За българската работа, Обединеното кралство и Изтока

Вчера си говорихме с приятели за ограничението на гражданите от Румъния и България по повод разрешителните за работа на острова. Сега във Великобритания легално могат да работят българи и румънци, които са имали право на работа преди 2006-та, имат брак с британски гражданин или са студенти. Въпреки наложените ограничения, очакванията за голям приток от източноевропейците търсещи работа не се е оправдал и за в бъдеще тези ограничения щели да отпаднат. Опасенията и страховете на британците, че източноевропейските емигранти ще завладеят пазара им на труда е с право, тъй като през последните пет години имигрантите на острова са се увеличили с близо 1 милион души, показва изследване на правителството. Огромна част от тези нови работници представляват поляци и други източноевропейци и това е така защото през 2004 г. Обединеното кралство отвори изцяло трудовия си пазар за гражданите на новите членки на ЕС. Това което дискутирахме беше дали английските медии не се опитваха да създават лош имидж на нашата страна и съседката ни, като преди време пускаха много често статии за това как българите и румънците щели да завладеят държавата им и как същите те крадат нагло всякаква работа, само и само да останат на острова. Вестник „Таймс“ отбеляза миналата година, че случаите на къщи, в които живеят по 30 имигранти, включително и българи и румънци, допълнително накланя везните в ущърб на нас и на съседите ни.

Моето мнение беше, че англичаните по скоро да се притесняват от инвазия от близкия изток, приток на много мюсюлмани, не толкова от българи и румънци. Мюсюлманите на острова вече си правят автономни области, ограничени само за тях – ето такъв по-голям повод за притеснение от този не виждам. „Англичаните били надменни и сноби и за това не ни обичали“ – не знам в действително какви са, но едно е ясно, за лошия имидж сме си виновни самите ние. Наши сънародници в Англия и не само там се прочуха с престъпността във всичките й форми и този факт не може да се отрече с лека ръка. Аз напримерно бих се стремил, ако имам контакти с чужденци да им създам добро впечатление за страната ни и за нас българите, но дето вика един: хубаво ти ще създадеш добро впечатление, но я си представи, че след теб въпросните чужденци попаднат на няколко българи, които не са добросъвестни и имат лоши намерения или са някой байганьовци и тогава представата им за нас съвсем ще рухне. Защото се оказва, че свесните наши сънародници са малко, а кокто знаем поговорката: една птица пролет не прави. И друго нещо ми прави впечатление: много хора казват и се възмущават, че в България идвали предимно западноевропейци от ниските социални слоеве или такива със съмнително минало. Аз отговарям, че какви да идват у нас – съвестни, честни и коректни западняци ли? Ми, че те нямат никаква изгода от това да правят бизнес и да инвестират в страната ни. Напротив те даже много често губят от това, че са дошли тук с добрата идея да направят нещо. Страната ни каквато е престъпна, корумпирана и без закони е такъв магнит за чужди престъпници, че тук за тях е направо рай. Всички сме чували приказката: всяка държава си има престъпност, нашата престъпност си има държава. А това, че в България идвали предимно западноевропейци от ниските социални слоеве на почивка или да живеят, то е ясно за тях тук е евтино и без притеснение могат да си позволят много неща.

И накрая ще завърша с това, че другите нации (западни и източни) може да имат проблеми от всякакво естество, но ние ги биеме по всички черни точки.
Такова чудо като нашето не съм чул за друг народ. Това от което най много се дразня на нас българите е, че дори да сме на чужда земя се прецакваме и не сме сплотени. Всеки си гледа неговия интерес и дори е готов да направи най-лошото на свой съгражданин. Чувал съм невероятни случки от мои познати живеещи на запад. Нашият манталитет е толкова лош,  че заради него ни слагат под общ знаменател с хората от третия свят. Всичко би се решило само с промяна в мисленето, само, че тази промяна не се прави от мнозинството българи, а за някои направо е неизгодно да я правят.

Ето тук един любопитен материал за най-успешната етническа група във Великобритания. Статистиката е от преди две години, но вярвам, че не се е кой знае колко променило положението в страната.

Advertisements

3 Responses to “За българската работа, Обединеното кралство и Изтока”


 1. 1 Val май 14, 2008 в 3:13 pm

  Ал, арменците май навсякъде са най-успешната етническа група… 😉 аз не познавам неуспели арменци, макар критерият за успеваемост да е неясен… един мой познат, натурализирал-се-вече шотландец-цигулар и алкохолик, при сеанс на психоаналитик и въпрос „как виждате себе си като успял човек?“, отвръщатака: „като сизиф, ама спускащ се след камъка – по другия склон“. Та, арменците по принцип са все по другия склон… ако се не лъжа 😀

  Like

 2. 2 GaN май 15, 2008 в 12:22 pm

  Проблемът е сериозен. „Либералните“ европейци ги пускат мюсюлманите, ама те… хайде да не ги обиждам… сякаш на пук правят деба. Никаква интеграция, само използване на социалните придобивки и нарушаване на общоприетите в европата културни норми на поведение. Докато се разсейват с нас и румънците, ще се обърнат и ще усетят колко закъсняват с мерките срещу мюсюлманите.

  А за българите навън… какво да ти кажа. Основният проблем идва от това, че поне по мои наблюдения по-голямата част от нашенците, които излизат навън са бедни и/или необразовани и/или от села 🙂 Поне в Брюксел мога спокойно да кажа, че идва „боклука“ от всяка държава. Баси и парадокса е. Вместо да идват млади, интелигентни хора идва както аз му казвам „боклука“ от всяка страна. Не че няма и от другите, ама процентното съотношение е убийствено 🙂

  Like

 3. 3 albinos май 15, 2008 в 12:39 pm

  Хм, много точен и хубав коментар 🙂

  Like


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s
ЛЮБИМА МИСЪЛ:

Не е самотен този който си няма никого, самотен е този който не знае да обича!
май 2008
П В С Ч П С Н
« Апр   Юни »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
Creative Commons License
Произведението произведение ползва условията на Криейтив Комънс договор. Photobucket Tyxo.bg counter Блогосфера
Wikipedia
Locations of visitors to this page Site Meter website counter

Blog Stats

 • 1,409,369 hits

ЛЮБИМА МИСЪЛ:

Не е самотен този който си няма никого, самотен е този който не знае да обича!
Advertisements

%d bloggers like this: