Циганско лято с аромат на печени чушки плюс една рецепта

Тези дни докато нямаше слънце, настроението и виталността ми паднаха, а психиката и тялото ми се подготвяха за студа и мрачното време, които ще идват все повече оттук нататък. Да, но преди тях трябва максимално да се порадвам и на слънчевото, топло циганско лято, което вчера и днес ме зарежда с енергия и настроение. Аз и друг път съм го казвал: на студ не издържам, но на жеги мога да вирея. Соларен тип съм. Обичам слънцето много. Но най привлекателно като усещане през това време  на годината е аромата на печени чушки, който долита от съседите. Онзи ден същия аромат долиташе от полянката пред един блок, където една жена беше наклала огън и с книга в ръка печеше пълен чувал с чушки. Обичам аромата, идващ от приготвянето на туршиите – аромат от печени чушки, примесен с аромат на оцет и билки (градински подправки). Изминалите няколко есени този аромат беше поизчезнал. Тогава си мислех, че сигурно хората са спряли да приготвят зимнина, заради високите цени на зарзавата и заради цялото приготвяне и суетене, което отнема много от времето на домакините (мъже и жени) . Мислех си, че повечето семейства си купуват от близкия супермаркет бурканчета с фабрично приготвена лютеница, царска туршия или стерилизирани краставички. Но те няма да имат същия сладък вкус като домашно приготвените.

Тази есен ароматите отново витаеха във въздуха. Дали повечето хора отново се завръщат към домашното (old skool) приготвяне на зимнината не знам, но мога да кажа, че баба ми на село всяка есен прави превъзходна лютеница с чушки и домати, която ни изпраща и която се изяжда за кратко време. През последните две години си имам любима туршия: хрупкави мариновани тиквички. Ако не сте ги пробвали, нямате си напредстава каква вкусотия са. Като ги видях бях скептичен, че ще ми харесат, но щом опитах едно кръгче, останах много доволен. Тиквичките стават и за мезе. Ето самата рецепта:

Хрупкави мариновани тиквички

Продукти за всеки буркан:

Тиквички, които не са твърди, да са узрели

3 с.л. оцет

1 с.л. олио

1 ч.л. захар

1 ч.л. сол, чесън, копър, зърна черен пипер и зърна бахар

Приготвяне:

Марината се слага в бурканите. Тиквичките се режат на колелца и се натискат надолу, докато марината не излезе отгоре. Между тиквичките се слага черен пипер, копър и чесън, а най-отгоре се слагат по 2-3 зърна бахар. Кипват се 2-3 минути.

Приятен апетит!

Advertisements

ЛЮБИМА МИСЪЛ:

Не е самотен този който си няма никого, самотен е този който не знае да обича!
октомври 2008
П В С Ч П С Н
« Септ   Ноем »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Creative Commons License
Произведението произведение ползва условията на Криейтив Комънс договор. Photobucket Tyxo.bg counter Блогосфера
Wikipedia
Locations of visitors to this page Site Meter website counter

Blog Stats

  • 1,325,645 hits

Flickr Photos

Berlin Sunset Osthafen

Още снимки

ЛЮБИМА МИСЪЛ:

Не е самотен този който си няма никого, самотен е този който не знае да обича!

%d bloggers like this: