Как да се реши проблема с бездомните кучета?

 bangaloredogs.jpg

Вместо да намалява, броят на бездомните кучета в Дианабад непрекъснато нараства. Как става това?- Ема Димитрова живее там от години. И от години си играе на котка и мишка с екоинспекторите от приюта за безпризорни животни.
Всеки път, когато те прибират кучета в приюта, тя ги осиновява. След това, отново ги пуска в същия квартал и пред пред същия блок, откъдето преди това са ги прибрали. И така до ден днешен.
Правилото е десет дни, след като си вземете животно, да го регистрирате при ветеринар. Ема, обаче никога не ги регистрира. Така тя изкарва бездомните кучета от приюта, без да им става собственик. Глобата в този случай е едва 50 лева и това едва ли я плаши. 

Проблема с бездомните кучета в столицата не е от вчера и днес. Той съществува от години и може да се каже, че вина за него имат както обикновенните граждани, така и общината. Гражданите носят вина, защото много често „изхвърлят“ домашния си любимец на улицата, а пък общината нехае за проблема с популацията и повечето сме свидетели как броя на безпризорните кучета все повече расте (квартала в които живея е пълен с тях). Зачестяват и случаите с ухапаните хора. Така на гражданите им писва от безхаберието на общината и все по често чувам как хората в определен квартал искат масово избиване на кучета, а някои дори го правят слагайки отрова в хранителни отпадъци, подхвърлени около кофите за смет (това го гледахме от репортажите по телевизията). Така една част от хората решават да действат и избират екстремния вариант за саморазправа, които за мен е неприемлив и го осъждам, но питам се това не го ли правят нахапани хора, които са наплашени до смърт от разхождащите се глутници в кварталите. Да припомня неприятната случка в края на миналата година в която от масивна кръвозагуба и шок от разкъсвания беше причина за смъртта на англичанката Ан Гордън, която беше нахапана от глутница кучета в ямболското село Недялско. Следи от стотици нахапвания по цялото тяло беше установил съдебният лекар, а краката на англичанката са били нахапани до кокал. От нараняванията не е  могло да се установи колко са били кучетата и колко време са нападали жертвата си.

Друга част от гражданите, тези които са върли защитници на кучетата правят точно обратното – осиновяват кучета и след това ги пускат отново (като случая с жената горе) или дори съм чувал, че нарочно обучават и размножават агресивни кучета и след това ги пускат на улицата. Така се стига до важната дилема: да спасим кучето или да защитим човека и честно казано, според мен и едните и другите имат право. Понеже и аз съм бил нападан от кучета и смятам, че независимо дали са кастрирани кучетата- или не, агресивността им не намалява. Те са зли не само когато животните си пазят територията или в процес на разгонване, ами и когато са гладни. Аз обичам кучета (дори си отглеждам женско), но не смятам, че мястото им е на улицата да скитат безстопанствени. Едно такова съжителство с тях за мен е неприемливо и мисля, че е опасно, особено за майки с малки деца.

Чувал съм, че в другите по големи градове нямало бездомни кучета, докато в София е станал рай за тях. Направо трябва да се издаде брошура-наръчник как да се предпазим от агресивните кучета и какво да правим, ако те ни атакуват. Смята се, че особено опасни са кучетата с гладка козина. Много от тези породи са плод на скорошни селекции. Те не притежават устойчива нервна система и не са преназначени за отглеждане в домашни условия. И все пак, ето няколко начина за да избегнем ухапването от лаещото ни куче:

– не гледайте кучето в очите (но следете действията му, както и тези на стопанина);
– не пъдете кучето с ръце и не се опитвайте да го ритате;
– не променяйте рязко посоката и темпа на движение;
– не се обръщайте с гръб или настрани към кучето;
– не си помисляйте да се наведете или да легнете;
– не бягайте;
– ако кучето бяга към вас, опитайте се да хвърлите някакъв предмет настрани;
– хвърлете с две ръце чантата си в приближаващото се куче (между другото обемните предмети могат да послужат като щит при самоотбраната);
– ако имате време да свалите връхната си дреха (сако, яке и пр.), хванете я така че голяма част да виси надолу (дръжте здраво и при захапването на кучето в никакъв случай не отпускайте). Много кучета предпочитат “безопасно” да поръфат памучното ви яке, отколкото да ухапят непознат съперник;
– не минавайте в близост до стопанина, ако кучето не е на каишка и с намордник. Не се срамувайте да помолите собственика да върже питомеца си. В случай, че откаже да го направи, минете по друг път.

Ако ни се наложи да попаднем сред агресивни кучета, трябва да изберем два типа поведение – пасивно или активно!
Пасивно:
– отмествайте се в посока на тласъците, без да се нахвърляте на кучето (може да загуби самообладание и да ви отхапе нещо, което впоследствие ще ви бъде необходимо);
– не лягайте и не клякайте;
– стремете се да не паднете;
– не викайте;

Активно:
– не се опитвайте да ритате кучето;
– не се опитвайте да ударите кучето с ръка (пръчка, чадър, бутилка);
– отново, поддавайте се на тласъците на животното, запазвайки обаче достатъчно дистанция за да не може кучето да ви хване по-удобно;
– опитайте се да хванете кучето за нашийника и да го наведете към земята (може и с коляно). Леко усуквайте нашийника с цел задушаване.

И все пак остава въпроса: в момента изготвя ли се някаква програма за
бездомните кучета или те са оставени на произвола на съдбата. Чудно ми е защо хората занимаващи се с екоравновесието в столицата не вземат опит от градовете и държавите в този проблем отдавна е решен.

Advertisements

23 Responses to “Как да се реши проблема с бездомните кучета?”


 1. 1 Деница март 18, 2008 в 2:32 pm

  Повечето хора мислят,че агресивно и бездомно куче е едно и също.Това много ме дразни.Мисля,че ако се направи статистика,ще се види,че повечето инциденти са с домашни кучета,които са възпитани от стопаните си в агресия.Бездомните кучета не нападат ако не са предизвикани.Поне това показва моят опит. Вчера кварталното куче ме захапа за ръката,само защото упорствах да го погаля,въпреки че ми ръмжеше.

  Like

 2. 2 GaN март 18, 2008 в 3:01 pm

  Аз това с пускането на кучетата, които са вече хванати не мога да го разбера. Тия са някакви малоумници дето го правят. Аз първо тях ще разстрелям 🙂

  Много си прав, че не е само до властите. Ние също имаме вина. Мерки, които можем да предприемем:

  1. Да обичаме любимците си и да не ги изхвърляме на улицата като ни писне от тях.
  2. Да кастрираме домашните си любимци, ако не искаме да гледаме малки кученца, котки и т.н. Ти сам преди време писа, че когато са кастрирани на време и правилно – нищо лошо не им правим.
  3.Прибиране на сегашните бездомни кучета в приюти, където или да бъдат осиновени или да бъдат умъртвени при определените със закон условия и при спазване на „кучешките“ им права 🙂

  Но като цяло трябва да си променим отношението към проблема и към домашните любимци. Там е разковничето.

  Само да ти разкажа аз как се спасих веднъж от кучета 🙂

  На кръстовището, където Студ. град се среща с Дървеница, под УНСС, там където 280 завива на ляво в посока СУ. Та от там, ако завиеш на дясно и даваш само на горе отиваш към Малинова долина, където ми беше квартирата ш първи курс. Та, за там транспорта е нередовен, а вечерно време никакъв 🙂

  Та, със съквартиранта тогава, по окъсняхме малко една вечер и решихме да минем близо 3 километровия път пеша в 01:00ч. 🙂 И по средата на пътя ни завариха около 10-тина кучета, които почнаха да ни следят и лаят. Аз малоумника реших, че ще покажа животинското у мене и си изкарах напред горната челюст и почнах да ръмжа. Ама така хубаво ми се виждаха острите кучешки зъби. Не знам дали ще ми повярваш (имам свидетел!) кучетата като ме видяха така и хукнаха да бягат 🙂 Явно съм много лош като направя така 🙂

  Like

 3. 3 longanlon март 18, 2008 в 3:24 pm

  Още един от многото еднакви спорове по проблема. Казал си го – на много места хората сами решават проблема, избивайки кучетата. Останалото са празни приказки и наливане на „средства“ на който трябва да ги „усвоява“.

  Like

 4. 4 albinos март 18, 2008 в 3:44 pm

  Дори и да не са агресивни според мен кучета по улиците е недопустимо да има. Защото могат да бъдат блъснати от автомобили, както и да затруднят шофьорите. Но като цяло агресията при тях идва от възпитанието което са получили от стопанина си.

  Избиването чрез отрови в храната е болезнено за кучетата. Кучкарите използват упойки с които умъртвяват животните, но съм чувал, че това не дава резултати. Глобата за изоставяне на кучета от собствениците, според мен трябва да се увеличи много.

  Like

 5. 5 ikew март 18, 2008 в 4:39 pm

  „но питам се това не го ли правят нахапани хора, които са наплашени до смърт от разхождащите се глутници в кварталите.“

  не, правят го. кхм, загрижените граждани, на които им доставя удоволствие да убиват.

  „дори съм чувал, че нарочно обучават и размножават агресивни кучета и след това ги пускат на улицата.“

  А аз съм чувал, че слави трифонов е заразил със спин станишев.
  Баси, не, иронията не е достатъчна в случая – ти чуваш ли се? ВЕРНО ли допускаш, че хората, които според тях (и според мен) СПАСЯВАТ животните от сигурна смърт, ще тръгнат да ги размножават да са по-агресивни? Ако да, имам интересен слух за теб, говори се, че ако някой ми даде всичките си спестявания, после ще има страхотен късмет цялследобед и ще си върне парите двойно поне.

  „Чувал съм, че в другите по големи градове нямало бездомни кучета, докато в София е станал рай за тях.“

  Искаш ли да знаеш как?
  Първо, кучетата се откарват с едни хубави камиони на едни отдалечение от градовете места. После се държат на минимална храна (т.е. никаква), докато се намери купувач за месото или кожите им. После, ами, месото и кожата им се продават, какво друго?

  Чел съм пътеписни на хора, търсели домашното си куче в т.нар. приюти. В случаите, в които са били разрешени снимки, съм виждал и съоветните. Да, проблемът с бездоните кучета там е решен.

  „Тия са някакви малоумници дето го правят. Аз първо тях ще разстрелям“
  GaN, вземи се разстреляй сам. Първо обаче можеш да минеш през изололатора да видиш какво точно става вътре. Предлагаш да обичаме домашните си любимци, тва е окей и много добра идея, но когато не можеш да гледаш ОЩЕ ЕДНО куче в апартамента и просто храниш напълно безобидно псе пред входа, което не лае, не хапе и общо взето прекарва по-голямата част от деня в криене под колите, а после мине някой камион и ти го събере, защото така е безпризорно, пък в кланницата ще се погрижат по-добре за него, еми, майната ти. Да, ще го извадя.
  Още по-забавното е, че много често кучетата изобщо не стигат до там, много е интересно – знаеш, че са качили кучето в камиона, знаеш чий камион е този, знаеш къде държат кучетата – отиваш, плащаш, влизаш, но не, никога не е пристигало такова животно, фък ю.

  Лонганлон, винаги си ме дразнил в някаква степен, но в случая дет се вика, надминаваш себе си. Да, едно от решенията е всички кучета да се избият. Обаче после свършва кислорода? Много просто, всичко дет не е растение да се избие. Да, обаче свършва храната? Много просто, половината хора да се избият. Да, ама коя половина? Много просто, другата. Честито, върнахме се в средновековието. Ако изобщо си излизал от него.

  Like

 6. 6 akolev март 18, 2008 в 7:11 pm

  и аз съм за масово избиване на всички помияри… всичко е пране на пари и точно поради тая причина само в София има такъв проблем. всичките, които ‘обичат безстопанствените кучета’ ги обичат, защото никога не са имали неприятни срещи с тях. като толкова ги обичат – да си ги осиновят и да си ги гледат ВКЪЩИ!

  а тия дето хранят помиярите и ги и осиновяват, за да ги пуснат след това пак на улицата – бой и люти глоби… баси олигофрените

  Like

 7. 7 Longanlon март 18, 2008 в 7:46 pm

  ikew, винаги се радвам, когато дразня фанатици 🙂 . А ако сега надминавам себе си, за това не знам какво ще кажеш:
  http://longanlon.bloghub.org/33/

  Like

 8. 8 Зерг март 19, 2008 в 12:35 am

  Аз предлагам два по-добри начина за защита от нападащи кучета:

  1. Пасивен. Купете си кучегон – устройство, което излъчва ултразвук. Отблъсква кучетата, хората не могат да чуят звука. Само животни.
  http://shop.oragie.com/product_info.php?cPath=61&products_id=218

  2. Активен. Нападение с нож – за по-смелите. Иначе газов пистолет или истински, ако имате разрешително.

  Гарантирам, че и двата метода работят безотказно!

  Like

 9. 9 albinos март 19, 2008 в 11:22 am

  ikew не призовавам към масово избиване на кучетата, просто изказвам мнение. Ти какво предлагаш за разрешаване на проблема? Когато ти се случи да те нападнат кучета, когато са в размножителен период и без да искаш си минал покрай тяхната територия как ще реагираш? Когато ми е застрашен живота, колкото и да обичам кучета, ще се боря и дори кучето което ме хапе съм готов да го ухапя. Ами малките деца, ако не дай си боже кучета започнат да ръфат детето ти, как ще реагираш? Онзи ден по телевизията показаха кошмарни снимки на дете, което е нахапано от кучета. Детето в момента е с психическа травма и не иска да излиза на вън понеже го е страх. Единствено излиза когато родителите му го носят на ръце. Това дете, което е на 4 години заслужава ли тази болка и травма? Въобще смяташ ли, че е добре да се разхождаме и разминаваме ежедневно с кучета и да непрекъснато да внимаваме откъде да минем случайно да не навлезем в територия на нечие куче или да внимаваме когато сме си купили хранителни стоки, да не раздразним бездомното животно с миризмата от торбата с покупки. И така за всяко нещо да се съобразяваме с тях. Всеки ден има десетки нахапани хора, които се справят сами с пораженията или минават през лекарските кабинети, където се обработват раните им и техния брой не се обябява. Най-лесна плячка за огладнелите животинки стават най-беззащитните – децата и възрастните хора. Особено децата, те са твърде „удобни” за кучетата поради ниския си ръст и слабата си физика. Преди две години дори имаше случай на ухапано по лицето бебе на няколко месеца, разхождано в ниска детска лятна количка. Това бебе, както и 4 годишното дете с какво е предизвикало гнева на кучетата?

  Ето и малко статистика:

  август 2007
  Три кучета разкъсаха до смърт едногодишно момченце във великотърновското село Самоводене в четвъртък към 20 часа. Инцидентът станал в кравеферма извън селото.
  Детето е нападнато буквално пред очите на майка си и е починало от силен кръвоизлив и откъснати крайници. Семейството живеело в кравеферма във великотърновското село Самоводене, предаде БНР.

  Януари 2008
  Втори човек е нападнат само за едно денонощие от глутница озверели кучета във Велико Търново.Възрастен мъж на 84 години пострада, след като бе нападнат от шест скитащи кучета във вилната зона на Велико Търново. Инцидентът станал днес по обяд. Мъжът е приет в хирургическото отделение на болницата с рани от ухапвания по ръцете и краката. Предишният ден пострада 50-годишна жена, която бе нападната от четири кучета.Тя също е настанена в болницата с ухапвания по главата, краката и ръцете. По повод на двата инцидента в града ще бъде организирана хайка на скитащите кучета.

  Февруари 2008
  Няколко кучета нападнаха и ухапаха момиче в столицата.Инцидентът e станал малко след 11.15 часа днес на Околовръстното шосе, недалеч от Симеоновско шосе.Кучетата, които се използвали за охрана на склад, са нападнали момичето. То е минавало в близост до обекта.Случайно минаващ мъж с джип е спрял и отървал момиченцето, като след това го транспортирал до болнично заведение.При пристигането на полицейски патрул кучетата се нахвърлили и върху полицаите. Междувременно стана ясно, че и 23-годишен мъж е ухапан от куче в столицата.Мъжът е настанен в спешния кабинет на Първа градска болница в София.

  Март 2008
  Трима души от Шуменска област са били ухапани от кучета през миналата седмица. Това става ясно от справката за епидемичната обстановка в областта за периода 4 – 9 март, публикувана в интернет страницата на Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве (РИОКОЗ). Точно толкова е бил броят на ухапаните и през седмицата от 25 февруари до 2 март, сочат още изнесените данни.

  Март 2008
  Тази сутрин в 7,45 часа, въпреки усилията на лекарите в “Пирогов”, почина 49-годишният Б.А., нахапан от куче, съобщиха от болничното заведение. Първоначалната информация беше, че кучето е порода „немска овчарка“, но от института уточниха, че става дума за питбул. Инцидентът станал час след полунощ в кв. Горна Баня, на ул. “Фиданка”. По неизвестни досега причини кучето се нахвърлила върху мъжа, като жестоко го изпохапало по всички крайници.Мъжът успял да стигне до ул. “Никола Петков”, където бил качен на линейка и откаран в “Пирогов”. Според началника на спешното приемно отделение д-р Стоян Сопотенски раните били ужасяващи, като особено тежки били по левия крак и двете ръце.

  Разказ на жена: „На 4.02.2008г в 7часа сутринта бях ухапана от куче,собственост на бетонов възел „Овча купел “ до 88 СОУ.Кучето нарочно беше отвързано,това служителите на този обект правят всеки ден /сутрин,обед ,вечер/.Около това куче се събират бездомните кучета и започват да нападат всеки, който е в този район/ученици,работници,учтели,възрастни хора/.Благодарение на един добър човек от близкия строителен обект не бях разкъсана.Въпросът ми е към кого да подам жалбата си и служителите на този бетонов възел подлежат ли на санкциониране/тъй като според мен те се забавляват по този начин/.Или това ще бъде поредния документ,заведен към някоя организация и отново нищо няма да се направи по въпроса?!!“

  Like

 10. 10 pierrot март 19, 2008 в 10:55 pm

  Прав си за това, че основно в София се развъждат толкова свободно. Не че ги няма и другаде, но тук е ужас просто. И аз съм на мнение, че мястото на кучетата не е по улиците. И никой природозащитник не може да ме убеди в противното, просто защото мястото на тези животни не е там.

  Like

 11. 11 дядо Петко март 25, 2009 в 3:34 pm

  Работата е там, че уж природозащитниците защитават кучетата, а пък хората кучета ги яли, от което логически следва, че тези защитници са по скоро човекоубийци. Тях не ги интересува природата, а по скоро парите, които перат през тази организация, т.е. перат пари от наркотици. Ами затова драги ми съселяни или по скоро граждани на това голямо село ще ви хапат кучета, а пък ако някой реши да си защити живота и убие някой пес ще влезе у затвора. И то защото по такъв начин ако претрепем всички кучета то няма как екоравновесие да си пере паричките от човеконенавистническата си дейност.

  Like

 12. 12 sreshta май 30, 2009 в 2:45 pm

  Хм, прочетох го незнам какво да кажа. Весела среща.

  Like

 13. 13 ДА ВИ ... МАЙКАТА ПОМИЯРСКА октомври 21, 2009 в 6:30 pm

  ВИЕ ОТГЕЖДАТЕ ЧОВЕКОЯДЦИ И СЕ НАРИЧАТЕ ХОРА
  С ВАС ПЪРВО ТРЯБВА ДА СЕ РАЗПРАВИМ
  ПОСЛЕ С КРЪВОЖАДНИТЕ ВИ ПИТОМЦИ
  НЕ ЗНАЕТЕ ЛИ ЧЕ КУЧЕТАТА СА ХИЩНИЦИ И РАЗПОЛАГАТ С ХИЩНИЧЕСКИ ИНСТИНКТ
  НАПАДАТ ДОСУЩ КАТО СВОИТЕ БРАТОВЧЕДИ ВЪЛЦИТЕ
  СЪБИРАТ СЕ НА ГЛУТНИЦИ И НАПАДАТ НАЙ-СЛАБИТЕ И БЕЗЗАЩИТНИТЕ
  ВИЕ КОИТО ЖИВЕЕТЕ В СКЪПИ АПАРТАМЕНТИ И НЕ ИЗЛИЗАТЕ ПО ДАЛЕЧ ОТ ДОМА СИ
  ВОДИТЕ СПОКОЕН ЖИВОТ
  СТЕ ПО-БЛИЗКИ ДО ПОМИЯРИТЕ ОТКОЛКОТО ДО ХОРАТА
  ОБИКНОВЕНИ НОРМАЛНИ СКРОМНИ СЪ ЗАБЪРЗАНО ЕЖЕДНЕВИЕ
  НА КОИТО ИМ СЕ СЛУЧВА ДА РАБОТЯТ НОЩЕМ ДА СТАВАТ РАНО ВИВЕЯТ В ГЕТА И ЧЕСТО МИНАВАТ ПРЕЗ БЕЗЛЮДНИ ТЕРИТОРИИ ОБИТАВАНИ ОТ ГЛУТНИЦИ КУЧЕТА ЕДРИ МНОГОБРОЙНИ ДОСУЩ КАТО ВЪЛЦИ , КОИТО УСЕТИЛИ ПРЕВЪЗХОДСТВОТО СИ НАД БЕЗСИЛНАТА СИ ЖЕРТВА ОПИТВАТ ДА НАПЪЛНЯТ ГЛАДНИТЕ СИ СТОМАСИ
  И НЕ СЕ СВЕНЯТ ДА ИЗПОЛЗВАТ ОСТРИТЕ СИ ЗЪБИ

  ЕТО ТОВА ОТГЛЕЖДАТЕ ВИЕ
  ЧОВЕКОЯДЦИ
  А ВАС НЕ МОГА ДА НАРЕКА ХОРА
  ВИЕ ТАКА НАРЕЧЕНИТЕ ПРИРОДОЗАЩИТНИЦИ СТЕ ИСТИНСКИТЕ ПОМИЯРИ

  Like

 14. 14 ДА ВИ ... МАЙКАТА ПОМИЯРСКА 2 октомври 21, 2009 в 6:37 pm

  ЗА КАКВО СИ МИСЛИТЕ ЧЕ ВИ НАПАДАТ БЕ
  ИСКАТ ДА ВИ ИЗЯДАТ
  РАЗБИРАТЕ ЛИ БЕ
  ИДИОТИ НЕНОРМАЛНИ ЛИ СТЕ
  А МАМИЦАТА ВИ ВА ДА УБИЯТ ДАНО
  ВАС И ВАШИТЕ ДЕЦА БАБИ ДЪЩЕРИ СИНОВЕ
  ВАС ВАС КОПЕЛЕТА СМОТАНИ

  ВИЕ СТЕ ДОСУЩ КАТО ВЕСТОКИ ДЕЦА
  ЗНАЕТЕ ЛИ КАКВО Е ДЕТСКАТА ЖЕСТОКОСТ
  ТОВА Е КОГАТО ДЕТЕНЦЕ СИ ИГРАЕ С ВРАБЧЕ И МУ ИЗТРЪГВА ЕДИНИЯ А ПОСЛЕ И ДРУГИЯ КРАК

  И ВИЕ СТЕ ТАКИВА
  САМО ЧЕ ВМЕСТО ТОВА ОТГЛЕЖДАТЕ ЧОВЕКОЯДЦИ
  ДАНО ОТ ПИТОМЦИТЕ ВИ НЕ ПОСТРАДАТ ДРУГИ А АМИТЕ ВИЕ

  Like

 15. 15 niki ноември 2, 2009 в 2:51 pm

  PREDI POLOVIN CHAS MI SE SPUSNAHA DVE OZVERELI KUCHETA.A I SE NAMIRAT V BLIZOST DO DECKA PLOSHTATKA,V KVARTAL NADEJDA-5.blok 527

  Like

 16. 16 т януари 6, 2010 в 4:44 pm

  E, ако някой наистинае навит да изтребим гадините, особено около дървеница, аз съм на линия!

  Like

 17. 17 RESHENIE януари 10, 2010 в 4:14 pm

  AKO STE HORA A NE OVCE VI KAZVAM KAK DA SE ZA6TITITE
  ANTIFRIZ KONCENTRAT 100 ML SE SMESVAT S EDNA KONSERVA KOPYRKA I SE POSTAVQ V PANI4KA NAVUN
  DOZATA GARANTIRA GIBELTA NA SREDNO GOLQMO 4ETIRINOGO
  SMURTTA NASTYPVA DO 48 4ASA I NQMA LEK
  P.S.
  GLEDAITE DA NE GO NAMERQT KOL6ARI I DA NE OSTAVITE OTPE4ATYCI
  ILI AKO STE PACIFISTI SI KUPETE SPREI ANTIDOG ZA SEBESI I ZA DECATA SI II GO NOSETE V SEBESI I GLEDAITE DA E VUV VUN6EN JOB I VINAGI POD RUKA

  TRETIQ VARIANT E DA OTPRAVITE GORE6TI MOLITVI KUM BOG DA NE RAZKUSAT VAS ILI DECATA VI

  Like

 18. 18 struto май 15, 2010 в 1:57 pm

  Призовавам всички кучозащитници, ако са искрени, да се присъединят към Фондацията за защита на червеите „Осем кукички“ – http://www.facebook.com/home.php?#!/group.php?gid=117977818231033 – Визията ни e за един по-добър свят, в който червеите не са подложени на страдание. Ние възприемаме себе си като защитници на онези, които не могат да издигнат своя глас сами, а именно – червеите. В основата на нашата концепция стои уважението към всички форми на живот и дълбокото убеждение, че всеки жив организъм има правото на коректно отношение и достоен живот, който да отговаря на нуждите му. Червеите са съзнателни същества със субективно възприятие за света. Ние, хората, носим отговорност за тях. Фондация “Осем кукички” последователно и успешно се концентрира върху една цел – помощ за червеи, малтретирани поради икономически, научни или други причини.

  Like

 19. 19 jenny май 26, 2010 в 11:05 pm

  прочетох съветите, обаче
  това е ако кучето е едно
  ако кучетата са много, а наскоро видях повече от 10 на едно място ! ако са много няма да ми помогне никакво размахване на нищо!
  в нито една европейска столица не може да се види такова нещо, а и да се види, веднага ще бъде елиминирана глутницата, само у нас – не може

  Like

 20. 20 Mariana май 28, 2010 в 12:40 am

  Не мразя кучетата, но! Аз обичам детето си! Екозащитниците защитават кучетата, а нас кой ще ни защити? ikew, ти защо не отиде да поднесеш съболезнования на родителите, чието 6-годишно дете бе изядено от кучета? Защо ти и други защитници на псетата не отидохте на свиждане на преподавателката от НСА, която имаше над 40 ухапвания? Защо никой, не се срещна с близките на бабата с изядените крака и т.н.Нека не изброявам всички случаи, защото статистиката е зловеща!
  Освен безбройните инциденти от нападения, защо не засегнем темата за кучешката тения? Известно ли ви е, че в България , случаите на кучешка тения са повече отколкото случаите в цяла Европа? В цялата страна, кучетата си живеят райски по детските площадки и паркове. Спят по детските площадки, пишкат и акат на воля. Мъкнат глисти, тения, кърлежи и бълхи. Ако в един парк се изака едно бездомно куче – никой няма да разбере, но……… в нашите паркове дрискат безброй кучета. Заснела съм градинки, в обществен парк, където няма къде да стъпиш от кучешки фекалии. Е, моля някой екозащитник да дойде и да обясни на всички деца в парка, да не барат всичко и да не си лапат ръцете! Няма как да стане, нали? После чета изказвания, на същите, че „случаите на кучешка тения са резултат на лоши хигиенни навици“!
  от всичко казано до тук, искам да кажа, че аз няма да чакам детето ми да бъде ухапано или изядено, и да чакам да се разболее от тения за да се ядосам. Щом общините и държавата не могат да ни помогнат – ние само ще си решим проблема, ако ще и грях на душата да си сложим!

  Like

 21. 21 Xunap май 31, 2010 в 9:42 pm

  Всички, които не искаме да има помияри по улиците и искаме да се реши проблема за няколко месеца – е, да се обединим. Кучкарите са малко, но фанатизирани като талибани. О!

  Like

 22. 22 Андрей юли 26, 2010 в 9:46 pm

  През последните месеци положих големи усилия, за да бъде спряна малоумната законодателна инициатива, станала популярна като „инкриминиране на насилието над животни“ (всъщност става въпрос за два отделни законопроекта за промяна на НК – на БСП, внесен на 16.04 и правителствен, внесен на 05.05). Активността ми даже доведе до това кучозащитниците да направят във Фейсбук специална страничка, предназначена специално да се гаври с мен – http://bg-bg.facebook.com/pages/Andrej-Kurtenkov-FEN-ZONA/133411020006689 – като особено се озлобиха след излизането на тази моя статия във в-к „Политика” – http://www.politika.bg/article?id=17583. Засега извоювахме голяма победа – на свое заседание на 07.07 Комисията по правни въпроси (водеща в случая) отхвърли споменатите законопроекти – но нещата бяха на косъм – девет на девет гласа – за щастие достатъчен брой народни представители проявиха здрав разум и трябва да сме им благодарни за това – винаги съм казвал, че основните проблеми у нас са в изпълнителната власт, а Народното събрание се демонизира излишно. Но тази победа е само временна – кучозащитниците са много агресивна и гласовита група и голямата битка тепърва предстои. Сега не е време за каквито и да било действия – всичко живо отива на почивка; но наесен започваме отново. Аз смятам за целесъобразно да се започне направо кампания за отмяна на ЗЗЖ – този закон бе писан от кучозащитници с единствената цел да се узаконят т.нар. кастрационни програми – законът е пълен с недомислия, за които мога да говоря много именно от позицията на университетски преподавател, в чиято дисциплина влиза и преподаването на хуманно отношение към животните. Целесъобразно е да се структурира едно сдружение в противовес на кучозащитническите такива, но това начинание следва да се подготви добре – иначе ефектът ще е обратен. Между другото, в кучозащитническата общност сега са крайно разединени – карат се по безброй въпроси; особено напоследък, като стана ясно че със средствата събирани за кучката Мима е злоупотребявано. Така че ситуацията е благоприятна, за да бъдат те навряни в кучи гъз – където им е мястото.

  Like

 23. 23 лора декември 17, 2010 в 6:54 pm

  пред блок 33 вход г има 3 кучета които много хапят и лаят хората.пречат да спим.желаем да ги преберете.

  Like


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s
ЛЮБИМА МИСЪЛ:

Не е самотен този който си няма никого, самотен е този който не знае да обича!
март 2008
П В С Ч П С Н
« Февр   Апр »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  
Creative Commons License
Произведението произведение ползва условията на Криейтив Комънс договор. Photobucket Tyxo.bg counter Блогосфера
Wikipedia
Locations of visitors to this page Site Meter website counter

Blog Stats

 • 1,397,876 hits

ЛЮБИМА МИСЪЛ:

Не е самотен този който си няма никого, самотен е този който не знае да обича!
Advertisements

%d bloggers like this: