Край на стоматологичните мъки

 

Два месеца ходех на зъболекар за да си оправям кариеси и за да ми поставят  коронка и тризъбен мост и честно казано ми е втръснало от зъболекари, зъболекарски кабинети и зъболекарски машинки. То на кой няма да му втръсне от тези неща след като ходи толкова дълъг период от време. Как стана така, че 60 тина дни имаше ходене по мъките, демек оправяне на цялата уста.

Първоначално отидох на стоматолог да ми почисти зъбния камък, които отлагах от дълго време и заради който венците ми кървяха. Тя го почисти, прегледа цялата уста и каза, че имам два кариеса спешно за оправяне. Отидох два пъти  за да ги пломбира. Обаче след пломбирането зъболекарката откри още два кариеса и се наложи да ходя още два пъти. Понеже преди години си патих от възрастна стоматоложка, неприятна като човек, която тръгна да ми вади зъб, които можеше да се оправи и в опита си да го издърпа счупи корена, онзи ужас и неприятното чувство от тогава, докато бях на зъболекарския стол отново се появи. За щастие зъболекарката на която попаднах в частен кабинет, беше много внимателна и добра, но беше и малко неопитна. Та тя искаше да види какво е положението на цялата уста и ме прати да си направя панорамна снимка. Оказа се че под счупената коронка до извадения зъб има останал счупен щифт, които трябвало да се извади за да не ми създава бъдещи проблеми.

След като го извади и изгради нов щифт зъболекарката ме попита дали имам намерение скоро време да слагам там мост. Аз реших да не отлагам поставянето му и казах, че до нова година искам да си оправя цялата уста, така, че правенето и монтирането на мост ще е неизбежно. Обаче преди това трябваше да извадя корена на мъдреца, който се беше оронил за кратко време. За да си ползвам намалението от здравната каса, а то е, че човек има право на 2 пломби (обикновени, а не фотополимерни) или две вадения на зъб, аз отидох при опитен стоматолог за които бях чул, че вадел зъби много безболезнено. Оказа се наистина много свестен и внимателен доктор. Той ми извади мъдреца малко по трудно от обикновеното и малко по-болезнено, защото е зъба е имал четири корена, два от които бяха здраво залепнали за челюстта. С намалението ми взе 14 лв., иначе ваденето на зъб без намаление излиза около 30 лв. Прегледа ми устата, видя новите пломби и откри още един кариес на кучешки зъб.

Върнах се след седмица при другата зъболекарка, за да ми среже долната коронка за подмяна с нова, като й казах за кариеса открит от колегата й. Тя огледа още веднъж устата и ми откри още два кариеса, единият от които е скрит на съседния зъб, а другия е двоен. Започна да прави едната страна на двойния. За другата нямаше свободни часове в графика си и ме прати при стоматолога който ми извади мъдреца,  да ми направи пломбите. Тъкмо и да използвам остатъка от които плаща здравната каса за зъболечение. Стоматоложката ми взе проби за моста и коронката и каза че те ще се изработят в срок до 5 работни дни. Отново се върнах при зъболекаря и ходих при него два пъти – за втората половина на двойния кариес и за скрития кариес на съседния зъб. Мина бързо и безболезнено. При големите кариеси изисквах да ми слагат упойка, за да избегна неприятната болка от пиленето, защото имах друга болка от студеното.

Върнах се при стоматоложката, този път за последно. Постави ми коронката и моста за час и след това камък ми падна от сърцето. Имах вече оправени зъби, както и нови попълнения. Олекна ми и портфейла от ремонта на устата с около 600 лв. След това въпреки, че не си падам много по сладките неща се отядох от шоколадови бонбони и вафли. Бързо свикнах и с новите придобивки. След 6 месеца се зарекох да отида на зъболекарски профилактичен преглед за да не се стига пак до това положение. Ще видя дали ще спазя обещанието си, а до тогава избягване на захарни изделия и  подсилена хигиена на устата. Неприятните усещания и болката вече минаха. Дойде най-после края на ходенето по стоматологичните мъки.

6 Отговори на “Край на стоматологичните мъки”

  1. wow, duuuude… тва смуче. кххх! сега вземаш да ме отказваш от манипулациите, които ми предстоят… вадене на мъдрец, изграждане на счупен от растежа на мъдреца зъб и изграждане на коронка… и за да е идилията пълна – почистване на зъбен камък и полиране… да видим дали ударно ще се справи милата ми дентистка… айде успех ви там!

    Харесвам

  2. …Мълча си. Тая е страшна одисея ме остави без думи…

    Харесвам

  3. Да, така става като човек като мен отлага посещение при зъболекар. 🙂 Само забравих да спомена, че пломбите, които ми правеха бяха фотополимерни. Не се лъжете да си слагате обикновенни ( на тези които им предстоят) – те са боклук!

    Харесвам

  4. аа.. фотополимер разбира се. никви амалгами! никакъв живак!

    Харесвам

  5. i as sega si pravya most na zibite iskam da popitam pri pileneto usetili nyakakva bolka stoto mayte utre ste gi pilyat i mnogo me e strah

    Харесвам

  6. безумно!!ужас!!

    Харесвам

Вашият коментар