Честит трети март!

Статистика – последни данни и факти за българите у нас и в чужбина:

* по официални данни на Държавната агенция за българите в чужбина само в страните членки на ЕС и в Северна Америка живеят 800 000 българи.

* по данни на наши емигрантски дружества близо 3 млн. са сънародниците ни по света.

* според класация на ЮНЕСКО страната ни е на трето място в Европа по изтичане на мозъци и износ на интелект.

* по официални данни броят на студентите ни зад граница се е увеличил два пъти след 1990 г. и надхвърля 50 хил. Част от тях въобще не се завръщат в родината си.

* всяка година близо 1000 българи подават документи за емиграция в Квебек, Канада. Годишно в канадската провинция се заселват около 800 наши сънародници, а общият им брой надхвърля 4 хил. Родните специалисти по математика, химия, физика, лекарите, водопроводчиците, инженерите, монтьорите намират безпроблемна реализация, а минималната заплата е 8,5 долара на час. По-търсените кадри получават и до 40 долара на час. Годишната средна работна заплата е около 50 хил. долара.

* с днешна дата – една от най-рисковите групи – младите българи с ниско образование, (този процент е изключително висок – близо 50%) стават жертва на трафика на хора.

* България е сред страните с най-бързо застаряващо население. Към 2025 г. над 20% от българите ще са на възраст над 65 г. В момента пет са напълно обезлюдените села в област Смолян, десетки са селата с жители под десет човека, 35 – с население около 20 човека.

* в Дирекция “Българско гражданство” за последните шест години – от началото на 2002-а до края на 2007-а, са подадени 101 775 молби за получаване на българско гражданство, удовлетворени са 31 863, от които само 696 са на лица от небългарски произход. Статистиката сочи още, че за споменатия период българско гражданство са получили 13 925 души от Македония, 10 613 – от Молдова, 1831 – от Русия, 1443 – от Украйна, 1275 – от Сърбия.

* заради демографските проблеми, с които се сблъсква България поради ниската раждаемост и емиграцията, вече се забелязва криза с работната сила. България ще трябва да внася десетки хиляди работници за строежа на големите инфраструктурни обекти, предвижда и проект на Министерството на труда и социалната политика. Опитът на Франция с кварталите от неинтегрирани араби и на Холандия, където живеят огромен брой африканци, показва трудности, с които ще се сблъскаме и ние. Изкуственото наливане на работна сила е рисково. Тези хора, освен да плащат данъци тук, ще трупат и права. След време ще остареят. Тогава ще трябва да им плащаме пенсии, както и да им осигурим здравеопазване – две скъпи удоволствия. Опитът с бейби-бума в САЩ, който де факто е напомпване на трудовия пазар, сочи, че до 10 години страната ще има огромни проблеми с пенсиите.

голяма част от тези данни са от nezavisim.net

Advertisements

5 Responses to “Честит трети март!”


 1. 1 lyd март 3, 2008 в 11:26 am

  Все повече млади хора ще са ниско-образовани, дори и ако имат дипломи се средно и висше образование. Образованието ни е престъпно неадекватно, да не кажа нулево. Това е на базата на наблюдения върху престижните гимназии вХасково.

  Проблеми с изплащането на пенсии ще имаме и без да внесем и един чифт работни ръце. Пенсионните фондове в класическия им вид се сриват в къде къде по-развити страни. Ако някой разчита да получава пенсия в БГ след 20на години, трябва да си е сложил свръхрозови очила.

  Но в притока на емигранти виждам положителното – ще дойдат хора, които са по-работливи, амбициозни и предприемчиви от нас. На какво друго можем да се надяваме?

  Like

 2. 2 albinos март 3, 2008 в 12:33 pm

  Положението е страшно. От една страна не искам да напускам България, защото си я харесвам като страна, от друга искам да се махна, защото не я харесвам като държава. Някои хора казват камъка си тежи на мястото, но сред такива условия каквито има за развитие и живот тук, направо ми се убива желанието и ентусиазма да допринасям с нещо по стойностно.

  Like

 3. 3 lyd март 3, 2008 в 1:33 pm

  На мен не ми е убиото желанието, но не съм сигурна дали в обозримо бъдеще ще съм способна да съм по-полезна тук, отколкото другаде. Ще поживеем, ще видим и ще решим какво си струва. Навсякъде има милиони неща, които не забелязваме и които могат да се окажат подходящи за нас.

  Like

 4. 4 Апостол Апостолов март 3, 2008 в 6:45 pm

  Да можеха сега циганите и турците да се изнесат нанякъде и животът в България ще стане още по- хубав. Колкото по- малко хора останат в тази страна, толкова по- добре.

  А що се отнася до изтичането на мозъци- това е невъзможно в България. Защото българите, знайно е, нямат мозъци.

  Like

 5. 5 lyd март 3, 2008 в 8:19 pm

  На мен турците изобщо не ми пречат, а циганите бих дала шанс 🙂

  Like


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s
ЛЮБИМА МИСЪЛ:

Не е самотен този който си няма никого, самотен е този който не знае да обича!
март 2008
П В С Ч П С Н
« Февр   Апр »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  
Creative Commons License
Произведението произведение ползва условията на Криейтив Комънс договор. Photobucket Tyxo.bg counter Блогосфера
Wikipedia
Locations of visitors to this page Site Meter website counter

Blog Stats

 • 1,397,876 hits

ЛЮБИМА МИСЪЛ:

Не е самотен този който си няма никого, самотен е този който не знае да обича!
Advertisements

%d bloggers like this: