Ах морето, Ах петрола – а народа мълчи…

Срамота и безотговорност:Провал на референдума в Бургас – само 26% активност. Ако няма референдум – защо няма, ако има референдум – народа няма да ходи да гласува. Излишно е да коментирам и да разгръщам позицията си защо не трябва да се построи този петролопровод. Само ще питам: от този тръбопровод ли ще печелим повече или от туризма? Защото мисля двата бизнеса успоредно няма да вървят успешно. Просто нека фактите говорят сами за себе си.

С направата на петролопровода Бургас-Александропулис, Черно море рискува да последва съдбата на други морета, които вече са толкова замърсени, че почти са неизполваеми за риболов, а ако продължат да се замърсяват, ще станат неизползваеми и за къпане. Замърсяването с петрол е най-честата и основна причина за лошото състояние на соленоводните басейни. В световен мащаб само четири процента от Световния океан са незасегнати от дейността на хората, показва първата подробна карта на човешкото въздействие върху морския живот, съобщи Би Би Си.

Международен екип от 20 учени от САЩ, Канада и Великобритания публикува резултатите от изследването си в сп. „Сайънс“. Те показват, че замърсяването, промените в климата, риболовът и други фактори, свързани с човешка дейност, са засегнали тежко почти половината от моретата и океаните на Земята. Само отдалечени области край полюсите са сравнително девствени. Те обаче също са застрашени от топене на ледовете заради затоплянето. Най-зле засегнати са крайбрежните райони.

Северно море е на на 24-то място от общо 232-те засегнати водни басейна. В лошо състояние са също Южнокитайско и Източнокитайско море, Карибско и Средиземно море, Червено море и Персийският залив. Една от основните причините за замърсяването на тези и други морета са: нефтените петна, отпадъчните (непреработени) води, изхвърлянето на боклуци и застрояването.

Замърсяването, петролните петна и глобалното затопляне унищожават Средиземно море със заплашителна скорост, предупреждават природозащитни организации в Испания. Повече от 1500 типични за този воден басейн растителни или животински видове са заплашени.Около 200 000 кораба кръстосват Средиземно море годишно; от тях във водата изтичат до 650 000 т петрол, които превръщат морето в най-замърсеното с нефт в света.

Северно море. В края на миналата година в него се изляха около 25 хил. барела петрол. Инцидента е станал, докато петрола се е прехвърлял от норвежка нефтена платформа към танкер. Образувалото се петролно петно е била с площ 8 кв. км и се намирало на около 200 км от бреговете на Норвегия, по информация на Ройтерс.

Аралско море е силно замърсено, най-вече в резултат на опити с оръжие в бившата съветска база на осторов Возрождение, промишлени проекти и оттичане на торове преди разпадането на Съветския съюз. Промишленият риболов е спаднал до нула поради високата концентрация на сол, торове и пестициди. Регионът на Муйнак все още е забранен за чужденци, включително и за репортери. „Ню Йорк Таймс“ съобщава: “Високата концентрация на сол и селскостопански химикали в реките и подпочвените води е причина за универсално високата честота на стомашни и чернодробни болести, рак на гушата и дефекти при раждането.“

През последния век Балтийско море бе изложено на тежко замърсяване, причина за голяма част от което е индустрията в руските градове Петербург и Калининград. Швеция е движеща сила в усилията за почистване на морето, като подобни усилия са предприети и от Естония, Латвия и Литва, които кандидатстват в ЕС. Но проблемите все още не са решени и нивата на диоксин в рибата остават сериозен здравен риск за региона.

В миналото Азовско море е било населявано от множество морски растителни и животински видове (над 80 вида риби и 300 вида безгръбначни), но прекомерният риболов и замърсяването от петрол са оказали пагубно влияние върху екологичното равновесие, броя и разнообразието на видовете в района.

Водите на най-големите реки, които се вливат в Черно море – Дунав, Днепър и Днестър са недостатъчно пречистени. Реките ежегодно носят нефтопродукти. Изследванията от предишни години показват, че сборът от нефтени отпадъци, изхвърлени в крайбрежната зона на страните от бившия СССР, възлизат ежегодно на 10-15 хил. куб.м. По оценка на Института по биология на Южните морета към Академията на науките на Украйна в морето се съдържат 14 хил. тона живак, а в биологически активния слой (от 0 до 50 м дълбочина) се намират 850 тона живачни съединения. Основен доставчик на живака в Черно море е река Дунав. Река Дунав внася във водосборния басейн на Черно море годишно около 40-60 тона от отровата. Останалите интересни съединения, които могат да се открият в черноморските води са минерален азот, органични вещества, фосфор, желязо, цинк, манган, олово, арсен, почти цялата Манделеева таблица… Съотношението на отровите, разбира се, е непостоянно през годините. И зависи, освен от всичко останало, но и от икономическото положение на черноморските страни и екологичната култура на населението.

Все пак да не забравяме, че Черно море не е нито като Северно море, нито като Азовско или Аралско, които нямат природните дадености за развиването на туризъм. Нашите плажове имат превъзходен пясък, морската вода не е много солена, имаме хубаво лято. Ще рискуваме ли тази наша природна даденост за бизнес, от които България няма изгода. В момента страната ни има най-много изгода от туризма. С нефтените петна ще превърнем нашето море в едно блато с мъртва флора и фауна. Тогава язък и за прекомерното строителство по Черноморието.

Петиция от Инициативен граждански комитет за спасяване на бургаския залив

Advertisements

2 Responses to “Ах морето, Ах петрола – а народа мълчи…”


 1. 1 Марин февруари 19, 2008 в 1:22 am

  ОК, тогава Вие еколозите как предлагате да се транспортира петрола?

  Like

 2. 2 pierrot февруари 22, 2008 в 6:40 am

  Това е един омагьосан кръг – той трябва да се транспортира, но идеални за екологията методи май няма. Или поне такива, които да не оскъпяват двойно крайният продукт.
  А относно Бургас – гледах нарочно по СКАТ дали ще дадат нещо, и те разбира се не ме разочароваха! Питаха хората по кафетата дали са гласували, и ако не защо. Всички казаха, че вота бил предрешен или че имали по – важни задачи! Тоест те са си избрали. Екологията е тема, която засяга някой чак след като му зарине входната врата…

  Like


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s
ЛЮБИМА МИСЪЛ:

Не е самотен този който си няма никого, самотен е този който не знае да обича!
февруари 2008
П В С Ч П С Н
« Ян   Март »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526272829  
Creative Commons License
Произведението произведение ползва условията на Криейтив Комънс договор. Photobucket Tyxo.bg counter Блогосфера
Wikipedia
Locations of visitors to this page Site Meter website counter

Blog Stats

 • 1,397,761 hits

ЛЮБИМА МИСЪЛ:

Не е самотен този който си няма никого, самотен е този който не знае да обича!
Advertisements

%d bloggers like this: