Кастрация, стерилизация или нито едното, нито другото

chow_yun_cat1.jpgcat-and-gun.jpg
Много обичам котките. Въпреки, че са своенравни и с по особен характер, несравнимо е удоволствието да ги галиш и да се занимаваш с тях. Имам женска котка и котарак. Котарака се оказа много послушен, за разлика от времето когато беше мълък и правеше всевъзможни пакости. Запазена марка му беше номера да се катери по вратата и да си я отваря сам, когато чуваше нашите гласове в някоя от стаите. После като поотрасна в пубертета стана много тих и мързелив, по цял ден спеше и не се интересуваше от нищо. Като го гледам отсега май се е разгонил и ако се наложи може и да се кастрира, въпреки, че съм против отрязване на мъжествеността му. Разгонването на женската котка е също неприятно. Кастрираните котки, независимо дали са мъжки или женски ми изглеждат безполови и някак си неестествени. С отрязването на половите им жлези, загубват идентичността и характер си и стават един вид като плюшени играчки. Хапчетата против разгонване също не решават проблема, ветеринарните лекари казват, че са много опасни, защото развиват много странични ефекти и може да докарат животинката до следните неприятни последици:

– Пиометра – хронично цистозно – гнойно възпаление на матката
– Ендометрит – възпаление на маточната лигавица
– Повишен апетит – често не се забелязва от собствениците
– Летаргия
– Преходна хипергликемия – повишаване на стойностите на кръвната захар
– Захарен диабет
– Асперматогенеза – спира образуването на сперматозоиди
– Хиперплазия ( нарастване ) на млечните жлези – и при мъжките животни
– Аденокарцинома –злокачествен тумор на млечните жлези (и при мъжките животни)
– Алопеция ( опадване на козината), себорея и кожна атрофия
– Нарушение в дейността на надбъбречните жлези
– Промени в поведението pragaro0ragana_samurai-cat.jpg

Като отхвърлим хапчетата, стигаме до другите два метода против разгонване – кастрация и стерилизация.

Каква е разликата между стерилизацията и кастрацията?

При стерилизацията се предизвиква безплодие, като половите жлези на животното се запазват. Това се осъществява чрез оперативно прекъсване на яйцепроводите при женската и на семепроводите при мъжката котка. Стерилизацията обаче не премахва разгонването и всички други неприятни прояви, свързани с него, а дори в някои случаи ги подсилва. При този вид операция се запазва естественият хормонален цикъл у котките. При някои стари котки, които са получили възпаление на матката, се предприема принудителна стерилизация. При кастрацията се предизвиква безплодие и изцяло преустановяване на разгонването чрез оперативно отстраняване на половите жлези – тестисите (семенниците) при мъжката котка и яйчниците при женската. Котките, подлежащи на операция, трябва да са навършили поне 3 – 4 месеца. Разбира се, след тази възраст операцията може да се проведе по всяко време, но трябва да се знае, че късно кастрираните мъжки котки трудно преодоляват навиците си. При котараците премахването на тестисите е сравнително по-лека операция, тъй като те са извън коремната кухина (в тестисната торбичка), докато при женските котки оперативната намеса е по-сложна – наложително е проникване в самата коремна кухина за достигане и отстраняване на яйчниците.

Според ветеринарни специалисти кастрацията не оказва никакви отрицателни последици върху организма на оперираното животно, но за съжаление кастрираните мъжки и женски котки стават по-лакоми, загубват до известна степен игривостта си и са предразположени към натрупване на тлъстини и пълнеене. При дозирано хранене обаче това може да се предотврати. Оперираните животни не са лишени от възможността да участват в изложби на котки, но се отделят към групата на кастрираните и стерилизирани котки.

Какво е вашето мнение по въпроса за „хормоналното укротяване“ на домашните любимци – тук включвам и кучетата: Кастрация, стерилизация или нека женската котка/кучка да е женска, котарака/кучето – котарак/куче.

cat_burglar.jpg cat_and_gun.jpg

cat.jpg

Advertisements

58 Responses to “Кастрация, стерилизация или нито едното, нито другото”


 1. 1 Longanlon февруари 14, 2008 в 11:08 am

  Принципно повечето чужбински сайтове за отглеждане на котки (и кучета де) и тия на организициите, занимаващи се със „спасяване“ на бедстващи животни (по-специално RSPCA дето ги дават по анимал планет), на които съм попадал силно препоръчват кастрацията. Тя се пропагандира като част от отговорното отглеждане на котка, защото предотвратява увеличаването на популацията на уличните котки по два начина: 1. твоята котка няма възможност да направи/народи котенца и 2. като е по-спокойна и не се разгонва е по-лесна за гледане и е по-малко вероятно да ти писне да се грижиш за нея и да я изхвърлиш навън.

  Аз имам котка, на която й е време за това, но засега ми е мило за животинката, а и мъжките има шанс да не се разгонват ако нямат контакт с други котки, така че ще изчакам.

  Like

 2. 2 Милена февруари 14, 2008 в 12:12 pm

  Въпреки, че трудно се съгласих за кастрацията на нашата котка, признавам, че това се оказа много разумно решение. За женските котки кастрацията се прави по медицински показания, т.е. избягват се тежките странични ефекти и почти сигурното развиване на рак на матката, които се причиняват от медикаментите срещу разгонване (хапчета, инжекции). Ако котето се кастрира преди първото разгонване на осеммесечна възраст, се избягва и развитието на рак на млечните жлези на по-късна възраст. Възстановя

  Like

 3. 3 Милена февруари 14, 2008 в 12:25 pm

  Възстановяването след операцията беше смайващо леко и бързо. В първите няколко месеца наистина имаше огромен апетит, но после се нормализира. Не надебеля и не се промени по характер, а е много весело, жизнено и игриво коте.
  Стерилизацията е само палиативно решение. Да се оставят котките да раждат, значи да се произвеждат геометрични прогресии от животни, на които не може да се осигури що-годе прилично съществувание, без болести, глад, страдания и какво ли не – например да се превърнат в палта или шапки по особено мъчителен начин. Вчера пак видях жена, облечена в котешко палто.

  Like

 4. 4 albinos февруари 14, 2008 в 3:00 pm

  Longanlon и Милена мерси за мненията!
  Това с котешките палта е ужасно! Впрочем мислех да пусна пост и за едно от тежките заболявания при котките, но това може би утре.

  Like

 5. 5 Мирела Иванова февруари 15, 2008 в 12:25 pm

  Някой може ли да ми разкаже от опит как протича периода след операцията докато свалят конците на Маца? Има ли опасност да ме намрази? И дали страда много ? От къде могат да се намерят саморезорбиращи конци ?

  Like

 6. 6 Ели април 20, 2008 в 2:27 pm

  Що за глупости? Кастрираните котки ставали мързеливи и дебели и загубвали игривостта си? Отглеждам женски котки повече от 20 години и нищо подобно не съм забелязала. Всъщност, ако котката е ленива и лакома преди кастрирането, ще си остане такава и след това. Най-важното е, че кастрирането, особено при женските, удължава живота им най-малко с 5 години и ако е направено около 1-то година, почти със сигурност спестява развитието на тумори на млечните жлези, пиометра, кисти на яйчниците и други женки заболявания, които „грижовните“ стопани на интактните животни им осигуряват!!

  Like

 7. 7 жби юли 17, 2008 в 11:05 am

  Очень интересно.

  Like

 8. 8 tania октомври 4, 2008 в 10:40 pm

  Имам мъжко коте Кио се казва. Майка му е ангорка баща му е персиец. Голям красавец е и е на 7 месеца вече. Забелязвам че си ближе мъжкия атрибут и май ще се разгонва. Откакто се е родил все лежи по гръб с разперени лапи. Всъщност и така спи -абе като 5 пари в кесия. Това нормално ли е? Не съм забелязала да маркира. Чувала съм, че доста мирише, но не съм усетила още. Никога не съм имала котка, но пък от ранна детска възраст мъкнех всички котета от махалата в къщи. Съответно родителите ми не разрешаваха и се задоволявах с това да ги изкъпя и нахраня и пак ги пусках с мъка на сърце. Някой ще ми даде ли съвет за моето коте, като се разгони какво да правя, за да не маркира в къщи, а на някое място примерно на терасата или банята. Не е кастриран и нямам намерение да го осакатявам. Не искам да му давам и разни хапчета, тъй като са вредни и причиняват болести.

  Like

 9. 9 albena октомври 30, 2008 в 7:43 pm

  Здравейте всички,другият месец смятам да подложа моята сладуранка на въпросната операция,но чакам да направи годинка според указанията на ветеринаря.Питанка:колко време трае въстановителния период,как се държи косматото сладурче и задължително ли се храни със специална храна за кастрирани котки,на мен ми звучи глупаво,не може ли да си хапва нормално под контрол?

  Like

 10. 10 Rosi ноември 16, 2008 в 8:24 pm

  Моята женска котка в момента е разгонена!Баща ми иска да я изхвълим!?Не съм съгласна с това!Незнам към кого да се обърна.Каде има ветеринарен кабинет.КОлко ще струва кастрацията.Аз съм от Пловдив.Ако има някой,който ще може да ме насочи ще съм му безкрайно благодарна!!!

  Like

 11. 11 maya ноември 29, 2008 в 12:39 pm

  За \ROsi ,аз също съм от пловдив клиника НОВЕЛ(каршияка до новотел п-в)раб-вр от 9 до 20 ч, неделя от 10- до 14 ч,кастрацията е около 60 лв мак100 лв и тел 032 963129

  Like

 12. 12 KeitR март 3, 2009 в 10:48 pm

  Чета всичко по въпроса , защото за съжаление ми предстои подобна процедура Имам две мъжки котета – сега зимата ги гледаме вътре , като се затопли излизат и на разходка. По голямото ми коте при едно от излизанията си беше наранено от хора – прибра се в много лошо състояние. Вече месеци крачето му се оправя постепенно – вече почти ходи ( но лекичко още куца) Това и ме убеди ,че кастрацията е наложителна . Не искам да го загубя, а не мога да го лишавам от разходки .Той е много дружелюбен и общува с хора – но хормоните го карат да обикаля съседните дворове и пострадва. Другото ми коте е по малко – но вече месец е нещо ужасно нон стоп мяучене , почти не яде , а обича да похапва . И само обикаля и опитва да маркира всичко .
  . Притеснявам се как ще се справят котета с кастрирането . И Кастрирането помага ли да не получават бъбречни проблеми? Как да облекча това ужасно състояние през което минават след операцията?

  Like

 13. 13 Digital Rebel април 18, 2009 в 1:52 pm

  При всички случаи кастрацията на котарак ще е полза и за двете страни – супер дразнещо е когато котката ти се разгони, женска – мъжка все тая, докато при мъжката освен нон стоп двуседмичното маукане на умряло, то включва и маркиране на всички възможни места вкъщи – а ако живееш на първи етаж или в къща – откажи се да я видиш в близките няколко дни, риска да не се върне изобщо също е голям.

  Имаме 7 месечен котарак, и аз 20 години съм живял с котки и ми е пределно ясно какво представлява разготването на котката

  И на мен ми е жал за топките на Макс, но е за негово добро!

  Like

 14. 14 KeitR април 22, 2009 в 3:21 pm

  Кастрацията беше много правилно решение . Само един ден му беше малко лошо но се справи геройски. Сега Черньо е много по- игрив от преди . Хапва си но не пълнее защото просто не се сприра на едно място . Няма маркиране ,няма мяучене . И той вече е много по гальовен , игрив и видимо щастлив .

  Like

 15. 15 Надя август 11, 2009 в 12:51 pm

  И аз от месец и половина се опитвам да гледам некастрирани персийски котарак и котка в къщи. Котката е наш домашен любимец от бебе и сега е на две години. Котаракът е на 3 години и е живял през последните 2 г. на едно село изцяло навън и само беше хранен добре. Като го взех изглеждаше страшен – козина с лепки и бодили, опашка нацапана с нещо като асфалт и проблем от котешки боеве на лявата предна лапа. Изчистих го напълно и излекувахме лапата. Сега е здрав по мнение на докторите. Реших да го осиновя(за радост на бившите стопани).През последната седмица и двамата се разгониха и е вероятно да имаме бебета, което аз очаквах.
  Някой да ми помогне със съвет: Възможно ли е изобщо съжителство на некастрирани котарак и котка? Котаракът ще „тормози“ ли моето коте непрекъснато или ще я чака да се разгони? Непрекъснато ли ще е разгонен мъжкия щом живее с женска? Някой пробвал ли е този „безумен “ вариант… За сега не искам да ги кастрирам, но ако е невъзможно да съжителстват мирно , ще го направя.

  Like

 16. 16 Надя август 11, 2009 в 12:53 pm

  И аз от месец и половина се опитвам да гледам некастрирани персийски котарак и котка в къщи. Котката е наш домашен любимец от бебе и сега е на две години. Котаракът е на 3 години и е живял през последните 2 г. на едно село изцяло навън и само беше хранен добре. Като го взех изглеждаше страшен – козина с лепки и бодили, опашка нацапана с нещо като асвалт и проблем от котешки боеве на лявата предна лапа. Изчистих го напълно и излекувахме лапата. Сега е здрав по мнение на докторите. Реших да го осиновя(за радост на бившите стопани).През последната седмица и двамата се разгониха и е вероятно да имаме бебета, което аз очаквах.
  Някой да ми помогне със съвет: Възможно ли е изобщо съжителство на некастрирани котарак и котка? Котаракът ще „тормози“ ли моето коте непрекъснато или ще я чака да се разгони? Непрекъснато ли ще е разгонен мъжкия щом живее с женска? Някой пробвал ли е този „безумен “ вариант… За сега не искам да ги кастрирам, но ако е невъзможно да съжителстват мирно , ще го направя.

  Like

 17. 17 rosiatanasova септември 23, 2009 в 7:35 pm

  Котаракът Без Топки – Една балада за кастрацията

  Наскоро кастрирахме нашия мъжки котарак, всичко мина успешно и така както очаквахме. Настана спокойствие и сме доволни, надявам се, че и Макс Пейн няма да се оплаква за в бъдеще. Котаракът ни беше кастриран в Обединена ветеринарна клиника, доктор Кацарски, в долния линк сме разказали преживяванията си:

  http://thedigitalrebel.blogspot.com/2009/09/blog-post_23.html

  Like

 18. 18 тодор юни 21, 2010 в 6:17 pm

  здравейте,
  кастрирахме м нашата маца-Лиса -женска, не знаех нищо за операцията и се оказа доста тежка и сложна .Първите 24 часа беше като парализирано-дрогирана -напълно неадекватна ,уплашена с прехапан и неконтролируем език -не можеща да хапне нищо.
  След това на третия ден започна да повръща- никой не ти казва защо – на двама ветеринари я водихме – било от стреса , било от много набрани фактори, едвам жива е в момента ослабна с поне 30% от теглото.Сега ходим на системи и се надяваме да се оправим .Да не говорим колко пари се пръснаха ….

  Like

 19. 19 ГАЛЛА септември 26, 2010 в 9:39 pm

  Имам страхотен красавец – Бритиш блу – мъжкар , тежи 5 килограма и е на 8 месеца.Разгони се този месец , а аз мислех , че ще се случи като стане 1 година и повече.Не искам да го кастрираме , не искам да посягам на неговото развитие ….. , но не можем да спим и вървим като самнобули през ноща и деня от недоспиване…Не знам какво да правя , а не искам да давам хапчета , защото предишна котка , която не беше раждала /давахме й хапчета/ , почина от рак на гърдата , въпреки операцията – на 13 години.Много страдахме , тя беше член от нашето семейство.

  Like

 20. 20 plamenkaa юни 25, 2011 в 3:56 pm

  Искам да ви кажа,че кастрирахме нашата котка.Откакто го направихме тя се успокои,а и доктора каза,че е направила възпаление от хапчетата и незнам как,но нашите са оцелили точния момент да я заведат,защото забаването е щяло да доведе до операция,така или иначе.Е вярно е,че е малко понапулняла,но е много сладка и спокой и най-важното вече не я тъпчем с онези вредни хапчета и не я гледаме как ходи назад и се мъчи като мяъка по цял ден.Мисля ,че и за двете страни(и котката и стопаните)това е по-доброто решение.Естествено беше ми много жал ,когато я гледах след операцията как я боли,но болката отмина и обеъснатото място се окосми отново за месец,два някъде:)))))))))

  Like

 21. 21 plamenkaa юни 25, 2011 в 3:58 pm

  Съжалявам за грешките:))))))

  Like

 22. 22 Ина ноември 22, 2011 в 9:50 am

  Здравейте.Имам страхотна маца на име Дези,персийка е, кротка и гальовна.За жалост вчера се наложи спешно да я заведа в една ветеринарна клиника,след направените й изследвания се оказа,че е с възпалена матка и трябва спешна кастрация.Днес ще я оперират,чета много по темата,но и много се страхувам.Тя ни пълни къщата,всички знаете какво е.Моля ви,кажете ми нещо,имам чувството че ще се побъркам,докато я видя,след обяд.Благодаря предварително.

  Like

 23. 25 Lalita януари 20, 2012 в 11:58 am

  Здравейте,

  Нашият Уискас е персиец на 8 месеца. От няколко дни го хващам да си ближе мъжкото достойнство и от време на време да мяучи без причина. Как да разбера ако започне да маркира?
  Някой знае ли колко струва кастрирането на мъжки котарак? Лесно ли го преживяват? Дали е хубаво да му се намери женска?

  Like

 24. 26 Radila януари 29, 2012 в 4:56 am

  Mili priqteli,pisha Vi ot chujbina i se zanimavame s kastraziq na ulichni kotki v DubaiNakratko shte Vi obesnq.Molq Vi preporachvam na vsichki da kastrirat domashnite si lubimzi.Nqma nishto strashno mnogo barzo se vazstanovqvat,sled operaziq spezialno jenskite kotki za 3 dni sa gotovi da se varnat na ulizata a majkite sled operaziq na vtoriqt den sa gotovi.Imam edna golqma molba,koito moje pone da kastrira po edno kote ili kuche na godina ne e tolkova skapo,po tozi nachin shte spasite 10 kotki ot ulichnata mizeriq ili minimum 10 kucheta ot ulizata.Kastraziq moje da se napravi na vsicki kotenza sled 4 mesechna vazrast.Tova e edinstveniqt nachin da ne vijdame stradashti ot studa i tarseshti hrana do bokludjiyskite kofi.Az za edna godina sam kastrirala 250 kotki ne s moi sredstva estestveno tuk ima hora koito podpomagat organizazite za zashtita na jivotnite,Blagodarq Vi che pomagate i obichate jivotnite.Pozdravi ot slanchev Dubai

  Like

 25. 27 Georgi marinov февруари 13, 2012 в 5:56 pm

  Аз имам 2 котенца на по 1 година са кастрирах ги но вече трети ден двете не се понасят едната седи в хола а другта се крие банята Не знам дали така ще продължи или ще се оправи положението не знам как да деиствам

  Like

 26. 28 Radila февруари 15, 2012 в 4:58 am

  Da shte se opravi polojenieto mejdu kotkite Vi.Poeli sa mirizmata ot klinikata i sa se ot4ujdili malko,no ne e problem viobshte.Posle shte igraqt i spqt zaedno bez da imate ve4e glavobolie i kotenza 🙂
  ROSI V KOI GRAD JIVESH ZA DA TI POMOGNA?MOLQ TE SAMO ZARADI TOVA 4E KOTKATA E RAZGONENA NE MOJE DA Q IZHVARLITE,TQ NQMA DA MOJE DA MOJE DA JIVEE POVE4E VANKA PONEJE VE4E E BILA V DOM.AZ SHTE PLATQ KASTRAZIQTA NA KOTKATA SAMO MI PISHI V KOI GRAD SE NAMIRASH.AKO SI V SOFIA OTIDI V KLINIKATA ZAD HEI NA SVETI ANTIM SE KAZVA VETERINARNATA KLINIKA SAMO ZA 15 LV SHTE Q KASTRIRAT.KAJI MI IMETO I NI PRAVQT SPEZIALNI ZENI PONEJE KASTRIRVAME DOSTA ULI4NI KOTKI TAM

  Like

 27. 30 Radila февруари 15, 2012 в 5:05 am

  Molq vsi4ki,koito 4etat komentarite da ne ravajdat tezi jivotinki,ima dostata4no stradashti po ulizite kotki, kotenza i ku4eta,ne mogat da izdarjat na stud i glad i umirat,samo kastrirane spasqva polojenieto ot mnogo stradashti kotki i ku4eta po ulizite.Molq ,koito moje pone da kastrira edno uli4no jivotno za da ne se razvajdat…

  Like

 28. 31 Nevena февруари 29, 2012 в 3:56 pm

  Защо наляво и надясно всеки ( със или без опит) тръби като папагал за кастрирането като задължителна стъпка. Разгонването и кастриането се спрягат почти винаги заедно,като нещо естествено. Малко са хората,които са против и това ме изумява. Разбирам, че хората масово са егоисти и преди всичко мислят за това как да приспособят една животинка към себе си, отколкото да я оставят на мира да изживява естесвените си цикли. Или по друг начин казано, защо да превръщаме животинката в плюшена играчка,като можем да си купим от магазина? И още, след като се предполага,че сме “ любители“ на животните, които са по- близо до природата от нас, защо да вървим срещу нея? И последно: представете си,че някой така спокойно и убедено в излишеството им разполага с вашите репродуктивни органи?

  Замислете се защо да превръщаме „приятелите“ си в бонзаи

  Like

 29. 32 MISHOKAT февруари 29, 2012 в 4:41 pm

  AZ NE TRABYQ,A KAZVAM KOE E NAI DOBROTO ZA JIVOTNITE.V BG NE MOJEME DA ZADOMIME EDNA KOTKA OT 4 MESEZA A VIE ISKATE DA SE RAZMNOJAVAT.VSI4KITE MI JIVOTNI SA KASTRIRANI I NE SA PLUSHENI ME4ETA.VIE GI RAZVAJDAYTE I GI PUSKSAYTE NA ULIZATA DA STRADAT.TOVA SIGURNO SHTE VI UDOVLETVORI.SRAMOTA 4AK I BONZAI DA GI NARI4ATE

  Like

 30. 33 Milena март 12, 2012 в 2:32 pm

  @ Nevena Дори и актът на кастрацията сам по себе си да не е най-приятното изживяване, плюсовете в перспектива са многобройни: по-малък риск от заболявания, по-спокоен живот (като се има предвид, че никога няма да разплождаш една животинка) и по-малко страдание в последствие. Ако се държим за природата, Nevena, медицинската наука щеше да е безсилна към заболявания, с които хората живеят с години днес, а някога са умирали. Да не говорим за социалните ползи от кастрацията. А що се отнася до плюшените играчки – кастрацията е отстраняване на половите органи, а не на мозъка, не на душата, не на гръкляна, не на сърцето и др. По-хуманно ли е да се мъчи животното на всеки няколко седмици през целия си живот?

  Like

 31. 34 Андрей март 14, 2012 в 5:09 pm

  а това че не е кастриран котаракът ми означава ли че ще ме напусне завинаги след като го пусна навън То аз цяла зима го гледах вътре но имайки в предвид че живея в къща смятам като се позатопли да го пусна в двора – смятам по-добре и за двама ни . Накратко въпроса ми е трябва ли задължително да го кастрирам за да не ме напусне котаракът защото малко или много съм се привързал към него

  Like

 32. 35 Radila март 18, 2012 в 9:52 pm

  Mnogo mnogo Vi Blagodarq za humanoto mislene.Az molq edna jena da kastriram kotkite i za moq smetka,tq otkazva :(ne moga da i obesnq 4e gi izma4va taka i kotenzata se ma4at ,otdelno ne mogat da ozeleqt.bog da Vi blagoslavq vsi4ki.Ako vseki misli kato vas do kofite za bokluk nqma da ima tolkova stradashti jivotni

  Like

 33. 36 Nina март 25, 2012 в 11:12 pm

  Чета тези мнения и никъде не срешнах за случаите, когато някой има породиста котка и иска да я развъжда, но котката му се е разгонила преди полова зрялост. Какво да правя? Всички вие само „улична превъзходна“ ли имате! А тези които имат персийски котета не искате ли да ги развъждате! Всичко което прочетох ми изглежда странно?

  Like

 34. 37 Radila април 3, 2012 в 4:44 am

  Az sam protiv razvajdaneto na jivotnite,poneje ima dosta stradashti po ulizite.Nikoga ne opredelqm kotkata po porodata.Jiveq v 4ujbina i domashnite mi lubimzi sa ot ulizata i jiveqt perfektno na domashni usloviq.Nina kogato gi razvajdate tezi jivotni kakvo shte spe4elite ?Vie moje bi se nadqvate da pravite pari po tozi na4in?Molq vi vite saitovete na animal help v Sofia kolko kotki i ku4eta sa v nemilost.Sramota da razvajdate jivotni

  Like

 35. 38 Стела май 6, 2012 в 12:29 pm

  Здравейте!
  Относно кастрацията – имаме мъжки котарак, който повече от пет години живя на село с нашите. Тогава не беше кастриран, защото ветеринар ни каза, че след кастрация стават по-лениви и не се защитават, та може да стане лесна жертва на кучета или на други котараци. Така че съвета ми към Андрей е да го кастрира и да си го гледа вкъщи. Да го кастрира, защото ако го пусне навън некастриран, ще продължават да се раждат нещастни котета, а има много, наистина много и достатъчно обречени животники…
  Та за котарака: нашите се прибраха от село и още първия ден преди да го заведа в апартамента, първо го занесох да го клъцнат. Не знам дали винаги е така, но лекарката му запази топките (външно му личи пола), макар че сега изглеждат някак по-малки. Това за домашна котка е най-доброто решение – откакто е кастриран, не спира да се глези, да мърка и да играе. Все неща, които преди не правеше, беше все сърдит, не обичаше да го държат, да го милват, изобщо искаше само да яде, да спи и да хайманосва наред. В периодите на разгонването изчезваше за по два-три дни и често се връщаше ранен, надран, куцащ, та следваха едни промивки на рани, едни чудеса… Сега е добър, доволен, обича да се гушка и въпреки, че навсякъде чета обратното, стана много игрив. Единствения проблем е, че понапълня повечко, но това може да се избегне. Освен това го няма типичното мяукане, не маркира и страшно се кефя, защото виждам колко е доволен от живота.
  Аз имам женска котка, на която също предстои кастрация. Не съм й давала хапчета, защото водят до рак на млечните жлези и на още куп болести.
  Повярвайте ми, няма защо да ви притеснява кастрацията. Единствено се старайте да е при добри лекари.

  Like

 36. 39 Стела май 6, 2012 в 12:48 pm

  @Nevena: Невена, ако изобщо не вървим срещу природата, вие самата ще раждате на всеки девет месеца. Поразгледайте светът около себе си: тези, които се оставят на естествените процеси, раждат по няколко, а често и над десет деца. Така че в известен смисъл и по ред причини, всички разумни хора вървим срещу природата. Така е със животните. Ако бяхме по-разумни, нямаше да имаме толкова нежелани и обречени животни по улиците и т.н, и т.н. А пък ефектите от разгонено домашно животно се знаят… По-добре да му се осигури спокойствие и на самото него, не се прави само за собствениците му.

  Like

 37. 40 mar1na юни 13, 2012 в 3:31 pm

  Здравейте! Имам котарак на около 10 месеца, смесица между персийска и ангорска котка. Страшно е красив, много мила животинка, макар да не е най-гальовната, която съм срещала. Живеем на първи етаж, с доста голяма тераса. Наблюдавам го, от известно време изпитва небивал интерес към тази тераса. Запозна се там с една улична котка и една нощ просто офейка. Що рев изревах, не е истина, на другия ден чак на обяд го открих под една кола, явно беше и ошамарен. Все още ми се струва, че не е напълно разгонен – не маркира и не мяучи неистово по цяла нощ. Неспокоен е, обаче, и примяква – иска да излиза. Наложи се да обезопасим терасата и да запушим вариантите за ходене у комшиите и сега не е твърде доволен. Иска ми се да го кастрирам, макар да ми е жал за „топките“ му, както казаха по-горе. Жал, жал ама ми е мъка и да го гледам как се тормози, а не искам да го пускам на уличните котки, както казаха – има повече от достатъчно страдащи животинчета.
  Въпросът ми е – горе долу за колко време се възстановява мъжкото коте след кастрацията и трябва ли да полагам някакви по-специални грижи за него в дните след това? Готова съм да го направя, ще питам и ветеринар, но искам предварително да знам какво да очаквам.

  Like

 38. 41 Лариса юни 13, 2012 в 3:36 pm

  Имам йокширски териер, женски на 10 месеца.Трябва ли да се кастрира, за да живее подълго?

  Like

 39. 42 Стела юни 13, 2012 в 5:29 pm

  До mar1ina: Не се тревожете за кастрацията. При мъжките котки операцията не е тежка, упояват ги за около 15-20 мин и след това са готови. В деня след кастрацията ще е замаян, но на другия ден вече ще е ок. Ветеринарят, който ще извърши операцията, ще ви даде инструкции какво да направите преди да го занесете. На мен ми казаха да не е ял поне 3 часа преди операцията и да не е пил вода. Биха му първо някаква инжекция срещу повръщане, за да не се задуши докато не е минало действието на упойката, защото от нея се предизвиква повръщане, след 20 мин самата упойка и след още 15 ми казаха да си го взема:) До вечерта ходи като пиян, преди да си легнем вече можеше да му дадем да пие вода и след това да яде. Опита се да повърне един-два пъти, но стомаха му беше празен и мина без изненади. Десет дни по-късно го занесохме да му махнат коците, става за минутка и не се упоява. Интересното е, че топките му останаха, изглеждат някак по-празни, но си ги има и си прилича на котарак външно:))) След кастрацията стана гальовен, постоянно мърка и започна много да играе. Преди това не даваше да го пинеш. Живее при родителите ми и майка ми много му се кефи на новия характер. Лошото при него е, че на „баба“ котарака го глезят доста и за един месец стана двоен. Просто трябва да не го храните повече от преди.
  Преди месец си кастрирах и женската котка, само че тук, в София. Казаха ми да не я храня 12 часа преди операцията и поне 4 часа преди това да не й давам вода. Операцията й беше в 12,00 ч, взех си я в 18,00 ч. Това време си го определят, за да я върнат в по-будно състояние и все пак в първите часове да е под лекарско наблюдение, защото при женските котки операцията е по-тежка. Три дни по-късно я водих да й поставят някакъв антибиотик и на десетия ден да й махнат конците. На следващия ден си беше вече ок. Иначе още късно вечерта след операцията можех да й давам вода и храна.
  И за двамата не се сетих да искам резорбиращи конци, може би е малко по-скъпо с тях, не знам. Моя съвет е да питате за такива и да си прецените кое ви е по-изгодно.
  И друго, няма нищо страшно да кастрирате животно, не отнемате нищо от него, само му осигурявате спокоен и здравословен живот. Не го пускайте навън обаче, защото по принцип след кастрация се успокояват и инстинкта им за съхранение малко се позагубва. Мои познати го пуснаха техния за един ден в двора им на село и други мъжки котараци го убиха. Това са ми го казвали и ветеринари, че ако излиза навън, не е добре да е кастриран, за да може да се брани. Макар че след кастрацията той сам ще спре да проявява интерес към тераси и женски котани:)
  Препоръчват после да се хранят с храни за кастрирани животни, има според пола и годините.
  Вашия котарак щом е само на 10 месеца, е нормално да не е много гальовен, той още е дете така да се каже, характера се променя по-късно, някъде след като стане поне на година и половина – две. При моите котки поне така е било.
  И мен много ме беше страх от тези манипулации, но няма страшно. както съм писала и по-нагоре, изберете си добър лекар. В по-големите клиники това са рутинни операции и имат много опит с тях. Мъжкия го кастрираха в малък град, където нямах избор общо взето, но ето че всичко си мина ок.
  Успех!

  Like

 40. 43 Стела юни 13, 2012 в 5:51 pm

  До Лариса: Аз лично защитавам кастрацията. Ако не мислите да го размножавате, е по-добрия вариант. След кастрацията виновниците за туморите на млечните жлези ги няма и само това мисля, че е достатъчен довод. Чувала съм да казват, че е добре преди кастрация да се е разгонила поне веднъж, други пък, че е добре поне веднъж да е родила, но всички ветеринари досега са ми казвали точно обратното. Тя както е на 10 месеца може би вече се е разгонвала и ако е така, този въпрос при вас отпада. По принцип редовното ваксиниране, кастрирането и правилната храна са най-важни за живота на кучето ви. Така че всеки един от тези фактори е причина за удължаване на живота, защото ваксините и кастрацията премахват много причинители на болести.
  За да сте по-спокойна, първо се консултирайте с добър ветеринар. И аз имам домашни любимци и знам как се тревожи човек за тях.
  Успех!

  Like

 41. 44 Miroslav август 29, 2012 в 10:31 am

  Здравейте.
  Видях много мнения по форумите и виждам че мненията са различни но повечето клонят към това че кастрацията е по-доброто решение.
  Нашето коте е намерено на улицата и малко случайно попадна при нас.Една вечер от терасата се чуваше звучно мяукане от двора на необитавана къща до апартамента ни , решихме че някоя котка майка е изгубила малкото си коте но при сутрешното кафе мяукането продължаваше и решихме да видим какво става.Слязох и прескочих оградата а там под едно дърво имаше малко коте което решихме с моята приятелка да приберем за да не умре.Оказа се на месец и нещо според ветеринара на който го заведохме и че е общително и гледано коте най-вероятно изхвърлено.Решихме че ще го задържим поради причината че в България или поне в малките и средни градове няма приюти за животни или нямам информация за такива.Сега вече е на около 5 месеца и започваме да мислим за варианта кастрация(котака е мъжки).Аз като мъж ми е много трудно да взема крайно решение за кастрацията но имайки предвид че липсата и ще доведе до безсънни нощи, лоша миризма, евентуално бягане от вкъщи на котака, размножаване което води до увеличение на популацията и още хиляди или дори десетки хиляди котета като нашето изхвърлени и чакащи ги глад и………..определено съм за кастрирането.Това което ме притеснява е че при едно евентуално преместване в къща котака не трябва да излиза много дори изобщо заради притъпените му инстинкти за отбрана следствие от кастрирането.Призовавам ви да споделите вашите мнения и впечетления дали наистина е опасно за всички котки излизането след кастрация или е индивидуално в зависимост от характера на животното и характерите на околните котки.

  Like

 42. 45 Стела август 29, 2012 в 10:46 am

  Възможно е да има някакво влияние и характера на животното, но мисля че като цяло не е препоръчително да излиза навън. Това, че може да заживеете в къща, не би трябвало да е проблем. Котака ще свикне, че не се излиза навън. Имам познати в села, които си гледат котките в къщите и изобщо не ги пускат да припарят до външната врата на къщата. Колкото до кастрацията, няма по-добро решение. Щом е на 5 месеца, след още един ще е годен за кастриране. Както знаете, мъжките маркират и е адски неприятно. Аз и по-горе съм описвала кастрацията на двете ми котки. Женската е млада, много е игрива, спря с денонощното мяукане и сега си е много добре. Мъжкия откакто е кастриран, стана игрив, преди искаше само да драска и да хапе. Сега се гали, мърка (преди и не правеше), изобщо има голяма промяна. Пускането навън има и една друга много лоша страна, особено за мъжките. Моя понеже преди да го вземем в апартамента беше дворен, та доста се беше бил и все беше ранен. Та я някой от боевете се е заразил с котешки спин. Не е толкова фатален като човешкия, но при най-малкото неразположение търчим при лекари, защото имунната му система е много слаба. Освен това при котките и левкемията е заразна (за нея поне има ваксини, дано да сте го ваксинирали), но ако не излиза, няма риск да го ухапе някой котак и да го зарази с тези две гадни болести. Левкемията май почти не успяват да я излекуват.

  Ето малко инфо, в интернет има достатъчно.

  http://www.udoma.com/?view=material&cat=6&itype=33&isubtype=86&info=1096

  http://www.novetbg.com/index.php?option=com_content&view=article&id=135&Itemid=3&lang=en

  Like

 43. 46 Maria Vasileva ноември 23, 2013 в 5:39 pm

  iskam da vi popitam do kakvo vreme deistva kastraciqt.

  Like

 44. 47 Стела ноември 24, 2013 в 12:03 am

  В смисъл как до какво време действа? Завинаги.

  Like

 45. 48 Angi Petrova декември 7, 2013 в 10:44 pm

  Здравейте.Радвам се и съм благодарна на този сайт за полезната информация.Юни т.г. една приятелка ми подари мъжко котенце 620 гр.и както пише в паспорта му „смесена порода“. Сладурчето вече е 3.680 кг и след седмица трябва,да се кастрира.Много ме вълнува въпросът,да го кастрирам или не…Благодарение на този сайт вече не се колебая.Наистина при толкова бездомни животинки по-хуманно е да се кастрират,а не като една комшийка пусна в общият двор 4-5 котета и след година бяха 13-14…сега няма нито едно…Тъжно и нечовешко…Котетата са ,като хората:ако искат да се харесат и да ги обичаш..няма значение породата им ! 🙂 Поздравления към всички имащи домашни любимци и пожелания за прекрасен месец на чудесата с много здраве,топлина и късмет през Новата 2014 година ! 🙂 🙂 🙂

  Like

 46. 49 Tanq януари 14, 2015 в 4:49 am

  Vapros kam Radila i vseki, koito e zapoznat: sled vsichko koeto prochetoh,otnosno kastraciata , interesuva me vaptosa za ulichnite kotki,t.e. ako az resha da kastriram ulichna kotka , kojato otnovo shte se varne na ulicata, sled kato ima tolkova mnogo riskove za zdraveto na kotaracite ot posledvashti bolesti sled kastraciata, dali bi bilo po-udachno da se kastrirat predimno jenskite ulichni kotki vmesto majkarite, sled kato te sa tolkova zastrasheni ot bolesti ? Kakvo bi stanalo ako se kastrirat jenskite kotki – ima li specialna profilaka i riskove ot bolesti sled kastraciata na jenska ulichna kotka , kakto pri majkite ?
  Az u doma gledam prekrasen kotarak , koito pribrah ot ulicata-edna jena razdavashe cjaloto kotilo ot 4 koteta, az vzeh ednoto, ne znam kakvo e stanalo s ostanalite. Toi e na 9 meseca i e veche kastriran , imam i jensko kuchence koeto jivee s kotaraka mi. No mi e mnogo jal za ulichnite jivotinki kak stradat i se machat. Kuchenceto go kupih, ne sajaliavam za koeto, zashtoto mnogo si ja obicham, no v posledstvie vidjah i se informirah za osinovjavaneto na kuchenca i kotenca ot PRiUTi. Zatova apeliram koito obicha jivotni i iska da si vzeme -ne si kopuvaite, ne razvajdaite, a spasete nechii jivot , darete dom i obich na njakoe stradashto bezdomno jivotinche-te sa v ujastna nemilost, samo naberete v youtube „resque dogs and cats“ i shte se ubedite – sa6toto e i Bg, moje bi i po-zle zaradi standarta na jivot u nas. Az jiveja v apartament i za sajalenie njamam vazmojnost da usinovja treto jivotinche, a i jivotnite mi pootrasnaha i niama te samite da priemat drugo kuche ili kote. No pred bloka ni ima dosta bezdomni kotki.edna vazrastna jena kupuva hrana i gi hrani, no mislja she ako moje da pomogna s kastracia na kote bih go napravila. Zatova vaprosa mi e dali e za predpochitane da se kastrirat jenskite koteta, vmesto majkite ? Mnogo mi e jal i ako moga da pomogna s neshto, bih go napravila.

  Like

 47. 50 Tanq януари 14, 2015 в 5:04 am

  Vijdam che Radila ne e pisala ot 2012 , a po temata e pisano posledno prez 2013, no shte se radvam niakoi da mi otgovori na vaprosa-ne che i vav veterinarnia kabinet ne mogat da mi kajat, no prochitaiki twmata reshih da pitam i tuk. Moje da e polezna informacia i za drugi sardechni hora, koito iskat da pomognat , no po pravilen nachin , a ne s meche6ka usluga-kastracia na ulichno jivotno ama posle da se spasiava … Ne samo e vajno namaljaneto na populaciTa , a i sravnitelno zdravoslovnia jivot. Prochetoh ot napisanoto ot Stela che kastriran majki kotarak ne biva da izliza navan sled tova zaradi namalen instinkt za sahranenie, zatova reshih da popitam kak e pravilno da se postapi s kastraciata na ulichnite kotki (i kucheta razbira se) Blagodaria predvaritelno.

  Like

 48. 51 Стела януари 18, 2015 в 9:08 pm

  Здравейте!
  Да, приоритет е да се кастрират женските котки, за да не раждат. По принцип зависи в кой град сте, защото доколкото знам, само в София има програми за кастрация на бездомни котки и обикновено ги държат два дни след кастрацията, за да може да излезе от упойка и да е под наблюдение след операцията. Иначе или се плаща стационар, или се търси вариант някой да я приюти за две седмици преди да се върне на улицата. Много е тежко да прибереш едно животно само временно, а после отново да го върнеш на улицата… но няма начин да осиновиш всички бездомни животни… Ако са добре приспособени към квартала, където живеят и има кой да ги храни, те не обикалят много и имат шанс за по-безопасен живот. Котките обикалят предимно за храна и в размножителния период, така че след кастрация и с наличие на храна, това желание намалява много и даже почти изчезва. Колкото до мъжките, когато не са кастрирани, се бият за територия и така си предават зарази. Но пък ако са кастрирани, ги бият други, които не са. Няма пълно щастие… Ако няма кучета наоколо и бъдат кастрирани и хранени, те също се застояват в района и не ходят надалече.
  Така или иначе, бездомните животни са много и е трудно да кастрираш всички. В тази връзка, кастрацията на женските е най-належаща.
  Много малък процент от родените бездомни котенца оживяват, повече умират от недохранване, болести и инциденти още в ранна възраст. А раждането при животните е изтощително за майките, както при хората, и непрекъснатото раждане намалява имунитета им, от там ги прави по-податливи на болести и в крайна сметка много им скъсява живота.

  Like

 49. 52 Милена март 26, 2015 в 10:35 pm

  Здравейте! Утре и аз ще водя котарака за кастрация. Бях толкова сигурна, че това е правилното решение…даже вече купих и храна за кастрирани котки:) Но днес, цял ден съм обзета от съмнение. При моя котарак няма никакви симптоми за разгонване, а той е на 1 годинка. Нито е агресивен, нито маркира, по-често мяука, но все пак е котка! Мъжът ми ме пита дали не прибързваме, все пак котарака си се държи нормално. Изчетох всички коментари, но така не ми се иска да му причинявам болка…! Утре може да го заведа до клиниката и да се върнем 🙂 Много съм объркана, не знам какво да правя. Дали да не изчакам да се разгони и да видим дали положението ще е трагично или няма да разберем…Но май повечето мнения са за кастрация. Утре ще споделя какво е станало:)

  Like

 50. 53 Стела март 27, 2015 в 10:33 am

  Стискам палци всичко да е ок. Мен лично единственото, което ме притеснява при кастрации (и изобщо при всички видове операции) е упойката. Иначе кастрирането на мъжка котка е леко, не е коремна операция както при женските. Ако се откажете сега, ще го кастрирате като започне да маркира, повярвайте ми 🙂 Макар че много, много рядко има котараци, които не го правят. Познавам един такъв – сиамец на 17 години, който не е кастриран и никога не е маркирал. Аз в момента се грижа за два котарака – инвалиди. Изпикавам ги ръчно, защото те не могат. Не са кастрирани засега, но по-нататък го предвиждам, защото урината им си има онази остра котешка миризма. Единия даже се разгонва, в момента денонощно врещи и едвам се издържа.

  Like

 51. 54 STEFANI ноември 2, 2016 в 9:33 am

  както при човека ,така и при животното ,вече нищо не е същото …. организма и всичко е ,като при възрастните …. това е акт ,който лишава животното от естествената му съдба…. на една жена когато и махнат репродуктивните органи тя влиза в менопауза особено ,ако е млада със всички последствия от това ..за животното е същото ,ПОМИСЛЕТЕ преди да извършите този грях

  Like

 52. 55 Стела ноември 2, 2016 в 9:55 am

  Вие сериозно ли?! Сигурно е по-добре да няма кастрирани котки и да се раждат и да измират по улиците?! Да ви имам хуманността!

  Like

 53. 56 sten leon февруари 13, 2017 в 1:36 pm

  Не на кастрирането на ЛЮБИМЦИ!
  (За някои човекоподобни може 😉 )
  Човеци, защитете правото на котките си да бъдат майки и бащи! Подарете си щастието да видите как се раждат и растат малки котенца! 😀
  Вашите домашни любимци имат същото право като самите вас да се радват на любов, свое потомство и щастие.
  ХеЕЙ ХОРАА, които наистина обичате котките, независимо какви са – обикновени, чистокръвни или екзотични – присъединете се към мен! Защитете правото на котките да бъдат нормални.
  Не ги превръщайте в инвалиди! Не бъдете егоисти, жестоки и садисти. Не ги осакатявайте!
  Нека всички ваши любимци са свободни, отгледани с разбиране, внимание и любов. 🙂 ❤
  Помнете великия закон на Вселената за причината и следствието – както постъпите с тях така и те ще постъпят с вас в друго измерение, в някой друг свят, в друга форма на съществувание…
  © Стен Леон, 12. II. 2017г., магистър-биолог и селекционер

  Like

 54. 57 Стела март 9, 2017 в 1:23 pm

  Вие е кой век живеете?! Кастрацията не ги прави инвалиди, кастрацията решава попупацията на бездомните животни. Като сте срещу нея, приберете ги всички, че да не измират от глад, болести и инциденти!
  Тази вечер ще ми донесат котарак на 9 г, който опикава всичко вкъщи и вече не го искат. Гледан 9 години от семейството си, което не се реши да го кастрира, затова сега иска да го изхвърли!
  И това е само капка в морето.
  Сверете си часовника.

  Like

 55. 58 Митко януари 28, 2018 в 10:40 pm

  Имаме малко коте на 4 месеца. Oбсъждаме въпроса за кастрация с много хора, които имат котки, както и ветеринарните лекари, и решихме да направим кастрация, когато дойде времето. Сигурни сме, че това е правилното решение. Трябва да носим отговорност за нашите домашни любимци.

  Like


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s
ЛЮБИМА МИСЪЛ:

Не е самотен този който си няма никого, самотен е този който не знае да обича!
февруари 2008
П В С Ч П С Н
« Ян   Март »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526272829  
Creative Commons License
Произведението произведение ползва условията на Криейтив Комънс договор. Photobucket Tyxo.bg counter Блогосфера
Wikipedia
Locations of visitors to this page Site Meter website counter

Blog Stats

 • 1,398,188 hits

ЛЮБИМА МИСЪЛ:

Не е самотен този който си няма никого, самотен е този който не знае да обича!
Advertisements

%d bloggers like this: