Ратха Ятра фестивал 2008

За 13-ти пореден път се проведе фестивала „Ратха Ятра“ в България на 3 и 4 юли. Минавах случайно в ранния вечерен час през НДК и любопитството ме накара да остана за малко. Неусетно от това малко време ми стана интересно и така останах до края на празника. За първи път наблюдавах церемонията. На събитието присъстваха освен българските кришнари и много любопитни хора, една част от тях бяха научили предварително за него, друга част като мен бяха случайни минувачи, които оставаха да гледат, защото им беше много интересно и приятно. Имаше също така и пенсионери, както и индийски младежи и девойки. До мен по едно време се настани едно индийско семейство, дошло на фестивала с двете си малки деца.

Фестивала се провежда през месеците юни-юли (точна дата няма). Той е религиозна церемония, посветенa на Бог Джаганат – Господарят на Вселената. Има многовековна история – провежда се от най-дълбока древност в Джаганат Пури, град в щата Ориса, Индия. В авторитетните свещени писания е описан като празник с важно културно значение, тъй като помага на хората да си припомнят своята истинска духовна същност и да възстановят взаимоотношенията си на любов и преданост с Върховния Бог. В Индия го празнуват така: фигурите с индийските божества се изваждат и се качват на три огромни каруци, високи 14 м. Те преминават по широката и дълга 2 км улица пред храма. Всяка каруца има по 16 огромни колела. Процесията символизира пътуването на Кришна сред хората. Каруците са завързани с много дълги и дебели въжета, с които ги теглят. Така в тегленето на всяка каруца участват поне 4000 души. Тръгнала веднъж, тя може да помете всичко по пътя си. Специални хора през няколко метра я спират, като пъхат под колелетата й дървени клинове. Понякога въпреки строгата охрана религиозни фанатици успяват да се хвърлят под колелата, за да бъдат премазани. Това са прочутите религиозни самоубийства, които днес вече са рядкост и са строго забранени от закон отпреди два века. В челото на бог Кришна-Джаганат е закрепен огромен елмаз с баснословна стойност.

Българските кришнари почитат празника така: правят миниатюрно копие на една от каруците, после тази каруца преминава по главните улици на София, съпроводена от весела, пъстра, пееща и свиреща тълпа с почитатели на Кришна у нас. Тази година маршрута на шествието е било – градинката пред НДК; бул. “Витоша”; бул. “Цар Освободител”; бул. “В. Левски”; бул. “П. Евтимий”; ул. “Ф. Нансен”; Градинката пред НДК. Снощи освен традиционните песни и танци, имаше и беседа за историята, целта и посланието на този празник, а накрая фестивала завърши с огнени танци под звуците на барабани. Ето и част от снимките:

Advertisements

4 Responses to “Ратха Ятра фестивал 2008”


 1. 1 nervousshark юли 5, 2008 в 3:07 pm

  Събрали ми се различни на показ, пред бабите и децата. Я бой по канчето!
  Нема ли консомол за тия?

  Like

 2. 2 albinos юли 6, 2008 в 12:22 am

  Сега се очаква бабите и децата да станат кришнари, източното православие в тази страна е в опасност 😉

  Like

 3. 3 Случаен минувач юли 6, 2008 в 7:28 am

  Бабите спяха или се криеха от слънцето, глупчо. А децата бяха там с младите си майки и бащи. Православието Е в опасност от отдавна, заради СУБЕКТИВНИ причини.

  А фестивалът си беше много приятен. Както го е описал авторът на блога.

  Like


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s
ЛЮБИМА МИСЪЛ:

Не е самотен този който си няма никого, самотен е този който не знае да обича!
юли 2008
П В С Ч П С Н
« Юни   Авг »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
Creative Commons License
Произведението произведение ползва условията на Криейтив Комънс договор. Photobucket Tyxo.bg counter Блогосфера
Wikipedia
Locations of visitors to this page Site Meter website counter

Blog Stats

 • 1,397,761 hits

ЛЮБИМА МИСЪЛ:

Не е самотен този който си няма никого, самотен е този който не знае да обича!
Advertisements

%d bloggers like this: