Защо качеството в България е трудно постижимо?

Върху този въпрос размишлявах снощи, докато за пореден път ми спря интернета, точно когато имах най-много работа. С гняв си спомням предишния доставчик, които  ми пускаше през повечето време нискоскоростен интернет, при положение, че плащахме за услуга с по-висока скорост,  също така достъпа до мрежата спираше през ден за по два, четири или шест часа и на всичкото отгоре ми се пълнеше компютъра с всевъзможни вируси. И разбира се месечната такса си плащах навреме, толкова колкото си струваше. От две години съм на друг доставчик и в началото мога да кажа, че всичко вървеше добре, имаше висока скорост и рядко прекъсваше нета. Нямаше и толкова опасни вируси, като тези от предишният, от който ми беше задръстил харда, та се налагаше всяка седмица да го преинсталирам. Сега от известно време забелязвам, че услугата на този доставчик нещо се е влошила. Същите думи чувам и от други потребители в квартала.

И това не е само с интернет услугите в България. Преди месец и половина писах за неволите си в поста: Две седмици без БТК, мога още много услуги да изброя в които като клиент съм бил ощетен. И това е така, защото в българското законодателство липсва възможност за компенсация и обезщетение на потребителите при некачествено предоставена услуга. За правата на клиента много се говори, но на практика нищо не се прави. А, некачествените стоки и услуги продължават да поскъпват и да се предлагат безнаказано.

Защо качеството в България е трудно постижимо? На хората не им се работи ли, има недостиг на специализирани кадри ли, немарливост и безпаричие ли са причината, човек да не може да използва дадена услуга както трябва. Вчера новината, че правителството ще облекчи вноса на работна сила и  квотата от 10 % за чужденци ще отпадне не беше учудваща. За внос на работна ръка от Азия и Африка се говори още от 2006 година. Преди време написах поста: Ще внасяме ли Ветнамци по курортите ни? и сега се оказва, че в скоро време това ще стане реалност. Това ще стане, само, че освен виетнамци ще гледаме и индийци, китайци и египтяни. Ще станем още по-пъстра страна откъм етноси. Въпросът е обаче след като внесем тази евтина работна ръка, след време няма ли да се окаже в същото положение, като ромите. Защото интегрирането на азиатците, няма да стане бързо и лесно, освен това се изискват и средства за тази работа. Реално възможно е този внос на работна ръка след време да стане товар на държавата и това първо ще го усетят българските данъкоплатци. Вместо правителството да се тюхка, че нямало специалисти и квалифицирани кадри и да се чуди от коя страна от третия свят, да внесе работна ръка, да вземе и да направи програми за привличане на българите зад граница. Тъжно е, държавата да гони гражданите си в които има потенциал и да внася чужди. Защото сега лесно ще ги внесе, но после лесно ли ще ги отпрати по родните им места, ако някой ден, дай си боже икономиката ни и пазара на труда се подобри. Мислите ли, че качеството на услугите и стоките на вносната работна ръка ще бъдат на ниво, уважаеми Дами и Господа от парламента? Мислите ли, че това е единствения начин за справяне с проблема, относно липсата на работници в България? А защо има такава липса? Може би една от основните причини сте вие и вашата работа в парламента?

Advertisements

3 Responses to “Защо качеството в България е трудно постижимо?”


 1. 1 Longanlon февруари 9, 2008 в 2:32 pm

  Както можеш да забележиш в останалите страни, които по едно или друго време им се е налагало да внасят работна сила, проблеми с интеграцията има само при тия общности, които… не са работна сила.

  Индийците и китайците бачкат от сутрин до вечер и никой, освен откачените ултранационалисти няма проблеми с тях. В тяхната култура стремежът към образование е силно застъпен, а образованите хора рядко остават бедни и неинтегрирани.

  От друга страна тия, които са дошли не за да работят, създават споменатите от тебе проблеми. Когато араби, турци и чернокожи са нанасят на тумби в Германия, Англия и Франция някои се хващат на работа, но други само гледат да завъртят някоя „далаверка“ и да смучат социалната система на тия държави. Те нямат и стремеж към образование, затова и децата им са не интергирани граждани, а второ, трето поколение… чужденци. Живеят в гета и нищо не правят.

  Тъй че проблемът изобщо не е дали да се внасят работници, а от къде.

  Like

 2. 2 Inf февруари 10, 2008 в 10:18 am

  „и на всичкото отгоре ми се пълнеше компютъра с всевъзможни вируси“ от доставчика сигурно 😀
  „Нямаше и толкова опасни вируси, като тези от предишният, от който ми беше задръстил харда, та се налагаше всяка седмица да го преинсталирам.“ смях 🙂

  Компютърната неграмотност е като всяка друга неграмотност 🙂 Страшното, е като вземат да се правят изводи на „стабилната“ неграмотна основа и „умно“ да се анализират. Всъщност типично е. Жалко за всичко останало. Един блог по малко в листата ми.

  Like

 3. 3 albinos февруари 10, 2008 в 11:33 am

  @ inf

  Не съм навътре технически в компютърните системи и прочее, признавам си. Не съм програмист или човек, които се занимава с поддръжка на интернет. Както и да е, това на което наблегнах е качеството на предлаганите услуги, като потребител, не толкова на компютърната ми неграмотност. За вирусите ми каза шефа на сегашният ми доставчик, че използват филтри против вируси. Колкото до това, че ще имаш един блог по-малко в листата ти, не ме интересува. Аз първо не те познавам и второ не се стремя да бъда във листите на колкото е възможно повече хора. Ако беше така този блог щеше да има съвсем друга концепция. Нали така?

  Like


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s
ЛЮБИМА МИСЪЛ:

Не е самотен този който си няма никого, самотен е този който не знае да обича!
февруари 2008
П В С Ч П С Н
« Ян   Март »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526272829  
Creative Commons License
Произведението произведение ползва условията на Криейтив Комънс договор. Photobucket Tyxo.bg counter Блогосфера
Wikipedia
Locations of visitors to this page Site Meter website counter

Blog Stats

 • 1,409,052 hits

ЛЮБИМА МИСЪЛ:

Не е самотен този който си няма никого, самотен е този който не знае да обича!
Advertisements

%d bloggers like this: