За вещите и хората

Познавам ярки представители на долу изброените групи хора и извода който си правя за тях е от дългогодишни наблюдения. Много често когато съм около тях, ме дразнят с навиците и порядките си, относно отношението им към вещите. От друга страна не мога да ги съдя за това, защото причината за това отношение, определено се крие назад в миналото им, може би във възпитанието им, начина на живот и средата в която са били заобиколени. Тези навици и порядки трудно се изкореняват, но както се казва няма невъзможни неща.

Групата на клошарите

Колкото и сериозно да звучи, тази група от хора действа на принципа на клошарите. Имат средства да си позволят чисто нови вещи, не са социално слаба категория хора, но предпочитат да събират стари с презумцията, че един ден тези може да им потрябват и смятат, че всяко нещо трябва да се използва, докато не му се извади душицата. Тези хора събират  всевъзможни неща от всевъзможни места. Някой си изхвърля нещо което е сметнал, че е за боклука. На тези хора точно това им трябва, те веднага тичат да го вземат и го складират в килера, които е пълен отвсякъде с подобни боклуци. Забелязъл съм, че „клошарите“ рядко изхвърлят боклук, в техният дом си имат всичко (и от пиле мляко). Кашони с буркани, които не влизат в употреба с години, касетки с бутилки, които вече не се произвеждат (стъклени от: олио, мляко, оцет, лимонада, боза), развалени и ръждясали уреди, домакински пособия и прибори за хранене от първата световна война, предмети, „приватизирани“ от фабриките и заводите от времето на социализма, обзавеждане което е излязло от употреба след предишни ремонти, дори тоалетните чинии втора употреба (взети от някъде) се кътат за в бъдеще, когато някога някъде отново могат да потрябват. „Клошарите“ събират от всякъде и всичко, въпреки, че пак повтарям имат пари и могат да си позволят чисто нови и неупотребявани вещи, но не дават да се изхвърлят старите, защото можело някога за нещо да послужат. Поне са искрени и си признават кое от къде го взимат.

Групата на вещоманите

Те също имат средства за да си позволят много нови вещи. Позволяват си ги, но рядко или въобще не ги използват. Тази група от хора има мания да си купува нови модерни стоки, уреди и всевъзможни глезотии, но повечето от тях стоят складирани, неразопаковани и дори човека който ги е купил понякога забравя за тяхното съществуване. Вещоманите много се радват на придобивките, когато са в чисто нов, неупотребяван вид. Ако някой от тяхното семейство вземе да използва някоя придобивка по предназначението й, на вещоманите им става лошо и са готови война да водят, но да си запазят придобивката непокътната.

Групата на клептоманите

Тази група прилича много на клошарите, само с разликата, че обичат да прибират чужди използваеми вещи. Те обикновенно ще поискат нещо от съседа си и много често ще забравят да го върнат или ще присвоят нещо много бързо, без да питат на кой е и без да помислят, че това щом е оставено там, значи е оставено с някаква цел. Тези хора не правят разлика между взех, дадоха ми и откраднах и за това много често си навличат проблеми с другите хора и попадат в конфликтни ситуации.

Имаше един филм за който бях писал преди време, в който една умираща онкологично болна жена казваше следното докато пазаруваше в супермаркет:

Животът е фалшив, гласовете на
хората също.
(тук не съм много съгласен, ама за това друг път)
Като на Мили Ванили.
Виждаш нещата, които не можеш
да си купиш, а и вече не искаш.
Всички тези неща пак ще са тук,
когато теб вече няма да те има.
Тогава разбираш, че всички стоки
по витрините,
всички манекени в каталозите и
специалните оферти и промоции,
кулинарните предавания по
телевизията с най-различни храни
са предназначени само да ни държат
на разстояние от смъртта.Но не успяват.

Тук жената казва това, което чувства, погледнато от състоянието в което е, но ако се замислим от близка гледна точка, ще достигнем до извода, че няма никакво по фалшиво щастие на този свят от това което ни дават вещите.

Advertisements

ЛЮБИМА МИСЪЛ:

Не е самотен този който си няма никого, самотен е този който не знае да обича!
октомври 2008
П В С Ч П С Н
« Септ   Ноем »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Creative Commons License
Произведението произведение ползва условията на Криейтив Комънс договор. Photobucket Tyxo.bg counter Блогосфера
Wikipedia
Locations of visitors to this page Site Meter website counter

Blog Stats

  • 1 420 280 hits

ЛЮБИМА МИСЪЛ:

Не е самотен този който си няма никого, самотен е този който не знае да обича!
Advertisements

%d bloggers like this: