Съзнание под упойка


Всяка година  над 21 милиона хора изполват обща упойка (или от 21 000 000 упойки на година – всеки 1 на 700). Повечето изпитват приятен сън и не си спомнят нищо. 30.000 от тези пациенти не са толкова късметлии. Не могат да заспиват. Изпитват едно явление наречено „съзнание под упойка“.Тези хора са напълно парализирани.Не могат да викат за помощ.Те са будни. Хората умират в страшни болки.

„Пробуждане“ е психологически трилър и разказва историята на Клей в ролята (Хейдън Кристенсен), който е подложен на сърдечна операция, по време на която той преживява явление наричано „анестетично съзнание“. В това състояние героят е в съзнание и същевременно е парализиран по време на операцията. След различни препятствия, съпругата му Сам в ролята (Джесика Алба) е принудена да вземе сериозни решения и да направи не леки промени, докато се бори със собствената си драма.


Awake (2007)
Awake – official site

В научната практика съществуват редица случаи на този парадокс, който обикновено е следствие от неправилно дозиране на анестетика, прекъсване на подавания инхалационен анестетик по някакви причини (напр. свършване на анестетика в изпарителя и др.). Обикновенно будността по време на обща анестезия лесно се контролира ако не са приложени мускулни релаксанти, защото преди пациента да е дошъл в съзнание се наблюдава мускулна активност, което е знак, че анестетика е недостатъчен. Има няколко вида буднос, които според степента си се окачествяват както следва

– Осъзната будност с ясен спомен и усещане на болка: В този случай пациента изпада в панически ужас и безпомощност, което след време може да се отрази сериозно на психическото му здраве и да предизвика у него посттравматичен стрес;

– Осъзната будност с ясен спомен без усещане за болка: Обикновено тази будност се наблюдава при пациентите, подложени на NLA (Neurolept analgesia) и се характеризира с ясно съзнание за време и място, комуникативност без усещане на болка. Обикновено тази будност е в следствие на недостатъчно количество анестетик и лесно се контролира чрез добавяне на инхалационен или венозен анестетик.

– Неосъзната буднос без наличие на спомен и усещане за болка, но с недекларативна памет във връзка с интраоперативните събития. Наблюдава се при пациенти с NLA или неправилно дозиран анесеттик, главно при интравенозна анестезия и много рядко при инхалационна анестезия.

Във всички случаи много важно е да се съобщава на анесетзиолога точното телесно тегло преди самата операция, както и да се подчертае ако пациента приема някакви седативни и барбитурови медикаменти. Желателно е последните да не се приемат минимум 8 часа преди оперативната интервенция или ако това е наложително да се съобщава на анестезиолога за вида и дозировката им. В пластичната хирургия често се използва NLA при краткотрайни хирургични интервенции, при която може да възникне състояние на будност както описаните по – горе случаи. При NLA се използва в комбинация с венозен или инхалационен анестетик и локален анестетик, например Lidocain 2%.


Under the knife yet wide awake

Advertisements

5 Responses to “Съзнание под упойка”


 1. 1 Ирина Марудина април 15, 2008 в 3:14 pm

  В предаване по Discovery слушах за подобни случаи – но се брояха на пръсти! При това единият бе на човек, който се занимавал с доставка на упойки и точно поради това го гледаха с голямо съмнение.

  Like

 2. 2 albinos април 16, 2008 в 10:03 am

  Не съм гледал въпросното предаване и не знам от каква гледна точка са разглеждали проблема. Аз се позовавам от американската онлайн преса и не мога да кажа дали действително цифрата е 30 000 или това са случаи броящи се на пръсти…

  Like

 3. 3 GaN април 16, 2008 в 12:31 pm

  За този „феномен“ не бях чувал преди, но след като изгледах филма (наистина много добър филм – горещо го препоръчвам) се поразрових и наистина се оказа, че е сериозен проблем.

  Like

 4. 4 Edit август 4, 2010 в 11:52 am

  Има и такива реални случаи, и аз се оказах една от тях. Не е за описване

  Like

 5. 5 Vilko август 22, 2014 в 7:06 pm

  И аз съм един от тях … Не го пожелавам на никой …

  Like


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s
ЛЮБИМА МИСЪЛ:

Не е самотен този който си няма никого, самотен е този който не знае да обича!
април 2008
П В С Ч П С Н
« Март   Май »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  
Creative Commons License
Произведението произведение ползва условията на Криейтив Комънс договор. Photobucket Tyxo.bg counter Блогосфера
Wikipedia
Locations of visitors to this page Site Meter website counter

Blog Stats

 • 1,397,876 hits

ЛЮБИМА МИСЪЛ:

Не е самотен този който си няма никого, самотен е този който не знае да обича!
Advertisements

%d bloggers like this: