Онкологичните заболявания при котките

Освен, че котките боледуват от котешки СПИН, също се разболяват и от онкологични заболявяния.

Какви са основните признаци на котешкия рак?

– необичайни подувания, които са постоянни или нарастват
– рани, които не зарастват
– загуба на тегло
– липса на апетит
– кървене или изтечения от телесните отвори (ноздри, очи, уши и др.)
– лоша миризма
– трудно преглъщане или хранене
– ленивост
– постоянна куцота или схващане
– трудно дишане, уриниране и дефекиране

Тези изменения се наблюдават и при много други болести и появата им не означава, че котката ви има рак. При наличието им се обадете на вашия ветеринарен лекар.

Лимфома при котките
При котките се среща много по-често, отколкото при кучетата или при човека. Тя се среща по-често при котки, които са инфектирани с котешкия левкемичен вирус. Лекува се с химиотерапия, която в зависимост от мястото може да бъде много успешна и да удължи живота на котката значително.

Кои котки имат по-голям риск да заболеят?

Породата или полът нямат значение. Обикновено заболяват котки на 9 – 10 годишна възраст. 70 % от болните котки са били заразени с котешкия левкемичен вирус. Котките, заразени и с котешкия имунодефицитен вирус, също са предразположени към това заболяване.

Има ли различни форми това заболяване?

Има няколко различни форми. При всички има ненормално разрастване на лимфната тъкан. Тъй като лимфата преминава през цялото тяло, болестта може да се открие на навсякъде и да засегне голям брой органи. Най-често се среща на три места, като мястото определя симптомите, лечението и прогнозата на болестта.

– дифузната форма – засяга много лимфни възли и много органи. Прогнозата при тази форма не е благоприятна
– медиастинална форма – мястото е в гръдната кухина и засяга тимуса и прилежащите лимфни възли
– храносмилателна форма – засяга храносмилателната система и прилежащите лимфни възли

И при трите, изхода зависи най-много от това дали котките са заразени е котешкия левкемичен вирус.

Какви са признаците?

Котките са очевидно болни. Признаците зависят най-често от мястото, където се е развила болестта.

– храносмилателна – има загуба на тегло, разрошена козина, липса на апетит, повръщане и диария
– медиастинална – нарушения в дишането и събиране на течност около белите дробове
– ако се развие в бъбреците – пият повече вода и уринират по-често
– ако се развие в носа – има изтечения от носа и подуване на лицето

Ако котките са заразени с котешкия левкимичен вирус, имат изразена анемия.

Как се поставя диагнозата?

Има подуване на лимфните възли при опипване. С рентгеново изследване могат да се открият тумори или подуване на вътрешни органи. Прави се лабораторно изследване за споменатите по-горе два вируса. С кръвно изследване се вижда дали има анемия. Добър патолог може да каже със сигурност ако изследва материал, взет от изменени лимфни възли.

Как се лекува?

Лекува се с химиотерапия. Ако туморът е лесно достъпен, може да се премахне чрез операция. При химиотерапията най-често се комбинират различни антибиотици. Препоръчва се при котки с лимфома да се потърси мнение от добър ветеринарен онколог.

Каква е прогнозата?

Тя се определя от много фактори – дали котката има котешкия левкимичен вирус, мястото на тумора и кога е поставена диагнозата и е предприето лечение. Около 70 % от котките се повлияват добре от химиотерапията. Техният живот се удължава с 4-6 месеца. Дори при 30-40 % се постига удължаване на живота с 2 години. Ако не се предприеме лечение, котките живеят 4-6 седмици след поставяне на диагнозата.
Рак на млечната жлеза
През последните години се среща много често при котките, особено при такива, при които са прилагани хормонални препарати.

Кои котки имат риск от развиване на болестта?

Всяка възрастна женска котка може да бъде засегната, но обикновено заболяват 10-14 годишни котки. Сиамските котки имат генетична предразположеност. Некастрираните котки заболяват по-често. Котки, кастрирани след няколко разгонвания, са по-рискови от тези кастрирани преди първото разгонване.

Какви видове има?

85 % от туморите са злокачествен аденокарциноми. 15 % са саркоми, аденоми и папиломи. Аденокарциномите са много бързо развиващи се и имат разсейки в заобикалящите ги лимфни възли и белите дробове.

Какви са признаците?

Те са възли, които са подвижни или неподвижно срастнали с кожата и/ или подлежащите мускули. 1/4 от тях са с язви. Най-често се срещат на първия чифт млечни жлези. В половината от случаите засягат повече жлези. Има подуване, възпаление и треска.

Как се лекува?

Прави се хирургическо премахване на тумора и млечната жлеза. Препоръчва се оперативно премахване на цялата редица млечни жлези. Прилага се и химиотерапия. Химиотерапията се прави след консултация с ветеринарен лекар.

Каква е прогнозата?

Първоначалното лечение може да е успешно. До 65 % от туморите, премахнати оперативно, се появяват отново след около година. Повечето котки умират след по-малко от година от поставянето на диагнозата. Ако прехнатите тумори са малки и са махнати рано, животът на котките се удължава с 2-3 години.

Каква е профилактиката?

Могат да се вземат няколко предпазни мерки от страна на стопаните, за да се намали рискът от това заболяване. Първата и най-важна е да кастрират котката си преди първото разгонване. Второ, да се избягват прогестеронови лекарства, които се използват за лечение на възпаления на кожата и някои промени в поведението на котките. Трето, собствениците редовно трябва да водят котката си на профилактичен преглед, тъй като ранното откриване и лечение е успешно.

24 Отговори на “Онкологичните заболявания при котките”

  1. Петя Ангелова Маринова

    А котка болна и с котенце, лекува ли се. Има тумори по млечните жлези, които изпускат секрет. Имаше и преди разгонването. сега има котенце на 2 месеца. А опасно ли е за малкото? Котката е персийка на 9 години

    Харесвам

  2. Лидия Кирякова

    Искам да попитам, ако някой може да ми отговори: може ли да не кастрирвам котката си и вредно ли е тя след като се разгонва да не я пускам за оплождане, понеже е затворена в апартамент и не искам да я оплождам.

    Харесвам

  3. Лидия Кирякова мога да отговоря на твоят въпрос!
    За да не кастрирате котката си може да и давате хапчета против разгонване помагат знам защото аз имам котки и им давам такива хапчета. Моите котки са на село и ние има даваме такива хапчета и засега действат.

    Харесвам

  4. Zdraveite az si vzeh kotence na skoro i ot ednoto mu uho kosmitemu napravo se otlepqt iskam da popitam tova kakvo e zarasnolie Blagodarq vi.

    Харесвам

  5. Те хапчетата действат ама причиняват точно описаното в статията 🙂

    http://www.facebook.com/pages/Animal-Hope-Bulgaria-Varna/188376854515051?sk=app_2373072738#!/topic.php?uid=188376854515051&topic=339

    Харесвам

  6. Здравейте,
    искам да попитам нещо,имам коте от около месец(прибрах го от улицата) и при галене напипвам евентуални лимфни възли зад ушетата означава ли,че са подути щом ги усещам и ако са подути,евентуално това опасно ли е? Котенцето е на около 7-8 месеца.
    Благодаря предварително

    Харесвам

  7. Това означава ,че напипвате лимфните възли на котето и нищо повече , ако нещо го боли съм сигурен ,че ще Ви каже , понеже и културно коте.Иначе за напред ще Ви помоля да не вземате , котета от улицата ….повече.

    Харесвам

  8. Ушите на котето ми са почервенели и постоянно си ги чеше . Какво му има или какво трябва да направя за да му мине?

    Харесвам

  9. Вие, Киро, добре ли сте?
    Напротив, трябва да се спасяват уличните? Вие знаете ли как произлизат породистите – живеят в клетка, докато станат негодни за разплод.
    При проблем е най-добре е да се заведе на преглед. Само специалист може да каже. Грижата за животинка освен храна и вода включва и лекарска грижа – те не могат сами да отидат на доктор.

    Харесвам

  10. Котката ми е на 16 години и вече са и правени 2 операции.Сега трябва да вземем решение дали да я оперираме трети път.Днес и взеха кръв за изледване и утре ако са добри ще я оперират.Доктора казва че е рисковано заради възрастта .Може ли някой до ми даде съвет какво да правим.

    Харесвам

  11. Васил Пеевски

    Бих искал да направя връзка с Благовеста Кузманова,но имам проблем с отварянето на фейсбук,имам котка с такъв проблем и бих искал да попитам как се процедирали,благодаря предварително ето ми имейла
    arahis_82@abv.bg

    Харесвам

  12. Kotkata mi e na 16,5 godini i e s dve operatsii za izryazvane na tumor.Ot okolo 2 god imashe nov tumor s golemina na oreh no ot okolo 2 mesetsa zapochna da raste, a ot 2 dni kotkata pochti ne izliza ot myastoto si .Kogato izleze se dvizhi bavno zashtoto izglezhda ima bolki, a osven tova ot tozi izrastak izticha nyakakav sekret koyto mirishe mnogo nepriyatno.Znaya che operatsyata e mnogo riskovana zaradi vazrastta, no e mnogo trudno da se chuvstvash bezpomoshten .Kotkata mi ne e kastrirana , a az dori i sled 1-ta operatsiya i davah hapcheta protiv razgonvane vapreki preduprezhdenieto na lekarya.

    Харесвам

  13. Котаракът ми е на 8 години и на зърната му видях съсирена кръв,зачервяване и евентуална пигментация(много е див и не дава да го пипам и не знам,дали е издадено или пигментирало

    Харесвам

  14. Котето ми е на 16 год и с един преглед ветеринаря каза рак в стомаха черния дроб и мн разсейки.Каза че няма нищо да му прави защото няма смисъл и няма да се повлияе.какво да правя как да го обезболя като тои нищо не ми дава.И незнам дали го боли нищо не прави само спи не яде отслабна много а беше близо 5 килограма.Ако някой може да каже нещо ?

    Харесвам

  15. as imam kotence iskam da popitam zashto ima kosopad na kozinata??

    Харесвам

  16. […] Източници: https://avangardisco.wordpress.com/2008/02/15/%D0%BE%D0%BD%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B8%D1%87%… Share this:TwitterFacebookLike this:LikeBe the first to like this post. This entry was posted in Болести.Bookmark the permalink. Вашият коментар […]

    Харесвам

  17. […] Източници: https://avangardisco.wordpress.com/2008/02/15/ %D0%BE%D0%BD%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B8%D1%87… Share this:TwitterFacebookLike this:LikeBe the first to like this post. This entry was posted in Болести.Bookmark the permalink. Вашият коментар […]

    Харесвам

  18. Мирела Стоянова

    Здарвейте ние сме на 12 г. януар месец открихме че има туморче до първата цица до предната лапичка. Обадихме се на ветерианр той я кастрира и премахна и туморчето, но не е опипал долата и там има такова туморче. Първото беше много малко но второто ме притеснява,че расте. Според Вас да я подлагам ли пак на тормоза операця или да я оставя да си изживее колкото й остава. Забравихд а добавя ,че отакто е кастрирана се е разгонвала 3 пъти и в момента е разгонена

    Харесвам

  19. Лилия Захариева

    моето коте е на 2 години и половина.До вчера беше абсолютна дивачка,макар че преживя операция на 9 месеца,изчистиха й всичко звързано с половата система.И от вчера си изкриви главичката на една страна,гледа тъжно и не играе.Страх ме е да я заведа на лекар.

    Харесвам

  20. Николова

    Хапчетата против разгонване предизвикват тумори!!! Не си тровете животинките, а ги кастрирайте навреме!

    Харесвам

  21. Моля ви, не давайте на женските си котки хапчета при разгонване. Рано или късно ще се разболеят и ще се чувствате много виновни.Ако ги обичате кастрирайте ги навреме , Консултирайте се с лекар.

    Харесвам

  22. Строй-Индустрия в Сочи – разрешение на строительство в сочи. Поможем в оформлении документов, будем Вашими представителями в ходе получения разрешения на строительство. Работаем с иногородними и местными. Большой опыт. Скидки и акции. Обращаться по телефону: 8-9286-650-035.
    http://spozuvsochi.blog.ru/

    Харесвам

  23. sergeysoschi1100998

    Наша фирма «Инжгеосервис» выполняет услуги проектирования водоснабжения и канализации.
    Мы – это инновации строительства. Мы – это инжиниринг высокого уровня. С нами вы экономите в 3 раза (в Водоканале проект стоит минимум от 50 т.р.)
    Наши телефоны: 89286650035
    От Вас:
    – технические условия
    – паспорт
    – топосъемка М1:500
    Срок 5 дней. Результат – проект под ключ!
    Мы находимся в Сочи, работаем по всем районам города.

    Харесвам

  24. Здравейте !

    Моята котка е на 9г не е кастрирана и има голямо точпе долу до едната гурда и по малко до другата.. това дали е тумор?  Много четох по тази тема и все чета за котки които са поне 12 г с тумор а моята е по -малка . Какво ще ми препоръчате ?

    Харесвам

Вашият коментар