Скинар, мюсюлманин и Баран

Това са трите филма, които тази седмица изгледах и които ми направиха впечатление. Не са нови, но си заслужават гледането. Случайно ги слагам в един пост и като се замисля и трите филма имат нещо общо по между си.


Diario de un skin / Дневникът на един скин (2005)

Държава : Испания
Жанр: Драма

Филма е направен по действителен случай и показва какво безумие е човешкия фанатизъм, расизма и насилието. Името Антонио Салас е псевдоним на един криминален журналист, които губи своя колега и добър приятел по време на побой от неонацистка група. Антонио се амбицира и взима рискованото решение да се внедри във скинарските групи в Мадрид, за да открие убийците. Когато накрая успява да достигне до Мартин Солано, един от началните идеолози, наричан Новият фюрер, не си дава сметка, че много неонацисти не носят бръснати главите си и, че са на отговорни постове във висшето общество, включително и в полицията.

Musulmanin (1995)
Страна: Русия
Година: 1995
Жанр: Драма

Да си призная честно не съм любител на руското кино. Винаги съм асоциирал руските филми с някакво война, която представят и точно за това са ми безинтересни, една голяма част от тях. Но определено като изгледам някой хубав филм, направен от нашите братушки не си кривя душата да го похваля. Един от тях е „Мюсюлманин“, създаден през 1995 година от режисьора Владимир Хотиненко. Въпреки, че филма е драматичен, има комични моменти, които ме накараха да се засмея. Руския хумор и тук присъства, въпреки, че филма завършва трагично. Завършва трагично, но не безнадеждно. Актьорската игра е добра. За това през 1995 година на фестивала „Кинотавър“, актьорите Александър Балуев и Нина Усатова получават награда за най-добра роля.
Историята е следната: Редник Николай Иванов е прекарал в плен на муджихидините 7 дълги години. Когато го отвеждали на разстрел, минаващ наблизо селянин го е откупил, за да замести убития му син. В родното си село момъка се връща, но вече изповядващ исляма. Лошото за него тепърва предстои. Той не получава никакво разбиране сред съселяните и роднините си, дори неговия собствен брат застава против него.

Baran (2001)

Държава: Иран
Език: Фарси / Дари
Жанр: Драма / Романтичен
Режисьор и сценарист: Маджид Маджиди

Финалът не ми допадна, защото през целия филм има толкова много мъка и мизерия, а накрая няма никакъв хепиенд. Но все пак някаква миниатюрна надежда се прокрадва във финалните кадри. „Баран“ е много сив и мрачен филм, но въпреки това, той пресъздава по-прекрасен начин една романтична история в суровата действителност на Иран и Афганистан. Иранския режисьор Маджид Маджиди много умело и майсторски показва как на фона на мизерията и нищетата, човек може да разкрие и покаже най прекрасните си чувства и качества.

Сюжет:
След инцидент с баща й, афганистански емигрант в Иран, младо афганистанско момиче (Баран) се принуждава да заеме мястото му на строежа, на който е работил, преобличайки се като момче.
Скоро става ясно, че тя е неспособна да върши тази тежка работа и за това е преместена на по-лека, на мястото на едно момче (Латиф), което заради това си поставя за цел да вгорчи живота й.
След като съвсем случайно младият Латиф, разкрива тайната на момичето, поведението му коренно се променя. Измъчван от угризения и от зараждащата се любов, той си поставя за цел, не само да изкупи вината си към нея, но коренно да промени живота й, и този баща й, жертвайки всичко свое.
Филма е спечелил голямата награда на Фестивала в Монреал през 2001 година. „Баран“ има общо осем награди и три номинации.

Advertisements

ЛЮБИМА МИСЪЛ:

Не е самотен този който си няма никого, самотен е този който не знае да обича!
ноември 2008
П В С Ч П С Н
« Окт   Дек »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Creative Commons License
Произведението произведение ползва условията на Криейтив Комънс договор. Photobucket Tyxo.bg counter Блогосфера
Wikipedia
Locations of visitors to this page Site Meter website counter

Blog Stats

  • 1,397,876 hits

ЛЮБИМА МИСЪЛ:

Не е самотен този който си няма никого, самотен е този който не знае да обича!
Advertisements

%d bloggers like this: