Затлъстяване при котките

За съвсем кратко време, поради факта, че гледахме купичката му да не е празна, котарака ми стана лаком и започна да затлъстява, което не е добре. За известен период от време го хранехме със готова суха храна, която е препоръчително да се редува с други храни, защото не е много полезна, не само за мъжките, но и за женските котки.

Сухите храни имат предимството, че могат да престояват дълго време в паничката, без да се развалят и котето ги има на разположение винаги, когато огладнее. Сухите храни са добре балансирани – имат нужното съдържание на витамини, протеини, мазнини (в неголямо количество, и понякога се налага допълнителното им даване), магнезий, таурин. Накой фирми-производители са разработили допълнителни съставки, които поддържат урината с нужната киселинност (pH), за да не се стигне до запушване на пикочните пътища при мъжките котараци, и пикочния мехур – при женските. На пазара се продават и храни с повишено съдържание на витамини и калций, нужни за бременните, кърмещи и подрастващи котки. А когато храним котката си със сухите храни, винаги до паничката с яденето трябва да има и съд с прясна вода!
Хранителните предпочитания на котките са строго продиктувани от тяхната обмяна на веществата – правилният баланс на хранителните вещества: протеини, мазнини, въглехидрати, витамини и минерали, е задължителен. В домашни условия е трудно да приготвим храна, която да съдържа тези необходими съставки в оптималното съотношение. Важно е да се съобразим с фактори като възраст, ритъм на живот, здравословно състояние и др. Дългогодишният опит и постоянното сътрудничество на западните фирми с научните институти гарантират първокласното качество на готовите храни със световноизвестни марки.

Качествените сухи храни осигуряват на котките това, което никоя домашна храна не може да гарантира – оптималния баланс на хранителните вещества. Протеините са най-важната част от котешката „диета“, защото осигуряват растежа и възстановяването на тъканите, особено за майки, малки котенца или след тежко боледуване. Аргининът и тауринът са незаменими аминокиселини, които организмът на котката не може да синтезира, а трябва да получи „наготово“ от храната. Мазнините са концентриран източник на енергия, а също така се грижат за отличното състояние на кожата и козината. В състава на добрите сухи храни са включени и витамини, които са неразделна част от „диетата“ за здрав и силен организъм, и минерали, които участват в изграждането на костната система и зъбите. Дневната дажба от около 100 гр качествена суха храна осигурява на зрялата котка всички необходими хранителни вещества в оптимална пропорция. Иначе количеството месо, нужно на такава котка, е около 70-100 гр на ден.

И от гледна точка на хигиеничност, добрата суха храна също е идеалното решение – тя е дълготрайна, не губи хранителните си качества и винаги ви дава възможност да отделите точно необходимото количество. А вкусовите разновидности (напр. говеждо и пилешко, пилешко и пуешко, сардина и скумрия, обогатени с черен дроб) са истинско гастрономическо удоволствие за вашите котки. Въпреки, че сухата храна е оптимално решение, добре е от време на време да я комбинирате и с консервирана, особено ако котката ви „настоява“ за това. Консервираните храни на световноизвестните производители се предлагат в множество вкусови комбинации, така че да задоволят дори и най-взискателните котки. Разнообразие можете да постигнете чрез редуването на сухата и консервираната храна – например суха храна от сардина и скумрия, съчетана с консерва от заешко месо… Консервираните храни също са разнообразни и удобни за употреба, но при тях енергийните съставки са по-малко, а съдържанието на течност във „влажните“ храни е по-голямо. Затова, ако храним котето с консервирана храна, то трябва да изяде дажба с около 3 пъти по-голямо тегло, за да усвои организмът му нужните вещества. Например, за котка с тегло 2.5-4.5 кг са необходими около 60-100 гр суха храна или 225-360 гр (както и в зависимост от калоричността на използваната храна) консервирана храна на ден.
Специалните сухи храни са много подходящи за бременни котки заради високата концентрация на хранителни вещества, като дневната дажба трябва да бъде увеличена: по време на бременността – двойно, а след раждането на малките – до 4 пъти повече от обичайната, поднесена няколко пъти на ден. Само така майката ще може да осигури достатъчно качествено мляко за своите малки.

Съвременните котешки храни са богати на енергийни източници и са много вкусни. Много често домашните любимци похапват повече и получават повече калории, отколкото могат да изразходват чрез движението си при застоял живот. Менюто трябва да съдържа по-малко мазнини и повече баластни вещества. Ако котката тежи 4.5 кг, ще са й необходими около 1200 калории за да поддържа това тегло. Но ако тя е склонна към затлъстяване, трябва да получава около 65% от посочените калории, което прави 800 калории (това е около 200 гр от съответната храна) (по правило мъжките котараци имат по-високи калорични нужди). Добре е количеството на котешката храна да се разделя на 3 части. Едно минимално повишаване на телесната активност чрез движение може да помогне на котката да отслабне, след което се възстановява естествената регулация на приемането на храна. Затлъстяват животни, които имат ставни и костни увреждания и движението им е затруднено. Това се наблюдава и при застаряващите котки, които не се движат. Хормоналните смущения също са причина за наддаване на теглото. Понижената активност на щитовидната или повишената дейност на надбъбречната железа могат да доведат до прекалено натрупване на мазнини в организма на котката.

Обикновенно идеалното тегло за една „нормална“ котка се движи в границите на 4-5 кг. Естествено, има и индивидуални разлики – за едър и силен котарак 6 кг тегло не са много, докато женска котка, тежаща и по-малко от 4 кг, пак може да изглежда добре. Това се установява по външния вид на животното – стопанинът ще усети ребрата под тънък слой мускули и изпъкналостта на костите при хълбока. Ако се напипа слой мазнини в долния край на корема, това вече е признак за затлъстяване. Закръглянето на корема също е признак за надебеляване. При късокосместите котки талията трябва да е забележима.

Кои са факторите, които предизвикват наднорменото тегло?

– Ограничено движение, предимно при домашните котки.
– Вкусна и богата на калории храна.
– Неконтролирано предлагане на храна.
– Прекалено хранене в млада възраст.
– Съвместно хранене с други котки.
– Прекаляване с лакомства и награди.
– Хронични заболявания (напр. артроза)
– Кастрация.
– Напреднала възраст
– Генетични дадености
– Хормонални смущения
– Нарушения на функциите на център в мозъка.

Какви са последиците от наднорменото тегло?

– Опасност от диабет
– Натоварване на кръвообращението
– Увреждане на сърцето
– Проблеми с дишането
– Затлъстяване на черния дроб
– Заболявания на ставите
– Увреждания на гръбначните прешлени
– Намалена продължителност на живота

Трябва да се променят някой навици и на стопанина, и на котката – например, да се ограничат наградите под формата на лакомства и вкусни хапки. Дори и в началото да ви е трудно, с течение на времето котката сама ще свикне с по-рядкото похапване. Тя все по-рядко ще си проси храна. Много добре ще е да я извеждате на продължителни разходки. И все пак, с течение на времето повечето котки надебеляват – както и при хората, това отпускане идва с възрастта. Поне един път седмично претегляйте котката – отслабване със 100 гр е идеално за затлъстялата котка!

Advertisements

ЛЮБИМА МИСЪЛ:

Не е самотен този който си няма никого, самотен е този който не знае да обича!
октомври 2008
П В С Ч П С Н
« Септ   Ноем »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Creative Commons License
Произведението произведение ползва условията на Криейтив Комънс договор. Photobucket Tyxo.bg counter Блогосфера
Wikipedia
Locations of visitors to this page Site Meter website counter

Blog Stats

  • 1,409,052 hits

ЛЮБИМА МИСЪЛ:

Не е самотен този който си няма никого, самотен е този който не знае да обича!
Advertisements

%d bloggers like this: