За антиприродозащитния филм

Mine Your Own Business – Wikipedia

http://www.mineyourownbusiness.org/

Гледах филма, които ми направи лошо впечатление от факта, че манипулира зрителите с неправилните си изводи и извъртането на проблема с екологията и икономиката на бедните страни. Щях да пиша много дълъг коментар за моето виждане за нещата, представени в жалкия опит за журналистическо разследване, направено от главното действащо лице във филма – Phelim McAleer, но намерих много по подходящ коментар написан в http://didaskonet.hit.bg/myob.html. Слагам целия текст, защото понякога сайта има проблеми с отварянето.

„Относно филма Mine Your Own Business и поредната „Зелена Диария“ (издаден и разпространен онзи ден със забележителното заглавие “Обратната страна на добрите намерения” или “Минирани надежди”). Този филм има претенциите да бъде първият антиприродозащитен филм. Създаден е по поръчка на канадската минна компания “Gabriel Resources Ltd” и с предимно нейно финансиране, а също и със съдействието на Institute of Public Affairs и Moving Picture Institute…
Твърденията в този филм са, че природозащитниците всъщност „опазват“ не природата, а различни места на планетата от развитие… в стил „Майкъл Мур“.

А моето твърдение е, че това е грозна, пошла и неподправена пропаганда на НЕОЛИБЕРАЛИЗМА и прехвърляне на собствената вина в настоящ и исторически аспект върху някой, който има изключително слабо отношение към проблема (в случая природозащитниците).Но лесно ли е това?
За човек, който е врял и кипял в икономическата теория (аз си признавам, че не съм точно такъв) отговорът едва ли би бил „ДА“. Защото и досега учените икономисти не са еднозначни в отговора си на въпроса за „Богатството на народите“ (или защо едни държави се развиват, а други не?).
Неолибералистите (чиито поддръжници са изброените по-горе Institute of Public Affairs и Moving Picture Institute) настояват, че за целта пазарите трябва да бъдат максимално отворени и хората по цял свят да имат възможност сами да избират.

Буквално!
Но що за лицемерие е това, като се има предвид, че нито една от държавите, в които тези организации съществуват, не се води от това правило?! Моето си е мое, а чуждото е… неолиберално… Лицемерие…
Справките по света, с много малки изключения (сега се сещам за Хонг Конг) показват, че навсякъде, където е приложена буквално практиката на неолиберализма, се наблюдава силно увеличаване на пропастта между бедни и богати – огромна маса бедни хора, едва свързващи двата края (или изобщо неуспяващи да ги свържат), и изключително малобройна група хора, която участва в годишните класации на „Форбс“.
Примери: (за които аз знам) Бразилия, Аржентина и донякъде Чили. (Индия не я включвам, въпреки че тя исторически е първата „жертва“ на тази вредоносна „религия“, която според мен е по-опасна и от комунизма).

„Инвестиции“ в износ на ресурси
Това е, което правят минните компании – те изнасят ресурс от страните, в които провеждат дейността си. „Инвестират“ в мизерни заплати и съсипана околна среда, която става негодна за други дейности, а в повечето случаи и директно опасна за здравето на човека.

Подходът във филма Избор на не особено кадърен журналист (без репутация, която може да се срине), болнав външен вид (значи човек от „нашите“ среди, един вид), но пък амбициозен. Phelim McAleer е удачният избор. А на обикновените хора се казва това, което искат да чуят – работа, пари, сносен живот (демек вътрешна тоалетна). Подход, характерен за епохата на късния колониализъм – ние ще ви дадем всякакви дрънкулки, а от вас искаме само златото.

Положението у нас
Първо ще дам един пример от миналото, който смятам, че има отношение към филма – врачанското село Згориград. Над него имаше полиметална (оловно-цинково-медна) мина „Плакалница“, а реката, която разделя Врачански балкан на две почти еднакви части – река Лева, – течеше с метално сив цвят до средата на 80-те години на миналия век (аналогично на реката край Роша Монтана във филма). След проведени рекултивационни мероприятия в тази река сега има пъстърва. Врачански балкан е природен парк, а река Лева тече през резервата „Врачански карст“ – местност с огромно туристическо значение и заради пещерите и особено заради пресечения алпийски терен. (Какво ли правят тези туристи в район, който бил почти напълно разрушен от най-трагичното наводнение в България, причинено от рухване на стената на хвостохранилището на мината?). Сега тази мина е затворена, а регионът развива туризъм и животновъдство (непрестижно, а?)…“

Научих, че филма е слаган преди време като притурка в български вестници. Само не разбрах в кои, защото вестници не купувам, пък и рядко чета. Смятам, че това беше жалък опит да се обработва общественото мнение, като отговор на неспиращите спонтанни, независими еко протести в нашата страна.

Mine your own business.avi

Mine your own business subtitles

Advertisements

8 Responses to “За антиприродозащитния филм”


 1. 1 Комитата август 5, 2008 в 11:39 am

  На калпава ракета, неолиберализмът и е крив. Някой наистина си мисли, че минна компания ще направи филм в защита на неолиберализма?! Дефиницията на самото понятие изключва такава акция.
  Най-вероятно, това е обикновена ПР акция насочена към жителите на регион, в който компанията има интереси.

  Like

 2. 2 longanlon август 5, 2008 в 3:20 pm

  съгласен с Комитата:

  не съм гледал филма, но не се и съмнявам, че е глупав – те пропагандните филми са глупави

  но в коментара, който си цитирал стои такова дълбоко неразбиране на икономическите принципи и такъв закоравял социализъм, че аз лично съм силно възмутен как може да си съгласен с него…

  Like

 3. 3 albinos август 5, 2008 в 11:25 pm

  за неразбиране на икономическите принципи мога да се съглася, но защо социализъм. знам, че смяташ природозащитниците, че са новата вълна комунисти, но в кампаниите им също стои неразбиране от хората които гледат скептично на тях. може би трябва повече диалог и от двете страни.

  Like

 4. 4 xunap август 6, 2008 в 1:42 pm

  Мисля, че трябва да се подхожда с повишено внимание както към ПР продуктите на компаниите-замърсители, така и към определени природозащитници. Природозащитници-метета има навсякъде, но можете да ги разпознаете по това, че всекидневният им живот няма нищо общо с опазването околната среда. Например що за природозащитник може да си ако се движиш из планините и защитените местности с огромен джип, а в София унищожаваш квартална градинка с дървета, за да строиш нещо си?
  Изобщо въпросът с опазването на околната среда е много сложен. Самият Карл Сейгън (книгата „Милиарди и милиарди“) казва, че трябва да има сериозни научни изследвания по въпроса. Имал е предвид наистина научни изследвания, които не са под въздействието на ШЕЛ или Шеврон, но не и не са платени от Грийнпийс.
  Сега наистина има нещо от протокола от Киото, някак си някои неща развитите страни могат да си го позволят, но за не толкова богатите страни не е възможно.
  Мисля, че минното дело и добива на петрол в разиващите се страни проблемът е в размера на печалбите. В Нигерия се унищожава околната среда от ШЕЛ например, и то защото ШЕЛ не иска да се охарчи леко за да не замърсява. Подобно е и за Тексако в региона на Андите. Там май им е болката на тези компании. И като няма за какво се хващат за неолиберализма и прочие алабализми.

  Like

 5. 5 albinos август 6, 2008 в 11:48 pm

  хипар като стана дума за Шел и Тексако гледах и филма посветен на конфликтите които се въртят около и за петрола: A Crude Awakening: The Oil Crash (2006). Предполагам си го гледал. За него някой друг път ще пиша.

  Like

 6. 6 xunap август 7, 2008 в 5:16 pm

  Мда, мога да ти препоръчам да си изтеглиш Crude Impact, хубав филм, пак за петрола. Аз го свалих от:
  http://thepiratebay.org/
  Гледай и „How Cuba survived peak oil?“, много е интересен.
  И продължавай да пишеш!

  Like

 7. 7 albinos август 8, 2008 в 10:51 am

  Ще го потърся, мерси за препоръката!

  Like

 8. 8 ecoselo ноември 22, 2008 в 6:06 pm

  наистина интересен филм

  Like


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s
ЛЮБИМА МИСЪЛ:

Не е самотен този който си няма никого, самотен е този който не знае да обича!
август 2008
П В С Ч П С Н
« Юли   Септ »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Creative Commons License
Произведението произведение ползва условията на Криейтив Комънс договор. Photobucket Tyxo.bg counter Блогосфера
Wikipedia
Locations of visitors to this page Site Meter website counter

Blog Stats

 • 1,397,876 hits

ЛЮБИМА МИСЪЛ:

Не е самотен този който си няма никого, самотен е този който не знае да обича!
Advertisements

%d bloggers like this: