Мъжете също заболяват от рак на гърдата

male_mastectomy_web.jpg

Според данните на националния раков регистър у нас 53 мъже са с диагноза рак на гърдата. Данните съобщиха във сряда от Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания (АПОЗ)

Въпреки, че само 1% от заболелите с рак на гърдата са мъже, скоро публикувано изследване показва, че те имат по-голям риск от смърт от болестта, отколкото жените. Лечението за рак на гърдата при мъжете е базирано на изследвания на рака на гърдата при жените. Възможни са обаче биологични различия между мъжкия и женския рак на гърдата, които да повлияят на развитието на болестта. Сигурно е, че са необходими задълбочени проучвания на рака на гърдата при мъжете, според изследователите.

Американската Ракова Асоциация е установила, че около 1450 мъже всяка година получават диагноза „агресивен рак на гърдата“, а от тях 470 умират. Симптомите за мъжкия рак на гърдата може да са представени като бучка в гръдта, издутина, кожна гънка или трапчинка, прибиране на зърното (обръща се навътре) или червенина.

За да проучи рака на гърдата при мъжете, Зейна А. Нале от университета в Синсинати и колегите й изследвали данни от 3025 пациента в периода 1995-2005 г.

Учените открили, че мъже с малки тумори или тумори, които още не са се разпространили в лимфните възли, умират преди жените с подобна диагноза (6 години при мъжете срещу 15 за жените). Без разлика в развитието на болестта са мъжете и жените в напреднал стадий на болестта. В допълнение, за мъжете е по-малко вероятно да се подложат на химиотерапия или облъчване за лечение на рака на гърдата.
Повече проучвания са нужни, за да може да се разбере по-добре мъжкия рак на гърдата и да се разработят терапии за по-ефективна борба с болестта.

bc_men_071018_ms.jpg

Неща които трябва да знаем за рака на гърдата при мъжа:

– Ниска честота на заболеваемост – около 1%.
– Лоша прогноза, поради висока честота на локална инвазия и висока честота на метастази в лимфни възли.
– Туморът е хормон-зависим в по-голям процент, в сравнение с жените.
– Отстраняването на тестисите (орхидектомия) и естрогенно лечение, могат да доведат до спиране на процеса.
– Напреднала възраст (повечето мъже с диагноза рак на гърдата са между 60 и 70 години)
– Фамилна обремененост (роднина, който е имал рак на гърдата)
– Излагане на радиация
– Заболявания на черния дроб
– Генна мутация (конкретно ген 2 за рака на гърдата)
– Синдром на Клайнфелтер (генетично увреждане, мъж с две или повече X /женски/ хромозоми)

19 Отговори на “Мъжете също заболяват от рак на гърдата”

  1. Trqbva da kaja 4e e napisano dosta stra6ni4ko, moje i taka da e, moqt priziv e pri nai malko samnenie da se napravi pregled i da se popolizira raka na gardata pri majete.Az li4no nevqrvah i ne bqh 4uval dokato ne se sblaskah li4no i to na edna dosta po mlada vazrast ot poso4enata.Vapreki 4e 4akah 4 godini dokato si naprava pregled i saotvetno operaciq ve4e vsi4ko e normalno bez posledstviq, no tozi srok ot 6 godini jivot e dosta stresira6t.

    Харесвам

  2. az imam samnenie taka 4e ako moje da mi kajesh kam kogo moga da se obarna shte sam ti blagodaren?

    Харесвам

  3. Обърни се първо при онколог в твоята поликлиника. Иначе може да отидеш за преглед и в областния диспансер за онкологични заболявания със стационар
    „Онкодиспансер“
    Квартал: Банишора
    Адрес: бул. Столетов 67
    Телефон: 02/9312021, 02/9312131

    Харесвам

  4. синът ми е на 17, а му се пяви бучка на гърдата… ще се наложи да иде другата седмица на преглед… Trevoja se :o(

    Харесвам

  5. Zdraveite,ami az sam na 19 ot 2 sedmici nqkade use6tam bolka pri natisk v zarnoto,a predi malko usetih,4e ve4e ima bu4ka(top4e),predpolagam,4e e ne6to seriozno…znam li.Mislq savsem skoro da hodq na pregled da vidq kakvo stava….dokato e vreme 🙂 😉 ot men…4aika 🙂

    Харесвам

  6. aaa i vse pak……ako nqkoi iska da se svarje s men…maila mi e wasser2@abv.bg

    Харесвам

  7. По професия съм медицинска сестра. Първа заговори за рак на мъжката гърда проф. Йоана Рубин още през 1997 година. Открива първия случай на един младеж от Истанбул, роден в гр. Кърджали. Излекувала го е напълно само за два дни. После прави публикации. Тогава не бяхме чували за това. Включително и журналистите. Младежът сега бил здрав, отдавна бил семеен и имал дете. Четох такава публикация по-късно във в. Дума мисля , че беше и после в други. Аз съм наблюдавала Йоана да се справя успешно с различни тежки случаи още преди години в спешното.Има какво един специалист да научи от нея. А може и заболели хора да се свързват с нея за мнение и лечение.Много е добра.

    Харесвам

  8. Здравейте на 16 години съм и дясната ми гърда е малко по голема кокълат ми се е искривил там и се притеснявам имам и един приятел който също му е искривена и ми каза че това е рахит но незнам ако може някой да ми помогне ?

    Харесвам

  9. И аз имам на дясната гърда Топче ако някой може да каже какво е това да пише !!!!!!!!!!!!!!

    Харесвам

  10. i az imam na dvete no ima i drugo, moje i da e ginekomastia,no i az nesam sigoren nee lo6o da se proveria

    Харесвам

  11. Az sam na 19 godini i napipvam ot 1-2 sedmici v lqvata si garda top4ence golqmo kolkoto grahovo zarno . Strah me e da ne e rak . Ako nqkoi moje da mi kaje dali e neka pishe .Molq vi .

    Харесвам

  12. Здравейте на всички. Прочетох внимателно, всеки ваш коментар. Честно казано виждам, че всеки от вас тук се притеснява дали и аз не съм от онези, с изрязана гърда, страхът се вижда дори и в писането ви, но ще ви кажа едно, преди да започнете да мислите каквото и да било, от сорта на: „Защо аз?…“ , “ Как се е случило?….“ Спрете да мислите за това което би се случило. Идте съвсем спокойно на преглед и се изследвайте, това е начинът, а не глупави съждения и показване на отчаяние. Аз съм мъж на 22 и напипвам 2 бучки в дясната си гърда, но не истерясвам, защото понякога това което ни прилича на бучка може да е просто възпален линфен възел от пренатоварванеи т.н. Аз ще отида да се изследвам ине се притеснявам, защото и да е рак, не вярвам, че някаква статистика може да определи живота ми. Малко са болестите, за които не е намерено лечение, но ракът на гърдата не е един от тях. Стегнете се и се успокойте, преди да мислите каквитои да било глупости. Отидете на преглед, не отачаяни, а усмихнати. успех на всиюки

    Харесвам

  13. Анонимна

    Здравейте! Момиче на 13 съм (тази година направих годините). Вчера вечерта започна много да ме боли дясната гърда. Не спря докато не си легнах да спя, но тази болка беше просто ужасно силна. Докоснах си гърдата, за да проверя от какво е болката и почувствах, че се образува малко топче. Може би знаете как момичетата на около 11-12 години започват да порастват и да им растат гърди, така малко по-късно се образува голяямо топче, което обхваща цялата гърда. Е, аз вече имам това топче, но ми се оразува друго, какво да правя, много съм изплашена? Както споменах много ме болеше, може ли да е възпалени възли? Баба имаше рак на гърдата, но го отстраниха… Възможно ли е да се предава през поколение и аз също да имам?

    Харесвам

  14. Nikola Iordanov Avramov

    vijte…Az sym na 12 i napipvam po edna bu4ka i v dvete si gardi (az sam mom4e)i mi stoqt ot nqkolko mseca.na lqvata garda e mnogo po malko i splesnato a na dqsnata e po golqo.Kogato ti natisna me boli.Predi da otida na operaciq ot varikocelle mi pregledaha topcheto taka i nishto ne mi kazaha.Nena dali nqkoi moje da mi otgovori kakvo e tova i shte kaja na bashta mi da me zakara na lekar li neznam na kfo…Dano ne e tova koeto si mislq (rak)…

    Харесвам

  15. First of all I want to say superb blog! I had a quick question in which I’d like to ask if you don’t mind.
    I was curious to know how you center yourself and clear your mind before writing.
    I have had a tough time clearing my thoughts in getting my ideas
    out there. I truly do enjoy writing however it just seems like the first 10 to 15 minutes are wasted just
    trying to figure out how to begin. Any suggestions or tips?
    Cheers!

    Харесвам

  16. Hmm it appears like your site ate my first comment (it was extremely long) so I guess I’ll just sum it up what I submitted and say, I’m thoroughly enjoying your blog.
    I as well am an aspiring blog writer but I’m still new to everything. Do you have any tips for first-time blog writers? I’d
    certainly appreciate it.

    Харесвам

  17. abusive relationships abusive relationships signs abusive relationships stories abusive relationships quotes abusive relationships hotline abusive relationships quiz abusive relationships tumblr abusive relationships movies abusive relationships arti…

    Мъжете също заболяват от рак на гърдата | avangardisco 2

    Харесвам

  18. Outstanding story there. What occurred after?
    Thanks!

    Харесвам

  19. zdraveite az sam na 15 i lqvata mi gurde mi se podu i neznam kakvo da pravq

    Харесвам

Вашият коментар