95 регистрирани и около 50 прикрити

У нас вече са регистрирани 95 вероизповедания. Преди 18 години, когато през 1990-та бе дадена зелена светлина на много от забранените в другите страни религиозни движения, в България се създадоха условия за настъпване на алтернативни религиозни общности. Според закона, съгласно чл.13, ал. 3 традиционната религия в Република България е източноправославното вероизповедание. С определянето на източноправославното вероизповедание като традиционна религия в Република България, конституционният законодател признава една даденост, доказала само нея като даденост с право на съществуване.През лятото на миналата година 456 варненци излязоха на протест в началото на юли против строящия се в квартала им молитвен дом на „Свидетели на Йехова”. Ето целият текст на Отвореното писмо до Гиньо Ганев. До колкото знам строежа е бил спрян няколко дни след протеста и в момента няма строителна дейност.

От този линк към интервюто „Сектите се стремят към пълен контрол над личността“ научавам, че в България през миналата година е имало около 50 незаконни религиозни движения, работещи под прикритието на образователни или терапевтични центрове, екологични сдружения, културни фондации.

Ето и списък с религиозните движения, известни в страната ни в момента:
– Джайнизти
– Руски секти
– Световни религии и култове
– Свидетели на Йехова
– Зеленият орден
– Култа към преподобна Стойна в Югоизточна България
– Ню Ейдж
– Интроверсията без Бога
– Неогностическа подмяна на християнството
– Африкански секти
– Секта “Shoko Asahara”
– Китайски секти
– Петдесятни секти
– Бахаи
– Крия Йога
– Нова епоха
– Трансцедентална медитация
– Мормони

Разбира се няма да забравя, че сред най-популярните от религиозните движения в България са последователите на Петър Дънов, което някои го причисляват за секта, други го смятат за напълно безобидно учение.

Най-опасна за индивида тип секта е тоталитарната. Тя се характеризира със следния механизъм за зарибяване на нови членове:

– В тоталитарната секта най-силно е заложена монологичността. В такава секта най-напред се обявяват за „дяволски“ другите източници на информация (медии, родители, приятели), като се постига еднопосочност на въздействието.

– Подкопават се съпротивителните сили на индивида. Често се използват физиологични механизми: лишаване от белтъчна храна, намаляване на часовете за сън, въздействие с халюциногенни вещества. Тези неща, както и повторението на безсмислени словосъчетания и молитви прави човека силно внушаем.

– Създава се собствена митология. Лидерите често се обявяват за нови инкарнации на бога.

– Много важен е и колективизма. Въздействието се усилва многократно в колектив, където човек автоматично започва да копира „правилното“ поведение от другите членове на сектата.

– Целево се подбира аудиторията. В сектата ще влезе само този, който не получава удовлетворение от положението си в реалната среда. Тоест хора с разкъсани социални връзки, или с още неоформени такива. Юношите често покриват и двата критерия.

– Изработва се силна контрааргументация. Лидерите на сектата предварително зареждат „паството“ си с готови аргументи срещу евентуални критики.

Как може да проучим дали дадена секта е тоталитарна. Това става с една проста схема, която и разпространена в целия свят за превантивна намеса. Въпросите на които трябва да намерим отговор при нашето проучване са:

1. Има ли йерархия в сектата? Армейският принцип трябва да ви настрои подозрително.

2. Има ли материални изисквания към членовете на сектата? Задължителното, а не доброволно, дарение е лош признак.

3. Има ли принуда в сектата? Задължителното изпълняване на заповеди и ритуали, дори когато не ви харесва, е тоталитарен признак.

4. Какви са отношенията с останалите? Демонстрацията на нетърпимост и раздразнителност показва, че избраният път е неправилен.

5. Уважават ли се в сектата правата на личността? Опасна индикация е, ако започват да искат от члена си да си смени работата, да напусне семейството или да промени семейното си положение.

6. Към какво призовават ръководителите на сектата? Чакането на края на света, или инициативите за насилствена промяна на положението трябва да ви обезпокоят навреме.

Първия път, когато разбрах какво е секта беше в детските ми години, когато оставах през ваканциите при баба ми на село. Съседите до нас, цялото семейство ходеше на сбирки на някакво религиозно движение, което беше сред мнозината нахлули след промените в началото на 90-те. Хората ги избягваха и шушукаха за тях. След няколко години цялото семейство се самоубиха.

Последният път, когато видях представители на религиозно движение беше преди 4 години в софийското метро и случката беше неприятна. На едната страна на седалките в мотрисата в която бях, бяха седнали 6-7 руси момчета, облечени в бели ризи с вратовръзки и черни панталони. Те носеха раници, вероятно пълни с агитационни материали. Когато влакчето наближаваше метростанция Сердика, единия от тях, пребледнял се изправи и започна да драйфа, седна отново на седалката и изпадна в конвулсии. По нататък не знам какво е станало, спомням си, че хората го бяха обградили и точно тогава влакчето спря и отвори врати на препълнената станция.

Преди няколко години се пишеше по вестниците, че ислямски секти, усилено развиват дейността си в южна България и под прикрит начин обучавали терористи. После тази новина отшумя. Сега пак не е ясно какво е положението със сектите и незаконните, религиозни движения в България. Защо така? Нима в страната ни,  вече няма опасност от фанатични престъпления.

Advertisements

6 Responses to “95 регистрирани и около 50 прикрити”


 1. 1 razmisli януари 31, 2008 в 10:41 pm

  huh? Православната църква е доказала само нея като даденост с право на съществуване?
  Всичките характеристики, които си посочил, са валидни за повечето църкви, със сигурност за православната.

  Like

 2. 2 vesela май 4, 2008 в 3:19 pm

  Здравейте,
  Попаднах на заключителен документ от международна конференция по приложни науки с тема заплахата от тоталитарните секти . Към този документ има списък с по-известните тоталитарни секти и групи в Русия и сред тях е учението на Марзакарим Норбеков. Мой близък посещава курсовете на Норбеков в България. Имате ли информация относно това движение и последствията върху психиката на участниците.
  Благодаря Ви предварително,
  Весела

  Like

 3. 3 albinos май 4, 2008 в 7:05 pm

  Не за съжаление нямам информация за това движение, но ще потърся такава за учението и автора. Вие ако намерите пишете тук.

  Like

 4. 4 Мръвков ноември 14, 2009 в 1:45 pm

  Абе хора, не виждате ли че истинската заплаха е насаждания в България ислям??? Като се пънете толкова, че „Според закона, съгласно чл.13, ал. 3 традиционната религия в Република България е източноправославното вероизповедание“ идете да разгоните сбирщината мазни турци , цигани и араби от джамията пред Централни хали!
  Скоро и Дънов ще обявите за секта…

  Like

 5. 5 ТЛСМ януари 15, 2012 в 12:12 am

  Абе то БПЦ си има йерархия но на църква ходиш когато искаш и отиваш палиш свещ и това е никой не те занимава с глупости… Докато момчетата с костюмите(мормоните) свидетели на йехова петдесятни и всякакви евангелистки секти са много опасни и върлуват на свобода в България именно поради недостатъчно информация за тях по средствата за масови медии…

  Like

 6. 6 Kiril юли 2, 2012 в 2:46 am

  no comnet

  Like


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s
ЛЮБИМА МИСЪЛ:

Не е самотен този който си няма никого, самотен е този който не знае да обича!
януари 2008
П В С Ч П С Н
« Дек   Февр »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
Creative Commons License
Произведението произведение ползва условията на Криейтив Комънс договор. Photobucket Tyxo.bg counter Блогосфера
Wikipedia
Locations of visitors to this page Site Meter website counter

Blog Stats

 • 1,397,761 hits

ЛЮБИМА МИСЪЛ:

Не е самотен този който си няма никого, самотен е този който не знае да обича!
Advertisements

%d bloggers like this: