Балканският нарко маршрут и… пазар

Документи на Интерпол показват, че за контрабанда на хероин се използват два главни маршрута: Балканския маршрут, който преминава през Югоизточна Европа и Копринения път, който преминава през Централна Азия.

Отново според документите на Интерпол, Балканският маршрут се разделя на три подмаршрута. Южният маршрут преминава през Турция, Гърция, Албания и Италия. Централният маршрут, той преминава през Турция, България, Македония, Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина (Б и Х), Хърватия, Словения и достига Италия или Австрия. Северният маршрут преминава през Турция, България и Румъния до Австрия, Унгария, Чешката република, Полша или Германия. По-големите количества хероин са определени за Холандия или за Обединеното кралство. Страните от Югоизточна Европа, с изключение на Албания, се смятат главно за транзитни и в по-малка степен за страни, където се продават наркотиците.

Някои области за производство на опиум и канабис бяха открити в Албания, вследствие на активната дейност и разрастването на организациите, занимаващи се с трафик на наркотици в Европа. Според Службата на ООН за наркотици и престъпност (СНПООН) положението на Албания не е съвсем ясно. Страната често се споменава като източник на смола от канабис. Това, което обаче е ясно, че ролята на Албания като производител на растението канабис е по-голяма, отколкото като производител на смоли от канабис.

Македония, Сърбия и БиХ се смятат за главни транзитни райони; Турция е ключова област за разпределяне; а Гърция, България и Румъния са врата към Европа.

По тези маршрути не се пренася само хероин, а също и канабис, хашиш и суров опиум. Разпределителните мрежи за малки количества дрога, пране на пари, корупция и лабораторна преработка изникват като престъпни дейности, съпътстващи незаконния трафик на наркотици. Според някои анализатори, престъпленията, свързани с наркотици, застрашават сигурността на целите Балкани, тъй като част от парите се използват за доставка на незаконно оръжие за радикални групировки.

Ето кратка характеристика за нарко трафика и производството на в страните в Югоизточна Европа:

Хърватия

Дългата брегова ивица на Хърватия я прави идеална за влизането на южноамерикански кокаин в Европа, посочват експертите. Сплит придобива известност като център на хероина.

Босна и Херцеговина

Твърди се, че търговията с наркотици в Херцеговина и Далмация е контролирана от бившите членове на паравоенната формация “Затворническа бригада”. Тя е формация на босненски хървати. Неофициалната столица на Херцеговина – Мостар се счита за център на регионалната дистрибуция на дрога.

Косово

След като през 1999 г. провинцията става фактически независима от Югославия Косово се утвърждава отново като център на мрежите за трафик на дрога в ЮИЕ. Международната организация на офицерите срещу наркотиците счита, че косовската мафия прекарва незаконно между 4,5 и 5 тона хероин месечно, което е два пъти повече от периода преди войната от 1999 г.:

– Наркотиците влизат в Косово от Македония и след това се изпращат през фактически несъществуващата граница между Косово и Албания до пристанищата Дурас и Вльора, откъдето са само на един преход с лодка до Италия.

– В Южна Албания се отглежда канабис, който се препраща в Призрен – Косово

Македония

Още от 70-те години Западна Македония, където живее мнозинството от македонските албанци, е център за контрабандата на наркотици. Очевидният просперитет (луксозни коли, големи къщи ) на голям брой хора в този район, който бе сред най-слаборазвитите в икономическо отношение, не се дължи на приходи от лозарство, нито на преводи от чужбина.

Село Танушевци, център на македонската контрабанда на наркотици и оръжие, заедно с още няколко села около македонската граница с Косово се превърнаха в “свободни територии”. Именно в Танушевци, пише в доклада на ЦИД (Центъра за изследване на демокрацията), връзката между АОК, НАТО и нелегалната търговия с дрога и оръжие най-ясно може да бъде проследена. Това е населено с албанци планинско селце, разположено на границата между Македония и Косово.(Там започнаха сраженията през 2001 г.) По време на косовския конфликт Танушевци бе използвано като едно от най-важните депа на оръжие за АОК, а преди това се считаше за един от центровете на трафика на наркотици от и към Албания и Косово. Арачиново, друго село, в което избухнаха сражения-също така продължително време с считаше за център на трафика на цигари, дрога и оръжие.

В страна като Македония, където има значително недоверие между различните етноси и лоша икономическа ситуация, бе относително лесно за хората от Национално-освободителната армия и за трафикантите да изострят напрежението и да го превърнат във въоръжен конфликт. По такъв начин те създадоха и идеалните условия за нелегален бизнес, се обобщава в изследването на ЦИД на контрабандата през Балканите.

Румъния

Производството на синтетична дрога в ЮИЕ е сериозен проблем. В Румъния трафикът на наркотици е в постоянен възход, въпреки усилията на правозащитните организации, се отбелязва в доклада на ЦИД. Въведени са санкции от 15 години до доживотен затвор за притежание, разпространение и производство на наркотици. През 2001 г. са разкрити три тайни лаборатории за производство на синтетични наркотици, което потвърждава опасенията, че Румъния се е превърнала във важна производителка на дрога.

България

Според експертите България продължава да играе централна роля в трафика на хероин от Централна Азия за Европа. През страната преминават трите южноевропейски пътища на дрога – през Румъния, Сърбия и Македония. България е и важна транзитна държава и за южноамериканския кокаин. През последните години бяха конфискувани в България и съществени количества прекурсори за производство на синтетична дрога от рода на ацетин анхидрид.

Дрогата се транспортира с коли, камиони и автобуси към Турция. От средата на 90-те години броят на разкритите площи, засети с канабис се удвоява всяка година. Производството на марихуана се измества и към Северна България. Около 10 000 българи са зависими от хероин и около 40-50 000 използват синтетична дрога. Предполагаемата стойност на българския наркопазар не надвишава 200 –300 млн. евро.

Advertisements

4 Responses to “Балканският нарко маршрут и… пазар”


 1. 1 GaN февруари 21, 2008 в 12:46 pm

  И после нека разправят, че се борим с наркотрафика и т.н. То вече всички знаем, че каналите са били държавни още от Татово време и сега са просто „приватизирани“ 🙂

  Like

 2. 2 pierrot февруари 23, 2008 в 8:10 pm

  За съжаление наркотиците не отстъпват, а напротив – завземат нови пазари. А като знаем всички какъв гнусен бич са, ми оставя да се чудя защо?! Защо се консумират, а не защо се транспортират…

  Like

 3. 3 albinos февруари 24, 2008 в 11:10 am

  Може би защото хората не могат да намерят, естествени, безвредни техни заместители. Човечеството винаги е било зависимо към дадено вещество психически.

  Like

 4. 4 pierrot февруари 24, 2008 в 11:26 am

  като с цигарите например – всички знаят колко проблеми създават, но много не могат да го осъзнаят за себе си. И всеки си мисли, че като взема два пъти в годината кока в дискотеката няма участие в проблема с трафика на дрога…

  Like


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s
ЛЮБИМА МИСЪЛ:

Не е самотен този който си няма никого, самотен е този който не знае да обича!
февруари 2008
П В С Ч П С Н
« Ян   Март »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526272829  
Creative Commons License
Произведението произведение ползва условията на Криейтив Комънс договор. Photobucket Tyxo.bg counter Блогосфера
Wikipedia
Locations of visitors to this page Site Meter website counter

Blog Stats

 • 1,409,052 hits

ЛЮБИМА МИСЪЛ:

Не е самотен този който си няма никого, самотен е този който не знае да обича!
Advertisements

%d bloggers like this: