Te doy mis ojos / Вземи очите ми (2003)

Take My Eyes (2003)
Държава : Испания

Това е филм за истинското лице на домашното насилие и за напразните усилия и опити да се спаси един вече разрушен брак.
Една зимна нощ, Пилар бяга от дома си със сина си Хуан и малко лични вещи. Антонио скоро излиза навън за да я търси.Той казва, че Пилар е неговото слънце, дори повече – „Тя му даде очите си“…

Историята, предполагам е добре позната за някои български семейства, защото като чета различни публикации тенденцията за битово насилие е увеличена в сравнение с други години. В края на миналата година в dnevnik.bg беше публикуван материал, че всяка четвърта жена е жертва на домашно насилие, като цитирам заместник-председателят на Народното събрание:„ако през 2001 г. сигналите са били 70, то през 2007 г. надвишават 3600“

Познавам семейства в които е имало домашно насилие. Въпреки целият тормоз, жените не се разведаха и не напуснаха насилниците си. Познавам една млада жена, която е лудо влюбена от няколко години в приятеля си. Въпреки съвети на родители и роднини, тя упорито отказва да се раздели с него въпреки, че я унижава по всевъзможен начин и я пребива системно. Той за нея е като дрога. Въпреки, че мъжът я тласка към пропастта, тя става все по-силно привлечена към него и казва, че не може да живее, ако не го вижда. Защо мазохизма е станало нещо като масово явление при много български жени, не мога да кажа. При това положение изказани приказки от сорта на: жените са глупави, мъжете са лоши, са повърхностни и не дават категоричен отговор за проблема, който е дълбоко вкоренен в нашето общество. Специалистите изследващи този проблем могат да отговорят по обширно и по обстойно на тези въпроси. Да не забравяме обаче, че и сред мъжете също има жертви на домашно насилие. За щастие не познавам такива, иначе бих написал един текст и за този проблем. Докато мъжете упражняват физическа сила над жените, при жените тормоза върху мъже се прилага психически. Виждам го това при някои близки познати, които в близките години официално се бракуваха и коренно се промениха. Хареса ми коментара под един пост, в един блог по повод битовия тормоз от жени към мъже. Слагам го без обработка:

Мъжете също са обект на домашно насилие.Жените след няколко години брак започват да искат безпрекословно подчинение от мъжете си.(наблюдавам го при мен и приятелите ми).Смятам че се дължи на увереността на жените,че вече са спечелили мъжа и той е нейна собстврност.Жените ни харесват такива каквито сме и веднага след брака започват безкрайни опити да ни променят.много често успява.Тогава пък започваме да им изглеждаме скучни и безлични.Има един такъв виц:В началото на брака мъжът се бори за надмощие,в средата за равноправие ,след това за оцеляване….

Извода е, че и при двата пола на днешно време съществува домашно насилие. Къде физически, къде психически, важното е жертвите да потърсят помощ и да погледнат трезво на ситуацията в която са попаднали. И преди всичко да имат силна воля да вземат правилното решение. Ето за финал един полезен линк:
Как да бъдем полезни на човек, станал жертва на домашно насилие?

Advertisements

ЛЮБИМА МИСЪЛ:

Не е самотен този който си няма никого, самотен е този който не знае да обича!
октомври 2008
П В С Ч П С Н
« Септ   Ноем »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Creative Commons License
Произведението произведение ползва условията на Криейтив Комънс договор. Photobucket Tyxo.bg counter Блогосфера
Wikipedia
Locations of visitors to this page Site Meter website counter

Blog Stats

  • 1,409,370 hits

ЛЮБИМА МИСЪЛ:

Не е самотен този който си няма никого, самотен е този който не знае да обича!
Advertisements

%d bloggers like this: