Референдум и за кариерата в с. Мрамор

След около два месеца софийското село Мрамор ще последва примера на град Бургас и с. Нови хан, община Елин Пелин, като прикани жителите на референдум. Точната дата все още не е ясна. Всичко зависи от решението на Столичния общински съвет, който трябва да я определи. Междувременно гражданските сдружения от с. Мрамор ще поискат да бъде закрито Министерството на околната среда и водите, защото не защитава здравето и живота на хората, още по-малко на обитателите на потенциалната зона НАТУРА 2000, съобщиха на пресконференция техни представители.

В началото на тази година, жителите на село Мрамор научават, че на входа на селото им се планира изграждането на кариера за добив на пясък и чакъл. Фирмата е „Кариери за чакъл и пясък – България“ ЕАД, дъщерна на „Златна панега цимент“, която пък е с доминиращо гръцка собственост. Тази инвестиция е решена в следствие на проучване в района от фирмата, която е регистрирала т.нар. търговско откритие. При това, не без знанието и съгласието на властите – под ключовите документи стоят подписите на екоминистрите Долорес Арсенова и Джевдет Чакъров. От предаването „На чисто“ по Нова телевизия от 10 февруари научихме, че липсват данни дали при издаването на разрешението за проучване от тогавашния екоминистър Долорес Арсенова е правена процедура по Закона за обществените поръчки. А такава се изисква. Проученото находище освен това се намира едва на 300 метра от селото, според официалните документи на инвеститора, а реално на около 100-150 метра от регулационните граници, според местните хора. Има данни за пропуски и по отношение на геоложките проучвания.

Кметът на с. Мрамор Даниела Милчева заяви,че макар проектите за изграждането на кариери да са законни, мястото им не е в селото, защото те обричат живота на всички и прогонват младите хора.Според местните жители изравянето на сух кратер от над 350 декара в района е крайно недопустимо от екологична, градоустройствена, социална, морална и хуманитарна гледна точка. Те настояват прокуратурата да извърши проверка на начина, по който дружеството е получило разрешенията. Освен това искат да се създаде анкетна комисия в Народното събрание, която да разследва този и други подобни случаи, а държавните институции да ускорят работата си по спазването на европейското и национално екологично законодателство.

Понеже имам роднини в това село, освен това съм прекарвал няклетните си ваканции там, ще кажа, моето мнение по проблема. Екологично чистия район на мястото което предстои да се застрои ще се замърси силно. Проектът за кариера заплашва както здравето на хората, така е и риск за ценни растителни и животински видове. Язовир „Мрамор“ е едно от най-важните в орнитологично отношение места по прелетния път на птиците „Виа Аристотелис“ в западната част на Софийското поле. Това на практика е и единственото оцеляло място за отсядане на пернатите след унищожаването на Мусачевския разлив и превръщането му в голф игрище и на рибарниците в Челопечене, превърнати в кариера. Районът се обитава от 175 вида птици, от който 43 са редки и застрашени видове. И може би най-важното – тази зона е предложена за влизане в НАТУРА 2000 по директивата за опазване на птиците и няма право да бъде унищожавана до окончателното решение за обхвата на екомрежата. Освен, че къщите на хората от селото са в непосредствена близост до него, това прахта и замърсяването от бъдещата кариера ще се пренесе и в кварталите в северната част на столицата в район Връбница. Покрай кариерата има опасност частните земите в близките села Волуяк и Мировяне, както и на квартал „Обеля“ да останат без купувачи и така рискуват да се превърнат в пустеещи земи. В момента към тези земи има интерес от страна на инвеститори за построяване на панаирно градче, като това в град Пловдив.
Район Връбница е с едни от най-добрите екологични показатели, най-ниска степен на замърсеност, с най-ниската заболеваемост и на практика е едно от най-добрите места за живеене в района на София-град, се признава в прогнозния доклад по ОВОС на Общия устройствен план на София. Опазването на природата обаче, както винаги, е на последно място. Дано този път се вземат поне мерки за опазването на здравето на хората.

За да се види и чуе техния глас, гражданите на с. Мрамор трябва активно да се участват в предстоящия референдум.

страницата на Еко Мрамор

Advertisements

2 Responses to “Референдум и за кариерата в с. Мрамор”


  1. 1 GaN февруари 26, 2008 в 12:57 pm

    Дано да успеят хората да спрат строежа! Много се кефя, че хората почват да правят референдуми! Дано стане масова практика, както и протестите 🙂

    А иначе, за подписите на тези министри, представям си колко милиони евро са налети в партийните каси 🙂

    Like


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s
ЛЮБИМА МИСЪЛ:

Не е самотен този който си няма никого, самотен е този който не знае да обича!
февруари 2008
П В С Ч П С Н
« Ян   Март »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526272829  
Creative Commons License
Произведението произведение ползва условията на Криейтив Комънс договор. Photobucket Tyxo.bg counter Блогосфера
Wikipedia
Locations of visitors to this page Site Meter website counter

Blog Stats

  • 1,409,052 hits

ЛЮБИМА МИСЪЛ:

Не е самотен този който си няма никого, самотен е този който не знае да обича!
Advertisements

%d bloggers like this: