Живот като на телевизия

 Защо от известно време рядко гледам телевизия. Рядко гледам телевизия, защото бях стигнах до извода, които чух от авторите на филма Zeitgeist., за които писах вчера.
Може този филм да се смята за манипулативен и сензационен – всеки има право
на мнение. Плюс това човек за да има обективно мнение за дадено нещо първо трябва да се запознае с него. Важното в случая е човек да се замисли и да извлече ценното. Не казвам, че трябва да се вярва на всичко, но пък и не бива да отминаваме неща, които са очевадни и имат някаква връзка със изминали и задаващи се процеси.  Долния текст предполага замисъл и съм на същото мнение, че ефекта от сегашната масова телевизия не влияе благотворно върху образованието и информираността на една нация. Да вземем например отново американската.

„Може би сте се запитали, защо цялата американска култура е пренаситена с мас-медии и забавления навсякъде. Цялата образователната система в Америка върви надолу по скалата към затъпяване, откакто правителството на САЩ реши да отнеме субсидирането на общественото образование. За каквото плаща правителството това и получава. Когато разберем това и видим финансираните от държавата образователни институции и видим качествата на учениците и качеството на образованието което дават тези държавно финансирани училища. Логиката говори, че всички които завършват тези училища не са били в съгласие с това което щата, или федералното правителство иска и затова нещата трябва да се променят. Крайното заключение е че правителството добива това, което е наредило.Те не искат децата ни да са образовани.Те не искат те да мислят прекалено. Затова нашата страна и нашият свят са толкова претрупани със забавления, мас-медии, телевизионни шоута, увеселителни паркове, дрога, алкохол и всякакъв вид удоволствия които доставят забавление за човешкото съзнание, така че да не позволи противопоставяне на важните хора, мислейки прекалено. Защото по-малко от 3% от американците четат книги. Защото по-малко от 15% от вас четат вестници(то и да ги четат, ако са манипулативни, няма смисъл). Защото единствената истина, която знаете идва от телевизията. В момента съществува цяла една генерация, която не знае нищо, за това което не е дошло от телевизията! Телевизията е госпъл. Висше откровение.Телевизията сваля и издига президенти, папи, премиери.Телевизията е най-страшната проклета сила в целия безбожен святи жална ни майка, ако попадне в ръцете на грешни хора!
Защото когато най-голямата компания на света господства с огромната, проклета пропагандна сила в целия безбожен свят кой знае каква простотия ще бъде представена като истина от този екран! Телевизията не е истината. Телевизията е проклет увеселителен парк! Телевизията е цирк, карнавал, пътуваща прупа акробати, разказвачи на приказки, танцьори, певци, жонгльори, панаирни изроди, звероукротители и футболни играчи. Бизнес за убиване на скуката. Но вие хора, седите там, ден след ден, нощ след нощ, всякакви възрасти, раси, убеждения. Ние сме всичко, което вие знаете. Започвате да вярвате в илюзията, която правим тук. Започвате да вярвате, че телевизията е реалност, а вашите собствени животи не съществуват. Вие правите всичко, което ви казват по телевизията! Обличате се, ядете, отглеждате децата си както по телевизията. Дори мислите като по телевизията. Това е масова лудост, вие сте манияци! За Бога хора, вие сте истински! Ние сме илюзията!
Последното нещо, което хората зад завесата искат да създадат е съвестно, информирано общество способно да мисли критично. Затова непрекъснато се подправя духа на времето с помощта на религията, мас-медиите и образователната система.Те се опитват да ви държат в объркан, наивен въздушен мехур. И се справят дяволски добре.“

Advertisements

6 Responses to “Живот като на телевизия”


 1. 1 ataval март 28, 2008 в 4:55 pm

  Моят отговор – филма Wag the Dog – с Дъстин Хофман и Робърт де Ниро! там се говори за нещо подобно на това, което защитаваш в текста 🙂
  Прав си за Zeigeist – трябва да го гледам, за да те разбера. Нямам много време.
  Телевизията е мощно средство за внушение. Хората обаче не прекарват живота си само в гледане на телевизия и слава богу! Телвизията може да бъде и полезна – да те информира за навиците ан животните, като в animal planet или за развитието на историята и науката – discovery channel
  просто споделам мнение…

  Like

 2. 3 albinos март 29, 2008 в 10:56 am

  Твоят ми седи като отметка в браузъра, защото онзи ден го зачетах и нямах време да го прочета целия. Малко по-късно ще ти напиша коментар за него 🙂

  Like

 3. 4 albinos март 29, 2008 в 12:08 pm

  Много ми хареса това:

  There is no such thing, at this date of the world’s history, in America, as an independent press. You know it and I know it.

  There is not one of you who dares to write your honest opinions, and if you did, you know beforehand that it would never appear in print. I am paid weekly for keeping my honest opinion out of the paper I am connected with. Others of you are paid similar salaries for similar things, and any of you who would be so foolish as to write honest opinions would be out on the streets looking for another job. If I allowed my honest opinions to appear in one issue of my paper, before twenty-four hours my occupation would be gone.

  The business of the journalists is to destroy the truth, to lie outright, to pervert, to vilify, to fawn at the feet of mammon, and to sell his country and his race for his daily bread. You know it and I know it, and what folly is this toasting an independent press?

  We are the tools and vassals of rich men behind the scenes. We are the jumping jacks, they pull the strings and we dance. Our talents, our possibilities and our lives are all the property of other men. We are intellectual prostitutes.

  (Source: Labor’s Untold Story, by Richard O. Boyer and Herbert M. Morais, published by United Electrical, Radio & Machine Workers of America, NY, 1955/1979.)

  Like

 4. 5 Боби март 29, 2008 в 6:02 pm

  В обширния цитат от филма има много тъжни истини за съвременните медии. Гледах филма. Основната му идея е, че света се управлява от шепа злонамерени евреи, които са измислили християнството, банковата система, телевизията и какво ли не още, с едничката сатанинска цел да поробят целия свят. Единствените които им се противопоставят са ислямистките режими, като Сирия и Иран. Очевидно за авторите на филма, тези страни са образец за демокрация, свобода на словото, за образователна система, създаваща свободни мислещи хора… Показателно е на каква унищожителна критика е подложено християнството и нито дума за Свещения ислям. Разбирай – това е правилната религия… Но коварните кукловоди на световната конспирация, взели, че взривили световния търговски център в Ню Йорк, за да си намерят претекст за война миролюбивия ислямски свят…
  Не съм фен на Джордж Буш, не гледам телевизия, но не вярвам на антисемитските бълнувания за световна конспирация. Най-малкото защото обществото е прекалено сложна система, за да може да бъде контролирано и манипулирано по подобен елементарен начин.
  Не изключвам вероятността около атентата на 11.09 да има много мръсотия, която се крие, но не вярвам кулите да са паднали без помощта на ислямисти с промити мозъци, при това промити не от американската образователна система и медии.
  Убеден съм, че профанизирането на електронните медии в Америка и Европа (ние не падаме по-долу – напротив) се дължи на тоталната комерсиализация и далеч по-малко на целенасочена намеса отвън. Във филма страни като Иран и Сирия са обявени за “свободомислещи държави” (цитат)… А именно там има тотален контрол и легализирана цензура над медиите, включително и на интернет. Продукт на образователната система на такива страни са атентаторите самоубийци, а не на недофинансираното американско училище.

  Like

 5. 6 albinos март 29, 2008 в 7:37 pm

  Боби благодаря ти за коментара, разбира се, че истината е по средата. Аз не призовавам да му се вярва на 100%, но призовавам да се гледа, защото след това човек може да се размисли и да започне да си задава въпроси: защо е направен филма, кои има изгода от това, с каква цел се разпространява, какви са реакциите на обществото и още и още….
  В понеделник ще има пост и за исляма.

  Like


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s
ЛЮБИМА МИСЪЛ:

Не е самотен този който си няма никого, самотен е този който не знае да обича!
март 2008
П В С Ч П С Н
« Февр   Апр »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  
Creative Commons License
Произведението произведение ползва условията на Криейтив Комънс договор. Photobucket Tyxo.bg counter Блогосфера
Wikipedia
Locations of visitors to this page Site Meter website counter

Blog Stats

 • 1,409,052 hits

ЛЮБИМА МИСЪЛ:

Не е самотен този който си няма никого, самотен е този който не знае да обича!
Advertisements

%d bloggers like this: