Тука има, тука нема или хазартната действителност у нас и по света

В периода на 1992 – 1996 година в България хазартния бизнес бележеше най-висок бум. Отворени са били 48 казина, работели са около 82000 ротативки. На черно за изход от спортни и конни състезания седмично са се залагатли около 120-180 000 нови лева.В същия период в Италия са функционирали 17 казина, от тях във Венеция – 2, в Австрия е имало 32 000 ротативки, във Франция – 80 000, в Белгия – 18 000. През 1998 г. оборотът в българските казина е надвишавал многократно този в Германия и Испания. Такава беше на времето българската хазартна действителност. Спомням си как в този период на разцвета на хазарта у нас, бяха наслагали в почти всички заведения машинки за печелене. В междучасията със съучениците ми отскачахме до отсрещното барче и се надпреварвахме да играем на тогавашните ротативки, които сега въобще не са на мода.

Предлагането на „игри на щастието“, обикновено става в условия на ниска хазартна култура. Тя беше предопределена от нелегитимноста на тези игри до 1989 г. и на значими обществени промени, сами създаващи риск за дезадаптивно поведение. Сред население, което не е подготвено като информация и поведение, започва дейност „добре организирана, печеливша и не винаги съобразяваща се със закона система“.

Как е по света хазартния бизнес:

САЩ

Забранено е на американските граждани да правят интернет залагания. Забранено е ползването на телефонни линии или други кабелни средства за интернет хазарт. Забранено е ползването на кредитни карти и електронни разплащателни средства от американски граждани за извършване на залози през интернет. Интернет доставчиците са задължени да забранят достъпа до офшорните сайтове за приемане на залагания.

Гърция

Хазартни игри чрез интернет могат да организират само лицата, които имат лиценз за наземно опериране, останалите интернет хазартни оператори са забранени. Забранено е разпространяването и организирането на електронни игри чрез телекомуникационна връзка.

Австрия

Интернет залози могат да организират само лицензирани оператори. В интернет казината могат да залагат само граждани на Австрия. Забранено е на базирани извън Австрия сайтове да организират и рекламират на територията на страната.

Германия

Три провинции – Бавария, Саксония и Хесен, са забранили организирането на всякакви нелицензирани от тях интернет залагания с цел защита на местните лотарии. Обсъжда се забрана в страната за опериране на интернет хазартни оператори, базирани в офшорни зони.

Русия

С указ на президента Владимир Путин от декември 2006 г. хазартът през интернет е забранен.

А, каква е картината днес в България с хазартния бизнес?

Първо, годишният оборот на нелегалните хазартни оператори в България възлиза на 300-350 млн. евро. Това са данните на ГДБОП (Главна дирекция за борба с организираната престъпност към Министерството на вътрешните работи), за последните 12 месеца. Нелегалните интернет-оператори въртят бизнеса си в пряко нарушение на половин дузина български закони, вкл. Наказателния кодекс, Закона за хазарта, поредица данъчни закони и други. В резултат на тяхната криминална дейност само преките загуби за държавния бюджет от неплащането на данъци надхвърлят 30 млн. евро за година, се казва в материала на вестник New Europe.

Второ, според миналогодишен анализ на легалния хазартен бизнес у нас, се показва увеличение на интереса към игрите в казина. Ето защо от 1 януари 2008 г. правителството реши да увеличи таксите за издаване на разрешение за организиране на игри в казино. Тя сега е 35 000 лв., миналата година таксата е била 25 000 лв.

За игри със залагания върху резултати от спортни състезания вече се плащат не 15 000 лв., а 20 000 лв.

7 500 лв. е тарифата за игри с игрални автомати. Двойно е нараснала таксата за разглеждане и даване на разрешение за производство, внос и разпространение на игрални съоръжения и сервиза им.Тази година за това вече се плаща 10 000 лв.

И накрая нека обърнем внимание на още един проблем свързан с тази тема – хазартната зависимост.

Покерът, рулетката, комарът, тотото, залагането на футболни резултати, са най-срещаните през последните години хазартни игри у нас. Естествено ще добавя, че бингото си остава класика в жанра. Обаче от всичките тези изброени игри, най-голям риск за пристрастяване крият – покерът, рулетката и комарът.Хазартната зависимост присъства отдавна в съвременните класификации на психичните разстройства. Лечението за сега в България е по начин, сходен с лечението на другите зависимости – към наркотици, алкохол, тютюн и се осъществява от психиатри в екип с психолози.

Погледнато химически, според лекарите просто в кръвта на човека при игра се отделят определени вещества. Когато се играе редовно, организмът се пристрастява към веществото. В случая няма значение дали се приемат външни химически вещества, или се произвеждат в тялото – ефектът е същият. Полека-лека поеманият риск или дозата се увеличава, а контролът се губи. Англичаните имат специално разработен сайт в помощ на хазартно зависимите http://www.gamcare.org.uk. Интересен е факта, че все още не е доказано, че „мекия хазарт“, като телевизионните игри, лотарията и тото водят до пристрастяване.

Лечението в България на хазартната зависимост се извършва в Националния център по наркомании. Но до колко е ефективно и дали хората наистина се излекуват окончателно в този център, можем само да предполагаме.

Advertisements

3 Responses to “Тука има, тука нема или хазартната действителност у нас и по света”


 1. 1 antijap март 8, 2008 в 4:22 am

  Boycott Japanese goods and capitals!!!
  Remember the Battle of Khalkhin Gol(Nomonhan Incident)!!!

  The the Kuril Islands (the four northern islands) is a part of Russian territory!!!
  The the Kuril Islands (the four northern islands) must belong to Russia!!!
  Protect Russian territory from Japan’s invasion!!!
  Viva Lenin !!!
  Viva Union of Soviet Socialist Republics!!!
  Viva President Vladimir Putin!!!
  Viva Dmitry Anatolyevich Medvedev(Дми́трий Анато́льевич Медве́дев)!!!

  Like

 2. 2 quofStootaGab май 24, 2009 в 9:34 pm

  сенкс, инфо очень пригодилась

  здесь видел ет gamebulletin.ru

  Like

 3. 3 rumen kraichev август 17, 2009 в 12:28 pm

  kak moga dsa se svarja s nacionalnia centar po narkomania vajno e za men hazartno zavisim sam ako ne6to se pla6ta kakvae taksata

  Like


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s
ЛЮБИМА МИСЪЛ:

Не е самотен този който си няма никого, самотен е този който не знае да обича!
януари 2008
П В С Ч П С Н
« Дек   Февр »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
Creative Commons License
Произведението произведение ползва условията на Криейтив Комънс договор. Photobucket Tyxo.bg counter Блогосфера
Wikipedia
Locations of visitors to this page Site Meter website counter

Blog Stats

 • 1,397,737 hits

ЛЮБИМА МИСЪЛ:

Не е самотен този който си няма никого, самотен е този който не знае да обича!
Advertisements

%d bloggers like this: