Страхувате ли се от ислямизация на Европа?

 В четвъртък 17 минутния скандален филм на холандски политик-националист и лидер на Партията на Свободата, Геерт Вилдерс (Geert Wilders)  „Фитна“ беше качен  на сайта Live Leak . Още на следващия ден вечерта филма беше изтрит заради отправени към персонала му заплахи, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Сайтът уточнява, че е получил „много сериозни заплахи“ срещу служителите си и това не му дава друг избор освен да изтегли филма от сървърите си. Авторът на филма Герт Вилдерс заяви, че тези заплахи нанасят тежък удар върху свободата на словото, но изрази разбиране към решението на сайта. „Фитна“ все още може да се види на други интернет сайтове като YouTube и dailymotion.com. Bloomberg съобщи, че още преди онлайн-премиерата си филмът e предизвикал негодуванието на мюсюлманите в Холандия, както и на властите в Иран, Египет и Пакистан. На 22 март над 5 000 души в Амстердам излязоха на протестна демонстрация срещу действията на Вилдерс и очакващата се поява на “Фитна”. Всички холандски телевизии отказаха да излъчат филма, а американският провайдър Network Solutions закри сайта, на който първоначално трябваше да бъде поместена творбата на Вилдерс.
„Ислямът и Коранът представляват заплаха за свободата в Холандия в дългосрочна преспектива и аз просто искам да ви предупредя за това“, заяви пред журналисти самият политик, който посочи, че не смята филма си за провоказция.

След като успях да гледам въпросния филм и прочетох последните реакции, потърсих материали по темата и се спрях на два сайта с доста обширни и изчерпателни статии за исляма в Европа.

Ислямът в Европа

Толерираната нетолерантност – настъплението на фундаменталния ислям в Европа

През последните няколко години стария континент се раздвижи и взе сериозно да обръща внимание на въпроса с нарастващия ислям в западноевропейските държави. Миналогодишните петиции в Лондон, протестите в Кьолн, съдебното дело в Марсилия и сблъсъкът в Берлин – бяха против плановете на мюсюлманите в Европа да строят джамии, които да съответстват на значението на исляма като втора религия на континента, срещнаха голяма съпротива. Сега мюсюлманите в Европа, които отдавна се молят в гаражи и стари фабрики, са изправени пред скептицизъм и загриженост в отговор на желанието им да построят величествени джамии, които гордо да засвидетелстват вярата и стабилността на техните ислямски общности. В началото на годината крайнодесни партии от няколко европейски страни създадоха в белгийския град Антверпен организация, чиято цел е да се бори против, както те твърдят, „ислямизацията“ на Европа, съобщи Франс прес. Организацията „Градовете срещу ислямизацията“ бе представена пред журналисти от водача на белгийската националистическа партия „Влаамс Беланг“ („Фламандски интерес“) Филип Девинтер, председателя на Австрийската партия на свободата Хайнц-Кристиан Щрасе и председателя на френското движение „Алзас д’Абор“ Робер Спилер, съобщиха организаторите. Реакция имаше и от Ватикана когато в средата на миналата 2007 година Асошиейтед прес предаде, че личният секретар на папа Бенедикт Шестнайсети е предупредил за опасността от ислямизиране на Европа и подчертал, че не бива да се пренебрегват християнските корени на континента.
„Не могат да се отрекат опитите за ислямизиране на Запада“, казва монсеньор Георг Гензвайн, цитиран в седмичника „Зюддойче магацин“. „Свързаната с това опасност за идентичността на Европа не трябва да се пренебрегва поради зле разбрана толерантност“, добавя монсеньорът.

На хартия мюсюлманите – независимо дали са религиозни или не – са 3-4 процента от 493 милионното население на Европейския съюз.Според изчисления, основани на национални проучвания, в ЕС живеят 16 милиона души, определящи се като мюсюлмани. Във Франция те са около 5 милиона, в Обединеното кралство – 1,5-2 милиона.През 2010 година в Германия ще живеят около 3 милиона граждани от турски произход.77% от общо 2,6 милиона немски турци са на възраст между 14 и 49 години.Средната численост на едно турско семейство е 4,1 души (срещу 2,35 на коренните немци).Само 620 000 от немските турци имат немски паспорт.18,6 % от населението на Германия не са коренни немци, всяко трето дете под 5 годишна възраст има родители, които не са немци, съобщава е-вестник.

Проблемът според мнозина изследователи, ще дойде не от увеличаване на мюсюлманите в Европа, а от негативното им отношение към европейската култура и ценности (или пълна незаинтересованост), от невъзможността или нежеланието им за интегриране в европейското общество както и от  най-вече налагането на техни идеологии и вярвания. Емигрантите мюсюлмани могат да запазят своята религия и култура в чуждите европейски държави, но те трябва да се съобразяват с законите, религията и културата им. Така както мюсюлманите изискват същото от немюсюлманите. Тези емигранти, които не могат да се адаптират и не признават западния начин на живот, да се завърнат в родината си, а тези които действително имат желание за работа и образование да останат на стария континент.

И накрая ето още едно интересно интервю по темата:

Алекс Алексиев: Европа е заплашена от вълната на ислямизма

Advertisements

8 Responses to “Страхувате ли се от ислямизация на Европа?”


 1. 1 GaN март 31, 2008 в 2:32 pm

  Какво да ти кажа, човек. Аз го виждам всеки ден с очите баш в центъра на Европа. Аз тук станах няма такъв расист. Брюксел малко по малко си занимава. Добре че фламандците са националисти и не се дават лесно, ама франкофоните…

  Писна ми от тая тяхна тукашна толерантност. Хубаво е да сме толерантни, ама си има граници в крайна сметка. Тия „хора“ са се просмукали навсякъде, дори и в администрациите. Скоро ходих до общината на моя квартал и рецепционистката, видимо мароканка, не говореше друг официален език освен френски, а в момента на влизането ми си бръщолевеше на нейния си език с охраната, който видимо беше също мароканец.

  Белгийците викат на мароканците – ХЛЕБАРКИ! Всички ги мразят. След това по омраза се нареждат турците и накрая сме ние българите, познай защо.

  Нагли, затворени в техни си някакви „общности“ и напълно не нежелаещи да се интегрират. В някои квартали като вървиш и имаш чувството, че не си в Европа!

  Проблемът си е сериозен!

  Like

 2. 2 Max март 31, 2008 в 5:55 pm

  “ Гневът и гордостта“ на Ориана Фалачи казва всичко много точно.

  Like

 3. 3 3.14f март 31, 2008 в 5:58 pm

  „още преди онлайн-премиерата си филмът e предизвикал негодуванието на мюсюлманите в Холандия, както и на властите в Иран, Египет и Пакистан“ – как може нещо да предизвика каквато и да е реакция, докато още никой не го е видял?! Всички сме затънали в предразсъдъци и клишета, чрез тях мислим и тях коментираме, заради тях умират хора (без значение „от коя страна“).
  Колкото до филма, не видях нещо обидно към Корана – по-скоро радикалният ислям е истинската обида към разума и търпимостта между хората. (В няква степен мисля това и за останалите религии. )

  Like

 4. 4 Апостол Апостолов март 31, 2008 в 6:21 pm

  Младите хора в ислямския свят се интересуват точно толкова от религия, колкото и младите „християни“ в Европа. Я оставете тези работи! Вятър и мъгла е всичко това.

  Like

 5. 5 albinos март 31, 2008 в 6:43 pm

  Младите може да не се интересуват от религия, но са твърде лесни за манипулиране и за промиване на мозъка с идеологии, особенно когато са в среда далечна от техната и не могат да се приспособят към нея. В линковете които съм сложил това е много добре обяснено.

  Like

 6. 6 desi април 3, 2008 в 11:02 am

  tezite i napadkite sreshtu islyamiziraneto sa samo dumi na neveji hora otnosno istinnosta na islyama.tova se dqlji na nepoznavaneto na religiyata i onova koeto propovyadva.onova korto tryabva da se znae e che islyama ne se nalaga po prinuda i nasilie.Citat ot korana glasi;Nyama prinujdenie v religiyata,“taka che shte pomolya tezi gospoda da ne kriyat istinata i da razprostranyavat sluhove i izmisleni tezi.
  drugoto na koeto tryabva da obqrnete vnimenie e che islyma propovyadva razbirane i uvajenie kqm drugite religii i hora,taka che netryabva edna religiya da se opredelya chrez hora koyato ne ya izpqlnyavat.

  Like

 7. 7 а януари 2, 2010 в 3:15 pm

  http://www.mediapool.bg/show/?storyid=160201

  Интересна статия по-темата….
  Толерантноста и либерализма няма определена и ясна граница. Толерантноста е слабост и признак за такава ! За съжаление много ежропейци не го осъзнават, затова и сме на този хал. Америка няма интерес Европа да е силна и да е в добри отношения с Русия, затова и Европейците които си мислят и надяват , че Америка ще помага, жестоко са заблудени.Постепенно Европа се превръща в мюсулманска и който не е съгласен с това , жална му майка…..
  Единственото оръжие срещу тази агресия (агресията не е само физическа, въпреки , че има и такива факти вече от страна на исляма) , е оръжие и радикални мерки и действия, но за съжаление се съмнявам това да стане. За да има такива действия , трябва да има и хора с инстинкти за СЪМОСЪХРАНЕНИЕ и готовност да отстояват позициите си , интересите си…в името на семейството,националността,културата,расата…
  Лично аз , невиждам светлина в бъдещето за Европа, просто защото неостанаха истински МЪЖЕ в нея, всеки да го рабира както иска.

  Like

 8. 8 dark_knight февруари 26, 2010 в 9:11 pm

  Абе всички сме хора, какво има в това? Просто това е въпрос на уважение!Ако се уважаваме всичко ще е наред!

  Like


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s
ЛЮБИМА МИСЪЛ:

Не е самотен този който си няма никого, самотен е този който не знае да обича!
март 2008
П В С Ч П С Н
« Февр   Апр »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  
Creative Commons License
Произведението произведение ползва условията на Криейтив Комънс договор. Photobucket Tyxo.bg counter Блогосфера
Wikipedia
Locations of visitors to this page Site Meter website counter

Blog Stats

 • 1,409,370 hits

ЛЮБИМА МИСЪЛ:

Не е самотен този който си няма никого, самотен е този който не знае да обича!
Advertisements

%d bloggers like this: