоан – лош избор на филми, асоциално поведение и лош вкус по отношение на мъжете
Ким Кардашян – защото е много тъжно, когато показваш секс видео, а всички те плюят
Шиа Лебьоф – звезда от „Трансформърс“, задето е арестуван, след като е отказал да си тръгне от аптека
Джесика Симпсън – тъпа певица
Кифър Съдърланд – тъп актьор, шофира пиян
Къртни Лав – застаряваща рок-девица
Тори Спелинг – бивша актриса
Бритни Спиърс – певица
Дженифър Лав Хюит – актриса
Майкъл Джексън – бивша поп звезда

И някои от „най-умните в холивуд“:

Джъд Апатоу – режисьор, продуцент
Стивън Спилбърг – режисьор, продуцент
Джеймс Камерън – режисьор, продуцент
Уил Смит – актьор, продуцент
Мерил Стрийп – актриса
Джордж Клуни – актьор
Джери Брукхаймър – продуцент
Робърт Земекис – режисьор
Бен Стилър – актьор, режисьор, продуцент

Най-добрите любовници
Проучването за най-добри любовници е проведено в интернет, сред над 10 хиляди жени от 50 държави по света. Резултатите малко или повече потвърждават популярните креватни клишета.
Най-лошите любовници на света се оказват немците, определени като прекалено егоистични.Втори отзад напред са шведите, за които мълвата гласи, че са твърде бързи не само в ски дисциплините.

Срамната тройка е запълнена от „твърде грубите“ холандци, следвани от прекалено доминантните американци, сантименталните уелсци и шумните шотландци.

Руснаците са космати, турците потни, гърците-миризливи. Десетото място отзад напред е за англичаните, които в очите на жените пътешественички са прекалено пълни.

Запомнихте ли десетте смъртни гряха? Егоистичен,бърз, груб, доминиращ, лигав, шумен, космат, потен, миризлив, дебел- постарайте се да не бъдете такъв!

Кои нации се гордеят с най-добри любовници?

10 Канада

9 Бразилия

8 Нова Зеландия

7 Дания

6 Испания

5 Австралия

4 ЮАР

3 Ирландия

2 Франция

1 Италия

Както виждате няма изненади и на върха. За жалост (или радост) на тур – операторите, явно е нямало достатъчно впечатления за нашата мила родина, че да бъдем включени в тази „престижна“ подредба.

Най-нелепите контузии във футбола

Нелепите контузии са често явление във футбола. Всеки играч може да си изпати както на терена, така и извън работно време – у дома, в магазина, на улицата. Последният такъв инцидент бе с Ричърд Райт от Евертън на 8 февруари. Вратарят излиза да загрява за мача с Челси. Първият му плонж обаче завършва в дървена табела, поставена на голлинията. На паното пише: „Да не се използва. Моля, загрявайте на другата врата.“ (Хитро, нали.) Райт получава контузия в рамото и е сменен от Иън Търнър. Списъкът с подобни контузии е огромен, затова ви представяме само най-интересните.

Испанският национал Сантяго Канисарес пропусна световното в Япония и Южна Корея през 2002 г., след като изтърва афтършейв върху крака си. Вратарят на Валенсия получи сериозни порезни рани и разкъса сухожилия

Ветеранът Джон Дърнин, бивш играч на Ливърпул, се контузи на игрището за голф. Той катастрофира с количката в опесъчен трап до дупка №17. Заедно със своя приятел Алън Маклофлин те се наслаждавали на хубавата гледка и не забелязали препятствието. Дърнин е с изкълчено рамо и няма да играе в следващите шест седмици за аматьорския Стенли. „Трудно ми е да обясня какво точно се случи – обяснява Джони, известен сред феновете като Малката бира. – Хората сигурно ще си помислят, че вместо да играем голф, сме се гонили с количките. Все пак съм доволен, защото катастрофата бе сериозна и травмите можеше да са по-тежки.“
Историята помни доста нелепи инциденти, но сред тях има и такива, достойни за наградата „От глупав по-глупав“.
Номер едно сред тях безспорно е легендарният вратар Дейв Безънт. Като играч на Саутхемптън през сезон 1993/94 той изпадна в доста неловко положение след любопитен инцидент с буркан доматен сос
„Спомням си го като бял ден“, разказва Безънт. „Случи се малко преди началото на сезона. Бях си у дома и отидох в килера да си взема нещо за ядене (нищо чудно, като се има предвид как изглеждаше Безънт тогава). Пресегнах се да взема нещо от горния рафт и с лакът съборих един буркан с доматен сос. Тъй като и двете ми ръце бяха заети, инстинктивно посегнах да го „спра“ с крак. За съжaление бях бос и бурканът се счупи върху крака ми. Получих ужасни наранявания, а едно от стъклата се заби до кокъл и разкъса някакво сухожилие в долната част на стъпалото ми. Звучи тъпо, но това беше най-сериозната контузия в кариерата ми. Пропуснах два месеца и половина от шампионата“, добавя той.
В класацията подобаващ принос има и Австралия въпреки съмнителните достойнства на местните играчи. През март 1997 г. Нюкасъл Брейкърс приемат Мелбърн Найтс в решителен плейоф от първенството. Надеждите за успех на домакините са свързани с младия нападател Джейсън Бенет. Нещастието поразява феновете на Нюкасъл още преди мачът да е започнал. На загрявката Бенет е уцелен в „десeтката“ от топка за софтбол, долетяла от съседно игрище. Ударът е достатъчно силен да прати играча в безсъзнание и както се досещате, Бенет пропуска мача. Без него Нюкасъл губи 1:2, като гостите отбелязват головете си в първите пет минути. После обяснявай на австралийците защо футболът им е назад…
Въпросът за ползата от брака винaги е бил дискусионен. Пабло Диого от швейцарския Сервет обаче спокойно може да твърди, че халката му е донесла повече неприятности от обичайното. Халфът отбелязaл решаващ гол в мач срещу Шафхаузен. Екзалтиран от попадението, той се покатерил на огражденията, за да го отпразнува заедно с агитката. Докато прескачал, халката му се закачила и телената ограда разрязала горната част на пръста му. На всичко отгоре Диого получил и жълт картон за бурно изразената радост след гола.
Когато говорим за нелепи контузии, играчите на Арсенал могат да си направят своя собствена класация. Най-известната случка е с главен герой френската звезда Тиери Анри. На 6 май 2000 г. Арсенал приема Челси в напечено лондонско дерби. Като истински голмайстор Анри бележи и двата гола за победата с 2:1. След втория той се втурва към една от трибуните, за да отпразнува попадението със съотборниците си. За нещастие обаче Анри се набива в колчето на мястото за изпълнение на ъглов удар и се налага да довърши мача с бинтована глава. За успокоение на Анри ще споменем, че в подобна ситуация изпада и италианският национал Марко Тардели на световното в Испания през 1982 г.
Бившият защитник на „топчиите“ Стив Мороу ще си спомня със смесени чувства спечелването на Купата на лигата през 1993 г. Той чупи ключица, след като пада от раменете на Тони Адамс по време на празненствата.
Доста по-трагично завършва инцидент с косачка за легендата на Арсенал от 70-те г. Чарли Джордж. Докато подравнява ливадата в задния двор на дома си, той откъсва големия пръст на левия си крак и така не се възстановява. Това не му пречи да продължи да бележи и за престоя си на „Хайбъри“ той се разписва 49 пъти в 179 мача. Днес можете да видите Чарли в музея на Арсенал, където той работи като гид.
Пери Гроувс, един от по-малко известните играчи на „топчиите“ от близкото минало, намира интересен начин да влезе в новинарските хроники. Той е на резервната скамейка, когато съотборниците му отбелязват гол. В радостта си Пери подскача толкова силно, че се удря в козирката и изпада в безсъзнание. За негова радост докторът е наблизо и бързо го свестява.
Приноса си за Арсенал дава и всепризнатият цар на гафовете Дейвид Сиймън. В болничния картон на вратаря фигурира счупена кост при опит да вземе дистанционното за телевизора (същата съдба сполетя и Роби Кийн, когато играеше за Уулвърхемптън). Явно това му се вижда недостатъчно и в друг любопитен инцидент Сиймън изкълчва рамо, докато се бори да извади от водата 13-килограмов сом по време на риболов. Успокояващото в случая е, че по това време вратарят и бездруго е извън игра заради контузия на коляното.
Не бива да отминаваме и прословутата караница в съблекалнята между сър Алекс Фъргюсън и Дейвид Бекъм след загубата на Юнайтед с 0:2 от Арсенал на 15 февруари 2003 г. Шотландският мениджър изрита футболна обувка, която удари Бекъм по главата. Няколко седмици халфът се движеше с лепенка над едното око.
От разправия с шефа пострада и бившият халф на Гримзби Иван Бонети. Със здраво дясно кроше мениджърът на тима Брайън Лоус чупи долната челюст на Бонети, след като играчът преди това го замерял с храна. От клуба и до днес отказват да разкрият причината за спора помежду им.

Най-ексцентричните спа процедури по света според сп. Форбс

Маски от хайвер и вани със шампанско

За мнозина комбинацията от черен хайвер и шампанско е критерий за престиж и лукс. А предствяте ли си какво е да бъдете намазани от главата до петите с този скъпоструващ елексир. Посетителите на италианският хотел „Rome Cavalieri Hilton’s Grand Spa“ могат да избират между маска от черен хайвер за лице и такава за цялото тяло. За да е пълен комфортът Ви може блаженно да се отпуснете във вана приготвена специално за Вас и пълна с шампанско. Пенливото вино със своето подмладяващо въздействие върху организма благоприятства за премахване на умората и депресията, нормализира функционирането на нервната система, то е истинско антистресово средство.

Бирени вани с халба в ръка

Малко по на север в Чехия все по-голяма популярност придобиват бирените вани. В spa-салона при пивоварната “Чодовар“ (Chodovar) в град Чодова Плана на гостите се предлага да си пийват бира, докато си лежат в дълбока вана, пълна с най-доброто тъмно пиво за бирена терапия. А в немското село Кюмерер-Хоф, разположено близо до пивоварната “Клостербрауерай Нойецеле” посетителите могат да правят бирени вани вече от близо 10 години. Ваната с бира е полезна и за здравето: подобрява се циркулацията на кръвта и се ускорява детоксикацията. Ваните с вълшебни мехурчета отпускат мускулите, укрепват ставите, правят кожата и косата като на русалка. Като излезете от банята, сте свалили поне десетина години, твърдят специалистите. За по-запалените любители на пиволечението се предлага специална „Бира за къпане“, чиято цена е 4 евро за 1,5 литра.

Масаж със змии

За хората с по-слаби сърца следващите спа процедури сигурно ще се сторят шокиращи. Не отдавна в Израел се заговори за т.нар. змийски масаж. Терапевтът Ада Барак (Ada Barak) професионално ще ви помогне да изпитате екзотичното удоволствие от подобен род масаж в собствения си салон. Върху тялото Ви се пускат десетина живи змии с предварително извадени зъби и нежно си вършат поставената задача, т.е. Ви масажират. Ефектът от змийския масаж наподобявал ефектът от джакузито и допринясял за максималното отпускане на мускулите. Единственото, което се изисква от Вас да се отпуснете и абстрахирате от това, което става около и върху Вас.

Маски за лице на древните гейши

Отново за негнусливите клиенти на хавайският остров Мауи в “Diamond Hawaii Resort & Spa”се предлагат козметични маски за лице използвани още от древните гейши. За Спа процедурата там използват екскременти от славей. По-рано гейшите, както и актьорите от театъра Кабуки, са мазали лицето си с богатите на ензими екскременти на славей, като така дълго съхранявали своята кожа гладка и бяла. Като взема пример от японските гейши, Diamond Spa в Diamond Hawaii Resort & Spa на хавайския остров Мауи прави същото със своите посетители. Въпреки доволно отблъскващите съставки на процедрата, все още нито един клиент не си е тръгнал недоволен.

Масаж с кактуси

За още по-големите любители на екзотиката ще Ви разкажем за масажа с кактуси, който се предлага в мексиканския хотел Four Seasons Resort Punta Mita. Колкото и стряскащо да звучи процедурата не е болезнена и няма нищо общо с иглотерапията. По време на т.нар. хакали масаж (Hakali Massage) гърбът на клиента се покрива с резени от кактус – типично в мексикански стил. В допълнение ще ви напоят с пулке (pilque)- мексиканска алкохолна напитка от сока на агави, предшественика на днешната текила.
Хипнозата – вече в редиците на спа

Неоспорим е фактът, че още в дълбока древност са използвали хипнозата за да помагат на хората да се избавят от никотиновата зависимост и за връщане на изгубена памет. Сега вече хипнозата е неразделна част от спа – терапията в Ole Henriksen Face/Body spa в Лос-Анджелес. Разбира се тази терапия се изпълнява в типично спа стил. За да помогнат на своите клиенти да се справят със стреса и да намалят силното напрежение, хипнотерапевтите ги потопяват в хипнотична релаксация. Освен това, по време на 20-минутната процедура ви потопяват във вана, напълнена с ароматен разтвор – отлична алтернатива на традиционния диван.

“Гледането на крак”

Следващото ни предложение е за поредната новост – гледането на крак, като част от спа. Да, добре сте прочели става въпрос за крак, не за ръка. Така експертката и в същото време автор и ненадминат майстор Мери Бернат (Marie Bernat) може да прочете всичко за живота Ви. Това е уникална терапия, носеща наименованието Perscentoelogy. “По време на процедурата моите клиенти се смеят, защото им се струва странно, че докато разглеждам стъпалата им, мога да им разкажа повече неща, отколкото дори и най-близките им хора знаят”, – казва Бернат. За улеснение на всички желаещи да опитат това ново изживяване се предлага т. нар. “Mini Toe Reading by Email”, така срещу $ 20 и снимки на вашите стъпала, може да ви изпратят по мейла пълен профил на вас и вашия живот. Но само по себе си, т. нар. в български превод “гледане на стъпало” е наразделна част от аромотерапията, масажът с горещите камъни и др. Благодарение на Perscentoelogy може да се научите да балансирате и да промените драстично живота си.

Масаж според любимият ви цвят

В американския Spa Mii в Седона (САЩ) предлагат за своите посетители нова уникална терапия, базираща се на вашите избор на цвят. Нарича си “Aura-Soma Color Reading” или т.нар. “четене на цветовете”. Благодарение на тази процедура се успокояват нервите и нивото на стрес. Първоначално процедурата изисква да изберете от богата колекция цветни бутилчици, цветът който най-много ви допада. След като сте направили вашия избор, лекар-физиотерапевт го анализира и ще ви направи целебен масаж. “Вашите цветови предпочитания са ключ към това, което се случва с вас отвътре. Определянето на любимата комбинация цветове може да засегне онези страни на живота, които не можем да обясним на обикновен език”, – казва терапевтът Бхакта Рутигер (Bhakta Ruttiger).

Fanny Facial

Отново в Америка все повече нашумява процедурата Fanny Facial в ню-йоркският Smooth Synergy Cosmedical Spa. Представлява тристепенен пилинг в съчетание с лечение с микротокове и солариум, благодарение на което кожата става неимоверно гладка. “Fanny Facial стана най-популярната процедура в нашия салон. Всички, които са пробвали тази терапия, просто се влюбвт в нея като виждат резултатите”, – казва собственичката на салона Никол Контес (Nicole Contos).

Масажът с вендузи – традициите оживяват с пълна сила

Масажът с вендузи е древна китайска лечебна практика, добила популярност и практикувана вече по целия свят. Макар с времето известността на този метод да понамаля, то в наши дни традициите оживяват и стават все по-популярни дори и сред големите филмови звезди. Например известната актриса Гуинет Полтроу, която известно време се появяваше на партита с познати мораво сини кръгове по гърба. “Клиентите, които са пробвали процедурата, казват, че са изпитали невероятно отпускане, тялото им се изпълва с енергия докато си почиват”, – казва мениджърът на салона Hashani Spa в JW Marriott Starr Pass Resort & Spa в град Таксон (САЩ). Най-голяма популярност тази процедура има сред лекуващите се от алкохолизъм. Освен това тя подобряв циркулацията на кръвта и премахва вредните токсини от тялото през кожата.

Най-нелепите действащи закони във Великобритания

Британски тв канал състави класация на най-нелепите британски закони. Резултатите от анкета, направена сред 4 000 души от канала UKTV Gold television, бяха показани в ефир във вторник в предаване, посветено на законодателната система във Великобритания.

Всички нелепи закони идват от древни времена и макар да се считат за много остарели, на теория продължават да действат. Ето как ги подредиха зрителите:

1. Във Великобритания се забранява да се умира в палатите на Парламента.

2. Залепването на пощенска марка с изображение на британския монарх нагоре с краката се приравнява към държавна измяна.

3. В Ливърпул на жените им се забранява да ходят без гащи, изключение се прави само за ония от тях, които работят в зоомагазини, продаващи аквариумни рибки.

4. На Рождество Христово е забранено да се яде пирог с месо.

5. В Шотландия, ако някой почука на вратата ви и ви помоли да ползва тоалетната ви, вие сте длъжни да му разрешите.

6. Бременната жена има право да удовлетворява естествените си нужди където иска, в това число и в полицейски шлем.

7. Главата на всеки мъртъв кит, намерен на британското крайбрежие, автоматически става собственост на краля, а опашката- на кралицата.

8. Забранено е да се крие от данъчния инспектор това, което искате да скриете от него, но се разрешава да не му казвате, че нямате намерение да криете нищо от него.

9. Забранено е влизането в Парламента в ризница.

10. В град Йорк е разрешено да убиеш шотландец, но само в рамките на стария град и то при положение, че той носи лък и стрели.

10-те най-ексцентрични хотели и места за почивка на планетата

Сайтът TripAdvisor е изготвил класация за 10-те най-ексцентрични хотели и места за почивка на планетата, посочва специализираното издание Hospitality. TripAdvisor е най-голямата база-данни за пътувания и отдих в света, с над 5 млн. обективни професионални рецензии и читателски ревюта за над 220 000 хотели, курорти и забележителности по света. Месечно сайтът се посещава за справка от над 20 млн. души.

1. Леденият хотел: Ice Hotel Quebec-Canada, Квебек, Канада

Това е единственият в Северна Америка хотел, изграден от 12 000 тона сняг и 400 тона лед през зимата на 2005 г. Мразовитият дворец с площ 3000 кв. м. предлага 32 стаи, които могат да поберат да 84 туристи на вечер. В спиращите дъха ледени галерии са подслонени леден параклис, където можете да сключите брак, леден бар с нощен клуб за горещи преживявания при -2 градуса по Целзий и собствена художествена галерия, където естествено са изложени ледени фигури. Гостите могат да покарат ски, да ловят риба в дупка в леда, да стрелят с лък, да се разходят със снегоходки в околностите или да се повозят на кучешки впрягове. За съжаление, леденият хотел е отворен само от 5 януари до 1 април, тъй като след това започва да се размеква.

2. Почивка в затвора: Malmaison Oxford Castlе, замъкът Малмезон, Англия

Замъкът Малмезон в Оксфорд е затвор от построяването си през 1870 г. до 1996 г. Днес обаче е уютен хотел, в който затворническото минало напомня само интериора на вътрешното фоайе между етажите. Тесните и студени преди килии, сега са превърнати в 110 просторни стаи, апартаменти и двойни апартаменти. Освен предлаганите от хотела традиционен английски пъб, коктейл-бар и чайна, всяка от стаите разполага с със собствен бар, high-res дигитална телевизия и мини-киносалон.

3. Имперските лодки: Imperial Boat House, Ко Самуи, Тайланд

34 автентични местни оризови баржи от тиково дърво са превърнати в луксозни апартаменти и 8 нискоетажни хотелски крила край брега на океана. Уникалният дървен комплекс, потънал в зеленина, са намира само на 4 км. от местното международно летище. Около откритите басейни с формата на кораб се вият дървени пътечки и стълби сред пищната тропическа растителност, а брега откъм океана “се пази” от истински средновековни оръдия.

4. Изгубеният свят сред снега: Fantasyland Hotel & Resort, Едмънтън, Канада

Хотел Fantasyland Hotel & Resort наистина сякаш ви прехвърля в друг свят, особено когато навън температурите са -30 градуса по Целзий и всичко е затрупано от сняг. Освен с разкошни стаи, комплексът разполага с огромен закрит воден парк с площ над 21 000 км. м., закрита ледена пързалка, закрито игрище за голф и дори закрит увеселителен парк със секващо дъха “влакче на ужасите”.

5. Кулите на Амазонка: Ariau Amazon Towers Hotel, Манауш, Бразилия

Хотелският комплекс представлява няколко 34-метрови наколни кули, които на височина достигат върховете на близко разположените махагонови дървета във държовните тропически гори, а основите им се мият от водите на Амазонка. Отделните кули са свързани от висящи мостчета до 20 м. над водите на реката, а сред предлаганите атракции са разходки в джунглата, къпане с делфини, сафари с каймани и лов на пирани. Стаите се отличават с простота и удобство като естественото обкръжение на курорта предлага близък досег с изобилие от представители на местната флора и фауна, включително различни видове маймуни, които можеш да храниш с ръка и дружелюбни папагали.

6. Розата на пустинята: Al Maha Desert Resort, Дубай, ОАЕ

Разположен сред едноименния оазис в дубайската пустиня, хотел Al Maha Desert Resort предлага модерни къщи с веранди, предлагащи изглед към нажежените пясъци и стадата пустинни антилопи, личен басейн и екстериор в традиционния “бедуински” стил. Оригиналните развлечения включват каране на джип сред дюните, лов със соколи, разходки с камили и екскурзии из суровите планини Хаджар. Дивите антилопи и газели са свикнали с хората и нощем навлизат в оазиса, за да пият вода от басейните.

7. Вигвам край магистралата: Wigwam Motel, Холбрук, САЩ

Мотелът е разположен на легендарната Магистрала № 66 в Аризона. Живописните вигвами-апартаменти всъщност са направени от бетон, но предлагат неповторим изглед. Обстановката на мотела напомня типичното заспало американско градче от 50-те години, като в този стил са мебелите, автомобилите и дори сирената на преминаващия през градчето влак. Цените не са високи, като една нощувка в бетонното “типи” струва $ 45.

8. Пещерна наслада: Yunak Evleri, Ургюп, Турция

Хотелът е разположен в 6 допълнително разширени естествени пещери, като отделните стаи са свързани със стръмни, лабиринтоподобни проходи между скалите и каменни стълби, изсечени в склона на планината. Помещенията, обзаведени в ориенталския стил на Османската империя, разполагат със собствени вътрешни дворчета с тераси, откриващи чудесен изглед към планинския пейзаж. Комплексът разполага с 6 пещерни къщи, 29 стаи, датиращи още от V-VI век и разкошен “гръцки” апартамент от XIX век. Юнак Евлери е идеалното място, откъдето да се впуснете в изследване на изкустно построени древни подземни градове на Кападокия, скритите пещерни църкви и скалните пътеки.

9. В сърцето на коридата: Quinta Real Zacatecas, Закатекас, Мексико

Хотелът е построен около бивша арена за борба с бикове от XVII век. Quinta Real Zacatecas олицетворява “старото Мексико” на испанските конквистадори с с характерната колониална архитектура. Красиво осветен през нощта, комплексът предлага изглед към арките на древния акведукт на града и множество антикварни магазинчета и неповторими заведения във вътрешността на пясъчната арена.

10. Къщата на Барби: Madonna Inn, Сан Луис-Обипсо, САЩ

Пъстрият, натруфен хотел, с вид на страноприемница, излязъл от приказките, се намира на половината път между тихоокеанските мегаполиси Сан Франциско и Лос Анджелис. Крещящата сграда в алпийски стил, с кулички и вити дървени стълбища, предлага 109 стаи, всяка от които е с различен стил и обзавеждане и в различна цветова гама. Домакините са горди именно с факта, че в хотела няма и 2 еднакви стаи. Посетителите отбелязват, че той по някакъв начин напомня кукленските къщи на Барби.

Най-лошите текстове на песни на всички времена

Хитът на Des’ree „Life“ от 1998 г. е песента с най-лош текст в историята на музиката според класация, оформена от гласуване на слушателите на радиостанцията BBC 6 Music.

Изпълнителката оглави позорната класация благодарение на стиховете „Не искам да видя дух, това е знак, от който най-много се страхувам. По-добре да си взема препечена филийка и да гледам вечерните новини“ (I don’t want to see a ghost/It’s the sight that I fear most/I’d rather have a piece of toast/Watch the evening news).

Музикалните фенове са класирали на второ и трето място в чарта за най-лоши текстове съответно хита на Snap „Rhythm Is A Dancer“ и парчето на Razorlight „Somewhere Else“.

„От години чакам подобно признание. Най-запомнящите се текстове обикновено са именно най-глупавите“, коментира вокалистът на групата ABC Мартин Фрай (Martin Fry), цитиран от NME, чиято песен „That Was Then But This Is Now“ заема 4-то място.

Сред групите, изпълнили песни с едни от най-лошите текстове на света, са още Black Sabbath, U2, Duran Duran и др.

Топ 10 на най-лошите текстове на песни според BBC 6 Music:

1. Des’ree – „Life“
„I don’t want to see a ghost/It’s the sight that I fear most/I’d rather have a piece of toast/Watch the evening news“
2. Snap – „Rhythm Is A Dancer“
„I’m as serious as cancer when I say rhythm is a dancer“
3. Razorlight – „Somewhere Else“
„And I met a girl/She asked me my name/I told her what it was“
4. ABC – „That Was Then But This Is Now“
„More sacrifices than an Aztec priest/Standing here straining at that leash/All fall down/Can’t complain, mustn’t grumble/Help yourself to another piece of apple crumble!“
5. U2 – „Elevation“
„I’ve got no self control/Been living like a mole now/Going down, excavation/High and high in the sky/You make me feel like I can fly/So high/Elevation“
6. Toto – „Africa“
„The wild dogs cry out in the night/As they grow restless longing for some solitary company/I know that I must do what’s right/Sure as Kilimanjaro rises like Olympus above the Serengeti“
7. Oasis – „Champagne Supernova“
„Slowly walking down the hall/Faster than a cannonball/Where were you when we were getting high?“
8. Duran Duran – „Is There Something I Should Know?“
„And fiery demons all dance when you walk through that door Don’t say you’re easy on me you’re about as easy as a nuclear war“
9. Human League – „The Lebanon“
„Before he leaves the camp he stops/He scans the world outside/And where there used to be some shops/Is where the snipers sometimes hide“
10. Black Sabbath – „War Pigs“
„Generals gathered in their masses/Just like witches at black masses“

10-те най-глупави бг текстове на песни

Българската класация за 10-те най-глупави български текстове на песни, пък беше публикувана в българското списание „Макс“

10. Ирина Флорин „Цвят лилав“

Ще посрещна изгрева сама,

ще докосна слънчева искра

и ще скрия в дланите роса,

за да пия през деня.


Още в първия стих лирическата героиня заявява намерението си да посрещне изгрева – ритуал, който ни отвежда или към традициите на Джулай морнинг, или към практиките на дъновистите.

Четвъртият стих обаче е леко смущаващ – „за да пия през деня“. Кой пие през деня, при това сам? Единствено алкохолиците. Нека видим какво се случва по-нататък:

Ще приема залеза с тъга,

ще запазя дневна светлина

и ще скрия в себе си сълза,

за да пия през нощта.

Опасенията ни се потвърждават. Лирическата героиня кърка не само през деня, но и през нощта. Затова съвсем логично в припева се появяват и халюцинациите й:

Аз съм само цвят лилав –

люляк съм, люляк съм.

Аз съм само цвят лилав –

теменуга съм.

Тук и най-добронамереният слушател ще се запита: е, добре, аджеба, какво си в крайна сметка? Люляк или теменуга? Очевидно в текста става въпрос за тотално раздвоение на личността вследствие на алкохолния делириум.

9. „Каффе“ – „Пак там“

На девета позиция в класацията е текстът на група „Каффе“ – „Пак там“. Текстът е кратък и с това се изчерпват всичките му качества:

Сам съм, пак сам, по-добре да съм сам.

Там съм, пак там, по-добре да съм там.

Сам съм, пак сам, по-добре да съм сам.

От този поетичен напън научаваме, че лирическият герой по някаква причина е останал пак сам, но това не му пречи. Може би в този момент той е открил предимствата на мастурбацията пред класическия секс – хем е по-хигиенична, хем е по-евтина, хем не си късаш нервите.

От втория стих обаче става ясно, че човекът е „пак там“. Къде е това „там“? Очевидно е някакво място, което не е удобно да се назовава. И в което човек ходи сам. Демек – в кенефа.

Значи може да става въпрос за мастурбация, но може и да се възпява обикновената голяма нужда, при която човек е „пак сам“ и „пак там“.

И в двата случая обаче са възпети идеалите на солипсизма – философия, според която човек си е самодостатъчен и не му трябват нито гаджета, нито фенове, нито награди от „Евровизия“. Може би именно това парче обяснява защо група „Каффе“ се разпадна в самота.

8. Камен Воденичаров – „Едно кафе без кофеин“

Темата за кафето често присъства в поетичните търсения на българските поп изпълнители. Ярък пример за това е песента на Камен Воденичаров „Едно кафе без кофеин“:

Едно море, приятен бар,

вълшебен звук, танцуваме.

Едни вълни, игрален филм

със хубав край, едно кафе… без кофеин.

В този текст метафорите на пръв поглед са прости. „Едно море“ е ясно. Става въпрос за Черно море. Очевидно лирическият герой не страда от излишен национализъм, иначе щеше да изпее „България на три морета“.

Много по-озадачаващ е изразът „приятен бар“. По българското Черноморие всички барове са неприятни, затова се питаме кое място се възпява в това парче?

Авторът не ни дава повече информация освен факта, че има „едни вълни“ – явление, което често се наблюдава по плажовете. „Игрален филм със хубав край“ също е много общо, но подозираме, че става въпрос за „Мила от Марс“, защото най-хубавото на този филм е, че свърши.

И сега поантата: „едно кафе без кофеин“. Защо без кофеин? Може би Камен страда от безсъние или пък вече е изпил 3-4 нормални кафета и не иска да рискува сърцебиене? Защо тогава не пие една бира, ами се лигави с тия безкофеинови кафета?

7. Лилана – „Невинна“

В българския фолклор терминът „невинна“ е синоним на „девствена“ – нещо, което Лилана със сигурност не е, но това не й пречи да възпява времената, в които хименът й е бил цял и непокътнат. Ето какво се случва в тази драматична изповед:

Събличам всичко, но не знам защо

остава толкова горещо в мислите ми…

Още в първите два стиха Лилана заявява гражданската си позиция по най-сериозния съвременен проблем – глобалното затопляне. Героинята й е съблякла всичко, но жегата я мори. След това публицистично въведение веднага е посочена и причината за страданията на младата певица:

О, бейбе, това е твоя вина!

Само че кой е бейбе и защо не се споменава името му? Вероятно от съображения за дискретност – човекът може би е женен и не иска да се афишира. Въпросният „бейбе“ обаче продължава безмилостно да подгрява лирическата героиня по полов път и воплите й стават все по-жални:

О, бейбе, става ми горещо така!

Защото, о, бейбе, ме караш да правя това!

Изглежда, че „бейбе“ е някакъв сексуален душманин и вследствие на действията му логично идва сърцераздирателният припев:

Такава ли съм, не, не съм,

така се получава, но невинна съм.

Такава ли съм?

Именно в тези редове Лилана задава най-важния си екзистенциален въпрос: „Такава ли съм?“ Този въпрос е неясен. Каква „такава“? Ако се върнем към заглавието „Невинна“ (разбирай „девствена“), можем да допуснем, че истинският въпрос е „Такована ли съм?“. Тази хипотеза ни дава ключ към истинската драма в текста – „бейбе“ е подгрял нашето момиче, но не е свършил работата докрай и е оставил Лилана на сухо. Лошо!

6. Теди Кацарова – „Бельо от кадифе“

Теди Кацарова влиза в класацията с едно материалистично парче, възпяващо аксесоари от облеклото. В този смисъл „Бельо от кадифе“ продължава традициите на старата градска песен „Червената ти връзка, Ленче ле, сърцето ми пръска“.

Но ако нашите деди са били пуритани и са възпявали само червени връзки, Теди Кацарова е много по-дръзка и не се бои от директната еротика:

Бельо от кадифе,

карирано бомбе,

когато видя те,

сърцето ми ще спре!

По всичко личи, че обектът на желанията на Теди Кацарова се е явил пред нея само по бельо от кадифе и карирано бомбе. Този екстравагантен дрескод наистина е развълнувал лирическата героиня, макар че бельото от кадифе не е особено хигиенично.

То запарва, затова е по-добре да не се подвеждаме по еротичните фантазии на певицата, а да заложим на класическите памучни боксери.

5. Ан Джи – „Еректус“

Между еротиката и порното има само една крачка и Ан Джи не се поколебава да я направи с предизвикателното си парче „Еректус“:

Не, не спирай,

цяла нощ си мой.

Не, не спирай

само ти и той.

Не, не спирай,

гледам твоя вид

и възбуда в моя вид.

Вече е ясно, че лирическата героиня е изпаднала в състояние на тежка сексуална абстиненция, характерна за войниците на наборна служба.

След дълги полови лишения най-после й се е удала възможност да утоли либидото си и тя решава да си навакса всички пропуснати ползи. Малко ни озадачава четвъртият стих – „само ти и той“. Кой е той? Дали не става въпрос за групов секс? Или пък „той“ е свенлив евфемизъм за половия орган на любимия?

За сметка на това последните два стиха завинаги покоряват сърцата ни с оригиналното римуване на „вид“ с „вид“. Този похват ни отвежда към традициите на социалистическата поезия, когато Орлин Орлинов римуваше „полковник“ с „подполковник“.

4. Антибиотика – „О, не“

На четвърта позиция в класацията е чаровното трио „Антибиотика“ и изпълненото с недомлъвки парче „О, не“:

Не мога да правя онези неща,

които толкова много си искам.

А искам толкова много неща,

не мога, а толкова много ги искам.


Обичам да правя, обичам да искам

Искам да мога да обичам искам

Правя да обичам, обичам да мога

Но днеска не мога, не мога, не мога.

Първият куплет на тази песен е загадъчен. Кои са „онези неща“, които трите момичета толкова много искат? И кой им пречи да ги осъществят? Мистерия!

Във втория куплет обаче всичко се изяснява. Поетесата заявява „искам да мога да обичам…“ и в края на куплета измрънква „но днеска не мога, не мога, не мога“.

Именно това „днеска не мога“ дава отговор на проблема. По всичко личи, че лирическата героиня е сполетяна от месечния си цикъл, който й пречи „да може да обича“ с цялото си същество. Така мераците й остават незадоволени поради прищевките на природата. Е, как да не грабнеш перото и да не излееш мъката си?

Изящен текст, който намира своето заслужено място в съкровищницата на менструалната поезия.

3. Нети – „Луната спи“

Този текст е възторжен триумф на поезията над здравия разум:

Луната спи безплътен призрачен сън.

Луната спи – космическо видение.

Луната спи – брилянти светят навън.

Луната спи, Луната спи.

Луната спи, а някой краде птици,

друг – рисува очи съвсем тихо

Луната спи, а паяк плете сноп лъчи

Луната спи.

И вие сте го забелязали: фразата „Луната спи“ е повторена цели осем пъти. Това означава, че авторът не е много сигурен в тезата си и затова я повтаря до припадък, разчитайки че „една лъжа, повторена сто пъти, става истина“.

Но да оставим Луната. По-интересно е какво се случва, докато тя спи. Забележете: „някой краде птици“. За какви птици става дума? Вероятно са кокошки или мисирки, тоест птици, отглеждани със стопанска цел, иначе защо ще ги крадат?

От друга страна, героинята има ярката гражданска позиция и чрез изкуството тя алармира правораздавателните органи за извършено престъпление от общ характер.

За съжаление, не се уточнява мястото на престъплението, но в следващия стих се казва „друг рисува очи съвсем тихо“, така че бихме могли да предположим, че кражбата е извършена в района на Художествената академия. Румен Петков да вземе мерки!

2. Мария Илиева – „Нищо“

Това парче хвърля нова светлина върху икономическите несъвършенства на пазарното общество:

Искаш да имаш, но нямаш

можеш да искаш да имаш

можеш и всичко

да имаш, ако нямаш.

Мен ако нямаш,

значи нямаш нищо.

Текстът явно е адресиран към някакъв алчен тип, който робува на материалните ценности. Той очевидно е близък на певицата, защото тя му говори на „ти“. (Иначе щеше да пее „искате да имате, но нямате…“ и т.н.)

Става ясно, че този човек до такава степен е заслепен от блясъка на парите, че го пренася и върху интимните отношения. Този тип иска да има и певицата, сякаш тя е някаква вещ, която можеш да си ползваш срещу известно финансиране!

Лирическата героиня обаче не се поддава на провокацията и директно заявява на натрапника, че неговото богатство е изградено на фалшиви основи, защото „мен ако нямаш, значи нямаш нищо“.

Изводът е, че нито един българин не може да се смята за истински богат, ако не е имал Мария Илиева.

1. Графа – „Глава“

Безспорен шампион сред тъпите текстове е шедьовърът на Графа – „Глава“:

Вчера имах дълга коса,

днес имам къса коса,

утре ще бъда с гола глава,

вдругиден не знам.

Вдругиден ще имам ли…

глава, глава, глава, глава, глава, глава

не знам дали ще имам…

глава, глава, глава, глава, глава, глава.

Не знам дали ми трябва… глава.

Още в началото на текста става ясно, че лирическият герой има известни проблеми с бръснаря си (или както е модерно да се казва – „коафьор“), в резултат на което всеки ден е с различна прическа и е започнал да изпитва основателни страхове за бъдещето си – „вдругиден не знам“.

Този бръснарски произвол до такава степен е деформирал психиката на младия певец, че той вече се опасява дали изобщо ще има глава (или както пее Графа – „гуава“).

В крайна сметка оптимизмът побеждава и Графа заявява, че дори да загуби главата си, това не е чак толкова лошо, защото не е сигурен дали му трябва „гуава“. И наистина, ако съдим по текстовете му, глава въобще не му е нужна.

Advertisements

3 Responses to “Най най най за 2007 година и въобще”


 1. 1 vanilla януари 2, 2008 в 12:48 am

  Откъде ги намираш всички тия неща!!
  Честита Нова година – да е здрава и спорна :))!!!

  Like

 2. 2 albinos януари 2, 2008 в 8:50 am

  Мерси, честита и на теб! Пожеланията ти вече ги написах в твоя блог. Много информация минава през мен и затова отсявам най-интересната, като я развивам, редактирам и допълвам от други източници. Понякога се налага и да превеждам. Какви неща съм подготвил за този месец няма да издавам, само ще кажа, че голямо писане от моя страна ще падне 🙂

  Like

 3. 3 въздушно окачване Audi януари 29, 2018 в 5:35 pm

  Класацията с автомобилите ми е странна. Какво означава опасни автомобили? Единствените опасни на пътя са задкормилните устройства. Имам приятел, който притежава Audi R8 и колата е впечатляваща, но той никога не си позволява да кара като джигит. И освен това въпросното Ауди е невероятно здраво, дори за българските пътища. До тук веднъж е ходил на ремонт на въздушно окачване и след около година сменяше накладки. Частите за тези спортни коли не са евтини, но кефа няма цена. Но пък рециклирането на въздушните възглавници му излезе почти колкото на стандартна кола.

  Like


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s
ЛЮБИМА МИСЪЛ:

Не е самотен този който си няма никого, самотен е този който не знае да обича!
декември 2007
П В С Ч П С Н
« Ноем   Ян »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  
Creative Commons License
Произведението произведение ползва условията на Криейтив Комънс договор. Photobucket Tyxo.bg counter Блогосфера
Wikipedia
Locations of visitors to this page Site Meter website counter

Blog Stats

 • 1,397,737 hits

ЛЮБИМА МИСЪЛ:

Не е самотен този който си няма никого, самотен е този който не знае да обича!
Advertisements

%d bloggers like this: