Лошата майка на всичките пороци

Според известният британски психоаналитик Дариан Лидер, автор на бестселъра „Защо жените пишат повече писма, отколкото изпращат?“, хората стават приятели поради три основополагащи мотива. Първият от тях е нарцисизъм. Просто в своите приятели ние виждаме отражението (и продължението) на самите себе си. Във втория случай приятелите ни играят ролята на пример за подражание, някакъв идеал, към който трябва да се стремим. И накрая, ние самите можем да сме идеал за своите приятели. Така се стига до извода, че дори и в така нареченото истинско приятелство, солидната доза его е налице.

Казват, че завистта е любимото дете на егото, а егото е майката на всички пороци!

Заради силното ни его ни е трудно да кажем в днешно време вълшебната дума „извинявай“. За мен това е не само една дума, която показва възпитание, но и желание за разбирателство, признаване на грешката и надскачане на горделивостта ни. Все си мисля, че трябва по-често да я използваме в ежедневието си и да не я товарим излишно с тежки значения. Както, като малки ни учат че думичката “ моля“ е вълшебна и ние я употребяваме без да се чувстваме унизени, че се молим, така и думата извинявай е също така вълшебна, защото за да я употребяваш трябва да си надживял страховете, предразсъдъците и комплексите си.

Д-р Хари Левинсън, бележит психолог, говори за нещо, наречено идеалът за „егото“- блестяща, лъскава идея, която имаме за това, какво може да стане от нас в крайна сметка. Бихме направили почти всичко, за да видим колко големи или колко добри сме, защото искаме да харесваме себе си. Но често има пропаст между това, което сме, и това, което бихме искали да бъдем, и тази пропаст може да стане пробивът за болестта на 21 век стрес — защото нашето его е в основата на проблема.

Много интересно ми се стори едно мнение по темата за егото в един форум, мнение с което ще се съглася. Текста е съкратен и е редактиран:
„Не знам причината егото да се появи, но според мен то е висше проявление на някакво самосъзнание. Според мен в началото егото не съществува, а то се самоизгражда, като целта му е да поеме контрол. За нас хората егото е като силата. Тя ни пази, и в същото време ни дава енергия да се справяме със всичко, което ни пречи да постигнем целта си. За да контролираме егото трябва да се отнасяме с него като със сила, а всяка силата се контролира със сила. Слабите хора не могат да контролират егото си и за това страдат жестоко от него. Силните хора до някъде могат да контролират егото си или най-малкото имат силата да се самозаблуждават, че го контролират. Егото има свойството да бъде много гъвкаво и под всякакви форми да ни лъже, че контролираме себе си, докато не се окаже, че сме вършили неща, за които накрая съжаляваме. То до такава степен ни обладава, че си мислим че без него сме нищо и като цяло наистина е така, защото тъй като изцяло ни е обладало без него сме все едно без сила, която да използваме за да живеем. Ако загубим егото си без да сме готови, ще умрем. Освен егото има и други сили, които може да използваме за да се развиваме, за да живеем и най-вече да намираме смисъл в живота. В много източни философии и разни други езотерични знания се борят с егото, защото егото е сила, но тя не е достатъчна за постигане на поставените цели. Егото също така не се контролира лесно, защото до такава степен е въплътено в нас, че не можем по никакъв начин да го осъзнаем, без да го изкараме на яве, което води до много лични конфликти. Според тези философии егото по-скоро ограничава, отколкото помага и за това те се борят с него. Всяка една от тези системи или модели или вярвания показва алтернативни на егото сили, които човек може да започне да опознава и контролира. Пътят, по който човека поема, има за цел постепенно да измести егото и така да даде шанс на човек да използва някаква друга алтернативна сила. Като цяло това е добре, защото в крайна сметка, човек започва да осъзнава, че има избор между повече от една алтернатива и има по-голям контрол над живота си. Ако има силата за това естествено. За всеки човек проявлението на егото е различно и за това няма смисъл да се говори директно за него.“

Накрая ще завърша с един цитат от текста „50 прегради по пътя на развитието – как да се преминат, така че да се разшири съзнанието ни“, с автор Сюе Джъ Чън – даос от манастира на Белите Облаци, Китай.

„Когато има полза за себе си, бързо протяга ръка да вземе и си подава главата; а когато няма полза за него потайно скрива тяло и свива рамене“ – това става, когато всички или повечето действия и мисли са насочени към егото.
Ключът към регулиране на това е човек да се постави в положението на другия „Като видиш, че някой е щастлив да се радваш на щастието му; като видиш някой да е тъжен, да влезеш в положението му и да се опиташ да му помогнеш; като видиш, че човек е загубил нещо важно или някого, отново да влезеш в положението му“.

Advertisements

2 Responses to “Лошата майка на всичките пороци”


 1. 1 Апостол Апостолов февруари 28, 2008 в 2:41 am

  Познавам много хора с миниатюрно его, които също така не използват думата „извинявай“.

  Иска ми се да отворя скоба. Толстой се е чудел защо хората не хвалят достатъчно тези, които го заслужават. В наши дни си мисля, че ако хвалим хората около нас и по- честичко използваме думата „извинявай“, ще си живеем живота…

  Like

 2. 2 lyd февруари 28, 2008 в 9:42 am

  Мда, развиването на емпатия отдавна ми се струва твърде необходима част от образованието и възпитанието.

  Like


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s
ЛЮБИМА МИСЪЛ:

Не е самотен този който си няма никого, самотен е този който не знае да обича!
февруари 2008
П В С Ч П С Н
« Ян   Март »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526272829  
Creative Commons License
Произведението произведение ползва условията на Криейтив Комънс договор. Photobucket Tyxo.bg counter Блогосфера
Wikipedia
Locations of visitors to this page Site Meter website counter

Blog Stats

 • 1,409,370 hits

ЛЮБИМА МИСЪЛ:

Не е самотен този който си няма никого, самотен е този който не знае да обича!
Advertisements

%d bloggers like this: