Експерименти върху животни… или върху хора-доброволци?

Темата ми се роди, от гледането на два филма, които имат отношение по въпроса. Филмите са: Black Sheep (2006/I) и The Breed (2006). Общото между двата филма е, че животни подлагани на генетични експерименти мутират и стават опасни за хората. Темата специално за генетичните експерименти, ще напиша друг път, а това на което искам да обърна внимание е опитите с животни за медицински и козметични цели за „благото“ на човечеството. Преди два месеца писах за бездомните кучета в София, които бяха използвани за незаконни експерименти провеждани във ВМА. Сега ще видим по света, дали се толерират опитите върху животни и какви мерки са взети срещу тях.

Използването на опити с животни е започнало още през 17 век породени от философските идеи на Рене Декарт, които твърдял, че животните нямат душа и не изпитват болка. Техните движения и звуци смятал, че са били механични явления. Едва през 1878 година в Англия е приет закон за пълна забрана за опити с животни без упойка. На ден днешен тези експерименти са забранени в Белгия, Холандия и Великобритания. Миналата година най-голямата компания за производство на безалкохолни напитки ­ Coca-Cola реши, че повече няма да финансира провеждането на опити върху животни. Съобщението беше на организацията за защита на животните PETA, цитирана от Ройтерс.
Конкурентът на компанията, РepsiCo беше обявил, че се отказва от опити върху животни месец по-рано. В писмо до ръководството на PETA Coca-Cola посочва, че компанията вече не провежда опити върху животни, не финансира директно тестване на напитките си върху тях и моли всички свои партньори и изследователски организации да използват алтернативни методи. „Изявлението на Pepsi помогна за ускоряване на решението на Coca-Cola“, заяви вицепрезидентът на PETA Брюс Фридрих.

Кои са компаниите, в които най-много животни загиват?

Това са:

„Johnson & Johnson“, „Colgate-Palmolive“, „Procter & Gamble“, „L’Oreal“ на които в лабораторите им загиват над 50 000 животни годишно. Компаниите които са против и не използват опити върху животни, на етикетите на техните продукти е маркиран надпис: „Not tested on animals“, „Against animal testing“ или „Animal friendly“. Такива надписи на етикетите на продукти все по-често се срещат в Западна Европа, докато в България все още няма практика да се внасят такива стоки.Миналата година европейският парламент е поискал от Европейската комисия да потърси начин да се преустанови използването на примати за научни експерименти. В европейските лабораториите се използват за експерименти 10 000 човекоподобни маймуни годишно за тестването на нови лекарства, заради ДНК-структурата им която съвпада с тази при хората над 90 на сто. Европейския парламент набляга на факта, че в момента 26 на сто от видовете примати са застрашени от изчезване, а в същото време лабораториите продължават да използват човекоподобни маймуни, заловени в естествената им среда.

Кошмарните тестове

Най-разпространения тест на Драйз определя способността на веществата да дразнят слизестата обвивка. Той се осъществява така:

Зайчета се закрепват неподвижно и след това на роговицата им нанася определено вещество, като се наблюдава изменението на роговицата, до пълното й отмиране, което може да настъпи след някоя и друга седмица. При което зайчето тук не е събирателен образ на лабораторно животно, използват тях, тъй като те не отделят сълзи и следователно нанесеното вещество не се отмива. Чрез тези опити се установява подути ли клепачите, дали ирисът е зачервен, има ли разрязване на роговицата или заека е ослепял напълно. Тези стандартни тестове се правят без обезболяващи за да се отчете дали ще бъдат подходящи тези субстанции за бъдеща употреба в човешките очи.

Другия стандартен тест е LD 50 е съкращение на на летателна доза 50 – числото отговаря на процента на животните, върху които дозата трябва да подейства летателно – половината мишки трябва да бъдат отровени. Оцелелите гризачи заболяват и след кратко време, ако на ново не бъдат умъртвени умират в страшни мъки.
При плъховете е снижена способността към повръщане, затова тях ги вземат за тестване на общата токсичност на веществата, като ги вкарват в стомахчето на животното със сонда.

Тестове за дразнене на кожата се провежда на каквито и да е животни. На тях им надраскват или правят нарези на кожата и втриват на тези места субстанции. И всички тези експерименти се правят без упойка. Животните страдат толкова силно, че например зайчетата в теста на Драйз нерядко си чупят вратовете в опита си да се отскубнат от станока, в който са приковани неподвижно…

Днес попаднах на два интересни материала на фондация „Четири лапи“, единият е 10 аргумента срещу опитите върху животни, вторият е доклад на „Четири лапи“ върху REACH разкриващ недостатъци на опитите върху животни и необходимостта от по-усъвершенствани технологии на тестване. Защитниците на науката ще кажат, че животните са единствения начин върху които могат да се изпробват новите лекарства, за да не донесат вреда на човека, ако се пуснат веднага на пазара. Без тези тестове върху биологични същества, лекарствата не могли да се пуснат свободно на пазара. Моето мнение е, че самите тестове пак не са благонадеждни за здравето на хората, защото има значителни разлики между човека и животинските видове. Класически пример за това е препарата талидомид, създаден да намали токсикозата при бременните. През 1956-1957 година много бъдещи майки са го вземали, след което са родили деца без крайници, макар че на бебетата на мишките върху които бил тестван, всички мишлета са се родили с крайници.

Каква е алтернативата?

Ако се забранят напълно експериментите върху животните, върху какво ще се правят опити. Защото върху хора е немислимо да се извършват толкова болезнени и токсични манипулации. Отговора идва от компютърните технологии. Те са надеждата на експерименталната медицина и на фармацевтичните и козметични компании.Вече са разработени компютърни програми, позволяващи да разчетат опасността на едно или друго вещество в зависимост от неговата концентрация или съвкупност с другите вещества. Също така съществуват вече методи с използването на клетки и тъкани – например споменатия по-горе тест на Драйз може да се проведе на обвивката на обикновено кокоше яйце.

Advertisements

20 Responses to “Експерименти върху животни… или върху хора-доброволци?”


 1. 1 Daggerstab януари 18, 2008 в 10:43 am

  Ъм, доколкото знам, проблемът с талидомида е бил именно в това, че не е бил тестван както трябва, включително и върху бременни животни:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Thalidomide

  Like

 2. 2 longanlon януари 18, 2008 в 10:48 am

  Налага се обаче да ти кажа, че възможността за опити да се използват компютърни технологии остава химера. Няма как да се използват компютърни програми за симулиране в област, която не е изучена, в която няма данни.

  Благодарение на опитите с животни са създадени лекарства, спасени са милиони човешки животи. Много хубаво е да мислиш как да спасиш зайченцата (докато ядеш пиле, да речем), ама ако собственото ти дете заболее от някаква нелечима болест убеден съм ще пожертваш не хиляди, ами милиони зайци, маймуни и плъхове, за да се намери лекарство.

  http://longanlon.bloghub.org/175/

  Like

 3. 3 vanilla януари 19, 2008 в 12:19 am

  Вероятно компютърните тестове ще са по-нататък, да, но поне тези, днешните, с животни – понеже те са жестоки, както и да го погледнеш:((; да се извършват смислено и …“икономично“ ли, как да го кажа… все тъпо излиза…

  Like

 4. 4 linnah януари 19, 2008 в 7:15 pm

  аз се сещам за друга алтернатива…може би по-жестока от измъчването на зайци. Вместо затвор за осъдените на тежки престъпления да има еднопосочен билет за някоя лаборатория и да си ги тестват. Или циганите примерно. А колкото до убиването на животни за тестването на козметика, няма такава тъпотия. Нека ги тестват тея боклуци върху плиткоумните суетни пачи, които ще ги ползват.

  Like

 5. 5 albinos януари 20, 2008 в 9:15 am

  @ linnah

  „Вместо затвор за осъдените на тежки престъпления да има еднопосочен билет за някоя лаборатория и да си ги тестват. Или циганите примерно.“

  Защо циганите слагаш в тази категория „опитни зайци“ в която да се прилагат мъчителни експерименти на тях. Нима те са по малко хора от нас, истинските българи?

  Like

 6. 6 linnah януари 20, 2008 в 8:17 pm

  не става въпрос за това кой колко е човек. Когато някой живее на гърба на някого и/или съзнателно му вреди без особени морални угризения за това, не ми пука дали е циганин, холандец, арабин и т.н. Просто би било редно да има някаква полза от него за доброто на обществото. И щом този някой не е фен на копането на нивата, завършването на някакво образование или изобщо извършването на някакъв вид труд, ето че има и други алтернативи. Да, знам, жестоко е, нарушават се човешки права и т.н., но и аз се чувствам онеправдана от това, че плащам тока и парното на някой, който след това ще се опита да ми задигне парите в автобуса.

  Like

 7. 7 lawyer.bg януари 21, 2008 в 11:24 am

  айде пак на социополитика…
  преди седмица се канех да направя проучване над горе-долу сходен предмет, породен от закачането на едно лого в страница, предлагаща разни препарати с алое. но прословутия ми мързел не ме остави да свърша тази образоваща дейност. за сметка на това – албиноса го направи 🙂
  алтернатива няма. стойков бе изчерпателен относно компютърните модели. за затворниците – пак няма да стане. нарушават се изконни човешки права, въпреки че по ЕКЧП има начин за отклонение от правото на живот. но мисля, че тези опити няма да влезнат в изключенията за ограничаване правото на живот 🙂 нали знаете, че има групи хора / доброволци, на които се плаща… е там е истината. като ще е соц. политика – ами направете схема – плащате, подписват декларация, тестват разни химикали. само че тогава проблема е следния – ако нещо текне на криво – не можеш да унищожиш обекта на изследване. би се превърнало в убийство. а като не можеш да го ликвидираш – има вероятност да се възпроизведе с евентуални дефекти, което пък вече започва да бие по качеството/здравето на бъдещите индивиди. домино ефект. честито!

  Like

 8. 8 vanilla януари 29, 2008 в 7:33 pm

  @linnah: А мен специално в автобуса са ме крали българи (по-точно казано не-ромски българи). Малко се опростява така картинката, а същевременно избива на расизъм. Да не би всички, дето лежат на гърба на другите (в съответния си мащаб), да са цигани. Ммммм, какво ще кажеш примерно за политиците? Не съм жесток човек, но ако трябва да избирам хора за подобни експерименти, ще избера политиците.

  Like

 9. 9 alexis.bg май 20, 2008 в 8:31 pm

  Човешките животи не ме много интересуват.Освен това прочетох коментара за затворниците.Това наистина е хубав вариант и мисълта за него може и да намали до някъде престъпността.Затворът явно не е съвсем достатъчно наказание.
  Интересува ме при положение,че уж медицината и компзтърните технологии са вече толкова напреднали,а продължават ЛУДИТЕ учени да правят експерименти с живи същества.ЗАЩО??????????В 21 ВЕК!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Освен това,ако детето ми се разболее ще търся начин да го лекувам,но не мисля,че което и да било животинче заслужава да бъде пожертвано заради едно дете или какъвто и да било човек.
  Доколото виждам учените не са открили нито едно лекарство за нелечима болест.Аз лично правя тежки алергични реакции от най-различни козметични препарати.Оставете ж ивотните.Няма полза от експериментите с тях.Техните организми са по-различни от човешките и това го знае дори хлапе от детската градина,но учените не го проумяват. Нищо не е открито и никакъв успех за съвременните учени не виждам.Напротив,изглеждат като пълни идиоти,достойни за присмех и презрение от обществото.Това са въпросните ЛУДИ учени,които тормозят животните,които не заскужават такова отношение.

  Like

 10. 10 albinos май 20, 2008 в 9:29 pm

  @alexis.bg не трябва да се правят опити върху животни на лекарства за човека защото има значителни разлики между нас хората като биологичен вид и животинските видове. А колкото до това защо няма все още открити лекарства за нелечимите на днешно време болести може да прочетеш един мои пост свързан с тази тема тук:

  https://avangardisco.wordpress.com/2008/02/13/На-днешно-време-е-опасно-е-да-си-учен-И-и/

  Like

 11. 11 petq юни 26, 2008 в 4:48 pm

  tova e jestoko.jivotnite ne sa vinovni za na6ite gre6ki i kaprizi.nadali 6te ima 4ovek na kogoto 6te mu e hubavo tam,taka i na jivotnite ne im e hubavo.i te imat 4uvstva i tqh gi boli no nemogat da kajat.po-golemi jivotni ot horata nqma i tova e fakt.nie sme UJASNI!!!!

  Like

 12. 12 DaNi март 28, 2009 в 10:22 pm

  Tova e ujasno.Kak moje nqkoi da post1pva taka s1s gorkite jivotinki ? …

  Like

 13. 13 alen40 април 27, 2009 в 1:55 pm

  Е това вече е прекалено.Според мен е по справедливо да се използват хора за тестване на лекарства за животни .Те са много по благородни саздания а ние сме просто неква грешка на природата .+ това животните са много по различни от нас от към генетична гледна точка и опитите не могат да дадат точна информация за това дали лекарството е вредо за хората или не .Което ще рече че вместо да се прави нещо само се избиват животните

  Like

 14. 14 alex септември 8, 2009 в 3:27 pm

  kak ne ve e sram da ispolzvate jivotni te ni6to ne vi pravqt izpolzvaite varho hora deto sa osadeni za ybiistvo a ne varho jivotni ili izpolzvaite varho cigani

  Like

 15. 15 R@litsa юни 11, 2011 в 4:56 pm

  Здравейте! Докато четях статията за това жестоко посегателство върху животнисе разплаках , натажих се и се ядосах на хората ,които причиняват това.Но докато търсих виновник се замислих :Кой всъщност е виновника?.Дали не сме самите ние,хората които купуваме тези продукти ,нашето невежество .Трябва наистина да се спрат тези опити, нима не са умряли достатъчно животни за да използваш най-новия продукт на някоя известна марка за козметика.Хората трябва да спрат време е да се замислим за всичко ,което ни заобикаля,животни жертва на суетата на хората,умиращо от глад дете от Африка,докато Американчето страда от натнормено тегло.Ние хората трябжа да променим мисленето се днес, защото утре е вече късно.Време е да се замислим и да защитим както и животните,растенията, и хората от третия свят.

  Like

 16. 16 love pets март 10, 2012 в 1:40 pm

  ami kato sa tolkova bolezneni kakvo li im e na gorkite nevinni s16testva.Vinagi xorata s po-vajni ot jivotinkite.Vinagi kazvat 4e jivotnite sa zli a xorata dobri.Zna4i 6tom e t1ka jivitnite sa xora a xorata jivotno.

  Like

 17. 17 love pets март 10, 2012 в 1:50 pm

  S1glasna s1m s1s tezi xora koito sa na stranata na jivotnite za6toto tezi opiti ako ne se sprat tezi opiti jivotnite izcqlo 6te iz4eznat.I po slu4aynos az xaresvam zay4eta i s1m vijdala nqkoi koito sa bili izpolzvani za da se pravqt v1rxo tqx opiti i nqmaxa o4i i gr1b4etata im bqxa goli.Xorata sa vinovni za vsi4ko;(

  Like

 18. 18 ше ви еба мамата педерасиии мръсниии!!!!!!!!!!!! март 10, 2012 в 2:07 pm

  Аве педераси преебани грозни тъпи ли сте да правите експерименти върху животни веее курове тъпии прости аз ше отговоря на въпроса „Ние сме тъпи гейове и лесбийки хихи и сме мега тъпи“ Аве ей грозни педалчета некой ден ше дойда и ше ви еба мамата ясно ли еее веееее !Само да вида още един експеримент или квото и да било върху животно!Ясно ли е веее шот ко не е ше ви го изясня!

  Like

 19. 19 Безпощадната юни 16, 2013 в 8:54 am

  Тези нечовеци вече са обречени на вечно страдание и няма спасение за тях.И колкото и да не им се вярва те щЕ СИ ГО ПОЛУЧАТ С ЛИХВИТЕ.

  Like

 20. 20 Петър К. октомври 30, 2015 в 12:05 am

  Пу, отвратително. Само един коментар прочетох до някъде и статията също не цялата. Нещо и снимките не ми ги зареди всичките, което беше изненадващо. Аз бих казал на един културен, неплюващ език, че всъщност спасяването на всеки живот е еднакво важно спрямо крайния резултат. Сегашните, не малки данни водят до извода, че всъщност всяка жива форма е комбинация от елементи, която има своя функция. Волята съответно, било и в огромен период от време, също спомага за формирането на едно или друго изражение. Тоест начинът ни на живот влияе на гените ни точно както климатът, земни сили, космически сили и прочие.

  Like


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s
ЛЮБИМА МИСЪЛ:

Не е самотен този който си няма никого, самотен е този който не знае да обича!
януари 2008
П В С Ч П С Н
« Дек   Февр »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
Creative Commons License
Произведението произведение ползва условията на Криейтив Комънс договор. Photobucket Tyxo.bg counter Блогосфера
Wikipedia
Locations of visitors to this page Site Meter website counter

Blog Stats

 • 1,397,737 hits

ЛЮБИМА МИСЪЛ:

Не е самотен този който си няма никого, самотен е този който не знае да обича!
Advertisements

%d bloggers like this: