Кранево лято 2008

Размисли и гледки № 3

Екстремна авантюра

Кранево през месец август – лято 2008 изглеждаше сякаш е бомбандирано и е център на военни битки. Кратерите са като тези на луната, само, че в умален вариант. Те бяха доста опасни за туристите когато слънцето залезе и мрак се спусне над селото. Предупредителни знаци за разкопките нали се сещате – липсваха.

Чудехме се за няколко неща. Първото, веднага го споделям: защо през летния туристически сезон почти цялото село е обезобразено по този начин. Не вреди ли на имиджа му като една от туристическите дестинации, предпочитана най-вече от дечурлига и възрастни хора, или няма значение. Явно мотото е следното: Който ще да идва, които не му изнася да си върви…

Тази табелка издържа кратко време в това положение и след това изчезна.

Нека фотосите говорят повече от приказките.

Центъра на селото. В дъното бъдещия селски мол, които е изграден, но не е обзаведен и все още не функционира.

Топ маркет – абсолютния символ на Кранево.Тук, отсреща може да си хванеш такси: 20 лв до Албена и 30 до златните… До маркета спира и редовната маршрутна линия 53 която пътува през час до Варна, но до 20:30 часа. После минаваш на такси. Иначе служителите на магазина са любезни и добре си вършат работата.

Ето го и самия бъдещ, селски МОЛ. Другата година ако искаш екзотика и авантюра, като почиваш няколко дни в Кранево, той има вероятност да бъде отворен и да чака с нетърпение твойте пари.

Задната му част.

Супермаркет „Крез“ – конкуренцията на топ маркет. Има много неща, но втория по ми харесва.

Началото на главната търговска улица на Кранево. Сега се вижда, че няма хора, но щом се свечери по улиците започва да циркулира поток от туристи. Тук преобладаваха руснаци, румънци и почиващи от другите славянски народи. На шега казах, че селото може да се прекръсти на к.к. „Славянска среща“.

Чалгицата вирее и в този район и това не ни учудва въобще.

Повечето останали (оцелели) хотели си бяха в стария соц. стил.

Както и повечето от тях не бяха поддържани.

Както повечето знаете в Кранево едно време са се провеждали много международни детски лагери. В момента също се провеждат, но са по-рехави. Втората ми чуденка беше: защо селото е така занемарено при положение, че е било дълго време експлоатирано (както и в момента продължава да се експлоатира) за отдих и обучение на чужди и наши деца. Чуждите инвестиции които се вливат от туризма в това място, защо не отиват за да се спретне и да се направи китно и приятно селце за отдих.

Краневските баири са обрасли с гъста и буйна дива растителност.

Пътят за плажа – 30 минути по този черен път. Другия път е през цялата главната търговска улица (демек през цялото село). Този черен път е неравен и когато е валяло се обрязува гъста кал, която няма начин да не обереш и да занесеш на пясъка или обратно – в хотелската стая.

Бунгала

още в същия двор.

Мостчето по което се минава по пътя за плажа.

В тази част на селото Кранево ми прилича на Чернобил (не, че съм ходил там, но съм гледал документални филми)

Започнати и изоставени строежи отиващи към разруха.

Някои дори вече ги продават.

Тази цепнатина не е от земетресение. Тя беше обичайна гледка от една краневска улица.

Заварено е тук таме, но незнам до кога ще издържи от тежеста на минувачите.

Този канал (или рекичка) се влива в директно морето. Водата понякога е бистра, понякога е мътна. Произхода от където идва е неясен. За щастие не видяхме да плават фекалии и други отпадъци, произведени от човешката цивилизация.

Питанка номер три: как така между елитните курорти Златни пясъци и Албена има (е допусната) такава разруха, занемареност и мръснотия. Голям минус: Няма редовен междукурортен транспорт. Има дневни маршрутки, които се движат до раннен вечерен час. Ако искаш да почиваш тук, задължително си вземи личния автомобил.

Много важен ПП. – Участъка Кранево-Златни пясъци е опасен, защото пътя се намира на стръмен склон до морето и има завои по които трябва да се кара с повишено внимание. Една вечер, шофьора на маршрутна линия 53 с едната ръка шофираше, а с другата говореше по джи есема си. Без коментар!

Реклами

ЛЮБИМА МИСЪЛ:

Не е самотен този който си няма никого, самотен е този който не знае да обича!
септември 2008
П В С Ч П С Н
« авг.   окт. »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
Creative Commons License
Произведението произведение ползва условията на Криейтив Комънс договор. Photobucket Tyxo.bg counter Блогосфера
Wikipedia
Locations of visitors to this page Site Meter website counter

Blog Stats

  • 1 455 767 hits

ЛЮБИМА МИСЪЛ:

Не е самотен този който си няма никого, самотен е този който не знае да обича!
Реклами

%d блогъра харесват това: