Секс, наркотици и…ученици

88% от учениците пият алкохол, 41% от учениците казват, че приемат употребата на екстази, 40% на амфетамини, 35% на хашиш и 28% на марихуаната. 60 на сто от учащите пушат, а 1/3 от тях ежедневно. Пушещите са повече момчета – 66%, срещу 58% за момичетата. Най-често първата цигара се запалва на възраст под 16 години, но при 1/3 от учениците дори и на възраст 10-11 години. При употребата на алкохол нещата стоят обратно – момчетата, които пият, са 71%, а момичетата – 64%. Три четвърти от учащите смятат, че наркотиците са проблем за страната, 68% – за града, 52% – за училището, в което учат. още тук

Наливането с алкохол вече е спорт за учениците. 150 000 момичета страдат от анорексия и булимия. още тук

Секс, Skype и 14-годишни. Какво може да се прави в интернет, освен да се търси информация за домашното? още тук

Косата ми се изправя, като чета статистиката от проучването за употребата на наркотици, алкохол и цигари от учениците. Вина за това определено трябва да носят родителите. Спомням си случай, когато родител поощрява за добре свършена работа 10 годишната си дъщеря с бира. На едно празненство момичето заспа на масата, защото беше изпило цяла бутилка с въпросното пиво. Тук там чета и чувам приказки за това как родители успиват бебето си като добавят в в храната му малко алкохол. Тук оставам без коментар.
Относно сексуалната култура, с която трябва да се възпитават подрастващите, също положението е много зле. Наблюдавам, че в обществото ни съществува една силно изразена сексуална неграмотност. За много родители разговори с децата си за интимните взаимоотношения, продължава да е табу. Сексът е табу и в училищата и затова учениците са принудени да търсят информация и контакти в интернет. Това е като вица:

Синко, време е да поговорим за секса…
Добре татко, какво да ти обясня?

Преди време разговаряхме с едни познати, дали е естествено родители да не крият голотата си от малките си деца. Стигнахме до заключението, че родителите е хубаво да имат естествено поведение и да не крият голотата на телата си, ако случайно децата ги видят. Да не крият целувките по между си в присъствието на децата си, но всичко това да става естествено, без натрапване. Повечето от нашите родители се срамуваха да говорят с нас за секса и всеки се е образовал по тази тематика от различни източници – книги, вестници, списания. Но на днешно време източник за информация и комуникация, като интернет е нож с две остриета и тук определено се изисква някакъв контрол. Най-важното обаче е да се създаде едно поле на доверие между родители и деца, на базата на което да се води един откровен диалог за секса, за наркотиците и за много други важни неща от живота.

Advertisements

ЛЮБИМА МИСЪЛ:

Не е самотен този който си няма никого, самотен е този който не знае да обича!
октомври 2008
П В С Ч П С Н
« Септ   Ноем »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Creative Commons License
Произведението произведение ползва условията на Криейтив Комънс договор. Photobucket Tyxo.bg counter Блогосфера
Wikipedia
Locations of visitors to this page Site Meter website counter

Blog Stats

  • 1,397,876 hits

ЛЮБИМА МИСЪЛ:

Не е самотен този който си няма никого, самотен е този който не знае да обича!
Advertisements

%d bloggers like this: